Νίκος Ζέρβας

Γαλανόλευκη μπασκετική βραδιά

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός προχώρησαν με νίκες στην Ευρωλίγκα κόντρα σε Αρμάνι Μιλάνο και Ερυθρό Αστέρα αντίστοιχα και ο Νίκος Ζέρβας, γράφει για το τι κρατάει από τον διπλό θρίαμβο.

Όμορφη μέρα… Το πιασάρικο άσμα που ερμηνεύει ο Διονύσης Σαββόπουλος ταιριάζει άψογα στο νικηφόρο πέρασμα που έκαναν από την 4η αγωνιστική της Ευρωλίγκας Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός. Ο απολογισμός των δύο νικών ήρθε με διαφορετικό τρόπο. Οι μεν «πράσινοι» ήταν καταιγιστικοί κόντρα στην Αρμάνι, οι δε «ερυθρόλευκοι», ώριμοι, ουσιαστικοί και αμυντικοί στο Βελιγράδι στο ματς με τον Ερυθρό Αστέρα. Κοινός παρονομαστής η νίκη και οι ελπίδες που αφήνουν αμφότεροι οι εκπρόσωποί μας για την συνέχεια της Ευρωλίγκας.

Γράφει ο Νίκος Ζέρβας

Ξεκινώντας από τον Παναθηναϊκό, έφτασε στο 3-1 με εμφατικό τρόπο κόντρα στην Αρμάνι, η οποία δε πρόλαβε να πάρει… ανάσα. Έγινε έρμαιο στις επιθετικές και αμυντικές ορέξεις των παικτών του Ιβάνοβιτς, που έδωσαν διπλή σημασία στη νίκη της προηγούμενης εβδομάδας επί τη Φενέρ και φρονώ πως έδιωξαν οριστικά όλες τις αμφιβολίες που υπήρχαν στην αρχή της σεζόν, ακόμα και για την πρόκριση στο Top 16. Οι «πράσινοι», έδειξαν ξεκάθαρα πως ο θρίαμβος κόντρα στην τουρκική ομάδα δεν ήταν καθόλου τυχαίος, προσέφεραν και πάλι μεγάλα διαστήματα όμορφου μπάσκετ και πιστοποίησαν πως δουλεύουν πολύ σοβαρά και μεθοδικά. Αυτή τη φορά, δεν χρειάστηκε το υπερφυσικό 18/26 στα τρίποντα (ίσα-ίσα έγινε εξαιρετική κατανομή σε σχέση με τα δίποντα). Ο Παναθηναϊκός έδειξε πως έχει και άλλους τρόπους για να σκοράρει και κυρίως, έβαλε ένα ακόμα παράσημο στην αποτελεσματική άμυνα που εφαρμόζει.

Το… κοντέρ «έγραψε» 23 ασίστ, σε ένα ματς που έμεινε ντέρμπι στα… χαρτιά από το πρώτο πεντάλεπτο. Ο Μπατίστα έκανε μεγάλη ζημιά στην αντίπαλη φροντ-λάιν σκοράροντας με τον κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο, ο Διαμαντίδης δημιουργούσε με συνέπεια και οι υπόλοιποι (Σλότερ, Παππάς, Γιάνκοβιτς, Φώτσης, Μπλουμς, Γκιστ), μοιράστηκαν το σκοράρισμα. Ο Παναθηναϊκός εμφάνισε μεγάλο πλουραλισμό, ήλεγξε τα ριμπάουντ και για ένα ακόμα βράδυ ο Ιβάνοβιτς πήρε κάτι απ’ όλους όσοι πάτησαν παρκέ. Ακόμα και η βοήθεια που δίνει ο Τζούλιαν Ράιτ με τους 9 πόντους και τα 5 ριμπάουντ, είναι ευεργετική.

