Νίκος Ζέρβας

Μπλόφα δεν κάνει ο Ολυμπιακός, αλλά το «σύστημα»

Ο Νίκος Ζέρβας γράφει για τις εξελίξεις στο ελληνικό μπάσκετ, την αμετακίνητη στάση του Ολυμπιακού και τη σιωπή της ΕΟΚ, την ώρα που τα χρόνια τερτίπια της, έχουν οδηγήσει το πρωτάθλημα σε αδιέξοδο.

Έχουν περάσει 24 ημέρες από την ώρα που η ΚΑΕ Ολυμπιακός, γνωστοποιούσε μέσω ανακοίνωσης τις αποφάσεις και τις προϋποθέσεις που έθετε για να συνεχίσει να αγωνίζεται στο ελληνικό πρωτάθλημα. Η κορύφωση των αντιδράσεών της είχε γίνει μία ημέρα πριν, με την αποχώρηση στο ημίχρονο του ημιτελικού του κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ, μετά τα όσα… όμορφα διαδραματίστηκαν από τους διαιτητές Παναγιώτου, Μάνο και Αναστόπουλο και την επίδειξη δύναμης που έκανε το σύστημα για μία ακόμα φορά εναντίον του.

Γράφει ο Νίκος Ζέρβας

Από τότε ακολούθησαν πολλά, αλλά επί της ουσίας, σχεδόν τίποτα. Οι αντίπαλες πλευρές -εκτός από την άμεσα ενδιαφερόμενη που είναι η ΕΟΚ, αλλά αυτό θα το αναλύσουμε παρακάτω-, πήραν θέση, κάνοντας λόγο για κίνηση εντυπωσιασμού, για μπλόφα και συνέδεαν την άποψή τους με μπόλικη ειρωνεία. Άλλοι επέλεξαν να προειδοποιήσουν για… ανύπαρκτες συνέπειες, όπως π.χ. αποκλεισμός από την Ευρωλίγκα, διαγραφές, ή και… αφανισμό του σήματος. Δεν πέτυχαν παρά μια… τρύπα στο νερό. Όσο περνούν οι μέρες και άπαντες καταλαβαίνουν πως οι «ερυθρόλευκοι» έχουν πάρει τις αποφάσεις τους και δεν πρόκειται να κάνουν βήμα πίσω, αν δεν αλλάξει η σαθρή κατάσταση, η ειρωνεία και η σιγουριά περί μπλόφας, έχουν δώσει τη θέση τους σε προβληματισμό για το μέλλον και τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στο ελληνικό μπάσκετ.

Κοινώς… πανικός, που εκφράζεται πάλι χωρίς κάποια ιδιαίτερη λύση προς την σωστή κατεύθυνση για την εξομάλυνση των όσων συμβαίνουν και καταγγέλλονται εδώ και χρόνια. Το παράδοξο, είναι πως αντί για την ΕΟΚ που είναι η κύρια υπεύθυνη για όσα συμβαίνουν, απαντούν και παίρνουν θέση όλοι οι υπόλοιποι. Ζητώντας μάλιστα να τηρηθεί η νομιμότητα, για κάτι που είναι εντελώς παράνομο σε όλες τους τις εκφάνσεις και όχι μόνο στα θέματα της διαιτησίας. Θυμίζω έτσι επί προχείρου μερικές: Σύσταση μελών της ΚΕΔ, αριθμητικό μειονέκτημα της επιτροπής, ορισμοί κατά το δοκούν και όχι όπως πρέπει με όλους τους ικανούς διαιτητές να είναι υποψήφιοι, επιχειρηματικές σχέσεις μελών της ΚΕΔ με ιδιοκτήτες ΚΑΕ, χρωστούμενα σε διαιτητές, καταγγελίες για παρασκήνιο από πολλές ομάδες.

