Νίκος Ζέρβας

Κάλλιο αργά, αλλά με έμφαση στο… μετά

Ο Νίκος Ζέρβας γράφει για την απόφαση του Ολυμπιακού να μην συνεχίσει να συμμετέχει σε ένα παιχνίδι-κωμωδία, την αδικία για όσους έχασαν τις δουλείες τους από την ίδια κατάσταση και το… μέλλον.

Όπως και σε όλα τα πράγματα στη ζωή, η ανοχή της αδικίας ή αν θέλετε μίας κατάστασης που θεωρείς πως δεν σε σέβεται, έχει όρια. Ο Ολυμπιακός, αποχώρησε στο ημίχρονο μίας αναμέτρησης, η τύχη της οποίας ήταν όπως αποδείχθηκε από τα πρώτα 28 δευτερόλεπτα προδιαγεγραμμένη, από τη στιγμή που την Δευτέρα, η περίφημη ΚΕΔ/ΕΟΚ αποφάσισε και διέταξε -όπως πάντα- ορίζοντας τους τρεις πιο ανεπιθύμητους διαιτητές στις τάξεις των «ερυθρόλευκων».

Γράφει ο Νίκος Ζέρβας

Οι περισσότεροι το περίμεναν, για άλλους, ακόμα και για υγιείς φίλους του αντιπάλου, ο ορισμός ξεπέρασε και την πιο παρανοϊκή λογική επίδειξης δύναμης, απέναντι σε μία ομάδα που αποδεδειγμένα μισούν (και κυρίως τους ιδιοκτήτες της), όλοι οι συντελεστές της συγκεκριμένης ομοσπονδίας και επιτροπής. Από τους πρόεδρους τους, τα μέλη τους μέχρι και τον τελευταίο ρέφερι. Όποιος τόλμησε να της πάει κόντρα, είτε απομακρύνθηκε, είτε σφυρίζει ματς μικρότερης σημασίας, αλλά ακόμα και στην Α2. Αυτόματα, στο μυαλό όλων των ανθρώπων του οργανισμού που λέγεται Ολυμπιακός, άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την… κωμωδία. Κανονικά, θα έπρεπε εξ’ αρχής να μην δεχθούν να συμμετάσχουν. Αποφάσισαν να δώσουν, λανθασμένα απ’ ότι φάνηκε, μία ακόμα ευκαιρία. Να δουν που μπορεί να φτάσουν. Και έφτασαν. Με το «καλημέρα» του αγώνα και με διαφορετικά κριτήρια στις δύο ρακέτες. Με ασέβεια και χειρονομίες «παίξε-παίξε» ακόμα και στον Σπανούλη, όταν τολμούσε με ηρεμία να ζητήσει φάουλ.

Με ατάκα «αυτά να τα κάνεις στους φίλους σου», στη φάση της τεχνικής ποινής στον Παπανικολάου, ο οποίος τόλμησε να ρωτήσει «τι έκανα;». Μέχρι και φάουλ σε μπλοκ άουτ είδαμε, ενώ το… κατς πάνω στον Μιλουτίνοφ, ερμηνεύτηκε από τους τρεις ρέφερι ως εξαιρετική αμυντική τακτική. Άλλα μέτρα και άλλα σταθμά και από αυτούς που προσπαθούν να μας πείσουν πως δεν τρέχει τίποτα στο δύσμοιρο ελληνικό μπάσκετ και ο Ολυμπιακός είναι αυτός που το αμαυρώνει. Από τη στιγμή που από το… προοίμιο του έργου αποκαλύφθηκε το τέλος του, από το πέμπτο λεπτό και μετά ο Ολυμπιακός είχε αποχωρήσει. Ήταν εκτός λογικής αγώνα και απλά περίμενε καρτερικά το ημίχρονο, για να κάνει πράξη την απόφασή του. Φαινόταν με μια απλή ματιά στον πάγκο. Ήταν πνευματικά ανέτοιμοι να αντιμετωπίσουν ξανά μία τέτοια κατάσταση. Τουλάχιστον αυτό συνέβαλε στο να τελειώσουν όλα ομαλά, διότι φανταστείτε τι μπορούσε να έχει γίνει, αν τριάντα άτομα με κόκκινα αποφάσιζαν να φύγουν την ώρα του αγώνα που η εξέδρα –σε αθλητικό πλαίσιο και μπράβο της- «έβραζε».

