Νίκος Ζέρβας

Φτάνει η ενότητα κόντρα στην ΤΣΣΚΑ;

Ο Ολυμπιακός θέλει να βάλει τέλος στο αρνητικό σερί τεσσάρων ηττών στην Ευρωλίγκα και ο Νίκος Ζέρβας, αναλύει πόσο πρέπει να μεταμορφωθεί αγωνιστικά για να καταβάλει την αντίσταση της ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Ο Φεβρουάριος που ολοκληρώνεται σήμερα, είναι ίσως ο χειρότερος που πέρασε ο μπασκετικός Ολυμπιακός στη σύγχρονη ιστορία του. Εκτός από το αγωνιστικό πρόβλημα που αποτυπώθηκε στις συνεχόμενες ήττες στην Ευρωλίγκα και κυρίως στην κακή εικόνα της ομάδας, ταλανίστηκε από εσωτερικά προβλήματα (ηχητικό) και τραυματισμούς, ενώ η απόφαση της διοίκησης να αποχωρήσει στο ημίχρονο του ημιτελικού, εκτός από τα αμφιβόλου καθαρότητας… νερά του ελληνικού μπάσκετ, αναμφίβολα επηρέασε (όχι απαραίτητα αρνητικά) και τα αποδυτήρια.

Γράφει ο Νίκος Ζέρβας

Αγωνιστικά, ο Ολυμπιακός σε ομαδικό, αλλά και ατομικό επίπεδο, οφείλει να τα αφήσει όλα πίσω του και να κάνει μία νέα αρχή στο αυριανό παιχνίδι με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Πλέον, εκεί που ένα μήνα πριν ήταν... καβάλα στ’ άλογο για μία προνομιούχο θέση στην κανονική περίοδο, υπάρχει –δικαιολογημένη- αμφιβολία ακόμα-ακόμα και για την πρόκριση στα πλέι-οφ, που ήταν ο αρχικός στόχος στην έναρξη της σεζόν. Η εβδομάδα που προηγήθηκε, περιελάμβανε στην αρχή της διήμερο ρεπό για να «καθαρίσει» το μυαλό όλων και από την Κυριακή και έπειτα οι «ερυθρόλευκοι» δούλεψαν σκληρά, με στόχο να αλλάξουν άμεσα πρόσωπο. Ο τραυματισμός-αντιεπαγγελματική απερισκεψία του Στρέλνιεκς να συνεχίσει να παίζει παρότι τραυματίας με την Λετονία, ήταν το… κερασάκι στην τούρτα των προβλημάτων.

Η απουσία ενός αξιόπιστου επιθετικού όπλου για μία ομάδα που στα τρία τελευταία παιχνίδια έχει την χειρότερη παραγωγή στη διοργάνωση με 61,3 πόντους, δυσκολεύει ακόμα περισσότερο, όχι μόνο το παιχνίδι με την πανίσχυρη ΤΣΣΚΑ, αλλά και όλα τα εναπομείναντα που θα κρίνουν τη θέση που θα τερματίσει η ομάδα του Μπλατ. Ο επαγγελματισμός και η γερή κράση του Σπανούλη, τον φέρνει πίσω στη δράση μία εβδομάδα νωρίτερα και η κατάσταση κάπως γλυκαίνει. Το πόσο σημαντική είναι η συμβολή του αρχηγού και η εν γένει συμπεριφορά του στην επίλυση των εσωτερικών προβλημάτων και την ενότητα, είναι μία κουβέντα που μπορεί να γίνει στο τελικό ταμείο. Όπως και η προσωπικότητα που θα προσδώσει η παρουσία του (έχοντας δίπλα του έναν εξαιρετικό αμυντικό όπως ο Γουέμπερ) στα κρίσιμα παιχνίδια που ακολουθούν.

