Νίκος Ζέρβας

Μάντζαρης και Ολυμπιακός έκαναν το σωστό

Ο Βαγγέλης Μάντζαρης αποχωρεί από τον Ολυμπιακό έπειτα από οκτώ χρόνια γεμάτα καλές και κακές στιγμές και ο Νίκος Ζέρβας γράφει γιατί η απόφαση είναι η καλύτερη και για τις δύο πλευρές.

Το τέλος μίας σχέσης γεμάτης από στιγμές ευτυχίας, προβληματισμού αλλά και… «δυστυχίας». Αυτή η φράση θα μπορούσε κάλλιστα να συνοδεύει το «διαζύγιο» Ολυμπιακού-Βαγγέλη Μάντζαρη, καθώς όπως και να το κάνεις, οκτώ χρόνια δε γίνεται να περάσουν απαρατήρητα για κανέναν. Πόσο μάλλον όταν ο 29χρονος γκαρντ, έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην κατάκτηση δύο ευρωπαϊκών τροπαίων, προκρίσεων σε τελικούς φάιναλ φορ και πρωταθλημάτων.

Ο Μάντζαρης αποκτήθηκε αμούστακο παιδί με απόφαση των αδελφών Αγγελόπουλων (σ.σ. ο θρύλος λέει πως όταν τον πρωτοείδε έτσι αδύνατο και ψαρωμένο ο Ντούσαν Ίβκοβιτς, αναρωτήθηκε τι δουλειά έχει ο συγκεκριμένος 20χρονος στο ΣΕΦ) και κατάφερε να γράψει ιστορία με τους «ερυθρόλευκους». Από τον πρώτο κιόλας χρόνο, αφού έδειξε με το «καλημέρα» ταλέντο στην άμυνα, στην ήρεμη οργάνωση του παιχνιδιού και την άγνοια κινδύνου. Η ιστορία μπορεί να είχε γραφτεί εντελώς διαφορετικά για τον ίδιο αν εκείνο το καταραμένο απόγευμα του Γενάρη του 2013 στην Πυλαία, υπέστη ρήξη χιαστού στο δεξί γόνατο.

Ο «Μάντζα» επέστρεψε δυνατός, αλλά δεδομένα είχε χάσει αρκετή από την έκρηξη και την αποτελεσματικότητα του στα μετόπισθεν, πράγμα φυσιολογικό ως ένα βαθμό, καθώς η κράση του ήταν τέτοια. Παρόλα αυτά, ήταν εκεί και στις επόμενες μεγάλες στιγμές, που λίγο-πολύ είναι γνωστές σε όλους. Μέχρι και το καλοκαίρι του 2017, οπότε και ο άρρωστος ανταγωνισμός των «αιωνίων» και ο φόβος για επικοινωνιακή ήττα, εκτοξεύει την τιμή του συμβολαίου του στα ύψη. Στο παρά… ένα, επέλεξε να μείνει στον Ολυμπιακό με χρήματα που κατά γενική ομολογία ήταν περισσότερα από την πραγματική του αξία, όμως εκτός αυτού, για να κρίνεται στο εξής πολύ αυστηρά, μεγαλύτερο ρόλο έπαιξαν οι λάθος χειρισμοί και η δημοσιοποίηση των συνομιλιών του με τον Παναθηναϊκό, από τον ηττημένο της υπόθεσης τότε, Δημήτρη Γιαννακόπουλο.

Ανάλογα περιστατικά δε θα μπορούσαμε ποτέ να δούμε παρα μόνο την Ελλάδα, όμως σημασία έχει το παρόν. Ο Μάντζαρης ένιωθε αυτόματα τρομερή πίεση να αποδείξει πράγματα, έχοντας αφήσει όμως τη σκληρή δουλειά (επέστρεψε σε αυτή το περυσινό καλοκαίρι) και έχοντας το μυαλό του «πειραγμένο». Το ίδιο, ήταν και το μυαλό των οπαδών, που ορθώς του καταλόγισαν κάποια άλλα λάθη του, όμως μοναδικό κριτήριο για έναν αθλητή, θα πρέπει να είναι το γήπεδο και τίποτε άλλο. Εκεί, ο 29χρονος γκαρντ έπαιξε δύο μήνες τραυματίας στην αρχή της σεζόν 2017/18, ελλείψει Σπανούλη, ρισκάροντας ακόμα μεγαλύτερη ζημιά. Στους μήνες των δυσκολιών λόγω της έλλειψης ρευστότητας, ήταν εκεί χωρίς να παραπονεθεί ποτέ για να στηρίξει. Και πολλά άλλα που τα προαναφερθέντα γεγονότα δεν άφηναν κανέναν να δει πως δε φταίει ο Μάντζαρης για ό,τι κακό βρήκε τον Ολυμπιακό.

