Νίκος Ζέρβας

Καλύτερα τώρα, παρά μετά...

Ο Ολυμπιακός έδειξε πολύ κακό πρόσωπο στα αποκαλυπτήριά του κόντρα στην Βιλερμπάν και ο Νίκος Ζέρβας αναλύει το πρώτο πρόωρο δείγμα και την χρησιμότητα των φιλικών προετοιμασίας.

«Πρέπει να διορθώσουμε πολλά πράγματα, όμως στην παρούσα χρονική περίοδο, δεν περίμενα κάτι διαφορετικό». Αυτή ήταν η κατάληξη της δήλωσης του Γιώργου Μπαρτζώκα, μετά το χθεσινό φιλικό με την Βιλερμπάν στην Βαλένθια, όπου ο Ολυμπιακός πήρε κάκιστο βαθμό ετοιμότητας. Σε αυτές τις 14 λέξεις, περικλείεται και το πραγματικό νόημα των αγώνων προετοιμασίας, που λόγω του ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε την πολυτέλεια να παρακολουθούμε τηλεοπτικά, δημιουργούν στο κοινό, λανθασμένα, υπεραισιοδοξία σε περίπτωση καλών εμφανίσεων ή απογοήτευση, σε αποτελέσματα και εμφανίσεις όπως η χθεσινή των «ερυθρόλευκων».

Συνήθως, για όσους γνωρίζουν πράγματα, όταν μία ομάδα «πετάει» τον Σεπτέμβριο, κάτι δεν έχει κάνει σωστά, ενώ πολλάκις έχουμε δει σύνολα που δείχνουν και είναι ασύνδετα στην συγκεκριμένη περίοδο, να ανεβάζουν στροφές και να αποδίδουν ορθολογικά στα επίσημα παιχνίδια. Ασφαλώς και το πρώτο τηλεοπτικό δείγμα του Ολυμπιακού δεν ήταν αντάξιο της προσμονής και των προσδοκιών που δικαίως υπάρχουν, όμως είναι υπερβολικά νωρίς για να μιλήσουμε σοβαρά για το τι μέλει γενέσθαι. Τρεις-τέσσερις σκόρπιες παρατηρήσεις καταγράψαμε και τις αναφέρουμε, περιμένοντας το επόμενο υψηλού επιπέδου τεστ με την Μπάγερν Μονάχου σήμερα.

Ο Ολυμπιακός στην άμυνά του δεν είχε κάποια συγκεκριμένη στόχευση, καθώς στην παρούσα φάση το τεχνικό τιμ θέλει να δει, σκληράδα, επιθυμία και διάθεση. Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν έγιναν πράξη στο παρκέ της «Φοντέτα», παρά σε ελάχιστες φάσεις. Η αποτελεσματικότητα της πίεσης πάνω στη μπάλα ήταν κάκιστη, πολλές φορές οι περιστροφές χάνονταν, με αποτέλεσμα η Βιλερμπάν να κυκλοφορεί άνετα τη μπάλα και να βρει πολλά εύστοχα τρίποντα. Είχε 12/28, την ώρα που ο Ολυμπιακός στην δική του επίθεση δεν λειτουργούσε σωστά και ήταν άστοχος με 1/14. Η λογική λέει πως με τον καιρό η συνεννόηση και συνοχή θα είναι τέτοια που θα περιορίσει το πρόβλημα, όμως δεδομένα θα πρέπει η σκληράδα και η πίεση να μπει στην ημερήσια διάταξη στο μέλλον.

