Νίκος Ζέρβας

Μπλατ μεγαλείου, δύναμης και αυταπάρνησης

Ο Νίκος Ζέρβας γράφει για την απόφαση του τεχνικού του Ολυμπιακού να δημοσιοποιήσει το πρόβλημα υγείας του και τις ευεργετικές συνέπειες που θα έχει για χιλιάδες άτομα στο να συνεχίσουν να παλεύουν.

Η συγκλονιστική επιστολή του Ντέιβιντ Μπλατ για το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει εδώ και μερικούς μήνες, ήταν δεδομένο πως θα γίνει πρώτο θέμα σε όλα τα δίκτυα παγκοσμίως. Προκάλεσε κύμα συμπαράστασης από ομάδες όλων των χωρών (δυστυχώς ελάχιστων ελληνικών), φίλων, αντιπάλων οπαδών και 24 ώρες μετά την δημοσιοποίησή της, εξακολουθεί να αποτελεί τροφή για σκέψη.

Ο 60χρονος προπονητής, ήταν νικητής σε αυτό που κάνει πολύ πριν αναλάβει τον Ολυμπιακό, αλλά πλέον είναι αναμφίβολα και ένας μεγάλος νικητής της ζωής. Αποφασίζοντας να μιλήσει «ανοικτά» για την Πολλαπλή Σκλήρυνση που αντιμετωπίζει και τον εμποδίζει να ζει και να εργάζεται όπως πριν, είναι μία απόδειξη μεγαλείου ψυχής. Τον τιμά ιδιαίτερα που το κάνει μάλιστα εκτός αγωνιστικών υποχρεώσεων, αφού -αποδεδειγμένα από την σχεδόν καθημερινή μας τριβή- δεν ήθελε το πρόβλημά του να χρησιμοποιηθεί από τον ίδιο ως δικαιολογία για την κάκιστη πορεία της ομάδας του από τον Φεβρουάριο και έπειτα.

Η κίνησή του αποτελεί τιμή για έναν ακόμα σημαντικό λόγο. Με το κύρος που έχει και τον σεβασμό που απολαμβάνει από το Παγκόσμιο μπάσκετ, είναι δεδομένο πως στοχεύει στο να βοηθήσει ανθρώπους που πάσχουν από την ίδια ασθένεια να συνεχίσουν να παλεύουν και να μην το βάζουν κάτω. Ακολουθώντας όσα έγραψε, ώστε να έχουν λίγες περισσότερες πιθανότητες και κυρίως και κουράγιο να επιβιώσουν σε αυτή τη μάχη που δίνουν. Έχει το θάρρος και την αξιοπρέπεια να κοινοποιήσει το πρόβλημά του για να γεμίσει με ένα έξτρα όπλο υπομονής, την φαρέτρα εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που θα διαβάσουν την επιστολή και αντιμετωπίζουν σοβαρές ασθένειες ή κάθε λογής κινητικά προβλήματα.

Τα λεγόμενά του, αποτελούν και μία υπενθύμιση σε όλους όσοι θεωρούμε δεδομένη την υγεία μας ή το πόσο ρουτίνα είναι μία απλή βόλτα στο πάρκο χωρίς να έχουμε πρόβλημα πόνου ή αστάθειας. Από μια ασθένεια που δεν έχει γιατρειά, αλλά η κυριότερη αιτία της, σύμφωνα με τους γιατρούς, εστιάζεται στο στρες, την πίεση και την μεγάλη στενοχώρια. Συνήθως, όσοι είμαστε τυχεροί και δεν αντιμετωπίζουμε κάτι έστω και μικρό, δίνουμε σημασία σε πολύ μικρά πράγματα, μαλώνουμε για ανούσιες καταστάσεις και πιστεύουμε πως η ευτυχία στην ζωή είναι στα υλικά αγαθά, την διχόνοια, την ίντριγκα και την απόδειξη του ότι εμείς είμαστε καλύτεροι από τον διπλανό μας.

Ο Μπλατ, δεν παραδίνεται και θα πολεμήσει, διότι κάνοντας αυτό που κάνει έχει τη μοναδική διέξοδο για να μη διογκωθεί το πρόβλημά του. Θα το πάει μέχρι εκεί που δεν πάει και θα μάχεται για να προπονεί. Έχοντας δίπλα του όλο τον Ολυμπιακό, τον γιατρό Θεοφάνη Τσαβίση, ο οποίος διέγνωσε την ασθένεια, όταν όλοι νόμιζαν πως προέρχεται από την μέση του και τους αδελφούς Αγγελόπουλους, οι οποίοι τον στήριξαν σε μία τόσο δύσκολη στιγμή της ζωής του. Ο Μπλατ, εκτός από εξαιρετικός προπονητής και ευφυέστατος άνθρωπος, μας έδειξε μία ακόμα εκπληκτική πλευρά του χαρακτήρα και της προσωπικότητάς του.

Επέλεξε να γνωρίζουν όλοι για την ασθένειά του, καθώς στη σκέψη και μόνο πως έστω και ένας θα πάρει κουράγιο από τα λόγια του, είναι περισσότερο ανακουφισμένος. Ειλικρίνεια και αξιοπρέπεια από έναν άνθρωπο προσιτό, ο οποίος έχει καταλάβει πλήρως τον ρόλο του ως άνθρωπος του αθλητισμού. Του αθλητισμού όπως θα έπρεπε να είναι και στην Ελλάδα. Με στόχο την παιδεία όσων των παρακολουθούν και το υγιές πλαίσιο-κοινωνική χρησιμότητά του. Ο κόουτς Μπλατ, δεν χρειάζεται διαφορετική αντιμετώπιση πάνω στη δουλειά του μετά την γνωστοποίηση του θέματός του και είναι δεδομένο πως θα απαιτεί περισσότερες δύσκολες ερωτήσεις και κρητική. Ο Ντέιβιντ Μπλατ, ήταν, είναι και θα είναι τεράστιος, ακόμα και αν αποχωρήσει χωρίς την παραμικρή διάκριση από τον Ολυμπιακό.

Από χθες όμως, είναι για έναν ακόμα επιπλέον λόγο στην καρδιά μας. Καλή δύναμη κόουτς.


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x