Διοργάνωση κυπέλλου Ελλάδας σαν σε χώρα της… Αφρικής, με τέλεση τελικού εν τη απουσία του προέδρου, μηδαμινή ανάπτυξη μικρών κατηγοριών και γυναικείου μπάσκετ, ελάχιστες χορηγίες με την βασική (σ.σ. Eurobank) να μην έχει αποδειχθεί ποτέ τι προβλέπει και πόσα χρήματα δίνονται, Εθνική ανδρών που δεν χρειάζεται… προπονητή και βολοδέρνει τα τελευταία δέκα χρόνια, «μαύροι πίθηκοι» μπασκετμπολίστες, απουσία ιερών τεράτων όπως οι Γκάλης-Γιαννάκης και πολλοί άλλοι από τα κοινά. Για την οικονομία του χώρου, σταματάμε εδώ. Για κάποιους βέβαια που σε αντίθετη περίπτωση θα είχαν σηκώσει επανάσταση και θα είχαν βγάλει τα… τανκς, όλα αυτά δεν είναι θέματα ικανά για παρέμβαση, αλλαγή και όσοι ζητούν τη νομιμότητα, απλά ψάχνουν για δικαιολογίες. Άβυσσος…

Πάμε όμως πάλι πίσω σε όσα ακολούθησαν μετά την αποχώρηση. Ο αξιότιμος Υφυπουργός, Γιώργος Βασιλειάδης, αφού σαν πρώτη αντίδραση δε βρήκε κάτι καλύτερο από το να εξισώσει συμπεριφορές και να μιλήσει για… κακομαθημένους παράγοντες, έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται πως η «βόμβα» είναι έτοιμη να σκάσει στα χέρια του. Μίλησε για αναγκαίες αλλαγές στην ΚΕΔ, και άρχισε να καλεί σε διάλογο τον Ολυμπιακό. Νομίζω πως εις μάτην, διότι πρώτα πρέπει να δείξει σαφή πρόθεση και βούληση να αλλάξει η κατάσταση. Την ίδια ώρα, δέχεται από πανικόβλητους ευνοημένους της όλης ιστορίας πιέσεις του στυλ: «Κάντε κάτι για να τηρηθούν οι νόμοι! Τους αφήνετε να φύγουν;». Προφανώς βολεύονταν με την ανοχή όλα αυτά τα χρόνια και την ήπια τακτική των «ερυθρόλευκων» να γυρίζουν απλά το άλλο μάγουλο, όταν δέχονταν χαστούκια.

Από αυτούς που έγραφαν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους δικαστικές αποφάσεις για διαιτητές, κανονισμούς, ισονομία. Τώρα επικαλούνται τη νομιμότητα! Ναι, οι ίδιοι που υποστηρίζουν πως δεν υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα στο καθεστώς εικοσαετίας των ΚΕΔ/ΕΟΚ. Πιο δίκαιο και αντρίκιο θα ήταν να βάλουν την… γάτα τους να κλαίει, αφήνοντας τον Ολυμπιακό να πράξει όπως αυτός νομίζει. «Δε μπορεί λέει να μπουν ξένοι διαιτητές μεσούσης της σεζόν, υπάρχουν κανονισμοί». Την ίδια ώρα η ΟΔΚΕ, τους διαψεύδει, καθώς αν όντως υπήρχε κάποιος νόμος που λέει κάτι τέτοιο, δε θα ανησυχούσαν, ούτε θα απειλούσαν με… αποχές. Διαβάζοντας τα συγκεκριμένα εδάφια, βγάζει κανείς το συμπέρασμα πως αν η ΕΟΚ θέλει, ασφαλώς και μπορούν να σφυρίξουν όλοι. Οι Έλληνες διαιτητές άλλωστε, έχουν σφυρίξει πολλάκις σε ξένες λίγκες.

Όσο για την απειλή τους για αποχή, θα ήταν πιο πειστική, αν είχαν αντιδράσει αναλόγως όταν συνάδελφοί τους δέχονταν επιθέσεις σε αποδυτήρια, καίγονταν τα μαγαζιά τους, πετροβολιόντουσαν τα σπίτια τους, τους οφείλονταν τόσα χρήματα και πολλά άλλα. Εκεί… σφύριζαν αδιάφορα. Γιατί άραγε; Όσο για τους ξένους διαιτητές (που δεν είναι η λύση του βαθύτερου προβλήματος, αλλά θα προσφέρουν μία κάποια έλλειψη καχυποψίας), θυμίζουμε πως στο ποδόσφαιρο, ο περίφημος Μπορμπαλάν, ορίστηκε μία εβδομάδα πριν τον τελικό ΠΑΟΚ-ΑΕΚ με σχετική αλλαγή καταστατικού. Καμία Παγκόσμια ομοσπονδία δε μπορεί να κάνει το παραμικρό όταν η απόφαση θα παρθεί με νόμο του Κράτους. Τα τεχνάσματα της ομοσπονδίας περί αποκλεισμών είναι για αυτούς που θέλουν να τα… χάψουν. Ακόμα οι ομάδες μας παίζουν κανονικά στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, παρά τις απειλές του τότε ποδοσφαιρικού συστήματος περί του αντιθέτου. Και αν σωστά ήρθε επιτροπή επιτήρησης ξένων στην ασπρόμαυρη, στην πορτοκαλί χρειάζεται εδώ και χρόνια να γίνει κάτι ανάλογο.

