Νίκος Ζέρβας

Οι… μόδιστροι από τον Πειραιά

Ο Ολυμπιακός έκανε φύλλο και φτερό την Αρμάνι Μιλάνο πετυχαίνοντας τη δεύτερη νίκη του στο Top 16 της Ευρωλίγκας και ο Νίκος Ζέρβας γράφει για τον καταλυτικό Σλούκα και τον ανεβασμένο Λαφαγέτ.

Όταν ο Μάλκολμ Ντιλέινι προτιμούσε το καλοκαίρι τα περισσότερα δολάρια της Λοκομοτίβ Κουμπάν, πολλοί έσπευσαν να πουν ότι ο Ολυμπιακός έμεινε για μία ακόμα σεζόν χωρίς δεύτερο αξιόπιστο επιθετικό πόλο δίπλα στον Βασίλη Σπανούλη. «Όταν μπλοκάρει ο αρχηγός, ποιος θα εκτελέσει και ποιος θα δημιουργήσει;» ήταν το ερώτημα που, εύλογα ίσως, άκουγες από τους περισσότερους παρατηρητές του μεταγραφικού σχεδιασμού. Η ιστορία αρχίζει σιγά-σιγά να τους διαψεύδει. Ή καλύτερα η αγωνιστική παρουσία των Κώστα Σλούκα και Όλιβερ Λαφαγέτ, κάνει τη μη απόκτηση ενός ακόμη κλασσικού σκόρερ να μην «πληγώνει» τους «ερυθρόλευκους».

Γράφει ο Νίκος Ζέρβας

Ο διεθνής γκαρντ, κάνει από την αρχή της σεζόν εξαιρετικές εμφανίσεις, αφού είναι πολλά τα παιχνίδια που η είσοδός του έχει αποβεί καταλυτική στο να αλλάξει ο ρυθμός, να βάλει ο Ολυμπιακός εύκολα καλάθια στον αιφνιδιασμό, να δημιουργήσει και να κυκλοφορήσει καλύτερα τη μπάλα. Ο Αμερικανός, μετά το νωθρό ξεκίνημά του, αρχίζει να ανεβαίνει παιχνίδι με παιχνίδι στην πιο κρίσιμη ίσως καμπή της σεζόν στην Ευρωλίγκα. Οι δύο τους, ήταν οι κινητήριοι μοχλοί (ή αλλιώς… μόδιστροι) κόντρα στην Αρμάνι Μιλάνο, σε μία βραδιά που άρχισε αγχωτικά, αλλά εξελίχθηκε (στο 2ο ημίχρονο) απολαυστικά. Όσο ο Μπάνκι είχε αντίδοτο στο μαρκάρισμα του Σπανούλη, οι παίκτες του έβαζαν «τρελά» σουτ και ο Ολυμπιακός ήταν στατικός, οι πρωταθλητές Ιταλίας είχαν το πάνω χέρι.

Το διατήρησαν για μόλις δώδεκα λεπτά, αφού ο Σλούκας άλλαξε όλη τη ροή. Παράλληλα με την είσοδο του 24χρονου γκαρντ, άρχισε να ανεβάζει επίπεδο αποτελεσματικότητας και η άμυνα, που έφτασε στην κορύφωσή της στο δεύτερο ημίχρονο. Οι φιλοξενούμενοι δε μπορούσαν να πάρουν… ανάσα, επιδίδονταν σε ατομικές ενέργειες που ήταν τις περισσότερες φορές ασφυκτικά μαρκαρισμένες, ο Ολυμπιακός έβγαζε συχνά-πυκνά αιφνιδιασμούς, έβαλε τα μακρινά σουτ και το αμφίρροπο 39-35 της ανάπαυλας μετατράπηκε σε έναν υγιεινό περίπατο.

