Νίκος Ζέρβας

Ο Σλούκας επέστρεψε σπίτι και γιγαντώνει τον Ολυμπιακό

Ο Νίκος Ζέρβας γράφει για την τεράστια μεταγραφή του Κώστα Σλούκα στον Ολυμπιακό, τις εκατέρωθεν σημαντικές αποφάσεις που πήραν οι δύο πλευρές και την μεγάλη προοπτική που ανοίγεται για το μέλλον.

Χρειάστηκε να περάσουν πέντε χρόνια, για να σμίξει ξανά η οικογένεια, όμως κάλλιο αργά παρά ποτέ. Εκείνο το απομεσήμερο του Ιουνίου του 2015, όπου ο Ολυμπιακός και ο Κώστας Σλούκας χώριζαν -προσωρινά όπως αποδείχθηκε- στα γραφεία της Arcadia, η στενοχώρια και η πικρία ήταν τα συναισθήματα που κυριαρχούσαν. Λογικό ως ένα βαθμό, όμως στην παρούσα φάση είναι ώρα για χαμόγελα και γιορτή. Το παρελθόν, ιδιαίτερα όταν είναι διδακτικό, πρέπει να το σέβεσαι, αλλά δεν έχει καμία απολύτως σημασία.

Όσα και αν ακολούθησαν και ήταν πολλά, δεν παίζουν κανέναν ρόλο. Ούτε οι ίντριγκες, ούτε οι αποτυχημένες προσπάθειες επανασύνδεσης ούτε τίποτε. Διότι και οι δύο πλευρές αναγνώριζαν πως όλα αυτά τα χρόνια, έλειπε από την οικογένεια ένα από τα σημαντικότερα μέλη της. Αγωνιστικά, σε χαρακτήρα, σε ταλέντο, σε νοοτροπία. Σε όλα. Και την κατάλληλη στιγμή, οι εγωισμοί έμειναν κατά μέρους και νίκησε το «θέλω». Αυτό είναι που μετράει. Πως ο Ολυμπιακός ολοκλήρωσε μία από τις μεγαλύτερες μεταγραφές στην φετινή Ευρωλίγκα και την κορυφαία του οικονομικά, αλλά και σε επίπεδο αγωνιστικής και όχι μόνο προοπτικής, μετά από αυτή του Βασίλη Σπανούλη το 2010. Η μοίρα τα έφερε έτσι, που ο αρχηγός παραμένει ακμαίος για να παραδώσει με τον σωστό τρόπο την σκυτάλη του ηγέτη στον Σλούκα και να πορευθούν μαζί προς την γιγάντωση της ομάδας και της πλήρους επιστροφής της στην μπασκετική κανονικότητα.

Κανείς δε θα πρέπει να μπει στην «παγίδα» της σύγκρισης, ούτε να απαιτήσει πράγματα που δε μπορούν να γίνουν. Οι εποχές έχουν διαφοροποιηθεί, η Ευρωλίγκα έχει αλλάξει και όσο και αν όλοι έχουν το δικαίωμα να ονειρεύονται… θαύματα, ο καλύτερος σύμβουλος είναι ο ρεαλισμός. Η μεταγραφή είναι ΤΕΡΑΣΤΙΑ, το σύνολο, που έχει δημιουργηθεί κατάλληλα για να την υποδεχθεί, δείχνει εξαιρετικό και ο Γιώργος Μπαρτζώκας έχει την ευκαιρία να φτιάξει μία ομάδα που θα χαίρονται να βλέπουν οι φίλοι της. Όπως παλιά. Με αγάπη, πίστη, πάθος και άρνηση στην ήττα. Ο Σλούκας, πρεσβεύει όλα τα προηγούμενα και ακόμα παραπάνω.

Έφυγε δις πρωταθλητής Ευρώπης και Ελλάδας και ως ποιοτικός παίκτης και γύρισε στην κορυφαία τριάδα-τετράδα γκαρντ στην Ευρωλίγκα. Εμφανώς βελτιωμένος σε όλα τα επίπεδα, πολύ πιο έμπειρος και ακόμα πιο ώριμος, όσο και αν στην περίπτωσή του, μιλάμε για ένα παιδί που ήταν πιο μεγάλο από την ηλικία του, σε πολύ μικρότερη ηλικία. Είναι λοιπόν απόλυτα έτοιμος να αντιμετωπίσει την πρόκληση να πάρει στα χέρια του το «τιμόνι» για πολλά χρόνια και να οδηγήσει ξανά το καράβι στις επιτυχίες. Όλα αυτά, όπως και το τι θα αλλάξει αγωνιστικά στην ομάδα με την παρουσία του, είναι λίγο-πολύ γνωστά και υπάρχει χρόνος να αναλυθούν προσεχώς.

