Νίκος Ζέρβας

Όλη η... αλήθεια στις βουτιές του Σπανούλη

Ο Ολυμπιακός επέστρεψε και…μαθηματικά στα πλέι οφ, έχει σχεδόν εξασφαλίσει το πλεονέκτημα έδρας και ο Νίκος Ζέρβας γράφει για την τελική ευθεία και τις φάσεις που ήταν όλο το ματς με τη Νταρουσάφακα.

Το ότι όλα στην ζωή γίνονται για κάποιο λόγο, δεν είναι κάτι που θέλει και μεγάλη ανάλυση για να το παραδεχθείς. Ακόμα και σε ένα απλό παιχνίδι Ευρωλίγκας, το συγκεκριμένο απόφθεγμα βρίσκει απόλυτη εφαρμογή. Στο χθεσινό Ολυμπιακός-Νταρουσάφακα για παράδειγμα, αν οι «ερυθρόλευκοι» δεν είχαν απολέσει το +21 στο τέλος θα μιλάγαμε μεν για άλλη μία όμορφη μπασκετική παράστασή τους, αλλά θα χάναμε τα δύο κορυφαία στιγμιότυπα της αναμέτρησης. Αυτά, που λένε όλη την αλήθεια για το τι πρεσβεύει αυτή η ομάδα τα τελευταία έξι-επτά χρόνια και τον τρόπο που έχει γαλουχηθεί για να πετυχαίνει.

Γραφεί ο Νίκος Ζέρβας

Αναφέρομαι φυσικά στις δύο βουτιές του, σε λίγους μήνες 35χρονου, Βασίλη Σπανούλη, για να σώσει ισάριθμες κρίσιμες κατοχές στο τέλος. Ασφαλώς και ο αρχηγός στην επανεμφάνισή του έδωσε και άλλες αφορμές για προσωπική διάκριση με τις 8 πάρε-βάλε πάσες, αλλά και τα δύο καθοριστικά προσωπικά καλάθια στο τέλος, αλλά επιτρέψτε μου να σταθώ στην διπλή αυτοθυσία του στο τέλος, σε φάσεις που άλλοι με τα γαλόνια, ή αν θέλετε με τα χρόνια του, δε θα έμπαιναν καν στη διαδικασία να παλέψουν. Ο ίδιος όμως το έκανε και θα εξακολουθήσει να το κάνει για όσο τον βαστούν τα πόδια του. Αποδεικνύει σε κάθε ευκαιρία πως όσοι έχουν βιαστεί να τον στείλουν στην… σύνταξη, έχουν σκοντάψει και θα ξανασκοντάψουν.

Η επιστροφή του, λίγο πριν την κρίσιμη τελική ευθεία της σεζόν στην Ευρωλίγκα, βρίσκει τον Ολυμπιακό πλήρη και φορτσάτο. Όταν βλέπουν αυτόν να πασχίζει, πως να μη... γυαλίζει και το μάτι των υπόλοιπων; Αν η υγεία του συνόλου το επιτρέψει και με δεδομένο πως το πλεονέκτημα έδρας σχεδόν εξασφαλίστηκε, οι «ερυθρόλευκοι», είναι ικανοί να επιστρέψουν στην Πόλη τους και πιο συγκεκριμένα στο γήπεδο που έγραψαν την πιο χρυσή σελίδα της ιστορίας τους το 2012, για δύο ακόμα μάχες τίτλου. Ακόμα όμως είναι πολύ νωρίς και δεν υπάρχει κανένας λόγος να αλλάξει ρότα η ομάδα, που έφτασε ως εδώ επειδή ορθώς, κοιτάει τον κάθε αγώνα ξεχωριστά, σεβόμενη τον ιδρώτα της. Όπως ακριβώς αυτόν απέναντι στη Νταρουσάφακα, που παρότι το ήθελε περισσότερο, δεν βρήκε τον τρόπο να τα καταφέρει.

