Νίκος Ζέρβας

Η ψυχή του όμως, είναι παλικάρι

Ο Νίκος Ζέρβας γράφει για την νίκη αυταπάρνησης του Ολυμπιακού απέναντι στην Παρτίζαν, την ατυχία που δεν τον αφήνει να… ανασάνει, τους πρωταγωνιστές της ανατροπής και την ηρεμία που αυτή επέφερε.

Τα νέα στον δρόμο προς το ΣΕΦ το απόγευμα της Πέμπτης, ήταν στο ίδιο μοτίβο που υπάρχει από την αρχή της σεζόν στον Ολυμπιακό. «Εκτός αγώνα Μπραζντέικις και Σίκμα», ανέφερε η σχετική ενημέρωση, που κονιορτοποίησε τα σχέδια του Γιώργου Μπαρτζώκα για να παίξει το πρώτο του φετινό παιχνίδι με μόλις έναν απόντα. Η, δεδομένη, δυσκολία του αγώνα με την Παρτίζαν απέκτησε σύμμαχο άλλες δύο απουσίες και ο προπονητής των «ερυθρόλευκων», από… σκακιστής όπως τον αποκαλούν οι φίλοι της ομάδας, έπρεπε για ένα ακόμα βράδυ να γίνει… αλχημιστής. Με ρόστερ ουσιαστικά εννέα παικτών, οι οποίοι ήταν ήδη καταπονημένοι, είχαν μια αποστολή-βουνό στο τέταρτο παιχνίδι της ομάδας σε διάστημα έξι ημερών.

Ο Ολυμπιακός μετά από δύο συνεχόμενες ήττες στην Ευρωλίγκα όμως, σπάνια δεν αντιδράει, όσα προβλήματα και αν έχει. Και αυτό αποδείχθηκε στο πρώτο ημίχρονο, όπου οι «ερυθρόλευκοι» έπαιξαν αρκετά καλά τηρουμένων των αναλογιών και των προβλημάτων. Με τον Πίτερς αρχικά να σκοράρει, τον Κάναν να ζητάει με τον τρόπο του «συγγνώμη» για τις δύο γκάφες του που στοίχισαν στα προηγούμενα ματς και τους δύο ψηλούς Μιλουτίνοφ και Φαλ να έχουν νικήσει κατά κράτος τους Καμίνκσι και Σμαϊλαγκιτς. Οι φιλοξενούμενοι έβρισκαν λύσεις χάρη στην σπιρτάδα του ΛεΝτέι, ο οποίος τους κράτησε όρθιους σε ένα πρώτο μέρος που όπως ολόσωστα είπε και ο κόουτς Ομπράντοβιτς, το -6 γι’ αυτούς ήταν κολακευτικό. Θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερο αν ο Ολυμπιακός είχε πάρει περισσότερους πόντους από τις πολλές έξτρα κατοχές του από επιθετικά ριμπάουντ (σ.σ. σκόραρε μόλις 7 σε 10 ανανεώσεις επίθεσης) και εφόσον ο ίδιος δεν έχανε επτά αμυντικά, από τα οποία η Παρτίζαν πήρε 13 πολύτιμους πόντους.

