Νίκος Ζέρβας

Μια απλή νύχτα στην δουλειά

Ο Νίκος Ζέρβας γράφει για την πολύτιμη νίκη του Ολυμπιακού κόντρα στην δυναμική Ζάλγκιρις και την ποιότητα που έχει για να επικρατεί και στα μέτρια βράδια του.

Η ανάγνωση του αγώνα του Ολυμπιακού με την Ζάλγκιρις επιβεβαιώθηκε απόλυτα για όσους γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες της Ευρωλίγκας και δεν στέκονται σε ονόματα αντιπάλων. Η εξαιρετική πρεμιέρα απέναντι στην Μπαρτσελόνα έβαλε ακόμα περισσότερο «πρέπει» στο πρώτο εντός έδρας της σεζόν, που βρήκε την αήττητη σε όλες τις διοργανώσεις ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα, χωρίς τον κόσμο της, αλλά και τον καλύτερό της αμυντικό και όχι μόνο, Κώστα Παπανικολάου.

Οι μαχητικοί Λιθουανοί, εκμεταλλεύτηκαν το νωθρό ξεκίνημα λόγω της… ησυχίας στις εξέδρες και με καλή κυκλοφορία μπάλας, μπόλικα επιθετικά ριμπάουντ, λάθη και αστοχία του Ολυμπιακού στα τρίποντα, απέδειξαν για δεύτερη σερί αγωνιστική μετά το Τελ Αβίβ πως φέτος θα είναι πιο σκληρό… καρύδι. Ο εξαιρετικός Γουόκαπ όμως «διάβασε» πολύ σωστά πως ο αποτελεσματικότατος Φαλ δεν είχε αντίπαλο μέσα στην ρακέτα, τον «τάισε» με συνέπεια, αφού πρώτα είχε προλάβει να παίξει αμυνάρες και το νερό μπήκε στο… αυλάκι. Η είσοδος του Λαρεντζάκη άλλαξε εντελώς τον ρυθμό, καθώς ο 29χρονος γκαρντ/φόργουορντ έχει πλέον τέτοια αυτοπεποίθηση έχοντας κερδίσει με το σπαθί του θέση στο βασικό rotation.

Οκτώ πόντοι στο δεύτερο δεκάλεπτο, αρκετά καλές άμυνες και δύο ασίστ, έφεραν αυτό το +9 του πρώτου ημιχρόνου, που ήταν πολύ καλό με βάση την εμφάνιση. Ασφαλώς η διαφορά δεν θα ήταν σε αυτά τα επίπεδα, αν ο Βεζένκοβ δεν πραγματοποιούσε στο… χαλαρό, άλλη μία διαστημική εμφάνιση. Ο 26χρονος φόργουορντ σκόραρε με διάφορους τρόπους, έκανε ρεκόρ συγκομιδής ριμπάουντ στην Ευρωλίγκα, δημιουργούσε, έκλεβε μπάλες και στα 37 λεπτά που αγωνίστηκε είχε ισάριθμους βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης. Λεπτό και πόντους ένα πράγμα. Τα πέντε λάθη του πρώτου δεκαλέπτου έγιναν ένα στο δεύτερο και η αναλογία 12-6 σε ασίστ και σφάλματα έδειχνε γιατί πλέον ο ρυθμός του αγώνα είχε ερυθρόλευκο φόντο.

Την ίδια ώρα η Ζάλγκιρις, με 8 επιθετικά ριμπάουντ, πήρε μόλις 4 πόντους από το μεγάλο ψεγάδι των γηπεδούχων στο πρώτο μέρος. Στην επανάληψη ο Ολυμπιακός έδωσε μόλις δύο έξτρα κατοχές από χαμένο αμυντικό ριμπάουντ, οπότε ήταν πολύ δύσκολα να πληγωθεί από κάτι άλλο. Οι παίκτες του Μπαρτζώκα δεν επέτρεψαν στους φιλοξενούμενους να τρέξουν, εκμεταλλεύονταν περισσότερα τα λάθη του αντιπάλου (19-8 οι πόντοι από σφάλματα) και παρότι δεν είχαν ποσοστά για όσκαρ εντός παιδειάς, δεν απειλήθηκαν ουσιαστικά ποτέ. Οι παίκτες του Μακσβίτις, βελτίωσαν σημαντικά τα δικά τους σε δίποντα και τρίποντα στο δεύτερο μέρος, όταν όμως κουράστηκε ο πολύ καλός Μπραζντέικις, δεν μπόρεσαν παρά να φτάσουν μέχρι το -4 με τα σουτ των Έβανς και Κάβανο.

Και εκεί όμως ο Ολυμπιακός βρήκε τρόπο να μην κάνει το παιχνίδι… ντέρμπι στο τέλος. Ένα καλάθι μετά από επιθετικό ριμπάουντ από τον Λαρεντζάκη και ένα γκολ-φάουλ του Βεζένκοβ τελείωσαν την υπόθεση. Σε ένα παιχνίδι που είχε μπόλικο μπασκειτκό ξύλο με 47 φάουλ και δυναμικές άμυνες παρά το τελικό 170 στο σύνολο του σκορ, οι «ερυθρόλευκοι» ανταποκρίθηκαν στην ουσία της βραδιάς που ήταν η νίκη, δίνοντας την εντύπωση πως απλά για αυτούς ήταν άλλη μία μέρα στο… γραφείο. Παίρνοντας από τους… παλιούς (σ.σ. διακριθείς ήταν και ο Σλούκας) πολλά, με πέντε διψήφιους και χωρίς να πάθουν καμιά ζημιά που οι… καινούργιοι Κάναν, Μπόλομποϊ, Μπλακ και Πίτερς έμειναν σε ρηχά νερά.

Ο τίτλος της πιο φορμαρισμένης και έτοιμης ομάδας αυτή την περίοδο ανήκει δικαιωματικά στον Ολυμπιακό, που απολαμβάνει τους καρπούς της τρομερής περυσινής δουλειάς του, αλλά και των απόλυτα εύστοχων και ταιριαστών κινήσεων που έκανε το καλοκαίρι. Όμως αυτός ο τίτλος δεν δίνει το παραμικρό, πέρα από μία ώθηση στην αρχή της σεζόν. Για την ώρα, έχει επιφέρει έναν τίτλο και ένα σημαντικό 2/2 στην Ευρωλίγκα, λίγες μέρες πριν την δεύτερη και αυτή τη φορά διπλή ισπανική απόβαση την επόμενη εβδομάδα σε Μαδρίτη και Βιτόρια για τα ματς με την Ρεάλ και την Μπασκόνια. Μία νίκη στις αποσκευές το βράδυ της Παρασκευής θα είναι μια χαρά απολογισμός, όμως η συγκεκριμένη ομάδα μπορεί και το απόλυτο…

Για την ώρα, πλησιάζει η μεγάλη στιγμή που περιμένει μήνες τώρα ο κόσμος του Ολυμπιακού. Ο Βασίλης Σπανούλης την Κυριακή το απόγευμα επιστρέφει στο δεύτερό του σπίτι ως προπονητής για την αναμέτρηση με το Περιστέρι bwin. Του αξίζει οι κερκίδες να είναι γεμάτες…


close menu
x