Νίκος Ζέρβας

Μπαρτσελόνα, γιατί έτσι… άρεσε στον Κέιναν

Ο Νίκος Ζέρβας γράφει για την δύσκολη νίκη του Ολυμπιακού απέναντι στην Φενέρμπαχτσε, τα εισιτήρια που άλλαξαν τρεις-τέσσερις φορές προορισμό, και τον Κέιναν που ήθελε… Βαρκελώνη.

Όταν ο Γκούντουριτς έπαιρνε… μπροστά στην παράταση και έφερνε την Φενέρμπαχτσε στο +5, με κάτι λιγότερο από δύο λεπτά να απομένουν, οι περισσότεροι άρχισαν να αναρωτιούνται αν ο Ολυμπιακός θα μπορούσε και τρίτη φορά μέσα σε δύο ημερολογιακά χρόνια να φράξει τον δρόμο της Μονακό προς την επιτυχία. Νωρίτερα, με τα προβαδίσματα μιας σκληρής μάχης με την τουρκική ομάδα να έχουν αλλάξει πολλές φορές χέρια και την πέμπτη θέση κάτοχο, η εικόνα έδειχνε… Βαρκελώνη και τούμπαλιν. Ακροβασία σε τεντωμένο σχοινί. Ο,τι καλύτερο για την αξιοπιστία της διοργάνωσης, καθώς καμία δεν έδειξε διάθεση να… διαλέξει. Τελικά, την τελική απόφαση, ή αν θέλετε την σφραγίδα στο διαβατήριο για την ισπανική πόλη, έμελλε να την βάλει ο κορυφαίος παίκτης του γηπέδου και των «ερυθρόλευκων» το βράδυ της 12ης Απριλίου. Ο Αϊζέια Κέιναν…

Αυτός ήταν που αποφάσισε με εννέα συνεχόμενους πόντους από το 73-78 και έπειτα, ότι ο Ολυμπιακός θα διεκδικήσει την ένατη (!) πρόκρισή του σε Final Four τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια με αντίπαλο τους «μπλαουγκράνα». Κάνοντας συνολικά ένα εξαιρετικό ματς, επιστρέφοντας στις καλές εμφανίσεις. Τώρα που μετράει περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή της σεζόν. Ορθώς άκουσε το όνομά του ρυθμικά από την εξέδρα, που από πέρυσι και το μαγικό Final Four που έκανε, είναι στο πλευρό του. Οι «ερυθρόλευκοι», επιβίωσαν λοιπόν από μια μάχη με άρωμα πλεί οφ, διατηρώντας το αήττητο στην έδρα τους από τον Δεκέμβριο και εκείνη την απρόσμενη ήττα από την Βαλένθια. Σε μια σεζόν που όλοι τους οι παίκτες πέρασαν από το κρεβάτι του πόνου για μικρό ή μεγάλο διάστημα, έφτασαν στις 22 νίκες και έχασαν το πλεονέκτημα έδρας στην ισοβαθμία Έπειτα από ένα καλοκαίρι που έστειλαν στο ΝΒΑ τον κορυφαίο παίκτη της Ευρωλίγκας και άλλαξε στρατόπεδο ένας εκ των κορυφαίων γκαρντ στην Ευρώπη.

Αν μη τι άλλο, μόνο θετικό είναι το πρόσημο για μια ομάδα που δεδομένα θα είναι… βδέλλα πάνω στο κορμί της Μπαρτσελόνα και θα διεκδικήσει στα ίσα το εισιτήριο για το Βερολίνο. Στην πρώτη σεζόν από το νέο σύστημα διεξαγωγής και έπειτα που ο Ολυμπιακός θα παίξει με μειονέκτημα έδρας στα πλέι οφ, από την στιγμή που όλα δείχνουν πως θα πάει χωρίς απουσίες στις κρίσιμες αυτές μάχες, δεν έχει να φοβηθεί κανέναν. Και ασφαλώς οι «μπλαουγκράνα» είναι το φαβορί, δεδομένα έχουν άπλετο ταλέντο και ποιότητα, όμως οι «ερυθρόλευκοι» εκτός του ότι έχουν καλύτερο και πιο… περπατημένο προπονητή, είναι ικανοί να τους ματσάρουν σε κάθε θέση. Έχουν ίσως και περισσότερη γνώση για το πώς γίνεται η δουλειά και απλά καλούνται να το αποδείξουν σε εκείνο το κρίσιμο διάστημα από τις 23 Απριλίου και έπειτα. Βήμα-βήμα, παιχνίδι με το παιχνίδι και χωρίς μεγάλες κουβέντες, η ουσία είναι τώρα να βγουν τα δύο παιχνίδια πρωταθλήματος χωρίς απώλειες και η ομάδα να δουλέψει-συγκεντρωθεί σε αυτές τις μάχες.