Για την ώρα, ο κρότος της μεταγραφής, όσο και αν -σε μεγάλο βαθμό- ήταν γνωστή εδώ και καιρό και τράβηξε λίγο περισσότερο σε… μάκρος ημερολογιακά, ηχεί ακόμα στα αυτιά όλης της Ευρώπης. Ο Ολυμπιακός έστειλε μήνυμα, πως μετά από μία… μπερδεμένη διετία είναι εδώ, έτοιμος για το πιο ανταγωνιστικό και υψηλό επίπεδο. Οι αδελφοί Αγγελόπουλοι, για μία ακόμα φορά επιλέγοντας τον δρόμο της σιωπής, έχουν δώσει ήδη τις πιο εκκωφαντικές απαντήσεις, όχι μόνο στους μηδενιστές και όσους τους λοιδορούσαν, αλλά κυρίως στο ίδιο το ελληνικό μπάσκετ, που τους οδήγησε ουσιαστικά στο να του κλείσουν την πόρτα. Να γυρίσουν την πλάτη στην… καμένη και βρώμικη γη, που επιμελώς προσπαθούν να συντηρήσουν όλοι όσοι επωφελούνται από την κατάσταση. Φαίνεται, έχουν πολλούς διαθέσιμους που μπορούν να δίνουν δύο εκατομμύρια ετησίως για να φέρουν πίσω, έναν εκ των κορυφαίων εν ενεργεία ελληνα παίκτη.

Έβαλαν, παρά τα δικαιολογημένα παράπονά τους για τους χειρισμούς της αποχώρησής του το 2015, πάνω από όλα το καλό του Ολυμπιακού και την επιθυμία του προπονητή τους, που είχε τον Σλούκα στην κορυφογραμμή των παικτών για την ομάδα που φτιάχνει. Τα σχόλια για… λευκές πετσέτες, έχουν μπει για τα καλά στον κάδο ανακύκλωσης των υπολογιστών. Δεν βγήκαν ποτέ από ερυθρόλευκα χέρια, όσο και αν κάποιοι προσπάθησαν να πείσουν για το αντίθετο.

Ο ίδιος ο Σλούκας τώρα, που είναι και ο βασικός πρωταγωνιστής αυτής της μεγάλης μεταγραφής, όχι μόνο έκανε πράξη την υπόσχεση πως «δεν λέμε αντίο, αλλά εις το επανιδείν», αλλά υπερκέρασε ένα σωρό εμπόδια για να τα καταφέρει. Παρότι είχε θέληση και στο παρελθόν να γυρίσει (δεν ευθύνεται παρά ελάχιστα για το αποτέλεσμα), τούτη τη φορά, άφησε χρήματα στην Φενέρμπαχτσε για να την πείσει να τον αποδεσμεύσει και έκλεισε όλες τις πόρτες (Ρεάλ και Μπαρτσελόνα διαδοχικά) για χάρη της οικογένειας. Όσοι εύκολα τον είχαν χαρακτηρίσει φιλοχρήματο, πήραν με την σειρά τους τις απαντήσεις τους. Διότι, δεν είναι μόνο τα περισσότερα χρήματα που θα λάμβανε σε αυτές τις ομάδες, αλλά και η σιγουριά-εγγύηση για συμμετοχές σε Final Four και κατάκτηση τίτλων. Επέλεξε όμως τον δύσκολο δρόμο, και κυρίως κράτησε στο παρελθόν μέσα του πολλά, παρότι κατηγορήθηκε πολλές φορές άδικα.

Ο 30χρονος γκαρντ, έκανε πολλές θυσίες (και οικονομικά) για να φορέσει ξανά τα «ερυθρόλευκα», πήρε νωρίς-νωρίς τις αποφάσεις του, τήρησε όλες τις υποσχέσεις του και είναι πάλι εδώ. Γιατί το ήθελε πολύ. Δεν «σπάνε» τόσο εύκολα τα κλειστά συμβόλαια, ιδιαίτερα παικτών που σπανίζουν στην μπασκετική αγορά στις μέρες μας. Ο Σλούκας έκανε μία επιλογή ζωής γι’ αυτόν, και ο Ολυμπιακός πραγματοποίησε μία τεράστια μεταγραφή. Για το παρόν και το μέλλον. Για την φανέλα που αγάπησε, για την παρέα που σμίγει ξανά. Έχει ακόμα αρκετά να καταφέρει προσεχώς. Για την ώρα, στο… πόδι ο Πειραιάς, γύρισε σπίτι του ο Κώστας!

Υ.Γ.1: Κίνηση μεγάλου κλαμπ της Φενέρμπαχτσε να σεβαστεί την επιθυμία του παίκτη. Μην ξεχνάμε πως παρά τα οικονομικά της προβλήματα, είχε συμβόλαιο μαζί του και διπλάσιο μπάτζετ από τον Ολυμπιακό να διαχειριστεί, αν ήθελε να τον πιέσει για να τον κρατήσει. Για το πόσο σημαντική ήταν η παρουσία του Σλούκα στην ομάδα, μιλούν από μόνα τους, η αποχαιρετιστήρια ανακοίνωσή της, αλλά κυρίως τα χιλιάδες μηνύματα αγάπης από τούρκους φιλάθλους.

Υ.Γ.2: Δεν είναι καθόλου εύκολο αυτό που κατάφερε ο Σλούκας και ο Ολυμπιακός για να κάνουν πράξη την επανασύνδεσή τους. Τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια. Πλέον τους περιμένει πολλή δουλειά, στήριξη, ρεαλισμός και όλα θα γίνουν. Όλα πλέον αναυλίζουν υγεία και αυτό είναι που μετράει.

Υ.Γ.3
: Τις τελευταίες ημέρες ήταν έκδηλη η αγωνία των φίλων του Ολυμπιακού και… όχι μόνο. Για τους πρώτους είναι απόλυτα κατανοητό, για τους υπόλοιπους είναι να απορεί κανείς. Τουλάχιστον όλοι ηρέμησαν τώρα και θα κάνουν… καλές διακοπές.




Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x