Πλέον, οι «πράσινοι» πάνε την επόμενη εβδομάδα στην Ισπανία για το ματς με τη Μπαρτσελόνα χωρίς άγχος, αφού γνωρίζουν πως έχουν βάλει γερά «θεμέλια» για την επίτευξη του στόχου, έχοντας άπλετο χρόνο για να δουλέψουν και βελτιωθούν ακόμα περισσότερο. Όταν μπει περισσότερο στην εξίσωση ο Μαυροκεφαλίδης και επιστρέψει ο Νέλσον, οι προϋποθέσεις για ανάλογες βραδιές θα είναι περισσότερες και οι προοπτικές για ευρωπαϊκή υπέρβαση θα αυξάνονται μέρα με τη μέρα.

Με άμυνα «μπετόν»

Για τον Ολυμπιακό η αποστολή στο Βελιγράδι περιελάμβανε λιγότερο άγχος αναφορικά με τη πρόκριση, αλλά και πολλές δυσκολίες. Ο πιο σταθερός του παίκτης (Λοτζέσκι) έμεινε στον Πειραιά λαβωμένος, ο Ερυθρός Αστέρας είχε ξεκινήσει τη σεζόν… φουριόζος και η φιλική, αλλά κατάμεστη και εκκωφαντική «Kombank Arena», έστηναν θεωρητικά την «παγίδα» της πρώτης ήττας. Φευ… Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, φρόντισε να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα (προετοιμασία αγώνα) για να συνδυάσει το ντεμπούτο του στην Ευρωλίγκα ως πρώτος προπονητής με νίκη, η οποία ήρθε κυριολεκτικά σαν σε… παραγγελία των δηλώσεών του κατά την αναχώρηση για την Σερβία.

«Θέλω όλα να ξεκινούν για εμάς από την άμυνα», είχε τονίσει ο 47χρονος τεχνικός και οι παίκτες του φρόντισαν να τον δικαιώσουν. Ο Ολυμπιακός έπαιξε στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα άμυνα για σεμινάριο, «διάβασε» σωστά τα ατού του Αστέρα (Μαριάνοβιτς, Ουίλιαμς) και αν ήταν πιο προσεκτικός στο αμυντικό ριμπάουντ (πληγή τα 18 χαμένα) θα είχε περάσει ακόμα ευκολότερο απόγευμα. Ο Σφαιρόπουλος, πιστώνεται κυρίως την αλλαγή ψυχολογίας των παικτών, που δείχνουν πλέον άλλη διάθεση σε άμυνα και επίθεση. Βλέπουν πως όλοι υπολογίζονται και έχουν ρόλο (εξαιρετικός αμυντικά Κατσίβελης) και με πίστη στην εφαρμογή των πρώτων οδηγιών του νέου τους προπονητή, έδειξαν πολύ καλύτερη εικόνα απ’ ότι στο πρόσφατο παρελθόν.

Σε ομαδικό επίπεδο, εκτός της αμυντικής συμπεριφοράς και του «4 στα 4» σε ένα γήπεδο που, λόγω της πρωτόγνωρης ατμόσφαιρας, θα ήθελε να ήταν παρόν κάθε φίλος του αθλητισμού -ανεξαρτήτως οπαδικής προτίμησης- ο Ολυμπιακός κρατάει την επιτυχημένη τροφοδότηση των ψηλών του, τους διακριτούς ρόλους και τις διεισδύσεις που επιχειρούν πλέον περισσότερο τα γκαρντ του. Σε ατομικό, την άνοδο του Ντάνστον, τη σταθερότητα που αποκτά στο παιχνίδι του ο Αγραβάνης, την μία ακόμα προσοδοφόρα παρουσία του Σλούκα, αλλά και την πρώτη πραγματικά καλή φετινή εμφάνιση του Μάντζαρη.

Βάλτε και το επίσημο ντεμπούτο του Ντάρντεν που ακόμα και σε αυτά τα πέντε λεπτά έδειξε πόσο σημαντικός θα είναι για το rotation όταν θα επιστρέψουν και οι υπόλοιποι και θα έχετε τη συνταγή του τέταρτου επιτυχημένου ευρωπαϊκού… κοκτέιλ που μας πρόσφερε ο Ολυμπιακός.


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x