Νίκος Ζέρβας

Κουρασμένος στην ζώνη, χαμένος στην… διαχείριση

Ο Νίκος Ζέρβας γράφει για την ήττα του Ολυμπιακού από τον Παναθηναϊκό έπειτα από συναρπαστικό ντέρμπι, την απίστευτη αστοχία του στα τρίποντα απέναντι σε ζώνη και τη φρεσκάδα που έλλειψε στο τέλος.

Λίγες ώρες πριν το τζάμπολ του πρώτου «αιώνιου» ντέρμπι πρωταθλήματος μετά από σχεδόν τρία χρόνια, όσοι… μυρίζουν από αυτά τα παιχνίδια, αλλά και τις ιδιαιτερότητες των δύο ομάδων, ήταν σίγουροι πως για μία ακόμα φορά η περιρρέουσα ατμόσφαιρα θα διαψευστεί. Η εικόνα των δύο ομάδων στην Ευρωλίγκα απέχει παρασάγγας για την ώρα και παρέσυρε πολλούς, όχι μόνο στο να θεωρούν σίγουρη την νίκη του Ολυμπιακού, αλλά και να προβλέπουν-απαιτούν εικοσάρες. Διαψεύστηκαν παταγωδώς, έπειτα από ένα πολύ περίεργο σε εξέλιξη, αλλά συνάμα και πολύ όμορφο ντέρμπι, με εναλλαγές, μεγάλα σερί και δίκαιο νικητή τον Παναθηναϊκό.

Ανέφερα την λέξη περίεργο, διότι παρόλο που η εικόνα του πρώτου ημιχρόνου δεν το έδειχνε, στο τρίτο δεκάλεπτο και στα τρία-τέσσερα πρώτα λεπτά του τέταρτου, οι «ερυθρόλευκοι» κατάφεραν να φέρουν εντελώς το παιχνίδι στα μέτρα τους. Το +14 αρχικά και το +12 δευτερεύοντος με σκάρτα επτά λεπτά να απομένουν, είχε δημιουργήσει τις βάσεις για να επιβεβαιωθούν τα παραπάνω προγνωστικά. Όμως αυτές οι διαφορές, αντί να λειτουργήσουν βοηθητικά για τον Ολυμπιακό και αποτρεπτικά για τον Παναθηναϊκό, που έδειχνε να έχει χάσει εντελώς την επαφή με το παιχνίδι, συνέβη το αντίθετο. Και αυτή είναι και η μαγεία του ομορφότερου αθλήματος που υπάρχει. Οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα βιάστηκαν να τελειώσουν το παιχνίδι, και έχασαν την συγκέντρωσή τους-δεν διαχειρίστηκαν σωστά την κατάσταση, όταν διαπίστωσαν ότι δεν το έκαναν.

Ο προπονητής εμπιστεύτηκε παραπάνω απ’ όσο χρειαζόταν αυτούς που τον έφεραν μέχρι εκεί, ξοδεύοντας τρομερά αποθέματα ενέργειας στην άμυνα, αγνοώντας το φρεσκάρισμα με παιδιά όπως οι Λαρεντζάκης-ΜακΚίσικ, που αν μη τι άλλο και άμυνα παίζουν και θετικοί ήταν στο πρώτο πέρασμά τους στο παιχνίδι. Ακόμα και η εμπειρία του Πρίντεζη θα ήταν πολύτιμη για 2-3 λεπτά, ώστε να μην… ξεζουμιστεί στο τέλος ο Βεζένκοφ και να χάσει 3 (!) βολές. Για τον συγκλονιστικό Φαλ, ο οποίος πήγε να κερδίσει μόνος του με τα μαγικά που έκανε και στις δύο πλευρές του παρκέ, δεν μπορούσε να γίνει φρεσκάρισμα, διότι δεν υπάρχει αντικαταστάτης. Ο Μάρτιν έχει πετάξει όλες τις ευκαιρίες που του έχουν δοθεί και ο Ζαν Σαρλ ήταν λαβωμένος.

