Νίκος Ζέρβας

«Μισός», αλλά γρήγορος και ελπιδοφόρος Ολυμπιακός

Το πρώτο, διπλό τηλεοπτικό δείγμα του Ολυμπιακού που «χτίζει» ο Ντέιβιντ Μπλατ, έστω και σε ειδικών συνθηκών φιλικά είναι γεγονός και ο Νίκος Ζέρβας καταγράφει τα πρώτα πρώιμα συμπεράσματα.

Αν θέλαμε με μία φράση να περιγράψουμε την παρουσία του Ολυμπιακού στα δύο φιλικά της Ισπανίας με Μάλαγα και Ρεάλ Μαδρίτης, αναμφίβολα θα ήταν η «δείγμα θετικό». Ο απολογισμός, εκτός από τα αποτελέσματα της μίας νίκης και μίας ήττας που διόλου απασχολούν στην παρούσα φάση, ήταν κάτι παραπάνω από αυτό που περιμέναμε. Όχι μόνο γιατί οι «ερυθρόλευκοι» είχαν εννέα απουσίες παικτών δωδεκάδας, αλλά γιατί έχουν μόλις 25 ημέρες προετοιμασίας και μάλιστα με νέο προπονητή και αγωνιστική φιλοσοφία.

Γράφει ο Νίκος Ζέρβας

Παρόλα αυτά, το πρόσωπο που έδειξαν ήταν καλό για την εποχή και επιβεβαιώθηκε σε μεγάλο βαθμό αυτό που προέκυπτε από το ρεπορτάζ, για το τι διαφορετικό δουλεύουν για να παρουσιάσουν στο παρκέ. Απέναντι στη Μάλαγα, χάρη και στην καλή παρουσία των βοηθητικών Τσάπμαν και Χάρις, ο Ολυμπιακός πέτυχε μία σχετικά εύκολη νίκη. Κόντρα στην σχεδόν πλήρη Ρεάλ, παρότι έπαιξε έπειτα από ορθή απόφαση του προπονητή για ένα ημίχρονο χωρίς τον Σπανούλη για λόγους ξεκούρασης και τον ΛεΝτεί για δώδεκα λεπτά στο τέλος λόγω κράμπας, ήταν στη διεκδίκηση της και πρόβαλε σθεναρή αντίσταση μέχρι το 36’. Έχοντας στο μεγαλύτερο διάστημα πεντάδες με δύο ή και τρεις βοηθητικούς ή νεαρούς παίκτες.

Αυτό που μετράει να καταγράψουμε, είναι ο τρόπος παιχνιδιού, που δεδομένα θα εκτελεστεί πιο άρτια και ποιοτικά, όταν θα ενσωματωθούν οι διεθνείς, στα πιο σημαντικά τεστ πριν την πρεμιέρα της σεζόν σε Κρήτη και Μόσχα. Είναι λοιπόν δεδομένο πως ο Ολυμπιακός θα είναι μία πολύ πιο γρήγορη ομάδα, βάζοντας την ταχύτητα στην εκτέλεση και τον τρόπο σκέψης στην καθημερινότητά του. Η μεταφορά της μπάλας από την άμυνα στην επίθεση γίνεται σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, είτε με γρήγορη πάσα, είτε με κατέβασμα της μπάλας. Αν ο αιφνιδιασμός δε βγει, οι πάσες είναι πολλές και γρήγορες με την πρώτη επιλογή επίθεσης πριν τα 12’’, ενώ οι παίκτες γύρω από τη μπάλα κινούνται συνεχώς, κόβουν κάθετα προς το καλάθι, παράλληλα με τη βασική γραμμή ή από την αδύναμη πλευρά.

Το κάθε σύστημα, έχει αρκετές επιλογές εκτέλεσής του με περισσότερη ελευθερία στους παίκτες να «διαβάσουν» το παιχνίδι, ενώ το πικ εν ρολ έχει μειωθεί σημαντικά ως λύση. Ασφαλώς και στην προσπάθεια να παίξει γρήγορα γίνονται κάποια, λίγα για την εποχή, αλλά αναμενόμενα λάθη, ενώ δε θα πρέπει να λησμονήσουμε πως με τόσες απουσίες οι επιλογές σκοραρίσματος ήταν περιορισμένες. Τα πρώτα σημάδια πάντως, δείχνουν πως ο Ολυμπιακός θα παίζει πιο όμορφο στο μάτι και συναρπαστικό μπάσκετ, χωρίς βέβαια αυτό να του εξασφαλίζει στο τέλος την επιτυχία.