Ασφαλώς, τα περισσότερα credits πάνε στην άμυνα η οποία έδωσε αυτόν τον ξέφρενο ρυθμό στην επίθεση από το τρίτο δεκάλεπτο και μετά, αλλά είναι μία βραδιά που οι «ερυθρόλευκοι» παρουσιάστηκαν «λυμένοι» σε μεγάλο βαθμό και στα εκτελεστικά τους καθήκοντα. Προσφέροντας μάλιστα, μέσα από τα καινούργια πράγματα που έχει βάλει ο κόουτς Σφαιρόπουλος στο παιχνίδι, άπλετο θέαμα στους φίλους τους. Με 24 ασίστ και εννέα λάθη, «κλειδωμένα» όλα τα ατού του αντιπάλου, έξι κοψίματα, υπεροπλία στα ριμπάουντ και πολύ καλύτερα ποσοστά σε δίποντα, τρίποντα και βολές, δε θα μπορούσε η παράσταση να μην αναγκάσει το κοινό να χειροκροτήσει θερμά.

Ο Μπρεντ Πέτγουεϊ αν και αμφίβολος μέχρι τη τελευταία στιγμή έκανε ένα ακόμα πολύ καλό παιχνίδι, όντας αποτελεσματικός στην επίθεση και συνεπής σε άμυνα και ριμπάουντ. Αν συνεχίσει έτσι και δεν τον… προδώσει η ευπαθής μέση του, θα κάνει πολλούς να μετανιώσουν για τα απαξιωτικά σχόλιά τους, αφού αν μη τη άλλο ο Αμερικανός δεν κοροϊδεύει. Ίσα-ίσα δουλεύει σκληρά και έχει βελτιωθεί αισθητά. Πλάι του από το «4» προσέφερε πολλές λύσεις ο Πρίντεζης που δείχνει πλέον να μπαίνει για τα καλά στο… κλίμα, ενώ ένα ακόμα σταθερό επιθετικά βράδυ διένυσε ο Ματ Λοτζέσκι που έδειξε πόσο ικανός είναι και στο να δημιουργεί. Ο Ολυμπιακός κατάφερε να πάρει κάτι ακόμα και από τους παίκτες που δεν σκόραραν πολύ (π.χ. άμυνα Κατσίβελη), και παρότι τα τρίποντα του έδωσαν τη διαφορά, σκόραρε πολύ μέσα στο ζωγραφιστό, αν και οι Ντάνστον-Χάντερ δεν ήταν σε υψηλά στάνταρ.

Ο Ολυμπιακός έκανε το «δυο στα δύο», έχοντας χρησιμοποιήσει μόλις για δεκαοκτώ λεπτά τον φυσικό του ηγέτη, δείχνοντας πως όταν χρειαστεί μπορεί να βρει και από αλλού λύσεις. Το Top 16 έχει ακόμα πολύ δρόμο και συνηθίζει να μας προσφέρει… ανατροπές, όμως όσο η φιλοσοφία του Σφαιρόπουλου θα αφομοιώνετε από τους παίκτες, τόσο καλύτερα θα λειτουργούν οι «ερυθρόλευκοι». Η επόμενη εβδομάδα τους βρίσκει φιλοξενούμενους από τον… παλιόφιλο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς και αν το κοντέρ «γράψει» 3-0, θα έχει γίνει ένα πολύ μεγάλο βήμα. Μπορεί να είναι ακόμα νωρίς, αλλά η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται δε λένε;

Υ.Γ.: Οι εμφανίσεις του Σλούκα εύλογα έχουν γεννήσει ανησυχία στον κόσμο του Ολυμπιακού για το τι θα γίνει με την ανανέωση του συμβολαίου του. Υπάρχει στασιμότητα, αλλά αυτό μπορεί να μη σημαίνει τίποτα. Αν οι δυο πλευρές το θέλουν πραγματικά, λογικά θα συνεχίσουν μαζί και τη νέα σεζόν.

Υ.Γ.1: Το μπάσκετ κρίνεται στο μεγαλύτερο βαθμό του από την απόδοση των περιφερειακών. Αν ο Ολυμπιακός συνεχίσει να έχει σε τέτοια κατάσταση τους Σπανούλη, Σλούκα, Λαφαγέτ, Λοτζέσκι και επανέλθει στα γνωστά του στάνταρ ο Μάντζαρης, αποκτά τεράστιο προβάδισμα για μία άνετη πρόκριση στα προημιτελικά.


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x