Νίκος Ζέρβας

Η… αρκούδα φορούσε «ερυθρόλευκα»

Ο Ολυμπιακός έπαιξε εξαιρετικά, υποχρέωσε την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στη πρώτη φετινή ήττα της στην Ευρωλίγκα και ο Νίκος Ζέρβας γράφει για τα «κλειδιά» και τα κέρδη της απολαυστικής «ερυθρόλευκης» παράστασης.

Για να βάλεις κάτω το… θηρίο, πρέπει να τα κάνεις -σχεδόν- όλα τέλεια. Να μην το χάσεις στιγμή από τα μάτια σου και την κατάλληλη ώρα, να το πληγώσεις και να το ρίξεις οριστικά στο… έδαφος. Πριν το τζάμπολ, θηρίο –και δικαίως με το 15-0- ήταν η ΤΣΣΚΑ και θηριοδαμαστής ο Ολυμπιακός. Μόνο που οι «ερυθρόλευκοι» και ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, δείχνουν πως μπορεί να παίξουν με επιτυχία και τους δύο ρόλους. Διότι με το «διάβασμα» του αντιπάλου και την κατάθεση ψυχής που έκαναν στο παρκέ του ΣΕΦ, μετατράπηκαν μέσα στο σαραντάλεπτο από «κυνηγοί» (σ.σ. αουτσάιντερ) σε θηρίο ολκής (σ.σ. φαβορί) που… πεινούσε για νίκη. Και την κατέκτησαν δίκαια και εμφατικά.

Γράφει ο Νίκος Ζέρβας

Ο καλύτερος φετινός Ολυμπιακός στο πιο δύσκολο μέχρι σήμερα παιχνίδι του στην Ευρωλίγκα, απορύθμισε πλήρως την καλοδουλεμένη μηχανή του Ιτούδη (του στοίχισε η απουσία του Τζάκσον και η ανετοιμότητα του Ουίμς), γιατί εφήρμοσε –εκτός του πρώτου δεκαλέπτου- το αγωνιστικό του πλάνο (έργο προπονητών) και στις δύο πλευρές του γηπέδου. Αφού ξεπέρασε το αρχικό… μούδιασμα και τη νευρικότητα που τον οδήγησαν σε αρκετές λάθος επιλογές, έκανε μία μαγική δεύτερη περίοδο όπου σκόραρε 32 πόντους. Εφαλτήριο για κάθε έναν από αυτούς, η τρομερή άμυνά με τα ασφυκτικά χεντς άουτ (και τις παγίδες), που περιόρισαν στον μέγιστο βαθμό τη δημιουργία της ΤΣΣΚΑ και οδήγησαν τους Τεόντοσιτς (εξαιρετικός επιθετικά) και Ντε Κολό σε οκτώ λάθη.

Σλούκας (άλλο ένα βράδυ που αλλάζει πλήρως τον ρυθμό), Μάντζαρης, Πρίντεζης και Χάντερ, άλλαξαν όλο τον ρυθμό και κάλυψαν και με το παραπάνω την χαμηλή παραγωγή του Σπανούλη στο πρώτο ημίχρονο, τον τραυματισμό του Πέτγουεϊ και τα δύο γρήγορα φάουλ του Ντάνστον. Ο Ολυμπιακός έβγαλε πάθος, έκλεψε μπάλες, έτρεξε στο ανοικτό γήπεδο, άρχισε να βάζει τα τρίποντα και «διάβαζε» σωστά την αδυναμία των ρώσων που είναι τα αργά τους πόδια στην άμυνα. Όταν το «τρένο» μπήκε στις ράγες, ο αρχηγός ανέλαβε όχι μόνο το διατηρήσει σε αυτές, αλλά και να του δώσει την απαραίτητη ώθηση για να φτάσει στο τέρμα. Ο Σπανούλης, είχε πάρει τις απαραίτητες ανάσες, κατάλαβε το πώς θα διασπάσει την καλά προσαρμοσμένη σε αυτόν άμυνα και άρχισε να εκτελεί και να μοιράζει. Πλάι του στην δημιουργία ο Λαφαγέτ, που έκανε το πιο μεστό παιχνίδι του με την «ερυθρόλευκη».