Η ουσία είναι πως την τελευταία διετία, ο παίκτης είχε μείνει φανερά πίσω με βάση τις δυνατότητές του και το… κερασάκι στην τούρτα ήταν η κάκιστη άποψη που έχει ο Ντέιβιντ Μπλατ. Στον προπονητή του Ολυμπιακού δεν ταιριάζουν τέτοιου τύπου γκαρντ (αναφαίρετο δικαίωμά του), με αποτέλεσμα η περυσινή σεζόν να ήταν μακράν η χειρότερή του σε χρόνο συμμετοχής και αριθμούς. Και μάλιστα χωρίς οι υπόλοιποι πλέι μέικερ να βγάζουν… μάτια, γεγονός που έκανε τα ερωτηματικά για τα δίλεπτα που τον χρησιμοποιούσε ακόμα περισσότερα.

Με ένα ακόμα χρόνο να απομένει στο συμβόλαιο, με τον Μπλατ να παραμένει τελικά στην τεχνική ηγεσία και 850 χιλιάδες ευρώ απολαβές, ήταν δεδομένο πως δύσκολα θα άλλαζε η κατάσταση. Ο Μάντζαρης είχε δύο δρόμους. Ο ένας να μειώσει αισθητά τις απολαβές του για να αποφύγει την… γκρίνια (λες και ο ίδιος έβαλε το ποσό στο συμβόλαιο) και να ρισκάρει η αξία του στο μπασκετικό χρηματιστήριο να πέσει ακόμα περισσότερο και ο άλλος να βρει ομάδα για να κάνει νέα αρχή. Η πρόταση της Ούνικς (περισσότερα από 600 χιλιάδες ετησίως), εκτός του ότι αποδεικνύει πως ακόμα «μετράει» στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, του δίνει την ευκαιρία να δουλέψει με έλληνα προπονητή και συνεργάτες, σε ένα μέρος όπου θα βρει την ηρεμία του για να κάνει την επανεκκίνηση.

Το Eurocup δεν είναι άλλωστε και αμελητέα ποσότητα. Όπως δεν είναι και ένας παίκτης που είναι στην Εθνική ομάδα και μόλις 29 ετών. Θα έχει την ευκαιρία να δουλέψει απρόσκοπτα και με γνώμονα να επανέλθει εκεί όπου βρισκόταν. Είναι πλέον καθαρά στο χέρι του, διότι αν και πήρε τον δύσκολο δρόμο για το μακρινό και παγωμένο Καζάν, εκεί τον πιστεύουν 100% και του δίνουν την ευκαιρία. Κερδισμένος βγαίνει και ο Ολυμπιακός, διότι με τα χρήματα του συμβολαίου του που γλιτώνει, ενισχύεται και ορθώς με παίκτες του στυλ του προπονητή που επέλεξε να στηρίξει.

Ασφαλώς, ακόμα και οι πιο μεγάλοι πολέμιοι, σκεπτόμενοι και αναλογιζόμενοι πως όπως και να έχει, ο Μάντζαρης είναι ένα παιδί που μεγάλωσε, παράλληλα με την επιστροφή της ομάδας στην κορυφή της Ευρώπης θα αναγνωρίσουν την προσφορά του. Τα λάθη άλλωστε, είναι για τους ανθρώπους και αποκλείεται όσοι κατά καιρούς τον κατηγόρησαν να μην έχουν κάνει ποτέ στην ζωή τους. Ο Ολυμπιακός χάνει από τα αποδυτήρια του ένα από τα καλύτερα παιδιά και έναν σημαντικό κρίκο της αλυσίδας, αλλά στην ζωή όλα πρέπει να προχωρούν μπροστά με γνώμονα το κοινό συμφέρον.

Καλή τύχη Βαγγελάρα...

Υ.Γ.1: Η σημαία θα συνεχίσει όπως αναμενόταν να κυματίζει στον ιστό της. Ο Βασίλης Σπανούλης βάζει πλώρη να γίνει ο πρώτος σκόρερ όλων ευρωπαϊκών διοργανώσεων στην ιστορία, καθώς χρειάζεται 486 για να ξεπεράσει όχι τον Χουάν Κάρλος Ναβάρο, αλλά τον πρώτο των πρώτων, Νίκο Γκάλη. Καλά να είναι και όλα θα γίνουν…

Υ.Γ.2: Μετά την απόκτηση του Πολ, γράψαμε πως είναι αναγκαίο να αποκτηθούν τέτοιου επιπέδου παίκτες. Ο Ογκουστίν Ρούμπιτ είναι ανάλογη περίπτωση και έχει όλα τα φόντα να προσφέρει, ο Γουέιντ Μπόλντγουιν αποτελεί παίκτη-Μπλατ, αλλά δεν έχουμε την παραμικρή σοβαρή εικόνα για να κρίνουμε. Με δεδομένο πως ο Μιλουτίνοφ δύσκολα θα αποχωρήσει τελικά, αναμένονται τουλάχιστον ένας γκαρντ και ένας πάουερ φόργουορντ/σέντερ για την βασική ομάδα και κάποιες προσθήκες ελλήνων, για να έχουμε την τελική εικόνα.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x