Νίκος Ζέρβας

Ο χρόνος που δικαιούται ο Ολυμπιακός και η απορία για Σλούκα

Ο Νίκος Ζέρβας γράφει για την δύσκολη αρχή του Ολυμπιακού στη νέα σεζόν, τον Ίγκνας Μπραζντέικις και απορεί για τις δηλώσεις του Κώστα Σλούκα περί δημοσιογράφων που… επηρεάστηκαν.

Το ρόστερ του Ολυμπιακού, έπειτα από ένα δύσκολο και… περίεργο καλοκαίρι, ολοκληρώθηκε με την προσθήκη του Ίγκνας Μπραζντέικις. Οι «ερυθρόλευκοι», αφού περίμεναν, μάταια, όπως αποδείχθηκε, να βγει «λευκός καπνός» από τις δύο-τρεις περιπτώσεις εξαιρετικών παικτών (σ.σ. αν έρχονταν, θα ήταν για τους ίδιους έσχατη λύση και με το μυαλό στην άμεση επιστροφή στις ΗΠΑ) που είχαν ξεχωρίσει στο ΝΒΑ, και από την στιγμή που ο Μάικ Τζέιμς δεν κατάφερε να αποχωρήσει από την Μονακό, άλλαξαν ρότα με τον, πρώην πλέον, παίκτη της Ζάλγκιρις. Μια επιλογή 100% ταιριαστή στο μπάσκετ του Μπαρτζώκα, με προοπτική και πολλαπλά κέρδη για το rotation και την εύρυθμη λειτουργία του, εφόσον φυσικά ταιριάξει και αποδώσει με βάση το ταλέντο του Λιθουανοκαναδού γκαρντ/φόργουορντ.

Από την στιγμή που δεν κατέστη δυνατό να αποκτηθεί κλασσικός σκόρερ, η προσθήκη του 24χρονου παίκτη είναι, για την εποχή, προς την θετική κατεύθυνση. Αρκεί φυσικά ο προπονητής (σ.σ. ο οποίος δεδομένα προτιμά τέτοιους παίκτες και έχει κερδίσει με το σπαθί του το δικαίωμα της εμπιστοσύνης) και οι συνεργάτες του, να λύσουν στο παρκέ τον γρίφο που παραμένει άλυτος. Με το σκορ π.χ. στο 78-78 και με 15΄΄ να απομένουν για την τελευταία επίθεση, ποιος θα πάρει την ευθύνη; Η απάντηση που δίνεται, είναι αυτός που είναι στην καλύτερη ημέρα, θα εκτελεί μέσα από το ομαδικό παιχνίδι. Ο Μπραζντέικις φυσικά και δίνει παιχνίδι απομόνωσης, ασφαλώς και είναι αθλητικός με μέγεθος και μπορεί να σκοράρει από μακριά, σε μια ομάδα που βγάζει ελεύθερα σουτ με μεγάλη ευχέρεια. Έβαλε κάμποσα πάνω σε άμυνα, όντας ο πρώτος στη συγκεκριμένη κατηγορία στην περυσινή παρθενική του γνωριμία με την Ευρωλίγκα.

Δεν είναι όμως, τουλάχιστον ακόμα, ο παίκτης που θα σε πάρει από το… χέρι στην κρίσιμη στιγμή. Δεδομένα θα βοηθήσει σε ψηλά σχήματα ως σούτινγκ γκαρντ και για να πάρει πολύτιμες ανάσες ο Παπανικολάου, παίζοντας ως σμολ φόργουορντ. Ακόμα-ακόμα και βοηθώντας στο rotation να πάει ο αρχηγός για κάποια λεπτά στο «4», και παράλληλα ο Σίκμα στο «5». Ακόμα πιο προχωρημένη, είναι και η σκέψη να παίξει περισσότερο στο «2» ο διαρκώς βελτιωμένος Λαρεντζάκης, ο οποίος είναι πολύτιμο «γρανάζι» για τον Ολυμπιακό. Στην άμυνα με αλλαγές που εφαρμόζει ο Ολυμπιακός, αν είναι συγκεντρωμένος, προσφέρει ένα ακόμα κορμί που δύσκολα ποστάρεται. Εφόσον ο Μπραζντέικις «δέσει» με το σύνολο, είναι μια πολύ ποιοτική επιλογή και με προοπτική μέλλοντος. Όλα κρίνονται στο παρκέ, όμως δύσκολα ο κόουτς Μπαρτζώκας, ο οποίος όχι μόνο έχει εκμεταλλευτεί, αλλά έχει εξελίξει περαιτέρω τέτοιου στυλ παίκτες, θα έμπαινε στην διαδικασία να δαπανήσει, μαζί με το ποσό εξαγοράς του, ενάμισι εκατομμύρια Ευρώ για παίκτη που δεν αξίζει.

