Νίκος Ζέρβας

«Ναι, αλλά κάτι θα γίνει και δεν θα παίξει… Α2»

Με αφορμή τις τελικές λεπτομέρειες της δεύτερης ομάδας του Ολυμπιακού ο Νίκος Ζέρβας γράφει για την απαρέγκλιτη στάση της ΚΑΕ και την προοπτική που προσδίδει για το μέλλον της ομάδας το νέο πρότζεκτ.

Η επισημοποίηση μέσω ανακοίνωσης της συμβολικής ονομασίας που θα έχει η δεύτερη ομάδα του Ολυμπιακού που θα αγωνιστεί στην Α2, είναι ουσιαστικά η τυπική ολοκλήρωση όσων άρχισαν από τις 13 Φεβρουαρίου και έπειτα και κορυφώθηκαν στα κωμικοτραγικά ΔΣ του ΕΣΑΚΕ στα τέλη Μαίου. Οι «ερυθρόλευκοι» τήρησαν κατά γράμμα την απόφασή τους να πάνε «μέχρι τέλους» την ιστορία απεμπλοκής τους-ηθελημένου υποβιβασμού από το πρωτάθλημα με τις συνθήκες που διεξάγεται και υλοποίησαν το σχέδιό τους για αναπτυξιακή ομάδα στην μικρότερη κατηγορία.

Ακόμα και αν κάποιος διαφωνεί σε κάποια ή σε όλα από τα επιχειρήματά τους, δε μπορεί παρά να τους αναγνωρίσει δύο πράγματα, αρκεί βέβαια να είναι ψύχραιμος και όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικός παρατηρητής. Πρώτον ό,τι είπαν το τήρησαν, παρά την περιρρέουσα ατμόσφαιρα περί δεδομένης κάποια στιγμή κυβίστησης και δεύτερον πως δικαιώθηκαν στο έπακρο, όταν πίστευαν πως οι εξαγγελίες των ομάδων και του ΕΣΑΚΕ για σίγουρες αλλαγές στο ελληνικό μπάσκετ το καλοκαίρι, ήταν ψεύτικες, ουτοπικές και στην προσπάθεια να ολοκληρωθεί όπως ολοκληρώθηκε, ένα πρωτάθλημα με δεκάδες προβλήματα και αδιαφάνειες.

Διότι, παρά τις δεσμεύσεις περί του αντιθέτου, η διαιτησία του πρωταθλήματος συνεχίζει να κατευθύνεται από την ΕΟΚ, η ΚΕΔ έμεινε ίδια, εμπλουτισμένη απλά με δύο ακόμα μέλη, ίσα-ίσα για να υπάρχει η έξωθεν μαρτυρία πως δεν ορίζουν και δεν συνεδριάζουν τρεις νοματαίοι, αλλά πέντε, όπως πρέπει βάσει νόμου. Η ίδια ΚΕΔ (που ασφαλώς και δεν είναι… ανεξάρτητη από την ΕΟΚ) που αντί να κοιτάξει να λύσει τα πολλά προβλήματα των διαιτητών, επιλέγει να δημιουργεί προβλήματα με τους διαιτητές Ευρωλίγκας στα φιλικά του Ολυμπιακού και τον αριθμό των διαιτητών σε αυτά της αναπτυξιακής του ομάδας. Στο όνομα της νομιμότητας (πάντα τη θυμάται και την τηρεί κατά το δοκούν), απείλησε πως τιμωρήσει διαιτητές και κριτές σε φιλικό που ήταν να γίνει στο ΣΕΦ αν δεν ήταν τρεις και δύο αντίστοιχα, ενώ σε φιλικό των «ερυθρόλευκων» με έδρα τα Μελίσσια, σφύριξε ένας αλλά δεν υπήρχε το παραμικρό πρόβλημα.

Εκτός αυτού, οι ομάδες και ο ΕΣΑΚΕ, δεν εφήρμοσαν καμία καινοτομία και αλλαγή για το επίπεδο διεξαγωγής του πρωταθλήματος, ούτε εξασφάλισαν κάποια περαιτέρω έσοδα (δεδομένα θα είναι λιγότερα), βάζοντας… αγγελία για κεντρικό χορηγό και παρακαλώντας τον νέο Υφυπουργό να τηρηθούν οι συμφωνίες με την ΕΡΤ, ώστε με τα… ψίχουλα να βγει όπως και όπως η χρονιά. Καμία εφαρμογή των εξαγγελιών περί αποδείξεων διοικητικής φερεγγυότητας, αποφυγής των «κανονιών» σε παίκτες και δικλείδων ασφαλείας για περίεργα αποτελέσματα δεν έγινε, κοινώς, δεν διαφοροποιήθηκε το παραμικρό. Αυτό το μπάσκετ φαίνεται πως αρέσει στην πλειοψηφία ή δε μπορεί να κάνει το παραμικρό για να το αλλάξει, οπότε σεβαστό και πάμε παρακάτω.

