Νίκος Ζέρβας

Η αφλογιστία πληρώνεται

Ο Νίκος Ζέρβας γράφει για την ήττα του Ολυμπιακού από την Μονακό που προήλθε λόγω επιθετικής δυστοκίας, και την χαμένη ευκαιρία να πάρει ένα πολύτιμο «διπλό» για την συνέχεια.

Όταν ο ιστορικός του μέλλοντος θα κληθεί να βάλει σε ένα αρχείο τα παιχνίδια όπου μία ομάδα μπάσκετ εμφάνισε δύο εντελώς διαφορετικά πρόσωπα μέσα σε ένα σαραντάλεπτο, αναμφίβολα το Μονακό-Ολυμπιακός της 10ης Ιανουαρίου θα είναι στις επιλογές του. Έχει συμβεί αρκετές φορές φέτος με τους «ερυθρόλευκους» να χάνουν μεγάλες διαφορές και στο τέλος νίκες που φαίνονταν του… χεριού τους. Στο Πριγκιπάτο ήταν εντελώς διαφορετικό το σενάριο καθώς προηγήθηκαν πολύ νωρίς, όμως η ομάδα που… κένταγε σε άμυνα και επίθεση μέχρι το 17ο λεπτό και είχε +12 σε μία δύσκολη έδρα απέναντι σε βασικό ανταγωνιστή, άλλαξε άρδην εικόνα προς το χειρότερο και δυστυχώς, ηττήθηκε.

Ασφαλώς, για αυτή την αλλαγή, έπαιξε ρόλο και ο αντίπαλος, που ενεργοποίησε το αμυντικό του ένστικτο, έπαιξε εξαιρετικά και… έδειρε στα μετόπισθεν. Ασφαλώς και το ότι το παιχνίδι με τόση επιθετική αφλογιστία (20 πόντοι στο δεκάλεπτο, 40 στα υπόλοιπα τρία) κρίθηκε ουσιαστικά στα τελευταία δευτερόλεπτα, δείχνει πως ο Ολυμπιακός είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο. Η ουσία όμως είναι πως ο Γιώργος Μπαρτζώκας και οι παίκτες του, έχασαν μια πολύ μεγάλη ευκαιρία για ένα «διπλό» που θα τους διατηρούσε στην κορυφή και θα τους διευκόλυνε πολύ το έργο ενόψει της συνέχειας. Σε ένα παιχνίδι που όποιος και αν έχανε θα μονολογούσε «πως θα βρω σε χειρότερη βραδιά τον συγκεκριμένο αντίπαλο;», έμελλε να βάλει ένα σουτ λιγότερο, να χάσει εννέα βολές, μέχρι και… κάρφωμα για να λυγίσει.

Έχοντας πολλά από τα ατού του σε μάλλον κακή μέρα και έχοντας… μασήσει από το μπασκετικό ξύλο της Μονακό. Έπειτα από ένα πρώτο δεκάλεπτο «ζωγραφιά», όπου η άμυνα είχε αποδιοργανώσει πλήρως την γαλλική ομάδα και ανάγκαζε τον Τζέιμς να φεύγει μόνος του στον πάγκο για αλλαγή. Οι γηπεδούχοι είχαν ισοφαρίσει τον μέσο όρο λαθών τους φέτος (σ.σ. 10,1) τρία λεπτά πριν το ημίχρονο, οι Μοτιεγιούνας και Χολ είχαν φορτωθεί με φάουλ και οι Παπανικολάου-Φαλ έκαναν ο,τι ήθελαν στο παρκέ. Οι καλά μυημένοι στον φετινό Ολυμπιακό, δίκαια ανησύχησαν όταν με την εικόνα των πρώτων δέκα λεπτών, η διαφορά ήταν μόνο στο +12. Σε αυτό το διάστημα, οι «ερυθρόλευκοι» είχαν 1/8 τρίποντα με όλα τα άστοχα να είναι ελεύθερα και έπειτα από εξαιρετική κυκλοφορία της μπάλας. Και τέσσερις χαμένες βολές…

Τζέιμς και Οκόμπο έβαλαν τους 20 από τους 23 πόντους της Μονακό στο δεύτερο δεκάλεπτο και έβαλαν ξανά την ομάδα τους στο παιχνίδι. Με μόλις 4 ασίστ για 10 λάθη, οι Γάλλοι ήταν στο -3. Είχαν κατορθώσει όμως να θωρακίσουν την ρακέτα τους και να πιέζουν σκληρά τα αντίπαλα γκαρντ, με αποτέλεσμα ο Ολυμπιακός να σουτάρει συνέχεια και ανεπιτυχώς πίσω από τα 6.75μ. Τα λάθη πλέον είχαν ελληνική… απόχρωση, ο Γουόκαπ έκανε φθηνά για την αξία του σφάλματα και ανεξήγητα δεν πήρε 2-3 λεπτά ανάσα στο δεύτερο ημίχρονο, ενώ ο Βεζένκοβ ήταν εκτός κλίματος καθώς ο τραυματισμός είναι φανερό ότι του έχει κόψει τον ρυθμό.

