Νίκος Ζέρβας

Για το τώρα, το πριν, το μετά και το πάντα…

Ο Νίκος Ζέρβας γράφει για την επιβλητική εμφάνιση του Ολυμπιακού στο πέμπτο παιχνίδι με την Φενέρμπαχτσε που του έδωσε την πρόκριση που δικαιούταν στο Final Four του Κάουνας.

Όταν ο Κώστας Σλούκας πετύχαινε το τρίποντο της νίκης στο τρίτο παιχνίδι του Ολυμπιακού με την Φενέρμπαχτσε στην Κωνσταντινούπολη, αυθόρμητα στη μετάδοση του bwinΣΠΟΡ FM 94,6 βγήκε η φράση: «Δεν μπορεί να μην είναι στο Final Four του Κάουνας αυτή η ομαδάρα». Η σειρά γύρισε με σκορ 2-2 στον Πειραιά, με τους «ερυθρόλευκους» να μην έχουν αποδείξει σε κανένα από τα τέσσερα πρώτα παιχνίδια με την απόδοσή τους, απέναντι σε μία ομάδα που τους έβαλε, αναμενόμενα, δύσκολα. Είχε έρθει, όμως, η ώρα τους να δείξουν πως κανείς δεν τους χαρακτήρισε χωρίς λόγο ως την καλύτερη ομάδα της Ευρώπης…

Το πέμπτο παιχνίδι ιστορικά έχει αποδειχθεί υπόθεση γηπεδούχου και ο Ολυμπιακός φρόντισε από το ημίχρονο να τινάξει από πάνω του το άγχος και τις αμφιβολίες. Φαινόταν από τις πρώτες φάσεις του αγώνα πως αυτήν τη φορά έχει βρει τον σωστό δρόμο και στις δύο πλευρές του παρκέ. Άμυνα, άμυνα και… άμυνα για αρχή, υπομονή, διάβασμα και ηρεμία στην επίθεση. Αυτήν τη φορά, την αρχή έκανε ο Παπανικολάου, ο οποίος αν και με ίωση, ήταν κομβικός και στις δύο πλευρές του παρκέ. Στην άμυνα, που ομαδικά είχε αλλαγές, βοήθειες, σωστές περιστροφές και διαφορετική αντιμετώπιση ανάλογα με την κατάσταση, έτσι και αλλιώς ήταν και στα τέσσερα πρώτα ματς, η πρόκριση όμως σφραγίστηκε και χάρη την απόδοσή του στην επίθεση. Ο αρχηγός, ήταν ο κρυφός MVP πίσω από τον καταπληκτικό για ένα ακόμα παιχνίδι Σλούκα. 22 πόντοι και 6 ασίστ και εκ του ασφαλούς καθοδήγηση.

Αν υπάρχει σημείο «κλειδί» στο παιχνίδι, είναι το επί μέρους 15-2 από το 15ο λεπτό μέχρι το ημίχρονο, που κάνει το 29-31 με τα τέσσερα τρίποντα του μοναδικού διασωθέντα από πλευράς Φενέρ, Γκούντουριτς, σε 44-33. Από αυτούς τους 15 πόντους, ο Σλούκας είναι… υπεύθυνος για τους 13 με σκορ και δημιουργία. Απλά απολαυστικός. Επιστρέφοντας στην άμυνα που περιόρισε τη δημιουργία του Καλάθη, οδήγησε σε ατομικές ενέργειες τον Ντόρσι και περιόρισε την δημιουργία της φιλοξενούμενης στις 12 ασίστ, ο Φαλ ήταν συγκινητικός. Και για όσο τον αντικατέστησε ο Μπλακ. Τα 33 λεπτά του Γάλλου σέντερ, όμως, έσβησαν το… φως της ομάδας του Δημήτρη Ιτούδη, ο οποίος ίσως να πλήρωσε σε μεγάλο βαθμό το… ξεζούμισμα των Πιέρ και Χέις Ντέιβις για να φτάσει η σειρά στο 2-2.