Ο Ολυμπιακός, τράβηξε τον δικό του δρόμο και αφού απορρίφθηκαν όλες οι δικαστικές διαδικασίες που ορθώς ακολούθησε για να διεκδικήσει αυτό που θεωρεί νόμιμο (ακόμα και αυτό το δικαίωμα που σε οποιαδήποτε ευνομούμενη χώρα είναι αυτονόητο, λοιδορήθηκε) χάραξε την πορεία του προς το μέλλον. Με σχέδιο για δεύτερη αναπτυξιακή ομάδα που θα του επιφέρει πολλά οφέλη και μακριά από αυτό που θεωρεί μη νόμιμο, άδικο και γερασμένο. Ούτε τότε τον άφησαν βέβαια ήσυχο. Με το που τέλειωσαν αρνητικά οι νομικές διεκδικήσεις του, άρχισαν οι… αμπελοφιλοσοφίες, πως κάτι θα γίνει, ή ότι ψάχνει τρόπο για να μπει από το… παράθυρο σε αυτό που έκλεισε βροντερά την πόρτα.

Ακούσαμε και διαβάσαμε: «Ο Βασιλακόπουλος κάνει τα πάντα για να βοηθήσει τον Ολυμπιακό», με αφορμή δήλωσή του προέδρου, που έγινε γιατί έπρεπε να γίνει. Τίποτα δεν έκανε και κανένας δε του το ζήτησε είναι η αλήθεια. «Η ΝΔ είναι φίλα προσκείμενη στον Ολυμπιακό και ο νέος Υφυπουργός θα βγάλει νόμο για να παίξει στην Α1». Τίποτα από αυτά δεν έγιναν, ούτε υπήρξαν καν στην ατζέντα των δύο πλευρών. «Οι Αγγελόπουλοι την ψάχνουν για αγορά ΑΦΜ». Εδώ και αν είναι να βάζεις για τα καλά τα γέλια, αφού αυτή η βιομηχανία που από τους ιθύνοντες παρουσιάζεται ως «συγχωνεύσεις για την ανάπτυξη του μπάσκετ», είναι ένα από τα δεκάδες κακώς κείμενα που καταγγέλλουν εδώ και χρόνια οι Αγγελόπουλοι.

Αυτά, ήταν μερικά από αυτά που ειπώθηκαν και ουδεμία σχέση είχαν με την πραγματικότητα. Ο Ολυμπιακός είχε σε πλήρη εξέλιξη το πλάνο του, διότι για να επιχειρήσει να επιστρέψει στην Α1, θα πρέπει να αλλάξουν πολλά, κάτι που δεν διαφαίνεται και τόσο σύντομα στο ελληνικό μπάσκετ. Όταν και αν γίνουν αυτά που τον οδήγησαν στην αποχώρηση, θα εξετάσει ξανά όλα τα ενδεχόμενα. Για την ώρα, το σχέδιο της παρουσίας όλων των ικανών από την Ακαδημία του παικτών, με κάποιους άλλους ταλαντούχους που αποκτήθηκαν, υλοποιήθηκε, θα έχει την ονομασία «Ολυμπιακός Β΄-Αναπτυξιακή ομάδα» (ακόμα και αυτό ενόχλησε) και σε βάθος χρόνου θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα.

Από τη στιγμή που η απόφαση είναι να διατηρηθεί αυτό το πρότζεκτ της δεύτερης ομάδας, ακόμα και αν στο μέλλον επιστρέψει η πρώτη στην Α1, δείχνει πως είναι μία κίνηση μελετημένη, με σκοπό να δημιουργήσει τους νέους γηγενείς παίκτες, που θα έχουν την ευκαιρία να παίρνουν εικόνες και να μεγαλώνουν μπασκετικά, παίρνοντας ευκαιρίες στο περιβάλλον της ομάδας, με την προσοχή, το πρόγραμμα και το πλάνο πους τους αρμόζει. Το συγκεκριμένο πλάνο, έχει εφαρμοστεί ήδη σε προηγμένες χώρες (Ρεάλ και Μπαρτσελόνα έχουν αναπτυξιακές ομάδες) και δεδομένα το μοντέλο θα ακολουθηθεί από όλο και περισσότερες.

Η απόφαση έγινε πράξη, οι δεσμεύσεις δεν παρέκλιναν της πορείας και η ζωή συνεχίζεται. Το αν θα βγει σε καλό ή σε κακό για το ελληνικό μπάσκετ, αλλά στην πρώτη ομάδα του Ολυμπιακού που θα αγωνίζεται μόνο στην Ευρωλίγκα (ο κανονικός Ολυμπιακός δεν θα αγωνιστεί στην Α2 όσο και αν το… πανηγύρισαν κάποιοι), μόνο ο χρόνος μπορεί να μας το δείξει…

Υ.Γ.: Το φιλικό με τον Ερυθρό Αστέρα την Παρασκευή, είναι μία καλή ευκαιρία να… μειωθεί κάπως η προσμονή για την καινούργια ομάδα. Με αρκετό κόσμο στο ΣΕΦ όπως αρμόζει στον Ολυμπιακό αλλά και στον Μίλαν Τόμιτς. Όμως αγωνιστικά, δε γίνεται να βγουν συμπεράσματα όταν η προετοιμασία έχει γίνει χωρίς τέσσερις δωδεκαδάτους λόγω διεθνών υποχρεώσεων και άλλων δύο λόγω τραυματισμών. Τα πρώτα δείγματα θα αρχίσουν να φαίνονται Νοέμβριο-Δεκέμβριο, οπότε χρειάζεται στήριξη και ωριμότητα στις πρώιμες κρίσεις. Έτσι και αλλιώς, το εγχείρημα έχει υψηλό βαθμό δυσκολίας και αρκετά ερωτηματικά, οπότε ας περιμένουμε…


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x