Μαζί με τις απόλυτα εύστοχες και στοχευμένες στα «θέλω» του, προσθήκες των Μιλουτίνοφ, Γουίλιαμς-Γκος και Σίκμα, σε συνδυασμό με τον «κορμό» που υπάρχει, οι νταμπλούχοι Ελλάδας, παρότι έχασαν τον MVP της Ευρωλίγκας και τον καλύτερο εν ενεργεία Έλληνα παίκτη, έχουν όλες τις προϋποθέσεις να παίξουν και πάλι πολύ καλό μπάσκετ. Διαφορετικό φυσικά σε κάποιο βαθμό, αλλά σίγουρα απολαυστικό, όπως κατά γενική ομολογία έχουν κάνει την τελευταία διετία, δείχνοντας τον δρόμο για το που πάει το άθλημα στην σύγχρονη εποχή του. Αυτό ασφαλώς αποτελεί πρόκληση και είναι δύσκολο, και δεν τους εξασφαλίζει την διατήρηση των τίτλων στην Ελλάδα, ούτε μία ακόμα συμμετοχή σε Final Four. Κάτι που έτσι και αλλιώς, κακώς θεωρείται… υποχρέωση σε μια Ευρωλίγκα που είναι κάθε χρόνο πιο δύσκολη και ανταγωνιστική. Αυτό που σίγουρα δικαιούται από τον κόσμο του ο Ολυμπιακός στην αρχή της σεζόν, είναι η πίστωση χρόνου. Και όχι γρήγορα συμπεράσματα ή αμφισβήτηση, στην υποθετική περίπτωση που στην αρχή τα αποτελέσματα δεν είναι τα επιθυμητά.

Η προετοιμασία λόγω της απουσίας έξι παικτών (σ.σ. ομάδα με τους περισσότερους διεθνείς στο Μουντομπάσκετ), της κόπωσης και των τραυματισμών των Γκος και ΜακΚίσικ, έγινε μετ’ εμποδίων. Είναι ελάχιστες οι προπονήσεις που έχουν γίνει με όλους τους παίκτες διαθέσιμους, ή πιο σωστά καμία, αν συνυπολογίσουμε και την πρόσφατη μεταγραφή. Σε λίγες ώρες κρίνεται ο πρώτος, έστω και τέταρτος σε σπουδαιότητα, τίτλος της σεζόν στο Σούπερ Καπ της Ρόδου, ενώ σε μία εβδομάδα υπάρχει δοκιμασία στην έδρα του ανανεωμένου ποιοτικά και γεμάτου ενθουσιασμό, Παναθηναϊκού, στην πρεμιέρα της Ευρωλίγκας. Το πρόγραμμα της οποίας είναι αρκετά δύσκολο στις πρώτες επτά αγωνιστικές για ομάδα, που ναι μεν έχει όπλο την ομοιογένεια και τους αυτοματισμούς, αλλά ο βαθμός ετοιμότητας της, απέχει πολύ από τις πραγματικές της δυνατότητες. Υπομονή λοιπόν και πίστη στο πλάνο…

Κώστα, έχουμε… απορίες

Αναμφίβολα η μεταγραφή του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό, ήταν από τις κορυφαίες, αν όχι η κορυφαία που έγινε φέτος στην Ευρωλίγκα. Όχι μόνο για την τεράστια μπασκετική αξία και εμπειρία του 33χρονου γκαρντ, αλλά και για την ίντριγκα που δημιουργεί πάντα μια μετακίνηση από τον έναν «αιώνιο» στον άλλον. Το μέλλον του φαινόταν, από τα μέσα της σεζόν, πως θα ήταν μακριά από τον Ολυμπιακό από το καλοκαίρι και έπειτα, αλλά αυτό δεν αλλάζει σε καμία περίπτωση την μεγάλη προσφορά του στην ομάδα και στις δύο θητείες. Επίσης δικαίωμά του είναι να επιλέξει το καλύτερο για την καριέρα του και την οικογένειά του και οι άναρθρες κραυγές, τα απρεπή μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δυστυχώς στην Ελλάδα συνοδεύουν τέτοιες αποφάσεις, είναι κατακριτέες. Συμβαίνουν όμως δυστυχώς από όλους και αλλάζει κάθε φορά το χρώμα του… κασκόλ. Όπως και ανούσια είναι η μπόλικη κουβέντα γύρω από μια υπόθεση, που ξεκάθαρα, στο τέλος της ημέρας, «βόλεψε» και τις δύο πλευρές για όσους γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα.

