Νίκος Ζέρβας

Η Μπάγερν, του έδειξε πώς να «μην» παίζει

Ο Νίκος Ζέρβας, γράφει στο www.sport-fm.gr για τα θετικά και τα «μελανά» σημεία του Ολυμπιακού στο χθεσινό χρήσιμο για τη συνέχεια παιχνίδι με την ανερχόμενη δύναμη, Μπάγερν Μονάχου.

Όταν μία ομάδα έχει πραγματοποιήσει το καλύτερό της ξεκίνημα (3-0) στην Ευρωλίγκα τα τελευταία έξι χρόνια και στέκεται περισσότερο στα αρνητικά από τα θετικά στοιχεία του παιχνιδιού της, είναι δείγμα υγείας. Υπάρχει άλλωστε η ειδοποιός διαφορά, που λέει ότι ο Ολυμπιακός σε σχέση με τη σεζόν 2007-08 για παράδειγμα, είναι πλέον δις πρωταθλητής Ευρώπης. Οφείλει να κοιτάζει το πώς θα βελτιωθεί στο μέλλον, περισσότερο από μία νίκη στην πρώτη φάση του θεσμού. Το τεστ κόντρα στην ανερχόμενη δύναμη του ευρωπαϊκού μπάσκετ, Μπάγερν Μονάχου, συνδυάστηκε με αποτέλεσμα, αλλά και καταγραφή θετικών και αρνητικών, χρήσιμων για τη συνέχεια συμπερασμάτων.

Γράφει ο Νίκος Ζέρβας

Οι «ερυθρόλευκοι», παρότι αντάλλαξαν ρόλους με τους βαυαρούς και μπήκαν στη θέση της ομάδας που υφίσταται ανατροπή από το -15, έδειξαν στο τέλος χαρακτήρα, αμυντική προσήλωση και πάθος για να μην χάσουν τελικά το ματς μέσα από τα χέρια τους. Συνέβαλε σε αυτό ο καταπληκτικός στην άμυνα και ψύχραιμος στην επίθεση, Κώστας Σλούκας, οι εμπνεύσεις του Μάντζαρη και η σωστή σε timing άνοδος του Πρίντεζη. Προηγουμένως, το νερό στο… αυλάκι είχαν βάλει η Ντάνστον, Λοτζέσκι. Όλοι τους συνέβαλαν στο να αποδειχθεί περίτρανα, πως η… ταμπέλα που γράφει «ομάδα του Σπανούλη», έχει «σκουριάσει» προ πολλού.

Ο Ολυμπιακός κερδίζει και χωρίς τον αρχηγό, ο Μπαρτζώκας έχει πλέον τα guts να τον αφήνει στον πάγκο όταν δεν είναι καλά, ενώ ο ίδιος, έχει την επίγνωση και το μεγαλείο να το δέχεται πολύ πιο εύκολα. Η αναγνώριση και η δόξα που έχει κερδίσει επάξια όντας ο κορυφαίος γκαρντ τα τελευταία δύο χρόνια, του επιτρέπουν και κακές βραδιές. Είναι πλέον ο πρώτος που το αναγνωρίζει. Σε αυτό, βοηθά το γεγονός ότι οι πρωταθλητές Ευρώπης, εκτός από «βαθύ» ρόστερ, έχουν στις τάξεις τους παίκτες με προσωπικότητα και ετοιμότητα να πάρουν τη μπάλα και να αποφασίσουν σωστά στη κρίσιμη στιγμή.

Κόντρα στη Μπάγερν, ο Ολυμπιακός είχε για 25 λεπτά καλή κυκλοφορία, ώριμες κινήσεις επιθετικά και έπαιξε όμορφο μπάσκετ κυρίως στο «ανοικτό» γήπεδο. Το +15 εκείνου του σημείου, αλλά και ο τρόπος παιχνιδιού της γερμανικής ομάδας, «κοίμισε» τους «ερυθρόλευκους», ακόμα και την εξέδρα, που άρχισε –ασεβώς προς την ομάδα που της έχει χαρίσει τόσες χαρές- να ασχολείται με το ποδοσφαιρικό ντέρμπι της Λεωφόρου. Οι παίκτες του Μπαρτζώκα βγήκαν εκτός ρυθμού, πήγαν σε βιαστικές επιθέσεις χωρίς δεύτερη-τρίτη πάσα, οι αντίστοιχοι του Πέσιτς έτρεχαν σαν «δαιμονισμένοι» στο transition, το ριμπάουντ ήταν είδος προς εξαφάνιση λόγω των κακών περιστροφών στην άμυνα, οι βολές χάνονταν σαν… φτερά στον άνεμο και το ματς έγινε ντέρμπι.

Αν μάλιστα οι Ντιλέινι, Τζέντοβιτς, Μπράιαντ και Τέιλορ είχαν περισσότερες εικόνες από ματς Ευρωλίγκας, ίσως να είχαν διαχειριστεί καλύτερα το +5 που πήραν τέσσερα λεπτά πριν το τέλος και η πρώτη ήττα του Ολυμπιακού από γερμανική ομάδα στον Πειραιά μετά το μακρινό 1996 να ήταν γεγονός. Το χθεσινό πέρασμα της Μπάγερν, ήταν «ηχηρό» και πολύτιμο για παίκτες και προπονητή, γιατί τους έδειξε πως «δεν» πρέπει να παίζουν. Σε μία μακροσκελή σεζόν γεμάτη «παγίδες», είναι σίγουρο πως χρειάζονται τέτοιου είδους… αναίμακτες προειδοποιήσεις.


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x