Νίκος Ζέρβας

Κυριαρχικό νταμπλ σε μυθική Ολυμπιακή σεζόν

Ο Νίκος Ζέρβας γράφει για την απόλυτα δίκαιη και εμφατική κατάκτηση και του φετινού πρωταθλήματος από τον Ολυμπιακό, την ομάδα που θαύμασε όλη η Ευρώπη και την εγγύηση που υπάρχει για το μέλλον της.

Τα… σημάδια είχαν αρχίσει να φαίνονται για τα καλά από το βράδυ της Κυριακής στον τρίτο τελικό του ΣΕΦ. Ο Ολυμπιακός, μετά από δύο αγώνες που δεν αντικατοπτρίζαν την πραγματική του αξία, κατάφερε να βγάλει εντελώς απο το μυαλό του τρόπο που χάθηκε η Ευρωλίγκα στο Κάουνας και να αποδώσει σε μεγάλο βαθμό το μπάσκετ που ξέρει και μπορεί. Αυτό που υποκλίθηκε όλη η Ευρώπη και για μία άμυνα δεν ανταμείφθηκε με ένα εξωπραγματικό 4/4 σε τίτλους την φετινή σεζόν. Απέναντι σε έναν Παναθηναϊκό που είχε το ίδιο, ίσως και μεγαλύτερο μπάτζετ και στην αρχή της σεζόν είχε επικοινωνήσει με κάθε τρόπο ότι επέστρεψε, νίκησε εμφατικά στο τρίτο, και ακόμα περισσότερο στο τέταρτο παιχνίδι της σειράς και η ιστορία έγραψε.

Δεύτερο συνεχόμενο νταμπλ για πρώτη φορά στην ιστορία της ομάδας, που μετά την πιο κομβική απόφασή της το 2019, εξαργυρώνει με τον καλύτερο τρόπο τους κόπους της, τον προγραμματισμό και το ταλέντο της. Με τίτλους που τόσο της είχαν λείψει και με πιο δίκαιους κανόνες εντός των τεσσάρων γραμμών. Οι αδελφοί Αγγελόπουλοι, ο Γιώργος Μπαρτζώκας, οι συνεργάτες του, οι παίκτες και όλα τα μέλη των «ερυθρόλευκων», έχουν φτιάξει τα τελευταία τρία χρόνια μια υπέροχη ομάδα που έχει παίξει ένα από τα καλύτερα μπάσκετ στην ιστορία της. Και γενικότερα αυτό που παρακολουθήσαμε φέτος, ήταν ο,τι πιο όμορφο στο μάτι μπασκετικά σε όλη την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Χωρίς μάλιστα δώδεκα ακριβοπληρωμένους παίκτες, αλλά με όραμα, μέθοδο, στήριξη, μεράκι και υπομονή.

Η δικαίωση που άρχισε να διαφαίνεται από πέρυσι, συνεχίστηκε εμφατικά και φέτος, με την ανωτερότητα να επιβεβαιώνεται όλη την σεζόν και να κλείνει με μαγικό, αγωνιστικά (σ.σ. γιατί εξωαγωνιστικά γίναμε μάρτυρες άλλης μίας ντροπιαστικής σελίδας του ελληνικού αθλητισμού), τρόπο στο τέταρτο παιχνίδι της σειράς. Ο Ολυμπιακός της σεζόν 2022/23, ήταν γεμάτος μεγάλα παιχνίδια, όμορφες βραδιές που «γέμισαν» και τον πιο απαιτητικό φίλαθλο, ρεκόρ, υπερβάσεις και συγκινήσεις. Ο μπασκετικός Ολυμπιακός, είναι το πιο υγιές κομμάτι του ελληνικού αθλητισμού σε όλα τα επίπεδα, όσο και αν μάταια κάποιοι προσπαθούν να το εξισώσουν, να το… λερώσουν, να το σπεκουλάρουν και να προπαγανδίσουν πάνω του. Το ότι έχει επιλέξει τον δρόμο της αποφυγής των απειλών προς πάσα κατεύθυνση, της διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και προσπαθεί να μιλάει με έργα, δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως αδυναμία, αλλά ως παράδειγμα προς μίμηση.