Ο καθένας μπορεί να εκφράσει την άποψή του για την κίνηση αποχώρησης και είναι καθ’ όλα σεβαστή. Προσωπικά, θεωρώ πως ο Ολυμπιακός άργησε πολλά χρόνια να το κάνει. Είχε πολλές αφορμές, ενδείξεις και αποδείξεις -χωρίς αυτό να σημαίνει πως πάντα έχανε από τη διαιτησία- αντιμετώπισής του σα να είναι σωματείο της γειτονιάς. Σα να μην έχει προσφέρει τίποτα σε αυτό που λέγεται ελληνικό μπάσκετ. Αντιμετώπιση από… καρεκλοκένταυρους που φέρονται στον οργανισμό και στους ανθρώπους του, σα να είναι οι τελευταίοι τροχοί της αμάξης. Άργησε λοιπόν και με αυτή του την καθυστέρηση, αδίκησε πολλούς πρώην προπονητές και πρώην και νυν παίκτες του. Που κρίθηκαν αυστηρά, έχασαν τη δουλειά τους και έχουν πάνω τους την ταμπέλα του «αποτυχημένου», πολύ απλά γιατί κάποιοι αποφάσισαν να κονιορτοποιήσουν τον ιδρώτα τους στον αγωνιστικό χώρο.

Οι αδελφοί Αγγελόπουλοι, είχαν πολλές ευκαιρίες να το κάνουν. Στη φωτοβολίδα στον Χάινς το 2013 μάλιστα, είχαν διπλή ευκαιρία με αποχώρηση, να ξεγυμνώσουν τον διαλυμένο θεσμό της ΕΟΚ και να δείξουν παράλληλα έμπρακτα την απέχθειά τους για τη βία. Από τότε οι εκπτώσεις που έκαναν και στα δύο θέματα, τους έφερε υπόλογους με απαράδεκτα σκηνικά ακόμα και μέσα στο ίδιο τους το γήπεδο. Αν το είχαν κάνει νωρίτερα, θα είχαν όπως και τώρα τον κόσμο δίπλα τους. Αυτούς που έχουν αναγνωρίσει πως καλώς ή κακώς (το αφήνω στην διακριτική ευχέρεια και την αισθητική σας), έχουν αρνηθεί να παίξουν το παιχνίδι με τους κανόνες που παίζεται στην Ελλάδα. Γιατί ας μην κρυβόμαστε πως το μεγαλύτερο μέρος των οπαδών, αποθεώνουν την «προεδράρα» που ελέγχει τα πάντα και τους κάνει πλάκα. Ελάχιστοι έχουν το κριτήριο να δουν πως αυτό δεν είναι όμορφο, αλλά επιλέγουν την τακτική «τα δικά μας, δικά μας και τα δικά τους, πάλι δικά μας». Δεν είναι έτσι όμως.

Οι αδελφοί Αγγελόπουλοι, επέλεξαν να αναδείξουν το πρόβλημα, να το «φωνάξουν» με όλους τους τρόπους, να διεκδικήσουν -βάσει δικαστικών αποφάσεων σε βάρος των ΚΕΔ/ΕΟΚ- το δίκιο τους, αλλά μάταια. Ξόδεψαν εκατομμύρια ευρώ για να έχουν εξαιρετικούς παίκτες και προπονητές, όμως έβλεπαν παιχνίδια από το +17 να «γυρίζουν» με καλάθι όπου είχαν προηγηθεί πέντε-έξι βήματα, με κανονικά κοψίματα να γίνονται αντικανονικά, με επιθετικά φάουλ-ορισμό να μετατρέπονται σε αμυντικά και γενικότερα με καταστρατήγηση κανονισμών. Δεκάδες τα παραδείγματα και καταγεγραμμένα. Για όσους θέλουν βέβαια να τα δουν…