Η «ζώνη» που δεδομένα θα χρησιμοποιούσε ο Παναθηναϊκός και τόσο πολύ δυσκόλεψε την επιθετική λειτουργία της ομάδας του, είχε σε μεγάλο βαθμό νικηθεί τακτικά στην επανάληψη, όμως τα ελεύθερα τρίποντα έβρισκαν σίδερο. 0/9 κατέγραψε η στατιστική στο τελευταίο δεκάλεπτο. Όταν βλέπεις ότι δεν σου βγαίνουν όμως επιχειρείς κάτι άλλο, όμως δεν υπήρχε πλην του αποτελεσματικού, «η μπάλα στον Φαλ», καθαρό μυαλό για εναλλακτική λύση. Στην αντίπερα όχθη, οι «πράσινοι» είχαν 7/10. Με τον Νέντοβιτς να κάνει το καλύτερο παιχνίδι του στην σεζόν, τον Κασελάκη να δίνει ολόχρυσες βοήθειες και τον Σαντ Ρος να έρχεται από τον πάγκο λόγω του 5ου φάουλ του Σέρβου συμπαίκτη του και να τελειώνει το παιχνίδι.

Πολλά από αυτά τα τρίποντα των φιλοξενούμενων, είχαν ένα χέρι αντιπάλου πάνω τους ή ήταν από τα εννέα μέτρα. Ο… βρεγμένος την βροχή δεν την φοβάται όμως, και από την στιγμή που ο Παναθηναϊκός επέστρεψε από τόσο μεγάλες διαφορές, η ψυχολογία ήταν με το μέρος του. Τα έβαλε (10/28 τρίποντα), τα έχασε ο αντίπαλος (4/27) και αυτό είναι όλο. Και μπράβο του. Περισσότερη ανάλυση για κάτι τόσο ξεκάθαρο δεν χρειάζεται. Όσο και αν δεν ρίσκαρε ο προπονητής με κάποιες αλλαγές, δεν είναι αυτός που σουτάρει τρίποντα και στην τελική και ο Παναθηναϊκός με κλειστό «rotation» έπαιξε. Απλά σε αυτόν, κόντρα στην λογική, δεν στοίχισε. Δεν έγινε ξαφνικά κακός λοιπόν ο Μπαρτζώκας ο οποίος έδωσε ρεσιτάλ κόντρα στην Μακάμπι, ούτε ο Πρίφτης ήταν κακός π.χ. στο Κάουνας και τώρα έγινε προπονηταράς. Ούτε άλλαξε κάτι στην βάση της συζήτησης για τα μέχρι τώρα στάνταρ των ομάδων.

Όλοι έχουν τις καλές και τις κακές τους βραδιές και το ντέρμπι ήταν τόσο όμορφο, γιατί μέχρι το 33ο λεπτό του ο τελικός νικητής που είχε δεχθεί επί μέρους σκορ 21-4, έδειχνε χαμένος. Το… πάρτι που είχε στηθεί στο ΣΕΦ, παρέσυρε τελικά τον Ολυμπιακό, που τα έκανε όλα λάθος, καθώς δεν πήρε τίποτα πλην των Φαλ-Βεζένκοφ από κομβικούς παίκτες του, που ήταν κάκιστοι. Σλούκας και Ντόρσεϊ χρειάζονταν όσο ποτέ άλλοτε απόψε, όμως είχαν 1/12 τρίποντα οι δυο τους. Μπορεί οι ίδιοι στο Μιλάνο να έχουν 7/12 και οι «ερυθρόλευκοι» να πάρουν μια κομβική νίκη εκεί που πολλοί δεν το περιμένουν. Έτσι είναι το μπάσκετ και οι μεγάλες σε μάκρος σεζόν.

Ασφαλώς και ο Ολυμπιακός πήρε όπως αποδείχθηκε κάκιστο βαθμό στην διαχείριση των συναισθημάτων και του «πρέπει» του αγώνα, ασφαλώς και απογοήτευσε τον κόσμο του στο σημειολογικό πρώτο ντέρμπι της νέας εποχής του ελληνικού μπάσκετ, όμως τίποτα δεν τελείωσε, και τίποτα δεν θα τελείωνε Νοέμβρη μήνα, ακόμα και αν είχαν επικρατήσει οι «ερυθρόλευκοι». Αρκεί να συνέλθουν άμεσα ψυχολογικά και να κάνουν πράξη την υπόσχεση του κόουτς Μπαρτζώκα μετά το ματς, ότι «πρέπει και θα βελτιωθούμε». Και οι δύο ομάδες πρέπει να αποκρυπτογραφήσουν τα ξεχωριστά μηνύματά που πήραν από το παιχνίδι με σωστό τρόπο για να προχωρήσουν, να μην παρασυρθούν, να διορθωθούν και, γιατί όχι, να προσφέρουν ανάλογα όμορφα παιχνίδια και στην συνέχεια.


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x