Η 17η Μαρτίου και το ντέρμπι Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ, πλησιάζει και ο Υφυπουργός προσανατολίζεται σε αναβολή του «πατώντας» πάνω στη θέληση της Αστυνομίας, αλλά είναι φως-φανάρι πως θέλει να κερδίσει χρόνο. Μακάρι να έχει στο μυαλό του πράγματα που θα αλλάξουν αυτή την κατάσταση που βιώνουμε, αλλά δεν αισιοδοξώ. Άρα είτε 17 Μαρτίου, είτε 27… Απριλίου το ίδιο και το αυτό είναι. Οι «ερυθρόλευκοι» δεν θα κατέβουν… Γνωρίζοντας πολύ καλά το κόστος αλλά και τα κέρδη όλων των κινήσεών τους. Προσεχώς θα γίνουν γνωστά και στους πιο δύσπιστους. Ανεξάρτητα με το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα και το μέλλον τους (με τα υπάρχοντα δεδομένα και με την απαξίωση του πρωταθλήματος, η Αδριατική είναι πολύ πιο ανταγωνιστική) έχουν καταφέρει ήδη πολλά.

Όλο και περισσότεροι πλέον δε φοβούνται να μιλήσουν. Να καταγγείλουν και να απαιτήσουν αλλαγή. Όχι μόνο ομάδες, αλλά και άνθρωποι του μπάσκετ, που δε μπορεί κανείς μάλιστα να υποστηρίξει πως έχουν ευνοήσει τον Ολυμπιακό στο παρελθόν. Ακόμα και ο Λάζαρος Βορεάδης, ξεγύμνωσε με συνέντευξή του στο «ΦΩΣ» όλα όσα συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια. Και δεν ήταν μόνο αυτός. Το παράδοξο, είναι πως κανένα… αυτί Εισαγγελέα δεν ιδρώνει. Να φωνάξει για παράδειγμα τον εκπρόσωπο της Α2 στο ΔΣ του ΕΣΑΚΕ κ. Ζούπα, να αποδείξει αυτά που λέει περί «πουλημένων» διαιτητών που χρηματίζονται. Κανένας δεν έχει… ενοχληθεί από την έρευνα του Βασίλη Ντάκουρη για τις σοβαρότατες ατασθαλίες που υπάρχουν στα οικονομικά της ΕΟΚ. Και άλλα πολλά που για έναν… περίεργο λόγο παραπέμπονται στις καλένδες.

Όσο περνάει ο καιρός θα μιλησουν και άλλοι , αρκεί ο Ολυμπιακός να μην κάνει πίσω και δεν θα κάνει. Έχει χαράξει τον δρόμο του και έχει πετάξει το… μπαλάκι σε εκείνους που μπορούν πραγματικά αν επιθυμούν να αλλάξουν την κατάσταση. Τις επόμενες ημέρες, θα φανεί αν πραγματικά το θέλουν…

Υ.Γ.: Δε θα μπορούσε να «διαλέξει» άλλη μέρα για να «φύγει» από την ζωή ο Αλέκος Σπανουδάκης. Την ημέρα των γενεθλίων της μεγάλης του αγάπης, της ομάδας που βοήθησε να κατακτήσει το πρώτο της πρωτάθλημα και να κάνει τα πρώτα δειλά βήματά της στην Ευρώπη. Τα τελευταία χρόνια, παρά τα σοβαρά κινητικά προβλήματά που αντιμετώπιζε, ο εκλιπών ερχόταν στο ΣΕΦ και καθόταν πριν τα παιχνίδια στην αίθουσα των δημοσιογράφων. Πάντα σεμνός, μετριοπαθής και ήσυχος, εξιστορούσε με σεβασμό προς όλους μας τα όσα έζησε φορώντας αυτή τη φανέλα, χαιρόταν με τις επιτυχίες, προβληματιζόταν με τις αποτυχίες των νεότερων. Πραγματικός θρύλος. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x