Κόντρα στην Φενέρμπαχτσε, δίπλα στον μαγικό Κέιναν, μπαίνει η απόδοση του ΜακΚίσικ, ο οποίος κράτησε όρθιο τον Ολυμπιακό τις στιγμές που η τουρκική ομάδα έδειχνε να ελέγχει την κατάσταση, ενώ αναμφίβολα στα κέρδη της βραδιάς είναι και η πεντάλεπτη επιστροφή του Μιλουτίνοφ, ο οποίος έδειξε πράγματα παρά την τρίμηνη απουσία του. Σε ένα γενικά μέτριο παιχνίδι με πολλούς υστερήσαντες (σ.σ. Πίτερς και Ράιτ δεν… κατέβηκαν ποτέ), οι γηπεδούχοι είχαν μόλις 15 ασίστ, αλλά τους έσωσε το γεγονός πως έκαναν λιγότερα λάθη (11 έναντι 15) και δεν πλήρωσαν τα πολλά χαμένα αμυντικά ριμπάουντ. Για τρίτο σερί παιχνίδι ο αντίπαλος ανανέωσε κατοχές, με την Φενέρ να έχει 15 πόντους από 11 επιθετικά ριμπάουντ. Στο δεύτερο ημίχρονο, οι νταμπλούχοι Ελλάδας μπερδεύτηκαν αρκετά επιθετικά, δεν εκμεταλλεύτηκαν όσο θα έπρεπε την απουσία του Μότλεϊ, ενώ από την στιγμή που σταμάτησε η παραγωγή πόντων στο transition (σ.σ. 11 στο πρώτο μέρος), τα πράγματα δυσκόλεψαν.

Ο πολύ καλός, αλλά κάποιες φορές επιπόλαιος Χέις-Ντέιβις, βρήκε συμπαράσταση στον Γουίλμπεκιν, ο Σάνλι ταλαιπώρησε σκοράροντας από μακριά την άμυνα του Ολυμπιακού και το ματς ήταν ντέρμπι για γερά νεύρα. Κανείς από τους δυο προπονητές δεν θα ήθελε να κριθούν όλα στο έξτρα πεντάλεπτο, καθώς ένας τραυματισμός αυτή την περίοδο ή ακόμα και επιπλέον κόπωση, μπορούν να αλλάξουν την μοίρα. Ο μέτριος εκτελεστικά Γουίλιαμς-Γκος, είχε την ευκαιρία να αποφευχθεί η παράταση, όμως και την βολή έχασε και το σουτ στο τέλος. Μετά, ανέλαβε δράση ο Κέιναν, στέλνοντας παράλληλα και το μήνυμα πως είναι ο άνθρωπος που δικαιούται να τελειώνει στην πεντάδα όταν κρίνονται τα παιχνίδια.

Πλέον η λέξη Μπαρτσελόνα μπαίνει στην «ερυθρόλευκη» καθημερινότητα και η πιο αθλητική και δυναμική Μονακό του υπερπαίκτη, Μάικ Τζέιμς, θα βγάλει τα κάστανα από την φωτιά με την σκληροτράχηλη Φενέρ. Μια εβδομάδα κενό για play in και… ετοιμαστείτε. Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για τα πιο συγκινητικά και απρόβλεπτα πλέι οφ των τελευταίων χρόνων…


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x