Νίκος Ζέρβας

Ο… χαμηλός πήχης και ο στρατιώτης «Μάντζα»

Ο Νίκος Ζέρβας γράφει για το νέο ξεκίνημα του Ολυμπιακού και τις προσδοκίες που αρχικά θα πρέπει να είναι λιγότερες και αναφέρεται στον Βαγγέλη Μάντζαρη και την στάση του απέναντι στην Εθνική.

Οι… προγραμματικές δηλώσεις στην έναρξη της προετοιμασίας των ομάδων, μοιάζουν πολλές φορές σα δύο σταγόνες βροχής. Σπάνια τα κλισέ πηγαίνουν κατά μέρους, αφού καλά-καλά παίκτες και προπονητές δεν έχουν συνέλθει από την καλοκαιρινή ραστώνη, ενώ ίσως να μη γνωρίζουν απόλυτα τα ονόματα των νέων μελών της ομάδας τους.

Ο Ολυμπιακός έκανε χθες την πρώτη του προπόνηση ενόψει της νέας σεζόν με αρκετά νέα πρόσωπα, παίκτες που θα αγωνίζονται στην αναπτυξιακή ομάδα που θα συμμετάσχει στην Α2 και βοηθητικούς, καθώς απουσιάζουν οι πέντε διεθνείς. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αναμφίβολα ήταν στην τοποθέτηση του Ντέιβιντ Μπλατ για το θέμα της υγείας του. Άλλωστε ο ίδιος, όπως και ο Βασίλης Σπανούλης που μίλησε, αποφεύγει τα μεγάλα λόγια για στόχους. Ζήτησε μάλιστα λίγο χρόνο για να γνωρίσει καλύτερα τους νέους παίκτες, να καταστρώσει το τελικό του πλάνο και να μιλήσει αγωνιστικά. Τα μετρημένα λόγια και των δύο και ο πήχης που έμεινε χαμηλά, θα πρέπει να είναι ο μπούσουλας όλων στους «ερυθρόλευκους».

Είναι μία πρωτόγνωρη σεζόν με αγώνες μόνο στην Ευρωλίγκα, αρκετά στοιχήματα στο ρόστερ, σε συνδυασμό με μία διοργάνωση όπου οι περισσότερες ομάδες έχουν ξοδέψει δεκάδες εκατομμύρια. Το έργο του Ολυμπιακού είναι πολύ δύσκολο. Όχι ακατόρθωτο, όμως θα έχει περισσότερες πιθανότητες επίτευξης, αν αυτή η ομάδα δουλέψει με χαμηλούς τόνους, χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις και πίεση για υπερβολικά, με τις καινούργιες συνθήκες, στο ευρωπαϊκό μπάσκετ πράγματα. Μόνο έτσι ο κόσμος δεν θα χάσει την πίστη του σε περίπτωση που στην αρχή τα αποτελέσματα δεν είναι τα επιθυμητά. Πρωτεύον για τους «ερυθρόλευκους», είναι να βρουν την χαμένη ταυτότητά τους, να θωρακίσουν ξανά τα αποδυτήρια και να παίξουν σωστό μπάσκετ.

Τα περυσινά λάθη που έγιναν απ’ όλους (διοίκηση, παίκτες, προπονητές), θα πρέπει να έχουν γίνει μάθημα. Οι προϋποθέσεις για μία νέα αρχή έχουν φτιαχτεί, το μυαλό θα μένει προσηλωμένο στη σοβαρή διοργάνωση που συμμετέχει η ομάδα (διότι στις υπόλοιπες από τις οποίες επέλεξε να απέχει δεν έχει αλλάξει το παραμικρό 23 Αυγούστου, παρά τις… δεσμεύσεις για αλλαγές το καλοκαίρι), οπότε, λίγα λόγια, δουλειά και βλέπουμε.

Το χαμόγελο δύναμης του κόουτς Μπλατ, η ατάκα «στέκομαι όρθιος και είμαι καλά» (σ.σ. επιβεβαιώνεται και από την εικόνα του σώματός του που είναι πολύ καλύτερη, δείγμα του ότι οι θεραπείες αποδίδουν) και το ψυχικό του μεγαλείο, θα πρέπει να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για όλους, ούτως ώστε να δούμε ξανά τον Ολυμπιακό, όπως ήταν μέχρι τον Ιανουάριο. Αν γίνουν όλα αυτά, δεν αποκλείεται τα αποτελέσματα να εκπλήξουν πολλούς που, όπως και το 2011, είχαν… ξεγραμμένους τους πειραιώτες.

