Νίκος Ζέρβας

Γλυκιά πρεμιέρα, «ερυθρόλευκη» πρόκληση

Η νέα Ευρωλίγκα ανοίγει απόψε την αυλαία της και ο Νίκος Ζέρβας γράφει για το πώς μπορεί να διεκδικήσει ο Ολυμπιακός τις πιθανότητες που του αναλογούν για νίκη στο «κάστρο» της Ρεάλ.

Η προσμονή έλαβε τέλος. Η αυλαία της πιο όμορφης, θελκτικής και συνάμα… άγνωστης Ευρωλίγκας όλων των εποχών, ανοίγει απόψε την αυλαία της. Με τον ίδιο μάλιστα τρόπο που επέλεξε η νεοσύστατη το 2000, ULEB, να κάνει το παρθενικό της βήμα στο παλκοσένικο του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Με εναρκτήριο αγώνα, Ρεάλ Μαδρίτης-Ολυμπιακός. Οι «ερυθρόλευκοι», είχαν φύγει εκείνο τον Οκτώβριο με σκυμμένο το κεφάλι από το «Παλάθιο Ραϊμούντο Σαπόρτα» που χρησιμοποιούσε ως έδρα η «βασίλισσα».

Αποστολή στη Μαδρίτη, Νίκος Ζέρβας

Σήμερα, σε μία εντελώς διαφορετική, και εννοείται σκάλες ανώτερη, εποχή και για τις δύο ομάδες, θέλουν να δείξουν με το «καλημέρα» πως η περυσινή αποτυχημένη πορεία, ήταν απλά μία κακή παρένθεση στην εκπληκτική ευρωπαϊκή τους παρουσία τη τελευταία οκταετία και τίποτα περισσότερο. Η αποστολή τους κόντρα σε ένα από τα, κατά γενική ομολογία, μεγάλα φαβορί για την πρόκριση στο Final Four, είναι ιδιαίτερα δύσκολη, όμως όπως δε θα σημαίνει τίποτα απολύτως ενδεχόμενη νίκη, το ίδιο ισχύει και αν δε καταφέρουν να επικρατήσουν για τέταρτη μόλις φορά σε δεκαοκτώ επισκέψεις στην Μαδρίτη και πρώτη μετά το 2009.

Το άγνωστο που προαναφέραμε και ο μεγάλος βαθμός δυσκολίας της νέας διοργάνωσης, απαιτεί σταθερότητα, ψυχραιμία μετά από μία μεγάλη νίκη ή μία «βαριά» ήττα και όσο το δυνατόν καλύτερη διαχείριση της κόπωσης, που φυσιολογικά θα επέλθει σε βάθος χρόνου για όλες τις ομάδες. Απαραίτητη, είναι και η στήριξη των ομάδων από τον κόσμο τους και υπομονή, διότι όταν μιλάμε για έναν μαραθώνιο τριάντα αγώνων, δεν είναι καθόλου απίθανο να γίνουν μαζεμένες ήττες, που μπορεί κάλλιστα να καλυφθούν στη συνέχεια.

Έχοντας παρακολουθήσει την Ρεάλ στα δύο επίσημα παιχνίδια της με Βαλένθια και Μάλαγα, αλλά και στο φιλικό με… άρωμα NBA κόντρα στην Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ, είναι εύλογο οι περισσότεροι να τρόμαξαν και να θεωρήσουν χαμένο από χέρι απόψε τον Ολυμπιακό. Μπορεί να έχουν και δίκιο, αφού η «βασίλισσα» και πιο έτοιμη είναι και ομάδες κλάσεις ανώτερες του Κολοσσού και του Κόροιβου έχει αντιμετωπίσει και στην έδρα της παίζει. Όμως υπάρχουν αγωνιστικά «κλειδιά» που αν οι πρωταθλητές Ελλάδας χρησιμοποιούσουν σωστά, θα βρουν πιθανότητες για τη μεγάλη… απόδραση.

Αρχικά, οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου, θα πρέπει να περιορίσουν όσο το δυνατόν γίνεται τους πόντους που θα πετύχει η Ρεάλ στο «ανοικτό» γήπεδο. Ζητούμενο είναι η διάρκεια, καθώς έστω και δύο «νεκρά» τρίλεπτα, με έλλειψη συγκέντρωσης αρκούν στην ισπανική ομάδα για να πάρει ένα +15, να βρει ρυθμό και εκτινάξει την ψυχολογία της. Ο Ολυμπιακός, θα πρέπει να βγει νικητής στη μάχη της περιφέρειας, περιορίζοντας τους Γιουλ, Κάρολ, Φερνάντεθ. Έχει την ποσότητα στα γκαρντ με Σπανούλη, Γκριν, Χάκετ, Λοτζέσκι και Μάντζαρη να τους μαρκάρει καλά και παράλληλα να τους φορτώσει με πόντους στη δική του επίθεση.

Εκεί που μειονεκτεί φανερά, είναι στη φροντ λάιν, καθώς ο Γιανγκ θα είναι στη δωδεκάδα, αλλά είναι ακόμα εμφανώς ανέτοιμος για παιχνίδια τέτοιου επιπέδου. Αν οι «ερυθρόλευκοι» καμουφλάρουν αυτή την αδυναμία και στερήσουν στην ομάδα του Λάσο (είναι δεδομένο πως θα έχει δώσει εντολή να πάνε όσο περισσότερες μπάλες γίνεται στο ζωγραφιστό) να κάνει «ζημιά» με τους Αγιόν, Χάντερ, Ρέγες, Ράντολφ και Νοσιόνι, η πλάστιγγα όχι μόνο θα ισορροπήσει, αλλά ενδέχεται να φλερτάρει έντονα με το… κόκκινο. Εξαιτίας αυτής της αδυναμίας, «κλειδί» θα είναι η απόδοση των Αγραβάνη και Παπαπέτρου και στις δύο πλευρές του παρκέ, ενώ όσο περισσότεροι από τους πρωτοκλασάτους βρεθούν σε καλή βραδιά, τόσο το καλύτερο.

Ο Ολυμπιακός επιβάλλεται να θωρακίσει το αμυντικό του ριμπάουντ που δείχνει να είναι η μεγαλύτερή του αδυναμία στα μέχρι τώρα φιλικά και επίσημα ματς, αφού οι έξτρα κατοχές μπορεί να τον… σκοτώσουν περισσότερο και από το να πετύχει η Ρεάλ τα γνωστά «τρελά» μακρινά της σουτ. Τελευταίο, αλλά σημαντικότερο η άμυνα. Θα χρειαστεί το 100% από όλους, προσοχή στις αλλαγές και στις περιστροφές όταν γίνεται χεντς άουτ. Οι βοήθειες θα πρέπει να είναι ακαριαίες και αποτελεσματικές, γιατί στην αδύναμη πλευρά η Ρεάλ μπορεί να σε «κομματιάσει». Αν ο Ολυμπιακός της διατηρήσει την πίεση που θα έχει λόγω του τίτλου του φαβορί και μείνει μέχρι τα τελευταία λεπτά κοντά στο σκορ, όλα γίνονται.

Το πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να γίνουν όλα αυτά θα φανεί στο παρκέ. Αυτό που όλοι θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι πως απόψε αρχίζει η γιορτή, που φέτος έχει αρχικά τριάντα μαγικές παραστάσεις. Απόψε, είναι μόλις η πρώτη και τίποτα περισσότερο.

Καλή μπασκετική σεζόν να έχουμε...


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x