Χωρίς παιχνίδι μέσα στην ρακέτα, καθώς οι εξάρσεις του τίμιου Μπλακ καταγράφηκαν στο πρώτο ημίχρονο, ο Ολυμπιακός κατέγραψε μόλις 8 πόντους σε 13 αγωνιστικά λεπτά. Από το 17΄ έως το 30΄. Την ίδια ώρα έχανε πολλά αμυντικά ριμπάουντ και το ότι ήταν στο -4 δέκα λεπτά πριν το φινάλε, οφείλεται στην άμυνά του, αλλά και στην κακή μέρα που βρέθηκε και η Μονακό. Ο Σάσα Ομπράντοβιτς, έριξε αναγκαστικά στην μάχη τον 21χρονο Μακουντού, ο οποίος είχε καταγράψει μέχρι χθες μία συμμετοχή και σκάρτα τρία λεπτά στην Ευρωλίγκα. Ο Γάλλος σέντερ, έβαλε 9 πόντους με κρίσιμο τρίποντο (σ.σ. από αυτά που σωστά δίνει η άμυνα), πρόσθεσε στην συγκομιδή 6 ριμπάουντ, 3 εκ των οποίων επιθετικά και ξυλοφόρτωσε τους «ερυθρόλευκους». Η ευτυχία του γρήγορου φορτώματος των βασικών Μοτιεγιούνας και Χολ με φάουλ, έγινε… δυστυχία για τον Ολυμπιακό.

Κόντρα στην Βιλερμπάν ήταν από το… πουθενά ο Νουά, στο Πριγκιπάτο ο Μακουντού. Αλλά κυρίως ο Ντιάλο, ο οποίος οδήγησε την ομάδα του στο δεύτερο ημίχρονο και πρόσθεσε και άλλες απορίες για το πώς ο Δημήτρης Πρίφτης τον απέρριψε πέρυσι για τον Παναθηναϊκό, ενώ η ομάδα τον είχε ήδη ανακοινώσει! Ο Σλούκας πάλευε με όλη την άμυνα της Μονακό, ήταν άστοχος και χωρίς στήριγμα για να πάρει μία ανάσα, αλλά τα τρίποντα των Πίτερς και ΜακΚίσικ, έφεραν το παιχνίδι στα ίσα, ενάμισι λεπτό πριν το φινάλε. Ο πρώτος αστόχησε σε λέι απ προσπεράσματος, ο Τζέιμς, που μαζί με τον Οκόμπο είχαν περιοριστεί από την «ερυθρόλευκη» άμυνα, έβαλε το κρίσιμο και ο Ολυμπιακός έφυγε ηττημένος.

Δίκαια θα πει κανείς, από την στιγμή που η καλύτερη επίθεση της Ευρωλίγκας έβαλε 27 πόντους λιγότερους απ’ ότι ο μέσος όρος της. Αν μιλήσουμε μόνο με αριθμούς όμως για το χθεσινό ματς, θα μπερδευτούμε ακόμα περισσότερο. Για την ιστορία, η Μονακό είχε 11 ασίστ για 19 λάθη και ο Ολυμπιακός 16 για 15 αντίστοιχα, αλλά έχασε. Οι γηπεδούχοι ήταν πίσω στους πόντους από λάθη αντιπάλου (13-19) και ισόπαλοι (10-10) στο σκορ από επιθετικά ριμπάουντ, όμως νίκησαν, γιατί πολύ απλά ήταν πιο εύστοχοι στο τέλος. Αυτό που μετράει τώρα περισσότερο από ότι έγινε στο Πριγκιπάτο, είναι να έχει μείνει βενζίνη στο ρεζερβουάρ για να βγει αντίδραση σε λίγες ώρες κόντρα στην Βίρτους στην Μπολόνια. Δεδομένα, θα χρειαστούν περισσότερα από 17 λεπτά πολύ καλού μπάσκετ…

Y.Γ. Για ένα ακόμα παιχνίδι, ο Ολυμπιακός αδικεί τον… εαυτό του με λάθη επιπολαιότητας.


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x