Νίκος Ζέρβας

Ικανός, αρκεί να το πιστέψει ο Ολυμπιακός

Ο Νίκος Ζέρβας, γράφει από την Βαρκελώνη για τον πρώτο προημιτελικό ανάμεσα σε Μπαρτσελόνα και Ολυμπιακό, εστιάζοντας στους «μπλαουγκράνα» και το τι πρέπει να κάνουν οι «ερυθρόλευκοι».

Αν η… πολυφορεμένη φράση του Πάολο Κοέλιο στον «Αλχημιστή» πάρει σάρκα και οστά στις αναμετρήσεις του Ολυμπιακού με την Μπαρτσελόνα στα προημιτελικά της Ευρωλίγκας, τότε οι «ερυθρόλευκοι» έχουν αρκετές πιθανότητες να τα καταφέρουν. Όχι μόνο γιατί θέλουν πολύ να προκριθούν στο Final Four και ενδέχεται όλο το σύμπαν να συνωμοτήσει υπέρ τους, αλλά κυρίως γιατί αν το πιστέψουν, μπορούν και έχουν, μπασκετικά, την ικανότητα να ρίξουν στο καναβάτσο το φαβορί, που αναμφίβολα είναι οι «μπλαουγκράνα». Το έχουν κάνει άλλωστε πολλάκις στο πρόσφατο παρελθόν, γιατί όχι και τώρα;

Γράφει από την Βαρκελώνη, ο Νίκος Ζέρβας

Σίγουρα οι πληγές που υπάρχουν ακόμα στα κορμιά των Σπανούλη και Χάντερ, αλλά και το γεγονός πως στις επτά προηγούμενες απόπειρες στην Βσρκελώνη ο Ολυμπιακός έφυγε με σκυμμένο το κεφάλι, ανεβάζουν σημαντικά τον πήχη της δυσκολίας. Αν βάλουμε στην εξίσωση και την δεδομένη αξία της Μπαρτσελόνα και την ευχέρεια που έχει να κερδίζει και εκτός έδρας (κανείς δε θα πρέπει να αποκλείσει το break στο break σε μία τόσο αμφίρροπη σειρά), τα πράγματα φαίνονται «βουνό»; Τι πρέπει όμως να κάνουν αγωνιστικά ο Γιάννης Σφαιρόπουλος και οι παίκτες του για να το ξεπεράσουν; Λαμβάνοντας υπόψη πως οι δύο ομάδες μοιάζουν αρκετά σχεδόν σε όλα τα κομμάτια της στατιστικής, συν το ότι και η Μπαετσελόνα αντιμετώπισε προβλήματα τραυματισμών που διατάραξαν στην αρχή της σεζόν τη «χημεία», τα «πρέπει» του Ολυμπιακού, οφείλουν να χωριστούν σε αρκετές υποκατηγορίες.

Πρώτη και σημαντικότερη, η άμυνα. Με παράσημο το ότι διαθέτουν την πιο αποτελεσματική της Ευρωλίγκας, οι «ερυθρόλευκοι» θα πρέπει να ανταποκριθούν σωστά στην ισορροπημένη, αλλά όχι σταθερή επίθεση της Μπαρτσελόνα. Με δυναμικά hedge out, με σωστές αλληλοκαλύψεις των ψηλών και σωστές περιστροφές, αλλά και περιφερειακή πίεση (και άμυνα στους σουτέρ) πάνω στη μπάλα για να «χαλάσουν» τα plays του Τσάβι Πασκουάλ. Λογικά οι Καταλανοί θα επιδιώξουν να πάνε στο σετ παιχνίδι με γρήγορη κυκλοφορία της μπάλας και άξονα τον Τόμιτς, οπότε θα χρειαστεί συγκέντρωση, εξυπνάδα και φθορά των αντιπάλων ατού στην άμυνα. Η Μπαρτσελόνα επιδιώκει πολλάκις το εύκολο καλάθι από συνεργασίες στο χαμηλό ποστ και όσο λιγότερα δεχθεί ο Ολυμπιακός (ίσως θα πρέπει να μην εμπιστευθεί τυφλά τις αλλαγές στην άμυνα), τόσο περισσότερη πίεση θα της μεταφέρει.

Στην επίθεσή τους οι «ερυθρόλευκοι» θα πρέπει να στοχεύσουν με πικ εν ρολ στα αργά πόδια των αντιπάλων ψηλών και γιατί όχι να επιδιώξουν όσο το δυνατόν περισσότερες επαφές μαζί τους για να φορτωθούν με όσο το δυνατόν περισσότερα φάουλ. Εξυπακούεται πως απαιτείται καλή κυκλοφορία, λίγα λάθη και καλά ποσοστά ευστοχίας από τους περιφερειακούς, ιδιαίτερα αν ο Σπανούλης δεν είναι σε θέση να σκοράρει πολύ στην επανεμφάνισή του. Η λογική λέει πως το χαμηλό σκορ ευνοεί τον Ολυμπιακό , που είναι… μανούλα να παίρνει στο τελευταίο δεκάλεπτο παιχνίδια που κρίνονται στους 70-75 πόντους. Εκτός αυτού και επειδή η σειρά είναι μεγάλη και πάντα θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας πως δεν τελειώνει στα δύο πρώτα παιχνίδια, θα παίξει μεγάλο ρόλο το πόσο θα κουράσει η μία ομάδα την άλλη, ώστε να μειώσει την αποτελεσματικότητά της στην επίθεση.

Ο Ολυμπιακός εκτός των άλλων, θα πρέπει να χτυπήσει αδιάκοπα στις αδυναμίες της Μπαρτσελόνα και να είναι απόλυτα έτοιμος πνευματικά, ελέγχοντας τον ρυθμό και επιδιώκοντας συνεχώς το καλάθι στον αιφνιδιασμό. Σημαντικό ρόλο τέλος, θα παίξει το κατά πόσο όλοι όσοι χρησιμοποιηθούν (η λογική λέει ότι το rotation πρέπει να ανοίξει) θα προσφέρουν κάτι. Οι πρωταγωνιστές και οι πρωτοκλασάτοι κάνουν τη διαφορά, όμως σε μία σειρά αγώνων, ρόλο παίζουν και τα κρυφά χαρτιά, που έχουν κρίνει σε σημαντικό βαθμό την εξέλιξη και έχουν γράψει τη δική τους ιστορία.

Η πιο αμφίρροπη από τις τέσσερις φετινές αναμετρήσεις των προημιτελικών, κάνει τζάμπολ σε λίγες ώρες. Ο Ολυμπιακός ψάχνει άλλη μία υπέρβαση τα τελευταία χρόνια και έχει ένα ακόμα ραντεβού με την ιστορία. Για να δούμε, θα φανεί… συνεπής;


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x