Απόψε, οι δυο τους ήταν… άφαντοι, με τον δεύτερο να βρίσκει τον μπελά του στο δεύτερο ημίχρονο αυτή την φορά από τον Βεζένκοβ. Ο MVP της φετινής Ευρωλίγκας κατέγραψε 15 πόντους στο δεύτερο ημίχρονο, χωρίς τρίποντο. Διότι οι πολύ καλοί και κυρίως έξυπνοι παίκτες, βρίσκουν και άλλους τρόπους. Ο Ολυμπιακός σημάδεψε σωστά τους παίκτες που είχαν φορτωθεί με φάουλ, καθώς αυτήν τη φορά δεν έγινε της… Κωνσταντινούπολης με το ατιμώρητο ξύλο. Η τελική συγκομιδή των 84 πόντων, είναι ίδια με τον μέσο όρο της κανονικής διάρκειας. Στα τέσσερα προηγούμενα παιχνίδια, η Φενέρ είχε περιορίσει τους νταμπλούχους Ελλάδας στους 74… Η δημιουργία βελτιώθηκε αισθητά, με 16 ασίστ για 12 λάθη, παρόλο που και πάλι τα τρίποντα έβρισκαν σίδερο.

Ήταν τόσο έξυπνο, ψύχραιμο και συγκεντρωμένο το παιχνίδι του Ολυμπιακού, που πήγε ψηλά την παραγωγή του με 4/19 τρίποντα. Η θεωρία πάντα απέχει από την πράξη, καθώς άπαντες πόνταραν τα χρήματά τους πως για την πρόκριση, θα χρειαστεί ένα ποσοστό κοντά στο 40%. Ο ΜακΚίσικ στάθηκε επάξια δίπλα στους τέσσερις μεγάλους πρωταγωνιστές, ενώ η στατιστική κρύβει μια ευχάριστη έκπληξη στον Αϊζάια Κάναν. Πολύτιμος με 4 ασίστ και πολύ καλές άμυνες, παρότι δεν έβαλε κανένα σουτ. Αν αυτό δεν είναι η απόλυτη δικαίωση του Μπαρτζώκα για τον ορισμό της λέξης «ομάδα», τότε ποια είναι; Με τον κόσμο, που κατέκλυσε κατά χιλιάδες του ΣΕΦ, το δεύτερο ημίχρονο ήταν ουσιαστικά μια καλή διαχείριση, με την άμυνα και πάλι πρωταγωνιστή, αλλά και το καθαρό μυαλό να βγαίνει στον… αφρό, ακόμα και στις απέλπιδες προσπάθειες των φιλοξενούμενων να δημιουργήσουν καταστάσεις με ανάρμοστες συμπεριφορές και αδικαιολόγητες διαμαρτυρίες.

Η ιστορία έγραψε ξανά Ολυμπιακός, διότι δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Εξαργύρωσε με τον καλύτερο τρόπο το πλεονέκτημα έδρας, αλλά και την ανωτερότητά του ως ομάδα καθ' όλη την διάρκεια της σεζόν. Απέναντι σε μια ομάδα με πλούσιο ταλέντο, περισσότερα χρήματα και προπονητή που αποκλείστηκε για πρώτη φορά από την διαδικασία των πλέι οφ μετά από έξι προκρίσεις. Νίκησε γιατί δεν γινόταν το ορμητικό «ερυθρόλευκο» ποτάμι που είχε αρχίσει να ξεχύνεται προς το Κάουνας μεσούσης της σεζόν από τον κόσμο που πίστεψε, στήριξε και ώθησε στο τέλος για την σφραγίδα της πρόκρισης. Νίκησε γιατί στην κρίσιμη στιγμή είχε τον παικταρά Σλούκα και γιατί έχει την καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη.

Ο Ολυμπιακός των Αγγελόπουλων είναι για όγδοη φορά τα δεκατέσσερα τελευταία χρόνια στο Final Four. Επίτευγμα μαγικό και ανυπέρβλητο με τον τρόπο που έχει επιλέξει να πορεύεται η ομάδα και τις δυσκολίες που πέρασε από εξωγενείς παράγοντες τα προηγούμενα χρόνια. Αν ψάχνεις, όμως, κάτι καινούργιο και απλό να της πεις, θα καταλήξεις σίγουρα στο τραγούδι της Άλκηστης Πρωτοψάλτη και του Αντώνη Ρέμου «Για το τώρα, το πριν, το μετά και το πάντα… Σ' αγαπώ»!


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x