Μια οικογένεια που έχει αγκαλιαστεί όσο ποτέ άλλοτε από τον κόσμο, με παίκτες που γίνονται ένα με τους απλούς φιλάθλους στους πανηγυρισμούς, ιδιοκτήτες που απολαμβάνουν την αγάπη συμμετέχοντας με κάθε τρόπο στους πανηγυρισμούς. Μια «γροθιά», που πέρασε πολλά και φέτος, είδε τον Χρήστο της και τον Ανδρέα της να δοκιμάζονται σκληρά, αλλά να βγαίνουν νικητές. Και να δίνουν δύναμη και θάρρος στους υπόλοιπους. Ένας Ολυμπιακός που είδε τον Σάσα Βεζένκοβ να αψηφά τους πόνους λίγο πριν την κρισιμότερη απόφαση της καριέρας του για να βοηθήσει τους υπόλοιπους. Και άλλους παίκτες που έπαιξαν με ίωση ή με πόνους. Μια ομάδα που ώθησε και φέτος χιλιάδες συνανθρώπους μας να βάψουν «ερυθρόλευκο» το Κάουνας, αψηφώντας έξοδα και ταλαιπωρία. Μια ομάδα που δεν στοχοποιεί αντιπάλους με κάθε τρόπο και αν καταφέρει (σ.σ. είναι αναγκαία η συμβολή της Πολιτείας) να απομονώσει-αποβάλει μια μικρή μερίδα που φέτος (σ.σ. με ευθύνη της Αστυνομίας) με την συμπεριφορά της πριν τον πρώτο τελικό, ήταν εντελώς παράταιρη με την γενική της εικόνα, θα έχει ξεπεράσει και το άριστα.

Ο Ολυμπιακός είχε επιτυχίες και στα πρόσφατα χρόνια. Κατέκτησε Ευρωλίγκες, πήρε πρωταθλήματα και κύπελλα και έτυχε της αναγνώρισης όλης της μπασκετικής Ευρώπης. Πλέον, θερίζει και στην Ελλάδα αυτά που σπέρνει με μεγάλη αφοσίωση και αυτό της εξασφαλίζει την ηρεμία και την εμπιστοσύνη που έλλειψε σε κάποιο βαθμό στο παρελθόν. Και αυτή, ήταν η αιτία που αμφισβητήθηκαν έντονα προπονητές και παίκτες που άξιζαν να ζήσουν ανάλογες με την χθεσινή τα ξημερώματα στο ΣΕΦ. Ευτυχώς, η μοίρα έδωσε πίσω σε έναν εξ’ αυτών, τον Γιώργο Μπαρτζώκα, αυτά που έπρεπε, αλλά δεν μπόρεσε να γευτεί, λόγω του ότι κάποιοι έτσι… ήθελαν. Αυτό που κάνει ακόμα πιο μεγάλη την επιτυχία των Αγγελόπουλων, είναι πως δεν τα παράτησαν, διέψευσαν τις Κασσάνδρες περί αποχώρησης και με τον δικό τους τρόπο, έφτιαξαν ξανά κάτι ακόμα μεγαλύτερο.

Το… κοντέρ, μετά την επιστροφή στις εγχώριες διοργανώσεις, γράφει ήδη πέντε τίτλοι, δύο προκρίσεις σε Final Four, έναν τελικό, δεκάδες sold out, ιστορικά ρεκόρ σε πόντους, ασίστ, τρίποντα, 80 χιλιάδες αιτήσεις για εισιτήριο στο πέμπτο παιχνίδι των πλέι οφ με την Φενέρμπαχτσε και πολλά άλλα που αξίζει μέχρι… τέλους και στο έπακρο ο οργανισμός του μπασκετικού Ολυμπιακού. Με την ασφάλεια της διοίκησης Αγγελόπουλων και την παρουσία του Γιώργου Μπαρτζώκα στην τεχνική ηγεσία, να είναι το καλύτερο εφαλτήριο για το μέλλον. Διότι είναι δεδομένο πως οι «ερυθρόλευκοι» θα πανηγυρίσουν το Σάββατο και αυτό το πρωτάθλημα και μετά, θα στρωθούν στην δουλειά με ακόμα μεγαλύτερη… πείνα, δίψα και διάθεση. Για να φτιάξουν ακόμα καλύτερη ομάδα και να διατηρηθούν στην κορυφή. Χωρίς μεγάλα λόγια, αλλά με πράξεις, προσπάθεια και διάθεση. Και κυρίως αθλητική υγεία.