Αμυντικά, είναι ακόμα πιο δύσκολο να κριθεί η πρόοδος που έχει γίνει λόγω των απουσιών, αφού λογικά έλλειπε η συνεννόηση με τους βοηθητικούς που είχαν μία εβδομάδα προπονήσεων με τους υπόλοιπους. Ο Μπλατ χρησιμοποίησε πολλά προσεκτικά χεντς άουτ και γρήγορες περιστροφές, ζήτησε και είδε πίεση πάνω στη μπάλα που απέφερε αρκετό παιχνίδι στο «ανοικτό» γήπεδο, όμως θα δούμε περισσότερα για τον τρόπο άμυνας στα επόμενα ματς με όλους τους παίκτες διαθέσιμους.

Ατομικά, ο Βασίλης Σπανούλης έδειξε πως αρχίζει τη σεζόν φρέσκος και απόλυτα έτοιμος να παίξει πολύ καλό μπάσκετ έχοντας διαφορετικό ρόλο μέσα στο παρκέ. Αποτέλεσε πηγή κινδύνων για την αντίπαλη άμυνα και σταθερό πόλο δημιουργίας για την ομάδα του και κυρίως είναι πολύ καλά σωματικά. Αυτός που αναμφίβολα ξεχώρισε ήταν ο Αξέλ Τουπάν, καθώς εκτός του ότι μπορεί να μαρκάρει από το «1» μέχρι το «4» με επιτυχία, βγάζει πολλές επιθετικές αρετές. Είναι διεισδυτικός, θεαματικός και σε καμία περίπτωση οι αντίπαλες άμυνες δε θα επιλέγουν να του δίνουν το μακρινό σουτ. Ταιριάζει απόλυτα με αυτό που έχει στο μυαλό του ο Μπλατ και η μεταγραφή του λογικά θα αποδειχθεί «κλειδί».

Ο ΛεΝτέι, έχει καλές στιγμές στην επίθεση, θα γίνεται όλο και καλύτερος με την τριβή (για πρώτη φορά αντιμετώπισε παίκτες τέτοιου επιπέδου έστω και σε φιλικό), όμως θα πρέπει να δουλέψει πολύ για να βελτιώσει τις αμυντικές του αδυναμίες. Χρησιμοποιήθηκε πολύ και στο «4», χωρίς να είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν έγινε λόγω των απουσιών ή ο Μπλατ θα του δίνει χρόνο και εκεί. Πολύ μαχητικός ήταν ο Μπόγρης που φέτος θα πάρει περισσότερες ευκαιρίες και είναι στο χέρι του να της εκμεταλλευτεί, ενώ ο Τολιόπουλος έχασε μία καλή ευκαιρία με τόσες απουσίες στα γκαρντ να δείξει στον προπονητή του πράγματα.

Περισσότερα, όχι όμως και απόλυτα ασφαλή, για το νέο Ολυμπιακό θα έχουμε την ευκαιρία να πούμε στα φιλικά της επόμενης εβδομάδας στην Κρήτη, αλλά και σε αυτά της Μόσχας, λίγο πριν το πρώτο τζάμπολ της σεζόν. Το βέβαιο, είναι πως η προσμονή για το καινούργιο που έρχεται, έχει πολλές πιθανότητες να συνεχίσει να είναι γλυκιά και καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν…

ΥΓ.: Ο Τσάπμαν εντυπωσίασε στο πρώτο παιχνίδι, αλλά ήταν άστοχος απελπιστικά κόντρα στην Ρεάλ. Έχει ποιότητα σαν παίκτης αλλά δύσκολα θα μπορούσε να σταθεί ως ξένος στον Ολυμπιακό. Το ότι μας έβαλε σε σκέψεις η παρουσία του για το αν χρειάζεται προσθήκη στη φροντ λάιν, έβαλε, όμως ο προπονητής γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα.

Σε ότι αφορά τον Μάνι Χάρις, ασφαλώς και έχει την ποιότητα να σταθεί σε ομάδα Ευρωλίγκας και ως έβδομος στον Ολυμπιακό, όμως παρουσιάστηκε υπερβολικά αγχωμένος να δείξει πράγματα στα δύο φιλικά και δεν του βγήκε. Θα έχει ενδιαφέρον η εξέλιξη της καριέρας του.


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x