Οι πρωταθλητές μετά το αρχικό 8-11 στο πεντάλεπτο, βρήκαν τρομερό ρυθμό στην επίθεση μέσα από την άμυνά τους και πρόσφεραν μέχρι τα μέσα του τρίτου δεκαλέπτου μπάσκετ υψηλού επιπέδου στο κοινό τους. Παπανικολάου και Μιλουτίνοφ έκοβαν στα μετόπισθεν, οι Γκριν και Λοτζέσκι εκτελούσαν στην επίθεση και με τη συνδρομή όλων όσοι αγωνιστήκαν (πολύτιμοι και οι Γουότερς, Μπιρτς), έφεραν την κατάσταση στο +21. Ο Ολυμπιακός ήταν εξαιρετικός στα ποσοστά ευστοχίας του στα δίποντα, δημιουργούσε τη μία ασίστ μετά την άλλη, μοίραζε τάπες και έτρεχε όποτε του το επέτρεπαν οι συνθήκες στο «ανοικτό» γήπεδο. Η Νταρουσάφακα χάρη στον… δαιμόνιο στην εύρεση τρικ κόουτς, Ντέιβιντ Μπλατ, εγκατέλειψε το ηττημένο αρχικό πλάνο της και με κοντά σχήματα και μπόλικο ένας εναντίον ενός, έφερε το ματς τούμπα.

Οι «ερυθρόλευκοι» βραχυκύκλωσαν επιθετικά, δεν είχαν απαντήσεις στα συνεχόμενα… γιουρούσια των Γουοναμέικερ-Κλάιμπερν και με πολλά χαμένα αμυντικά ριμπάουντ, χωρίς κανείς να το… καταλάβει, η διαφορά πήγε στο +4. Εκεί ο Ολυμπιακός έδειξε για μία ακόμα φορά νοοτροπία μεγάλης ομάδας ή αλλιώς ανέλαβε ο αρχηγός, με τα κατορθώματα που περιγράψαμε στην αρχή του κειμένου. Ο Σφαιρόπουλος και οι παίκτες του θα ήταν απόψε στην πρώτη θέση μαζί με ΤΣΣΚΑ και Ρεάλ, αν ο Σπανούλης έπαιζε στα πέντε τελευταία λεπτά του αγώνα με τη Φενέρ στην Κωνσταντινούπολη. Αν το έλεγες σε κάποιον Οκτώβρη μήνα, θα σε περνούσε για τρελό. Το 18-7 και η τρίτη θέση που κοντοζυγώνει, είναι ένα μεγάλο κατόρθωμα, αν αναλογιστεί κανείς τις αντιξοότητες με τους τραυματισμούς και φυσικά τη διαφορά των μπάτζετ με τις ομάδες που έχουν υποσκελίσει οι «ερυθρόλευκοι».

Τώρα που ξαναβλέπω την φωτογραφία του άρθρου, νομίζω πως οι 599 του λέξεις, είναι "περιττές". Αρκούσε μονο αυτή..

Υ.Γ. 1: Στις τελευταίες πέντε αγωνιστικές, ο Ολυμπιακός έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει για ακόμα πιο ψηλά και παράλληλα να πάει χωρίς μεγάλη πίεση και ιδιαίτερη απώλεια δυνάμεων στα πλέι οφ. Εκεί όπου θα κριθούν όλα.

Υ.Γ.2: Το παιχνίδι με την ΑΕΚ είναι, λογικά, ο τελευταίος σκόπελος για την εξασφάλιση του πλεονεκτήματος της έδρας –όσο και αν αυτό έχει χάσει την δύναμή του τα τελευταία χρόνια- στο ελληνικό πρωτάθλημα. Οι διαμορφωθείσες συνθήκες στον αντίπαλο -και όχι μόνο-, το κάνουν ακόμα πιο δύσκολο απ’ ότι είναι και ορθώς στον Ολυμπιακό το αντιμετωπίζουν ως μεγάλο ντέρμπι (σ.σ. θα διανυκτερεύσουν σε ξενοδοχείο την Κυριακή).


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x