Τα υπόλοιπα, προσεχώς…



Υ.Γ.: Δυστυχώς, όπως έχουμε επαναλάβει άπειρες φορές, η αλητεία στα γήπεδα δεν έχει χρώμα. Ούτε διαφορετικοί υπάρχουν (σ.σ. γελοιοποιούνται όσοι υποστηρίζουν το αντίθετο), και οι αντιδράσεις είναι ίδιες, απλά αλλάζει το χρώμα του κασκόλ. Πριν από ένα χρόνο χάθηκε λόγω οπαδικής βίας μια ακόμα ανθρώπινη ζωή. Κάλλιστα θα μπορούσε να ήταν και άλλη, αν π.χ. η πέτρα στην τζαμαρία του ΣΕΦ είχε βρει κεφάλι, αν οι φωτοβολίδες στο ΟΑΚΑ έκαιγαν χθες ζωντανό έναν άνθρωπο. Το πρόβλημα είναι βαθύ και με πολλά παρακλάδια και ΚΑΝΕΙΣ δεν δείχνει πραγματική διάθεση να το λύσει. Αντ’ αυτού, κάποιοι επιλέγουν να υπερασπίζονται και να δικαιολογούν αυτές τις συμπεριφορές, λέγοντας φαιδρά περί προκλήσεων (!) από επαγγελματίες που ακούν και ανέχονται οχετούς για τις οικογένειές τους, προπηλακίζονται, δέχονται υγρά και αντικείμενα στο κεφάλι τους. Αν αυτό τους (μας) αξίζει, απλά έχουμε αποτύχει όλοι…

Υ.Γ.2: Υπάρχουν μέρες μετά τους πανηγυρισμούς και οι εξελίξεις είναι μπροστά για τα τρία «καυτά» θέματα με Βεζένκοβ, Σλούκα και Παπανικολάου. Για τον πρώτο τα πάντα εξαρτώνται από τα χρήματα και τον ρόλο που θα του προσφέρει το Σακραμέντο, όμως η λατρεία που απολαμβάνει από τον κόσμο, η ευκαιρία να γίνει θρύλος της Ευρωλίγκας και σημαία του Ολυμπιακού, αλλά και το, ένα ακόμα, συμβόλαιο επιβράβευσης που θα του προσφέρει αν δει διάθεση παραμονής η διοίκηση, ίσως παίξουν καθοριστικό ρόλο.

Ο πολύτιμος από κάθε άποψη αρχηγός, δύσκολα δεν θα κλείσει την καριέρα του στην ομάδα που ανδρώθηκε και αγαπήθηκε, όμως ακόμα απομένουν κάποιες συζητήσεις.

Για τον πολύτιμο και αδιαμφισβήτητα παικταρά, Κώστα Σλούκα, τα δεδομένα είναι πιο ρευστά και δύσκολα. Στο τελευταίο μεγάλο συμβόλαιο της καριέρας του, δεδομένα δεν παίζουν ρόλο τα χρήματα. Δεδομένα επίσης υπάρχει διαφορά άποψης για τον ρόλο του, όμως όλα στις οικογένειες λύνονται με αμοιβαίες υποχωρήσεις, κουβέντα και κατανόηση. Ο Ολυμπιακός θα κάνει τα πάντα για να τον κρατήσει και η συζήτηση με τους αδελφούς Αγγελόπουλους, ενδέχεται να αλλάξει τα πάντα. Στον επαγγελματικό αθλητισμό δεν υπάρχουν στεγανά και «πρέπει», ούτε είναι ανάγκη να αναλωθείς περισσότερο απ’ όσο πρέπει, στο ποιος έχει περισσότερο δίκιο ή άδικο. Προσωπική άποψη, θα είναι κρίμα αυτή η υπέροχη καριέρα με την τρομερή προσφορά στον Ολυμπιακό να μην ολοκληρωθεί στα ερυθρόλευκα…




Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x