Μιλώντας για ενότητα, οι αδελφοί Αγγελόπουλοι έχουν επανενεργοποιηθεί για τα καλά και στην κρισιμότερη καμπή της σεζόν, έβγαλαν για φαγητό όλη την ομάδα. Γεύμα συσπείρωσης, με στόχο τα προβλήματα να μείνουν στο παρελθόν (χωρίς να σημαίνει πως δεν λύθηκαν ή δεν θα λυθούν) και όλοι μαζί να προχωρήσουν μπροστά. Ο κόσμος είναι αποφασισμένος να στηρίξει τις σημαντικές αποφάσεις που έχει πάρει η ΚΑΕ για το μέλλον, αν και θα πρέπει να το δείξει λίγο περισσότερο με συνεχόμενα μαζική παρουσία στο ΣΕΦ. Αρκούν όμως οι παραπάνω κινήσεις ενότητας για να αλλάξει η εικόνα, να έρθουν μία-δυο νίκες και να αλλάξει η ψυχολογία; Θα φανεί άμεσα, αν και τα πρόσφατα δείγματα, δε δίνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Στα δύσκολα όμως τις περισσότερες φορές ο Ολυμπιακός αντιδρά. Πλέον, πρέπει να καμουφλάρει άμεσα τα δεδομένα δομικά σε ρόστερ προβλήματα που έχει και να προχωρήσει, αφού βγουν «μπροστά» όλοι οι παίκτες του. Όχι μόνο οι έμπειροι και αυτοί που είναι χρόνια στην ομάδα, αλλά όλοι. Όχι μόνο αυτοί που έχουν πολύ χρόνο συμμετοχής φέτος, αλλά και αυτοί που δεν υπολογίζονται ιδιαίτερα από τον προπονητή. Ο ίδιος, οφείλει να αναπροσαρμόσει κάποια πλάνα, να τους κάνει όλους να νιώσουν σημαντικοί έμπρακτα και να πάρει το μέγιστο δυνατό. Το καλοκαίρι, εφόσον συνεχίσει στον πάγκο, θα έχει όλο το χρόνο και την ευχέρεια να προσαρμόσει απόλυτα στα «θέλω» του το υλικό και να διορθώσει και τα δικά του λάθη. Τώρα όμως είναι ώρα γενικής… επιστράτευσης και ανάληψης των ευθυνών απ’ όλους…

Για να γίνει λοιπόν η αρχή στην δύσκολη αναμέτρηση με την ΤΣΣΚΑ, ο Ολυμπιακός δεδομένα θα πρέπει να αυξήσει στο έπακρο την επιθετική του συγκομιδή. Κόντρα σε μία ομάδα που προέρχεται από επτά νίκες στα οκτώ τελευταία παιχνίδια, οι πέντε εκ των οποίων συνεχόμενες και πετυχαίνει 87,7 πόντους μέσο όρο, όσο και αν αμυνθεί σωστά και κατεβάσει την παραγωγικότητά της, αν ο ίδιος δεν σκοράρει αρκετά δεν έχει τύχη. Πρώτο ζητούμενο λοιπόν να βελτιώσει στο έπακρο το τραγικό 20,9% που έχει στα τρίποντα (14/67) στα τρία τελευταία παιχνίδια. Χωρίς μακρινό σουτ, τα ψηλά κορμιά της ρωσικής ομάδας θα κλείνουν όλο και πιο μέσα και οι λύσεις μέσα στη ρακέτα θα έρχονται με κόπο και ιδρώτα.

Ο Ολυμπιακός θα πρέπει να κάνει λιγότερα λάθη απ’ ότι δείχνει ο μέσος όρος του (12,7) καθώς αντιμετωπίζει μία ομάδα μετρ στα κλεψίματα (6,6) και στην εκδήλωση αιφνιδιασμών μετά από αυτά. Οφείλει να θωρακίσει το αμυντικό του ριμπάουντ γιατί η ΤΣΣΚΑ μαζεύει 11,3 ανά αγώνα και αν ο ίδιος πάρει έξτρα κατοχές από επιθετικά, να τα αξιοποιήσει περισσότερο, απ’ όσο κάνει πρόσφατα. Επιβάλλεται επίσης να τρέξει όσο μπορεί στον αιφνιδιασμό (δεν το κάνει καθόλου τελευταία) και να πιέσει τα αντίπαλα γκαρντ τόσο όσο να περιορίσει την ευχέρειά τους στο σκοράρισμα και στη δημιουργία. Ατομικά, σε ένα ρόστερ με τόσο ταλέντο δύσκολα μπορείς να εστιάσεις κάπου συγκεκριμένα, όμως ο παίκτης με τη μεγαλύτερη επιρροή στο παιχνίδι της ΤΣΣΚΑ είναι ο Κλάιμπερν, οπότε ο περιορισμός των όσων πολύπλευρων κάνει στο παρκέ, θα είναι «κλειδί».

Ασφαλώς όλα αυτά και ακόμα περισσότερα που χρειάζονται δεν είναι καθόλου εύκολο να γίνουν, ιδιαίτερα από μία ομάδα που το τελευταίο διάστημα έχει σαφή αδυναμία ακόμα και για τα βασικά του μπάσκετ (π.χ. σωστή επαναφορά μπάλας). Όμως στον αθλητισμό, μια καλή βραδιά, ένα καλό αποτέλεσμα και μία στιγμή, μπορεί να τα αλλάξει όλα προς το καλύτερο. Ιδιαίτερα αν η «γροθιά» που έχει σχηματιστεί από αυτόν που έχει γεμίσει πληγές, έχει σφίξει δυνατά για να αντιμετωπίσει τις κακοτοπιές…


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x