Ο Γουόκαπ και η ομαδική άμυνα ήταν εξαιρετική πάνω στον Πάντερ, όμως οι φιλοξενούμενοι βρήκαν τον τρόπο να μείνουν κοντά στο σκορ, παρότι ο Ολυμπιακός νικούσε με διαφορά 21-11 στους πόντους από λάθη αντιπάλου και «ανοικτού» γηπέδου. Στο τρίτο δεκάλεπτο, οι «ερυθρόλευκοι» ήταν σα να έμειναν στα αποδυτήρια. Η Παρτίζαν έπαιξε πολύ πιο σκληρή και αποτελεσματική άμυνα, για αυτό και ορθώς χρεώθηκε με πολλά φάουλ, και από το… πουθενά με τον Σμαϊλαγκιτς να βάζει 11 από τους 16 συνολικά πόντους του, ανέτρεψε τα σε βάρος της δεδομένα. Με επί μέρους 16-2 μέχρι το 26΄, πήγε την διαφορά μέχρι και στο +14, με τον Ολυμπιακό να κάνει σε αυτό το διάστημα έξι λάθη, όσα και σε όλο το πρώτο ημίχρονο. Το σπουδαίο όμως ήταν πως για τα επόμενα δεκαπέντε λεπτά του αγώνα, έκανε μόνο ένα που καταγράφηκε και ένα που δεν… Το ότι δεν έκανε φάουλ με το +3 στην τελευταία επίθεση της κανονικής περιόδου…

Παρά το αναγκαστικά πολύ κλειστό rotation και την κόπωση που επιφέρει πνευματική ανεπάρκεια, οι παίκτες του Μπαρτζώκα συγκεντρώθηκαν και λάθεψαν μόλις μία φορά. Αφήνοντας πίσω τα 3/10 σουτ που είχαν εντός πεδιάς μέχρι το τέλος της τρίτης περιόδου, εμφανίστηκαν… καμικάζι στην τέταρτη και παρότι αρκετές αποφάσεις των διαιτητών (σ.σ. παρά την χρήση instant replay!) ήταν εναντίον τους, έφεραν τούμπα το ματς. Με την άμυνα οδηγό τους, και παρότι ο Πάντερ είχε αρχίσει να συνδέεται με το καλάθι, οι λύσεις βρέθηκαν και με την εξέδρα να έχει μπει στην εξίσωση για τα καλά, οι φιλοξενούμενοι «λύγισαν». Κάτι τα μεγάλα τρίποντα των Λαρεντζάκη και Παπανικολαου (πανταχού παρόντας και πάλι), οι αμυνάρες και το ένα αλλά «καυτό» μακρινό σουτ του Γουόκαπ, κάτι η αποτυχημένη επιλογή να γίνεται φάουλ που δίνει βολές στον Μιλουτίνοφ κάθε φορά που έπαιρνε την μπάλα και πριν καν προλάβει να γυρίσει το κορμί του και το ταμπλό έγραψε 85-82.

Ολυμπιακός: Η ψυχή του όμως, είναι παλικάρι

Αν προσέξει κανείς όλες τις άμυνες του τέταρτου δεκαλέπτου με διπλές και τριπλές αλλαγές στα σκριν για να μην εκτελεστούν σωστά τα plays και να πάει πολύ στο ένας εναντίον ενός υπό κακές προϋποθέσεις η Παρτίζαν, θα καταλάβει. Το θετικό για τον Ολυμπιακό, ήταν ότι θωράκισε το αμυντικό του ριμπάουντ χάνοντας μόνο τρία από το ημίχρονο και μετά, ενώ σε μεγάλο βαθμό βοήθησαν τα δύο ανόητα φάουλ που έκανε ο Ντόζιερ στον Λαρεντζάκη. Ένα για τρεις βολές, από τις οποίες επήλθε η ισοφάριση και ένα ακόμα μετά από αμυντικό ριμπάουντ, με το σκορ 81-82 στον ίδιο παίκτη, ο οποίος άλλαξε την ροή του αγώνα με δέκα πόντους σε δυο λεπτά και έστω και στο… νήμα, κλέβει τον τίτλο του MVP. Στην φάση της ισοφάρισης, εκτός από την αβλεψία να γίνει φάουλ (σ.σ. είχε δοθεί φυσικά εντολή), παρακολουθήσαμε και το άρτιο στήσιμο για αυτές τις ειδικές καταστάσεις, στις γωνίες του παρκέ, από έναν κορυφαίο προπονητή.