Μαζί με τον καθοριστικό Λαρισαίο γκαρντ, αφυπνίστηκε επιθετικά και ο Λοτζέσκι και το πάρτι ήταν πλέον πολύ δύσκολο να χαλάσει. Όσο και αν προσπαθούσε ο Τεόντοσιτς, δεν μπορούσε μόνος του να νικήσει μία ομάδα με τα όλα της. Ο Ντάνστον που μαζί με τον Χάντερ βάλθηκαν να αποδείξουν πως άξια έχουν μπει στα… παπούτσια του τιμώμενου προσώπου της βραδιάς (Χάινς) μάζεψε 8 επιθετικά ριμπάουντ-χρυσάφι. Ο Ολυμπιακός, ήλεγχε πλήρως το ρυθμό και είχε απαντήσεις όσες φορές και να μείωνε ο αντίπαλος. Μάζεψε 15 «σκουπίδια», ένα λιγότερο απ’ ότι τα αμυντικά. Αυτές οι έξτρα κατοχές –από απροσεξία και βιασύνη δεν αξιοποιήθηκαν στο έπακρο- σε αντιδιαστολή με τις λιγότερες που είχε συνολικά η ΤΣΣΚΑ (μεγάλο φετινό ατού της), ήταν ένα από τα μεγαλύτερα «κλειδιά» του 84-76.

Το ρώσικο 15/15 είχε γίνει με επιθετικό μέσο όρο 90 πόντων και στο ΣΕΦ έφτασε μετά βίας στο 76. Οι ασίστ από 21 μέσο όρο, έμειναν στο 15, την ώρα που Ολυμπιακός είχε 18 και με λιγότερα λάθη. Το δίδυμο Χάινς-Κάουν δεν έβλαψε παρά ελάχιστα το καλά θωρακισμένο low post του Ολυμπιακού, που εφήρμοσε άμυνα βγαλμένη από ηλεκτρονικό υπολογιστή. Αν οι «ερυθρόλευκοι» είχαν ένα ακόμα «κορμί» στο «4», ίσως η κούραση στο τέλος να ήταν λιγότερη και η σπουδαία νίκη να είχε έρθει χωρίς το παραμικρό άγχος.

Όπως και να ‘χει, οι «ερυθρόλευκοι» και έστειλαν «μήνυμα» σε όλη την Ευρώπη πως μπορούν και στα πολύ δύσκολα. Ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς, όμως έχοντας νικήσει εκτός έδρας την Φενέρ, αλλά και την ΤΣΣΚΑ που δεν θα περάσει πολλά ανάλογα βράδια με το χθεσινό, ενδεχόμενη νίκη στο Νόβγκοροντ επί της Νίζνι (ματς που θέλει διπλή προσοχή) θα τους φέρει για τα καλά στη θέση του «οδηγού» για το πλεονέκτημα της έδρας. Σε μία διοργάνωση που όλα κρίνονται στο τέλος και με βάση την κατάσταση που βρίσκεται η κάθε ομάδα την κρίσιμη στιγμή, το μόνο που… προλαβαίνεις να απολαύσεις είναι το γεγονός ότι η δουλειά σου αποδίδει. Και ο Ολυμπιακός κόντρα στην ΤΣΣΚΑ, ήταν κάτι παραπάνω από απολαυστικός…

Υ.Γ.: Η ομάδα και ο κόσμος τίμησε όπως έπρεπε τον παικταρά Κάιλ Χάινς και ορθότατα μετά το τζάμπολ, άφησε στην άκρη τους συναισθηματισμούς και πήρε αυτό που ήθελε. Η αγάπη που έλαβε πριν και μετά από τους φιλάθλους ο Αμερικανός σέντερ (δεν ήταν σίγουρος για την… θερμότητα της υποδοχής), είναι βέβαιο πως τον έχει βάλει από τώρα σε σκέψεις επιστροφής…

inner


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x