Νίκος Ζέρβας

Βασίλη, ήταν όλοι τους εκεί…

Ο Νίκος Ζέρβας γράφει για την επιστροφή του προπονητή, Βασίλη Σπανούλη στο ΣΕΦ, τον τρόπο που τον αγκάλιασε ο οργανισμός και ο κόσμος σε ένα ακόμα θρυλικό μαγικό απόγευμα.

«Πολλοί από τους μεγαλύτερους αθλητές, έχουν αποχωρήσει από την ενεργό δράση με… βουβό τρόπο», ήταν μία από τις ατάκες του Βασίλη Σπανούλη, λίγες ημέρες αφότου είχε πάρει την απόφαση να κρεμάσει την φανέλα και τα παπούτσια του. Ήταν Απρίλιος του 2021, όταν πάτησε για τελευταία φορά ως παίκτης το παρκέ του ΣΕΦ για τον αγώνα με την Χίμκι στην Ευρωλίγκα. Ο κορωνοϊός, στέρησε ουσιαστικά από τον μεγαλύτερο αθλητή που φόρεσε την φανέλα της ομάδας μπάσκετ του Ολυμπιακού, να αποχωρήσει από την ενεργό δράση όπως του άξιζε.

Ενάμισι χρόνο μετά, έγινε αυτό που θα γινόταν αν οι εξέδρες είχαν τότε κόσμο. Έστω και σε μικρογραφία, έστω και ως «αντίπαλος». Όχι ως παίκτης. Ως προπονητής του Περιστερίου bwin πλέον, γνώρισε την αποθέωση, στην πρώτη του επίσκεψη σε αντίπαλο πάγκο, διότι ο ίδιος αντίπαλος δεν θα είναι ποτέ για τους «ερυθρόλευκους». Και του το έδειξε με κάθε τρόπο και ο οργανισμός της ομάδας, αλλά και όλος ο κόσμος. Επτά και πλέον χιλιάδες κόσμου σε αγώνα πρωταθλήματος –πλην ντέρμπι- είχε να δει το ΣΕΦ από την δεκαετία του ’90, όταν κοούτσαρε ο Γιάννης Ιωαννίδης και ο Ολυμπιακός έκανε τα πρώτα του βήματα προς την αναγέννησή του.

Το απόγευμα για τον θρύλο του θρύλου, άρχισε με υποδοχή από δεκάδες οπαδούς κατά την άφιξη της αποστολής της ομάδας του. Με το που κατέβηκε από το λεωφορείο, δέχθηκε αγκαλιές και χειροκροτήματα, ενώ υπέγραψε και αρκετά αυτόγραφα. Στην συνέχεια, τον περίμεναν αρκετοί γνωστοί του στα αποδυτήρια, ενώ κάποιοι δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν τα δάκρυα συγκίνησής τους. «Μπιλάρααα», φώναζε και ξαναφώναζε ένας ηλικιωμένος με βουρκωμένα μάτια. Κατά την είσοδό του στην κεντρική σάλα του ΣΕΦ, δεκαπέντε λεπτά πριν το τζάμπολ του αγώνα, ήταν η κορύφωση της βραδιάς. Ή μήπως όχι; Ο Γιώργος Μπαρτζώκας πήγε να τον χαιρετήσει πρώτος, με μια ζεστή αγκαλιά, σε μία κίνηση που σήμαινε πολλά.

Η ΚΑΕ τον τίμησε με μια ανθοδέσμη και αναμνηστικό, που του έδωσαν οι πρόεδροι Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος, μέσα σε συγκινητικό κλίμα και την ιαχή «Βασίλης Σπανούλης» να δονεί το γήπεδο. Όσο και να θες δεν γίνεται να μην ανατριχιάσεις. Δεν γίνεται να μην αισθανθεί όμορφα στο δεύτερο του σπίτι ο Σπανούλης όπως εκμυστηρεύτηκε στην συνέντευξη Τύπου. Την ώρα που κοούτσαρε, οι φίλοι του Ολυμπιακού συνέχιζαν να τον αποθεώνουν κάθε τόσο. Πώς να συγκεντρωθεί; Την ώρα που ο Σλούκας πέτυχε ένα δύσκολο καλάθι, ίσως… μπερδεμένος ακόμα σπεύδει να του δώσει το χέρι για να τον συγχαρεί. Όπως όταν έκαναν μαζί στο παρκέ.

Από την γιορτή, δεν θα μπορούσε να λείπει ο φίλος και Διόσκουρός του, Γιώργος Πρίντεζης, ο οποίος παρακολούθησε τον αγώνα από τις καρέκλες κοντά στο παρκέ. Και η οικογένειά του που πάντα ήταν και θα είναι δίπλα του. Και ο κόσμος που ποτέ δεν θα τον ξεχάσει και θα τον στηρίζει σε όλες τις επιλογές της καριέρας του. Η σχέση απέραντης αγάπης, απέκτησε σήμερα και την αναγνώριση που του έπρεπε μετά την απόφασή του να σταματήσει και δεν την εισέπραξε λόγω συνθηκών. Και ακόμα οι τιμές δεν έχουν τελειώσει… Τελειώνουν άλλωστε οι τιμές σε έναν θρύλο;

Υ.Γ.: Στο αγωνιστικό, ο Ολυμπιακός παρότι κουρασμένος από το παιχνίδι της Παρασκευής και ίσως και επηρεασμένος από το κλίμα και την παρουσία τόσου κόσμου σε αγώνα πρωταθλήματος, δεν ήταν πολύ καλός. Όμως πέτυχε 101 πόντους! Και αυτό είναι η απόδειξη για το επίπεδο που βρίσκεται, αλλά και των δυνατοτήτων που έχει για ακόμα περισσότερα πράγματα. Όταν το αρχικό 0/6 τρίποντα έγινε 17/24, το παιχνίδι έλαβε τέλος. Σημαντική η πρώτη εξαιρετική εμφάνιση του Σλούκα ο οποίος πατάει πλέον απόλυτα καλά μετά τον τραυματισμό και η συνεχόμενη άνοδος του Λαρεντζάκη που πλέον είναι παίκτης βασικού rotation και όχι συμπληρωματική λύση.

Υ.Γ.1: Η απουσία του Παπανικολάου στα παιχνίδια με Ρεάλ και Μπασκόνια την προσεχή εβδομάδα είναι σημαντική, αλλά ευτυχώς είναι καλά το γόνατό του και από την επόμενη εβδομάδα θα είναι διαθέσιμος.


close menu
x