Νίκος Ζέρβας

Κάιλ Χάινς, το αντίο

Ο Κάιλ Χάινς αποτελεί παρελθόν από τον Ολυμπιακό και ο Νίκος Ζέρβας γράφει για τη διετία του Αμερικανού σέντερ στην Ελλάδα, την αγάπη που δίκαια πήρε, αλλά και τους πιθανούς λόγους απομάκρυνσής του.

Όταν πριν από δύο χρόνια ο Ολυμπιακός και ο Ντούσαν Ίβκοβιτς έπαιρναν το ρίσκο να υπογράψουν έναν σέντερ ύψους 197 εκατοστών, οι περισσότεροι χλεύασαν την επιλογή. Το μικρό του μπόι, αλλά και οι λίγες ενδείξεις του ταλέντου του από το πέρασμά του στη Μπάμπεργκ, τους έδινε το δικαίωμα να αμφισβητούν. 730 μέρες μετά, ο 27χρονος Αμερικανός αποφάσισε να αφήσει την ομάδα με την οποία καταξιώθηκε στο ευρωπαϊκό στερέωμα για την Μόσχα και την αστραφτερή προσφορά της ΤΣΣΚΑ. Πριν από αυτή την απόφαση ζωής, κατάφερε να αλλάξει την γνώμη όλων, να αγαπηθεί όσο κανένας άλλος ξένος στην σύγχρονη ιστορία της ομάδας και να απολαύσει την καθολική αναγνώριση φίλων και εχθρών.

Γράφει ο Νίκος Ζέρβας

Στη σχέση Κάιλ Χάινς-Ολυμπιακού και οι δύο πλευρές βγήκαν κερδισμένες. Ο παίκτης κατάφερε να κάνει το άλμα παραπάνω και με σκληρή δουλειά να καθιερωθεί, να φτιάξει το όνομά του και να κερδίσει όλα όσα –συμπεριλαμβανομένων και των χρημάτων των ρώσων- κέρδισε. Η ομάδα, με λίγα χρήματα πήρε σε μία διετία από τον Αμερικανό πολλά περισσότερα απ’ όσα είχαν προσφέρει δέκα ξένοι της με πιο «βαρύ» όνομα τη τελευταία πενταετία. Ο σέντερ τσέπης, ο μικρός Μπάρκλεϊ ή ο γίγαντας Κάιλ Χάινς όπως αρέσκονταν οι περισσότεροι να τον αποκαλούν, αγαπήθηκε όχι μόνο για την αξία, το πάθος και την αυταπάρνηση που έδειχνε εντός παρκέ, αλλά και για τον αδαμάντινο χαρακτήρα του. Το γεγονός ότι κατέρριψε πολλάκις τους νόμους της φυσικής, τα έβαλε με παίκτες πιο έμπειρους και θηριώδεις, βγαίνοντας νικητής, ήταν απλά το κερασάκι στην τούρτα.

Η απόδοση των κόπων του στις προπονήσεις, του χαμηλού προφίλ του και της απόλυτης συγκέντρωσης που τον διακρίνει όταν αγωνίζεται. Η προσωποποίηση του αθλητή που βάζει το «εμείς» πάνω από το «εγώ» και θυσιάζεται για το σύνολο, έκανε στην Ελλάδα μόνο φίλους και άκουσε το όνομα του να γίνεται σύνθημα από τον κόσμο του Ολυμπιακού και δικαίως. Άρπαξε την ευκαιρία που του δόθηκε από τα μαλλιά και εκτίναξε το κασέ του στο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο. Η ζυγαριά για τη διετία που ήταν στην ομάδα θεωρώ ότι στέκεται για όλους τους παραπάνω λόγους στην ευθεία. Πήρε και έδωσε, μέχρι τη στιγμή που οι νόμοι της αγοράς και οι οικονομικές διαπραγματεύσεις είναι ικανές –με ελάχιστες εξαιρέσεις- να χαλάσουν ακόμα και τις πιο δυνατές σχέσεις.