Την ίδια ώρα, τα πολλά χαμένα αμυντικά ριμπάουντ δημιούργησαν έξτρα προβλήματα και ανισορροπία και αυτό, εκτός από την παρουσία του Φολ, που θα αναλύσουμε παρακάτω, ήταν και θέμα σωστών τοποθετήσεων. Ο Ολυμπιακός έκανε 15 λάθη στην κυκλοφορία, 10 εκ των οποίων στο πρώτο ημίχρονο, όπου είχε παράλληλα μόλις 5 ασίστ. Από το σύνολο των 15, το 60% της δημιουργίας ήρθε από Σλούκα και Παπανικολάου, οπότε είναι απαραίτητο να υπάρξει διεύρυνση σε αυτό τον τομέα. Η επίθεση ήταν κακή και για έναν ακόμα λόγο. Εκτός από την έλλειψη ρυθμού, οι «ερυθρόλευκοι» δεν είχαν κίνηση χωρίς τη μπάλα και έψαχναν τις λύσεις μόνο με πικ εν ρολ του Σλούκα, που φάνηκε πως είχαν «διαβαστεί» σωστά από τον κόουτς Πάρκερ. Είδαμε λοιπόν ελάχιστες καλές συνεργασίες, κακές αποστάσεις, δισταγμό και περιορισμένη φαντασία.

Σε σημείο που να δημιουργείται μία απορία τι θα συμβαίνει τις βραδιές που δεν είναι καλά, η απουσιάζει ο Σλούκας, καθώς ο αμέσως επόμενος καλύτερος πλέι μέικερ-δημιουργός είναι ο Σπανούλης. Στο θέμα των ψηλών, το πρώτο τηλεοπτικό δείγμα της μετά-Μιλουτίνοφ εποχής ήταν κάκιστο, παρότι οι Έλις και Μάρτιν δεν είχαν κακή ατομικά παρουσία. Τουναντίον, ήταν πρώτοι σκόρερ και ο δεύτερος πρώτος ριμπάουντερ της ομάδας, όμως όπως προείπαμε, τα νούμερα στα φιλικά ελάχιστο ρόλο παίζουν. Η ουσία είναι πως ο Ολυμπιακός λόγω του ότι τακτικά στην άμυνα ήταν κακός, αντιμετώπισε πρόβλημα με τον Φολ, ο οποίος είναι σέντερ-δεινόσαυρος προερχόμενος από το Τσάμπιονς Λιγκ.

Κανείς δεν έχει γνώση του τι έχει στο μυαλό του ο κόουτς Μπαρτζώκας για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων, διότι αν δεν βγει το πλάνο του με τους δύο αθλητικούς ψηλούς και αν οι υπόλοιποι δεν δώσουν το 100% αμυντικά, με παίκτες όπως Μιλουτίνοφ, Ταβάρες, Παπαγιάννης κλπ., το πρόβλημα θα είναι μεγαλύτερο. Το κακό, είναι πως ο Φολ, λειτούργησε ως «σκιάχτρο» στην ρακέτα της Βιλερμπάν όταν ο Ολυμπιακός ήταν στην επίθεση, με τους παίκτες να φοβούνται να μπουν στη ρακέτα και πολλά plays να χαλάνε πρόωρα.

Δεδομένα ο Ολυμπιακός αν δει ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα, είτε στους ψηλούς, είτε κάπου αλλού, θα το διορθώσει. Όπως είναι δεδομένα πως θα λειτουργεί καλύτερα παιχνίδι με το παιχνίδι και η εικόνα του θα βελτιώνεται. Καλύτερα οι αδυναμίες του να φανούν νωρίς, παρά να προκύψουν όταν οι αγωνιστικές υποχρεώσεις δεν θα του αφήνουν πολλά περιθώρια για να διορθώνεται. Είναι όμως μία ομάδα με πολλά νέα πρόσωπα και προοπτική η εικόνα κόντρα στην Βιλερμπάν, να είναι απλά ένα «καμπανάκι» και τίποτα περισσότερο…

Υ.Γ.1: Θα έχει πολύ ενδιαφέρον να ανακαλύψει η Αστυνομία, ποιοι και γιατί απειλούν και εκφοβίζουν τον Παναγιώτη Φασούλα. Μακάρι η έρευνα να οδηγήσει κάπου.

Υ.Γ.2: Ο Παναγιώτης Αναστόπουλος έχει αποσυρθεί (δις) από την διαιτησία, έχει ξεπεράσει το όριο των 50 χρόνων (ανούσιος κανονισμός, αλλά έχει ισχύσει για όλους), όμως η ΕΟΚ για αδιευκρίνιστους λόγους, επιμένει με δύο, για την ώρα επιστολές, να θέλει να τον επαναφέρει. Χωρίς σχόλια…


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x