Θα κριθεί στο… χειροκρότημα ή αν θέλετε από το πώς θα εξελιχθεί η ιστορία. Οι, μέσα στο πλαίσιο του επαγγελματικού καθήκοντος, δημοσιογραφικές ερωτήσεις, έφεραν κάποιες απαντήσεις που εγείρουν όμως την περιέργεια. Ανθρώπων, όπως ο υπογράφων, που έχουν μάθει να σέβονται τις επιλογές του καθενός και κυρίως να ακούνε όλες τις πλευρές. Δημιουργεί λοιπόν ερωτηματικά η φράση του Σλούκα πως «ο Ολυμπιακός επηρεάζει καταστάσεις και δημοσιογράφους και δεν έχει γραφτεί όλη η αλήθεια». Διότι, ευτυχώς, αλλά παραδόξως ίσως στις εποχές της απόλυτης τοξικότητας που ζούμε, δεν υπήρξε ούτε μισό άρθρο εναντίον του από ρεπόρτερ που είναι πραγματικά κοντά στην ομάδα. Όχι μόνο την ημέρα της αποχώρησής του, αλλά και όταν, επαναλαμβάνω όπως δικαιούταν ΑΠΟΛΥΤΑ, υπέγραψε στον Παναθηναϊκό. Ο οργανισμός του Ολυμπιακού μάλιστα, δεν ασχολήθηκε καν. Ούτε με μια τυπική διαρροή ή ο,τιδήποτε αρνητικό για την επιλογή του. Δεν μπήκε μάλιστα στην διαδικασία να απαντήσει ούτε τώρα, που κατηγορήθηκε δημόσια πως επηρέασε καταστάσεις.

Νίκος Ζέρβας: Άρθρο για Ολυμπιακό και Σλούκα

Είναι άδικο να δημιουργούνται εντυπώσεις απέναντι και στην ομάδα (σ.σ. και κυρίως τους ιδιοκτήτες της) που από τα πρώτα βήματα της καριέρας του τον πίστεψε και τον βοήθησε να αναδειχθεί, και δευτερευόντως σε επαγγελματίες που συνεργάστηκε και δεν έγραψαν ούτε… λέξη εναντίον του. Ασφαλώς και κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει όλες τις λεπτομέρειες, όμως κοινός παρανομαστής των γεγονότων, είναι πως και οι δυο πλευρές δεν «καίγονταν» για να συνεχίσουν μαζί. Δεν υπάρχει λοιπόν κανένας λόγος να λέγονται πράγματα μόνο και μόνο για τις εντυπώσεις, που δυστυχώς ρίχνουν και άλλο νερό στο μύλο του άκρατου οπαδισμού και της τοξικότητας. Ήταν ένας Γάμος που ούτε στην δεύτερη… ευκαιρία του δεν στέριωσε, και η ζωή… συνεχίζεται.

Από τα λεγόμενα του Σλούκα για το παρελθόν και για τον σεβασμό, γεννάται επίσης το ερώτημα, γιατί επέστρεψε το 2020 στον Ολυμπιακό. Από την στιγμή που, εκτός των όσων ανέφερε για τον κόσμο του, ήξερε ποιος θα ήταν ο προπονητής και την φιλοσοφία-ιδεολογία του, που δεν ταιριάζει με το μπάσκετ του ενός. Το αποτέλεσμα ήταν να μην είναι ευτυχισμένος με αυτό που ζούσε, και όπως ορθώς είχε το δικαίωμα να το αλλάξει, έτσι και ο προπονητής του, δικαιούται να μείνει πιστός στις αρχές του, που άλλωστε τον δικαίωσαν ομαδικά και ατομικά, με τον παίκτη να κάνει δύο από τις καλύτερες και πιο ουσιαστικές σεζόν στην καριέρα του. Είναι κρίμα και αχρείαστο να διαγράφεις-κατηγορείς το παρελθόν και την αγάπη που δεδομένα πήρες και άξιζες, για να δώσεις ώθηση στο μέλλον…

Υ.Γ. Το… ευφυολόγημα πως ο Μπαρτζώκας προκαλεί από το πρωί που ξυπνάει, μέχρι το βράδυ που κοιμάται, όπως ήταν αναμενόμενο συνεχίζεται και θα μας συντροφεύει-διασκεδάζει για πολύ καιρό, παρότι, αποδεδειγμένα πλέον, δεν έχει αποτέλεσμα. Tην ώρα μάλιστα, που ο συμπαθέστατος, και πιθανότατα τέτοιας ιδιοσυγκρασίας, κόουτς Αταμάν, η μια από τις δύο φράσεις που αναφέρει από τότε που ανακοινώθηκε, είναι πως πρέπει να φοβάται ο Ολυμπιακός και ότι θα τον νικήσει, και ο μεγαλομέτοχος του Παναθηναϊκού, αποκαλύπτει τον επόμενο προπονητή των «ερυθρόλευκων» και τον νέο, τρίτο ίδιου στυλ σέντερ του, από Γενάρη-Φλεβάρη μήνα...


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x