Συνέχιζαν στον δρόμο της αλήθειας, του «όλα στο φως», αλλά από πουθενά δεν έβρισκαν άκρη. Είτε αυτό λέγεται Πολιτεία, Πρωθυπουργός, ομοσπονδία, FIBA, είτε, είτε, είτε… Κάποιοι τους προέτρεπαν να ακολουθήσουν τον… ελληνικό δρόμο. Ναι αυτόν που ζήσαμε στην πρόσφατη αλλαγή διοίκησης στην ποδοσφαιρική ΕΠΟ. Με μπράβους, απειλές παρασκήνιο, παρασκήνιο, παρασκήνιο και παρασκήνιο. Αρνήθηκαν. Με όλους τους τρόπους. Παρότι πως κατά γενική ομολογία, ο μόνος… ελληνικός τρόπος, είναι να βρεις την άκρη για να στείλεις όλους αυτούς να σφυράνε στα… τρένα και να διοικούν μόνο το… σπίτι τους. Έχοντας εξαντλήσει όλους τους νόμιμους τρόπους, αποφάσισαν χθες να αποχωρήσουν. Η ιστορία θα δείξει αν η κίνησή τους θα τους ωφελήσει σε κάτι ή όχι. Το θέμα είναι πως εξάντλησαν κάθε όριό τους και δεν είχαν άλλη λύση. Έχοντας μάλιστα αφουγκραστεί, όσο ποτέ άλλοτε, την θέληση του κόσμου της ομάδας, που έχει βαρεθεί να πηγαίνει π.χ. στο Ολυμπιακός-Περιστέρι, να κάνει πέντε ράμματα από χτύπημα αντιπάλου ο Στρέλνιεκς και ο διαιτητής να του λέει… παίξε-παίξε.

Διότι όποιος μένει μόνο στα «αιώνια» ντέρμπι, δεν έχει ιδέα τι συμβαίνει και στα άλλα παιχνίδια. Και όχι μόνο του Ολυμπιακού. Ακόμα και σε π.χ. Λαύριο-Κύμη, βλέπεις τραγικές διαιτησίες και οι άνθρωποι που τους κρίνουν, αναφέρουν στις εκθέσεις τους «πολύ καλή διαιτησία». Οι περισσότερες ομάδες, σιωπούν υπό το φόβο του επόμενου αγώνα. Όσες έχουν επιλέξει να μιλούν, βιώνουν την αδικία στο… πετσί τους άμεσα. Απλά δεν παίρνει την ανάλογη έκταση, διότι δεν είναι Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός. Κακώς. Κάκιστα. Σήμερα, η ΟΔΚΕ έβγαλε πρωί-πρωί ανακοίνωση υπεράσπισης των χθεσινών διαιτητών, θέλοντας να βάλει ένα ακόμα λιθαράκι στην κωμωδία ή να μας αποδείξει περίτρανα πως όλοι αυτοί, μας δουλεύουν μέσα στη μούρη μας.

Ο Ολυμπιακός λοιπόν… εξαντλήθηκε. Δεν άντεξε να συμμετέχει άλλο σε αυτό το έργο και αποχώρησε. Η ουσία είναι τι θα καταφέρει με αυτή του την κίνηση. Η επόμενη μέρα είναι πιο σημαντική ακόμα και από την ιστορική αυτή απόφαση. Αν οι αδελφοί Αγγελόπουλοι έχουν αποφασίσει να το πάνε μέχρι τέλους, (φτιάχνοντας όμως παράλληλα και τα εσωτερικά της ομάδας τους, αλλά και την αγωνιστική της εικόνα διότι το τελευταίο διάστημα είναι οικτρή) χωρίς να υπολογίσουν τις τιμωρίες, θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον η συνέχεια. Και πρέπει να το πάνε μέχρι τέλους. Ειδάλλως τίποτα δε πρόκειται να αλλάξει και θα έχουν κάνει μία… τρύπα στο νερό. Θα πρέπει να είναι απόλυτα αποφασισμένοι, ενωμένοι και οργανωμένοι όμως, διότι η πρώτη αντίδραση της Πολιτείας, απλά πετάει τη μπάλα στην… εξέδρα.

