Νίκος Ζέρβας

Η… τέχνη του να κερδίζεις

Ο Ολυμπιακός παρέμεινε στην κορυφή της Ευρωλίγκας φτάνοντας τα τρία «διπλά» πριν συμπληρωθεί το 1/3 και ο Νίκος Ζέρβας γράφει για τους ξένους που βγήκαν μπροστά και τη νίκη που ήρθε από την επίθεση.

Τα παιχνίδια με άναρχες ομάδες όπως η Αρμάνι Μιλάνο ανέκαθεν δεν ταίριαζαν στον Ολυμπιακό. Όσο και αν η φετινή εκδοχή των λομβαρδών έχει πιο νοικοκύρη προπονητή απ’ ότι στο πρόσφατο παρελθόν, το χούι δύσκολα φεύγει. Με παίκτες που πάνε αποκλειστικά στο ένας εναντίον ενός και σύνολα που το σκάουτινγκ δυσκολεύεται να λειτουργήσει λόγω της έλλειψης σκέψης και συστημάτων στην επίθεση, πολλές φορές οι «ερυθρόλευκοι» έχουν πάθει μεγάλες ζημιές, αλλά αυτή τη φορά, έστω και στο τέλος, ήταν υποψιασμένοι.

Γράφει από το Μιλάνο ο Νίκος Ζέρβας

Στο Μιλάνο, εκτός από την παραμονή στην κορυφή, το ζητούμενο ήταν να αποδείξουν ο Σφαιρόπουλος και οι παίκτες του πως βρίσκονται σε σταθερά ανοδική πορεία, αλλά και η ουσία, που λέει το εξής: Ο Ολυμπιακός χωρίς τον αρχηγό του από την αρχή της σεζόν, με αμφισβήτηση και απαξίωση προ δύο εβδομάδων, έχει ρεκόρ 7-2 και απάντησε με δύο «διπλά». Στο αγωνιστικό, κατάφερε σε ένα βράδυ που δεν θα μείνει στην ιστορία σαν το καλύτερό του, να περάσει νικηφόρα από μία «πεινασμένη» έδρα, προτάσσοντας το ταλέντο του στην επίθεση, για το οποίο κατηγορήθηκε έντονα πριν μερικές μέρες. Το να κερδίζεις και στη μέτριά σου συνολικά βραδιά και χωρίς να υπάρχει ο σύμμαχος του δυνατού σημείου που είναι η άμυνα, αν μη τι άλλο είναι τέχνη και μάλιστα ευεργετική στην τελική συγκομιδή.

Εκτός από την ευστοχία στα τρίποντα, ο Ολυμπιακός δεν ήταν καλύτερος σε κανένα τομέα της στατιστικής, αλλά στο τέλος είχε περισσότερο μυαλό και προσωπικότητα. Μία φάση που το επιβεβαιώνει, είναι οι άστοχες βολές του Παπανικολάου ο οποίος ήταν κομβικός στο να φτάσει το ματς εκεί που έφτασε. Αμέσως μετά, ο διεθνής φόργουορντ παίζει άμυνα για σεμινάριο στον Τζέρελς και το «διπλό» μπαίνει στο τσεπάκι. Η νύχτα, είχε φυσικά μεγάλη παράσταση από τον Μακλίν. Ο Αμερικανός παρά τα θεματάκια που είχε στην άμυνα με ψηλότερα σέντερ όπως ο Γκουντάιτις, ήταν εκπληκτικός και καθοριστικός. Ένας εκ των ξένων που βγήκε μπροστά, πλάι στους Ρόμπερτς και Στρέλνιεκς και μάλιστα με τον Μιλουτίνοφ εκτός αγώνα με φάουλ. Πρώτο γαλόνι για τον πρώην «μιλανέζο», ο οποίος δύο χρόνια στο «Φόρουμ» τέτοιο ματς δεν είχε κάνει.

Ίσως επειδή είναι πλέον μέλος μίας ομάδας που λειτουργεί συνολικά και όχι με γνώμονα την προσωπική ανάδειξη. Ο Μίτσοβ ακόμα περιμένει οπλισμένος και ελεύθερος στην τελευταία φάση, αλλά ο Τζέρελς δεν… Τώρα που είπα ομάδα. Ο Τόμπσον είχε παίξει μόλις δέκα λεπτά όντας κακός στην άμυνα και άτολμος επιθετικά και ο Σφαιρόπουλος τον σηκώνει προς το τέλος για να πάρει 2-3 ανάσες ο Παπανικολάου. Ο Αμερικανός, σκυλιάζει για κάθε κατοχή, σε μία άμυνα κλέβει αλλά δε προλαβαίνει να σώσει τη μπάλα και βγάζει ένα επιφώνημα που ακούστηκε στην… Φιλαδέλφεια. Παίκτης που ήρθε με τη νοοτροπία ότι θα βάζει 20 πόντους, γίνεται θυσία για την ομάδα, έχοντας μπει 100% στο κλίμα. Εκτός από ποιότητα, οι ξένοι φέτος έχουν και την σωστή νοοτροπία. Ένας εξ’ αυτών, είναι ο τραυματίας Τιλί. Ο Γουίλτζερ δε θα μπορέσει ποτέ να τον αναπληρώσει, αλλά κανένα ρόστερ δεν είναι ανορθόγραφο.

Οι τρεις σερί νίκες, ήταν ένα καλό εφαλτήριο για τη συνέχεια, αλλά δεν λένε ακόμα απολύτως τίποτα για το που μπορεί να φτάσει ο Ολυμπιακός. Κυρίως διότι ακόμα δεν έχει δείξει όλα όσα μπορεί και γιατί έχει θέματα στην άμυνα όταν δεν είναι καλά ο Μιλουτίνοφ. Όποια ομάδα σημαδέψει το χαμηλό ποστ τον απορυθμίζει και αυτό πρέπει να δουλευτεί για να μην επιφέρει προβλήματα. Ακολουθεί εξόρμηση στην Βαλένθια του Ερικ Γκριν και πρόγραμμα «φωτιά» μέχρι τα τέλη του 2017 με Μπάμπεργκ, Εφές, Ζαλγκίρις εκτός και ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Ρεάλ εντός. Σε κανένα από αυτά τα παιχνίδια δε μπορείς να αισθάνεσαι σίγουρος, άρα καιρός για εφησυχασμό δεν υπάρχει.

Πριν ποντάρετε σε βάρος αυτής της παρέας για αυτές τις προσεχείς αναμετρήσεις, σκεφτείτε πως σε λίγες ημέρες θα βρίσκεται υπό τη σκέπη του κυρίου με το «7» στην πλάτη. Από τη στιγμή που οι υπόλοιποι έχουν μάθει την τέχνη της νίκης και χωρίς αυτόν, ο Ολυμπιακός έχει όλα τα φόντα να κάνει και πρωτοχρονιά στην κορυφή…

Y.Γ.: Στο πρώτο ημίχρονο τα αμυντικά ριμπάουντ χάνονταν το ένα μετά το άλλο και λόγω Μιλουτίνοφ, αλλά και της άμυνας που είχε επιλεγεί για να μην κάνουν ζημιά οι περιφερειακοί. Μία αλλαγή στον τρόπο εκτέλεσής της από τον κόουτς Σφαιρόπουλο και λίγη περισσότερη διάθεση, ήταν αρκετά για να θωρακιστεί και αυτό το κομμάτι. Χωρίς τις έξτρα κατοχές, το ματς θα είχε κριθεί από την… ανάπαυλα.


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x