Νίκος Ζέρβας

Ο «στρατηγός» Μπλατ και το δημιουργικό άγχος

Ο Ολυμπιακός βάζει στο Μέτσοβο τις πρώτες «βάσεις» της νέας σεζόν και ο Νίκος Ζέρβας γράφει για τις πρώτες αλλαγές που παρατηρούνται στους «ερυθρόλευκους» στην εποχή του Ντέιβιντ Μπλατ.

Η προσμονή και η αγωνία για το καινούργιο και τις αλλαγές που θα επιφέρει, δεν είναι… προνόμιο μόνο των αθλητικών οργανισμών. Σε όλες τις εργασίες, όταν ο υπεύθυνος λειτουργίας ή αν θέλετε ο διευθυντής αντικαθίσταται, υπάρχουν απορίες, συζητήσεις, εικασίες και άγχος, όχι μόνο για το αποτέλεσμα, αλλά και για το τι θα αλλάξει και πως θα κυλά στο εξής η καθημερινότητα.

Γράφει ο Νίκος Ζέρβας

Όταν λοιπόν μετά από τέσσερα χρόνια η άκρη του πάγκου έχει άλλον κάτοχο στον Ολυμπιακό, οι συνήθειες δεδομένα θα αλλάξουν. Όχι μόνο στον τρόπο που δουλεύει και σε αυτά που εκ των πραγμάτων θα διαφοροποιήσει στο παιχνίδι του. Για την ώρα κανείς δε μπορεί να ξέρει επ’ ακριβώς αν οι αλλαγές στο αγωνιστικό θα είναι ευεργετικές σε αυτό που θα βλέπουμε στο παρκέ και θα οδηγήσουν στον τελικό στόχο των τίτλων. Κάποια πρώτα συμπεράσματα και σκέψεις όμως από τις πρώτες ημέρες της προετοιμασίας του Ολυμπιακού, υπάρχουν. Όπως και προσμονή για το καινούργιο , το απρόβλεπτο και το αλλιώτικο.

Διότι ακόμα και αν μιλάμε για επαγγελματίες παίκτες και οργανισμούς, η συνήθεια και η επανάληψη, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, δημιουργεί κινδύνους επανάπαυσης και στασιμότητας. Οι πρώτες μέρες του νέου Ολυμπιακού, δείχνουν πως όλα έχουν αλλάξει. Η επιβλητική… αύρα και προσωπικότητα του Ντέιβιντ Μπλατ σε κάθε του κίνηση, οδηγία και τρόπο ομιλίας για ακόμα και μία μικρή λεπτομέρεια, έχει επιφέρει εκτός από αισιοδοξία στις τάξεις των παικτών (οι οπαδοί είναι δεδομένο πως αναθάρρησαν μετά την πρόσληψή του), ένα δημιουργικό άγχος και μία πίεση που δείχνει να μην έχει καμία σχέση με αυτή που, έτσι και αλλιώς, υπήρχε και τα προηγούμενα χρόνια.

Από το πιο μεγάλο όνομα του ρόστερ, μέχρι τον τελευταίο πιτσιρικά που συμμετέχει στην προετοιμασία, όλοι καλούνται να αποδείξουν στο νέο προπονητή πράγματα για τον χρόνο και τον ρόλο που θα έχουν τη νέα σεζόν. Όλα είναι σα να αρχίζουν από το «μηδέν» και τίποτα -στο μέτρο του δυνατού- δε θεωρείται για κανέναν δεδομένο. Άπαντες, «διψάνε» για να μάθουν την αγωνιστική φιλοσοφία του Μπλατ και να μπουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα στη νοοτροπία του. Ο νέος προπονητής, έχει κερδίσει χωρίς να… προσπαθήσει ιδιαίτερα τον σεβασμό όλων, προφανώς και λόγω του λαμπρού παρελθόντος του και από τις πρώτες στιγμές καταλαβαίνει κανείς πως η δουλειά θα γίνει αρμονικά και με μεγάλο πρωταγωνιστή τον άνθρωπο που κάθεται στην άκρη του πάγκου.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την μεγάλη όρεξη που έδειξαν όλοι οι παίκτες στις καλοκαιρινές τους διακοπές με εντατικές ατομικές προπονήσεις βελτίωσης (οφείλουν να το κάνουν ως επαγγελματίες αλλά δε γινόταν πάντα), αλλά και την διάθεση να παρουσιάσει η ομάδα ένα πολύ καλύτερο αγωνιστικό πρόσωπο σε σχέση με πέρυσι (αρκεί να της το επιτρέψουν και οι τραυματισμοί), αποτελούν τις καλύτερες πρώτες ύλες. Για την διεξαγωγή μίας προετοιμασίας που είναι κομβική για να… σπείρεις με περισσότερες πιθανότητες θερισμού στο τέλος της σεζόν. Σε ενάμισι μήνα από τώρα, θα έχουμε τα πρώτα, πρώιμα συμπεράσματα, για το αν αυτό το δημιουργικό άγχος που προανέφερα θα είναι ωφέλιμο. Τα τελικά, βγαίνουν πάντα Μάιο-Ιούνιο…


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x