«Δεν είναι δουλειά μας να ελέγχουμε τους διαιτητές», δήλωσε πριν λίγη ώρα ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, για τα όσα έγιναν χθες, αλλά και για τα γενικότερα παράπονα-καταγγελίες που έχει εκφράσει η ΚΑΕ Ολυμπιακός. Η Κυβέρνησή του όμως, σε ένα άλλο σπορ, όχι μόνο ασχολήθηκε -και ορθώς- με τους διαιτητές, τους προέδρους ομοσπονδιών, τις Ενώσεις, τις εκλογές κλπ κλπ, αλλά έδωσε παράταση σαράντα ημερών, με το έτσι θέλω, στη διεξαγωγή ενός τελικού, μέχρι να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες. Είναι μάλιστα ο ίδιος άνθρωπος, ο οποίος σε «πηγαδάκια» με δημοσιογράφους, διαρρηγνύει τα ιμάτια του πως οι «ερυθρόλευκοι» έχουν απόλυτο δίκιο και πως θα κάνει τα πάντα για να αλλάξει η υπάρχουσα κατάσταση. Ναι, με νομοσχέδιο που δίνει τη δυνατότητα για άλλες δύο θητείες στις ήδη υπάρχουσες διοικήσεις ομοσπονδιών! Είμαι σίγουρος, πως στα αντίστοιχα «πράσινα» πηγαδάκια, θα λέει εντελώς διαφορετικά πράγματα…

Την ίδια ώρα, οι διοικούντες την ΕΟΚ, όταν τους ζητάει κάποιο ΜΜΕ μία επίσημη τοποθέτηση για όλα όσα έγιναν στην διοργάνωση που διοικούν, απαντούν πως βρίσκονται σε… ταξίδι. Όχι πως θα μας έκαναν… σοφότερους βέβαια. Φαίνεται πως άρχισαν με...βάρκα για την Κρήτη ενόψει τελικού. Στον αντίστοιχο περυσινό Ολυμπιακού-ΑΕΚ, έλειπαν όλοι πλην του κ. Τσαγκρώνη. Μία διοίκηση που έχει καταντήσει την Εθνική ομάδα και τη λειτουργία της σε παρακμή, έχει διαιτητές και ενώσεις απλήρωτες, την ταλανίζουν διάφορα οικονομικά σκάνδαλα και κανείς δεν κάνει το παραμικρό για να την ελέγξει. Για όλα αυτά, ο Υφυπουργός νίπτει τας χείρας του. Κρίμα, διότι ο προκάτοχός του έκανε σημαντικό έργο, προσπάθησε και όπως αποδείχθηκε, λανθασμένα απομακρύνθηκε.

Ο Ολυμπιακός λοιπόν, θα πρέπει να είναι απίστευτα ενωμένος και συσπειρωμένος σε αυτή την προσπάθεια, αν επαναλαμβάνω, έχει αποφασίσει να το φτάσει μέχρι τέλους, όπως οφείλει στην ιστορία του και όλα όσα του έχουν στερηθεί από την υπάρχουσα κατάσταση. Άργησε να φύγει, αλλά το έκανε. Το θέμα είναι η συνέχεια…

Υ.Γ.: Το σκηνικό χθες βράδυ στο ΣΕΦ θύμισε καλοκαίρι 2011, με τη δήλωση αποχώρησης των αδελφών Αγγελόπουλων. Τότε με πολύ ζέστη, τώρα με πολύ κρύο. Ο κόσμος κοντά σε αυτό που αγαπάει για να το στηρίξει. Από τότε, ακολούθησαν μερικές μαγικές στιγμές. Οκτώ χρόνια μετά, μένει να δούμε αν η αντίστοιχη αντίδραση θα αποτελέσει απαρχή για μία νέα αρχή σε όλα τα επίπεδα…

Υ.Γ.2: Αφού η ΚΕΔ/ΕΟΚ έκρινε πως οι χθεσινοί διαιτητές είναι οι κορυφαίοι, γιατί στον τελικό της Κυριακής που κρίνεται ένας τίτλος δεν έβαλε ούτε έναν εξ’ αυτών; Κοροϊδία χωρίς τέλος…

Υ.Γ.3: Πόσο άσχημο να ακούς τους ίδιους ανθρώπους που… ωρύονταν για αντίστοιχες σε βάρος τους αδικίες στο ποδόσφαιρο να τα βλέπουν όλα καλά στο μπάσκετ. Και το αντίθετο φυσικά. Δεν πάει τίποτα μπροστά έτσι…

Υ.Γ.4: Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να ακούσουμε την άποψη του κόουτς Μπλατ για αυτή την κατάσταση.

Υ.Γ.5: Η αγωνιστική εικόνα του Ολυμπιακού πρέπει να αλλάξει άμεσα. Έρχονται πολύ κρίσιμες μάχες και με την υπάρχουσα κατάσταση στο παρκέ, θα έχει μεγάλο πρόβλημα.


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x