Στην παράταση, παρόλο που η ψυχολογία ήταν σε βάρος του και τα πόδια πολύ πιο βαριά, μίλησε η ψυχή, η ψυχραιμία στις βολές και το μεγάλο σουτ του Γουίλιαμς-Γκος, ο οποίος παρότι με μία προπόνηση, ομόρφυνε πολύ το παιχνίδι της ομάδας και έδειξε κάτι από τα προσεχώς. Το κοντέρ κατέγραψε 17 ασίστ για 13 λάθη, δέκα πολύτιμα κλεψίματα, και μια νίκη από χρυσάφι, παρότι τα ποσοστά ευστοχίας ήταν μέτρια (50% δίποντο και 30,6% τρίποντο). Τα πέντε παραπάνω σφάλματα της Παρτίζαν έπαιξαν τον σπουδαιότερο ρόλο (ο Ολυμπιακός πήρε 8 πόντους περισσότερους συνολικά από σφάλματα), ενώ κομβικό με δεδομένο πως στο «5 εναντίον 5» ακόμα δεν έχουν βρεθεί οι αυτοματισμοί σε μεγάλη διάρκεια, ήταν πως οι «ερυθρόλευκοι» σκόραραν 11 πόντους από αιφνιδιασμό, έναντι μόλις τεσσάρων.

Το τέλος της σπουδαίας σε σασπένς και εξέλιξης βραδιάς, βρήκε τον Ολυμπιακό να έχει βάλει με την νίκη βάλσαμο στις πληγές του και χαρούμενο για την μία ημέρα ξεκούρασης που έχει μετά από έναν μίνι-Γολγοθά. «Ήταν μια από τις σπουδαιότερες νίκες της τελευταίας διετίας», έλεγε ο κόουτς Μπαρτζώκας σε πηγαδάκι μετά την συνέντευξη Τύπου και αυτός γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα. Ήταν μία νίκη που εκτός του ότι ισορροπεί το ρεκόρ του, του δίνει ηρεμία να επιστρέψουν σιγά-σιγά όλοι σε κανονικό ρυθμό, να γίνουν κανονικές προπονήσεις για να βρουν ρυθμό ομαδικά και ατομικά και να εξετάσουν με περισσότερη ηρεμία, το τι πρέπει να διορθωθεί. Κυρίως, ήταν μία νίκη εμπιστοσύνης και πίστης σε αυτό που πρεσβεύει μια ομάδα συγκεκριμένου πλάνου, αλληλοστήριξης, αλτρουισμού και διαρκούς προσπάθειας.

Το μπάσκετ είναι τακτική, ετοιμότητα, θέληση, εξυπνάδα, ευστοχία, βουτιά για μια μπάλα, ασίστ, ένστικτο και δεκάδες άλλες λέξεις. Σε βράδια όπως η χθεσινή όμως, βγαίνει μπροστά και η αυταπάρνηση και η ψυχή. Και ο Ολυμπιακός, είναι δεδομένο πως είναι... παλικάρι.

Υ.Γ.: Η ματσάρα που έγινε, δεν θα μπορούσε να επισκιάσει την ξεχωριστή παρουσία ενός σπουδαίου στο γήπεδο. Πάτησε το πόδι του στο ΣΕΦ ο Ζάρκο Πάσπαλ και εκτός από το χειροκρότημα, πέρασαν ξανά μπροστά μας όλα τα παιδικά και εφηβικά μας χρόνια σαν ταινία.

Υ.Γ.2: Πρώτα να παίξουν όλοι μαζί και μετά να κριθούν. Αν ο προπονητής δει πως κάτι πρέπει να αλλάξει ή να προστεθεί, αναμφίβολα, θα προχωρήσει. Αυτή την στιγμή δεν έχουν κάνει ούτε μία προπόνηση χωρίς απόντα. Είναι το λιγότερο άδικο να υπάρχουν αφορισμοί και συμπεράσματα.

Ολυμπιακός: Η ψυχή του όμως, είναι παλικάρι


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x