Με τον Ολυμπιακό, θα ασχοληθούμε ξανά εκτενώς μετά τα πρώτα φιλικά που θα έχουμε εικόνα, για τα πρώτα ασαφή συμπεράσματα και όχι κάτι παραπάνω. Πλέον, το μυαλό και το ενδιαφέρον είναι στην προσπάθεια των παιδιών της Εθνικής ομάδας στο Παγκόσμιο κύπελλο. Εκεί, όπου ορθώς έχουν δημιουργηθεί προσδοκίες για κάτι μεγάλο, λόγω της παρουσίας του Γιάννη Αντετοκούνμπο και της πολύ καλής κατάστασης όπου βρίσκονται αρκετοί κομβικοί διεθνείς, αλλά και πάλι θα πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι. Τα πρόσφατα… στραπάτσα θα πρέπει να είναι ο καλύτερός μας σύμβουλος. Το θετικό, είναι πως τα παιδιά και οι προπονητές το έχουν καταλάβει και πάνε με ταπεινότητα να κάνουν το καλύτερο που μπορούν. Ασφαλώς και είναι στις δυνατότητές μας κάτι σπουδαίο, όμως δεν κερδίζουμε τίποτα με το να το διατυμπανίζουμε και να είμαστε υπερφίαλα αισιόδοξοι.

Ένα ακόμα στοιχείο που δείχνει πως φέτος όλοι είναι αποφασισμένοι και με την σωστή νοοτροπία, είναι το πόσο δεμένη είναι η ομάδα, που έχει αποφύγει τα εσωτερικά προβλήματα (κλειδί να μείνουν έτσι και σε ενδεχόμενο κακό αποτέλεσμα στην αρχή) και αντιμετωπίζει σαν «ένα» τις αναποδιές με τους τραυματισμούς. Η κίνηση του Βαγγέλη Μάντζαρη να επιστρέψει λίγες ημέρες αφότου είχε «κοπεί» και λίγες ώρες πριν πετάξει για το Καζάν και την προετοιμασία της Ούνικς, τα λέει όλα και για την ομάδα, αλλά και για το συγκεκριμένο παιδί, που βρίσκεται στην Κίνα χωρίς να γνωρίζει καν (με δεδομένο πως ο Σλούκας λογικά θα προλάβει) αν θα είναι τελικά στην δωδεκάδα. Παρόλα αυτά πήγε, παλεύει για το όνειρο της συμμετοχής στην διοργάνωση και όπως ήρθαν τα πράγματα, θα είναι κρίμα και άκομψο να μην το ζήσει.

Υ.Γ.1: Αντί για αρχές Οκτωβρίου, ο Σπανούλης είναι έτοιμος και θα κάνει κανονικά προετοιμασία στα τέλη Αυγούστου. Με σκληρή δουλειά και υπέρ-προσήλωση στην θεραπεία και τον στόχο. Μακάρι να μην έχει άλλη ατυχία στα χρόνια που θα επιλέξει να αγωνίζεται, διότι ακόμα έχει να κάνει αρκετά πραγματάκια…

Υ.Γ.2: Ο Χαραλαμπόπουλος είναι σε πολύ καλή σωματική κατάσταση, είναι φανερό πως έχει δουλέψει σκληρά και όσοι τον κρίνουν αρνητικά, προεξοφλώντας πως έχει… τελειώσει (και δεν είναι λίγοι), θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους πως έχει χάσει δύο χρόνια μπάσκετ λόγω εγχειρήσεων. Το πρόσωπό του… έλαμπε που πλέον φορά τη φανέλα της ομάδας της καρδιάς του και έχει τη μεγάλη ευκαιρία να αποδείξει πως έχει μπροστά του μία λαμπρή καριέρα. Σπάνια ρισκάρω σε ανάλογες περιπτώσεις, αλλά ποντάρω πως θα τα καταφέρει υπέροχα.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x