Ήταν εκ των ων ουκ άνευ ότι από τη στιγμή που ο Χάινς θα έβγαινε ως ελεύθερος στην αγορά, ο Ολυμπιακός θα ήταν σχεδόν απίθανο να ματσάρει προσφορές όπως της ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Παρόλα αυτά, έκανε μία εξαιρετική για τα τωρινά ελληνικά δεδομένα πρόταση που υπολείπονταν ελάχιστα σε σχέση με των ρώσων. Στον επαγγελματικό αθλητισμό όμως, για πολλούς μπορεί τα 300-400 χιλιάρικα παραπάνω να μη λένε τίποτα, για τους περισσότερους όμως λένε πολλά. Σε συνδυασμό με το μπλα-μπλα του στυγνού οικονομικά καινούργιου μάνατζέρ του, ο Χάινς προτίμησε τη Μόσχα, αλλά φρονώ πως ο λόγος δεν είναι μόνο αυτός. Μόνο ο ίδιος ξέρει καλύτερα από όλους γιατί εγκατέλειψε το σίγουρο λιμάνι του και την αγάπη που πήρε και ο,τι άλλο ακουστεί ή γραφτεί θα είναι εικασία και εκτιμήσεις.

Όπως αυτές που λένε ότι τρόμαξε από τα επεισόδια στα ελληνικά γήπεδα, αλλά και το ότι περίμενε η προσφορά του τη πρώτη χρονιά να είχε ανταμειφθεί νωρίτερα από την ΚΑΕ με μία πρόωρη ανανέωση. Η ουσία είναι ότι κανείς νοήμων δεν μπορεί να κατηγορήσει τον παίκτη –μοναδικό του φάουλ το ότι δεν απάντησε πρώτα στον Ολυμπιακό-, παρά μόνο να τον ευχαριστήσει και να μην ξεχάσει τα όσα πρόσφερε, αλλά ούτε και τους αδελφούς Αγγελόπουλους που πρόσφεραν όσα ζήτησε ο Χάινς για να τον κρατήσουν. Ίσως αυτή η απώλεια να τους κάνει να αλλάξουν τακτική σε ότι αφορά τις ανανεώσεις τέτοιων «λαχείων» νωρίτερα, αλλά θα αντιπαρατάξει κανείς το επιχείρημα πως αν το έκαναν πέρυσι για τον Χάινς, θα έπρεπε να το πράξουν και για τους Μάντζαρη, Σπανούλη, Άντιτς, Παπανικολάου…

Πλέον ο Ολυμπιακός, καλείται να ψάξει στην αγορά για να βρει παίκτες ανάλογων προσόντων και γιατί όχι να δημιουργήσει τους νέους Χάινς. Είναι ο πρωταθλητής Ευρώπης και το να προσελκύσει τον οποιονδήποτε παίκτη έχει μικρότερο βαθμό δυσκολίας απ’ ότι τα άλλα χρόνια. Η συνταγή-οικονομική πολιτική είναι επιτυχημένη και αν συνεχιστεί με προσοχή στις επιλογές που θα γίνουν, δεν αποκλείεται να διατηρήσει την ομάδα στη κορυφή. Προϋπόθεση βέβαια για να έχουν πρόσφορο έδαφος οι νέοι Χάινς, είναι η παραμονή του φυσικού ηγέτη αυτής της μαγικής διετίας. Ο Βασίλης Σπανούλης δεν αντικαθίσταται και ενδεχόμενο δικό του αντίο να είναι πολύ πιο πικρό, οπότε καλό θα είναι οι «ερυθρόλευκοι» να μην αργήσουν άλλο…

Υ.Γ: Προσθήκη-πολλά υποσχόμενη επιλογή είναι και αυτή του Μπρεντ Πέτγουεϊ. Η πρώτη μεταγραφή του Ολυμπιακού είναι στη λογική των λίγων χρημάτων για έναν παίκτη με εκπληκτικά αθλητικά προσόντα που θα βοηθήσει στην ενέργεια και στην εκρηκτικότητα στη φροντ λάιν. Το γεγονός ότι ο πρώην παίκτης του Ρεθύμνου τελειώνει φάσεις στο χαμηλό ποστ, βοηθάει στα ριμπάουντ, σουτάρει καλά και από μακριά και τρέχει με σχετικά καλή ντρίμπλα στο ανοικτό γήπεδο μόνο σημαντικές βοήθειες μπορεί να προσφέρει στον Γιώργο Μπαρτζώκα. Αν βελτιώσει και την άμυνα του και φυσικά προσαρμοστεί εξωγηπεδικά σε συνθήκες μεγάλης ομάδας, οι «ερυθρόλευκοι» θα έχουν πετύχει διάνα.


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x