Νίκος Ζέρβας

Ολυμπιακός για ένα δεκάλεπτο, αλλά ήταν αρκετό

Ο Νίκος Ζέρβας γράφει για την πρόκριση του Ολυμπιακού στον τελικό του κυπέλλου, τον αξιόμαχο Προμηθέα και το τρίτο δεκάλεπτο, που κρατάει ο Γιώργος Μπαρτζώκας ενόψει της αυριανής μάχης για το τρόπαιο.

Σε έναν ημιτελικό που αποδείχθηκε πως εκτός από τρόπο θέλει και κόπο ώστε να προκριθεί το φαβορί, ο Ολυμπιακός βρήκε σθεναρή αντίσταση από τον Προμηθέα για ένα ημίχρονο, αλλά κατάφερε να πάρει αυτό που ήθελε και να διεκδικήσει αύριο το τρίτο σερί κύπελλο Ελλάδας για δεύτερη φορά στην ιστορία του μετά το μακρινό 1978. Έχοντας να διαχειριστεί την απουσία του Γουίλιαμς-Γκος, αλλά κυρίως το ότι στο μυαλό των παικτών ήταν πως εύκολα ή δύσκολα θα παίξει τρία παιχνίδια σε 48 ώρες, δεν απέφυγε τα λάθη που εξόργισαν τον κόουτς Μπαρτζώκα, αλλά είχαν και ένα δεκάλεπτο-φωτιά που έκρινε την αναμέτρηση.

Αυτό, ήταν το τρίτο, όπου με περισσότερη στόχευση στο χαμηλό ποστ για σκοράρισμα ή δημιουργία από τον Φαλ και με άμυνα που έβγαλε εκτός ρυθμού τους Κάουν και Ρέινολντς, μετέτρεψε το εύθραυστο +4 σε +17 και έβαλαν τέλος στις όποιες ελπίδες του Προμηθέα να κάνει μια ιστορική νίκη. Αν ο Ετσενίκε είχε βοήθεια από έναν ακόμα ψηλό (σ.σ. έλειπε ο Στέφενες) και ο Χέιλ δεν τα είχε βρει… σκούρα απέναντι στην άμυνα του Γουόκαπ, ίσως να ήταν περισσότερο ανταγωνιστικός. Το επί μέρους 30-19 του Ολυμπιακό από την έξοδο από τα αποδυτήρια μέχρι και το 30΄, οι αυτοματισμοί που βγήκαν στην επίθεση με την άμυνα να συνδυάζεται με όμορφες επιλογές στην επίθεση, έκριναν την ιστορία του ημιτελικού και «σφράγισαν» αυτό που περίμεναν οι περισσότεροι. Έναν ακόμα τελικό «αιωνίων», που αν και τρίτος κατά σειρά, παρουσιάζει το ίδιο μεγάλο ενδιαφέρον.

Ο Ολυμπιακός ευτύχισε να έχει απόλυτο πρωταγωνιστή σε όλους τους τομείς του παιχνιδιού για μία ακόμα φορά τον Γουόκαπ, ο οποίος πήρε στην δημιουργία βοήθειες από Λαρεντζάκη και Μήτρου-Λονγκ. Δεν θα έχει το ίδιο εύκολο έργο αν δεν παίξει τελικά στον τελικό ο Γκος, ο οποίος είναι κομβικός για τα ματσαρίσματα με τον Παναθηναϊκό. Ο Πετρούσεφ έκανε ένα εξαιρετικό παιχνίδι επιθετικά, οι Πίτερς και Κάναν έδωσαν την ώθηση στο κρίσιμο σημείο και ο τελικός απολογισμός των 28 ασίστ με 13 κλεψίματα, τα λέει όλα για την εικόνα στο παρκέ. Αν έλλειπαν και τα 17 λάθη, τα περισσότερα στην κυκλοφορία της μπάλας και αρκετά στο τέλος λόγω της χαλάρωσης για να εξοικονομηθούν δυνάμεις ενόψει τελικού, ο βαθμός θα ήταν άκρως ικανοποιητικός. Ο Προμηθέας άλλωστε είναι μία ομάδα που πρωταγωνιστεί όχι μόνο στο πρωτάθλημα, αλλά φλερτάρει με την πρόκριση στα προημιτελικά του BCL, οπότε αν τον υποτιμήσεις και του δώσεις… δικαιώματα θα σε τιμωρήσει.

Αυτό συνέβη στο πρώτο μέρος, που είναι παράδειγμα προς αποφυγή για τον Ολυμπιακό αν θέλει να διατηρήσει τον τίτλο του. Σε ένα χορταστικό επιθετικά παιχνίδι με καλά ποσοστά ευστοχίας, οι «ερυθρόλευκοι» πήραν αυτό που άξιζαν, αλλά και οι πατρινοί και ο κόουτς Παπαθεοδώρου αξίζουν το χειροκρότημα για αυτό που έχει φτιαχτεί φέτος στον Προμηθέα. Σε μια διοργάνωση που είναι για μία ακόμα φορά άρτια οργανωμένη από την ΕΟΚ, τους τοπικούς φορείς και την Αστυνομία για να γίνει σε υγιές πλαίσιο, με παράλληλη ύπαρξη κόσμου από όλες τις ομάδες και χωρίς τις ακρότητες του παρελθόντος, η παρουσία ανταγωνιστικών ομάδων της δίνει ακόμα περισσότερη αίγλη. Απέχουμε ίσως αρκετά για να δούμε μια σούπερ έκπληξη, όμως αυτό οφείλεται και στο ότι οι «αιώνιοι» έχουν δυναμώσει πολύ και θα δυναμώσουν ακόμα περισσότερο στο άμεσο μέλλον.

Για την ώρα, ας προετοιμαστούμε για μία ακόμα μεταξύ τους μάχη που θα κρίνει τίτλο, σε ένα παιχνίδι που ναι μεν δίνει το τρίτο σε αξία τρόπαιο που διεκδικούν, όμως δεδομένα μπορεί να αλλάξει τους συσχετισμούς και την ψυχολογία τους η έκβασή της. Μετά από αρκετό καιρό πάντως, ο ψύχραιμος παρατηρητής, μοιράζει ισόποσα τις πιθανότητες επικράτησής τους…


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x