Νίκος Ζέρβας

Μια καπνισμένη… κάνη

Ο Νίκος Ζέρβας γράφει για τον φανταστικό Κάναν που εξαργύρωσε μέρος του συμβολαίου του και τα υπόλοιπα αγωνιστικά κλειδιά, για να γίνει το 1-0 του Ολυμπιακού απέναντι στην Φενέρμπαχτσε.

«Ασφαλώς και σημαντικό ρόλο θα παίξουν τα πρώτα βιολιά, όμως ο Ολυμπιακός θα βοηθηθεί σημαντικά αν αφυπνιστεί ο Αϊζάια Κάναν. Μακάρι η σωστή-ασφαλής απόφαση του κόουτς Μπαρτζώκα να τον αφήσει εκτός εξάδας ξένων στο πρωτάθλημα, να τον του τονώσει τον εγωισμό και να τα… βάλει». Με αυτές τις 45 λέξεις, ολοκληρώθηκε το χθεσινό κείμενο, για το που θα κριθεί η σειρά του Ολυμπιακού με την Φενέρμπαχτσε. Ασφαλώς και ο Αμερικανός γκαρντ δεν διαβάζει ελληνικά, όμως δικαίωσε και με το παραπάνω την επισήμανση για το πόσο αναγκαίο είναι να κάνει καλές εμφανίσεις στα πλέι οφ.

Ασφαλώς και ο φετινός Ολυμπιακός θα μπορούσε να είχε βρει άλλη λύση για να ξεκλειδώσει την άμυνα της Φενέρ που του έβαλε δύσκολα στο πρώτο μέρος, όμως η δουλειά έγινε χάρη στα 5/6 που έβαλε στο τρίτο δεκάλεπτο ο 32χρονος γκαρντ. Σα να περίμενε την κατάλληλη στιγμή να αφυπνιστεί, τώρα που κάθε ματς, ή ακόμα και κάθε σουτ μετράει. Οι 18 πόντοι με έξι από τα δεκαέξι «ερυθρόλευκα» τρίποντα να έχουν επιτευχθεί από τα χέρια του, αναμφίβολα τον εξιλεώνουν για τις πολλές άχρωμες και άοσμες εμφανίσεις του στην κανονική διάρκεια της σεζόν. Ο πρώην παίκτης της Ούνιξ, είχε κάνει κάτι ανάλογο και στην Κωνσταντινούπολη απέναντι στην ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη (σ.σ. 6/9 τρίποντα), όμως η χθεσινή νίκη ήταν χρυσάφι.

Και ασφαλώς δεν ήρθε μόνο λόγω Κάναν, καθώς ο Ολυμπιακός χρειάστηκε να κάνει πολλά στο παρκέ για να επικρατήσει της σκληροτράχηλης και πολύ πιο ακριβής αντιπάλου του. Ας τα πάρουμε από την αρχή. Μετά από ένα μέτριο πρώτο ημίχρονο, η ομαδική ποιότητα των «ερυθρόλευκων», τους επέτρεψε να είναι μπροστά με 37-35. Έχοντας 38,9% στα δίποντα, αλλά σύμμαχο τα τρίποντα (47,2%). Σε ένα παιχνίδι όπου και οι δύο προπονητές προτίμησαν να κλείσουν τους διαδρόμους προς το καλάθι όπου έπεφτε αρκετό ξύλο, και οι δύο ομάδες σούταραν καλύτερα από μακριά. Η Φενέρ για παράδειγμα είχε 7/20 δίποντα, αλλά επικρατούσε οριακά στην δημιουργία με 10 ασίστ. Και όλα αυτά, ενώ είχε γίνει εξαιρετική δουλειά πάνω στην δημιουργία του Καλάθη (σ.σ. έργο Παπανικολάου) και στο σκοράρισμα του Ντόρσι.

Οι φιλοξενούμενοι έπαιρναν πράγματα από τα σταθερά κρυφά χαρτιά τους όλη την σεζόν Πιέρ και Χέιζ Ντέιβις, και το ματς ήταν στον ρυθμό τους. Ο Ολυμπιακός πόνταρε πολύ εκτός από το μακρινό σουτ και στους πόντους από αιφνιδιασμό, καθώς το 9-0 του πρώτου μέρους έγινε 15-0. Με αυτό τον τρόπο, ισορρόπησε απόλυτα το 16-2 που είχαν οι φιλοξενούμενοι από επιθετικά ριμπάουντ, που θα είναι από τα SOS και στην συνέχεια της σειράς. Όλα αυτά όμως, ίσως να μην είχαν καμία σημασία, αν δεν εμφανιζόταν ο πραγματικός φετινός Ολυμπιακός στο τρίτο δεκάλεπτο. Το επί μέρους 26-16 που έφερε το +12 δεν ήταν απόρροια μόνο των σουτ (6/8 τρίποντα), αλλά και της εξαιρετικής άμυνας. Ο Βεζένκοβ ήταν πολύτιμος βοηθός του Κάναν επιθετικά, όμως αν παρατηρήσει κανείς τις άμυνες που έβγαζε ο Φαλ σε όλα τα μήκη και πλάτη, αλλά και το πώς έπαιζε ο Γουόκαπ στα μις ματς τον θηριώδη Μότλι, θα καταλάβει…

Η Φενέρ έκανε 5 λάθη στο τρίτο δεκάλεπτο και χάρισε 8 πόντους από αυτά στον Ολυμπιακό, που είχε πάρει πλέον… κεφάλι στην δημιουργία, ενώ τα «ερυθρόλευκα» σφάλματα σταμάτησαν στο τέλος μετά βίας στον αριθμό 7. Σε ματς με τόσο άγχος και πίεση για τον γηπεδούχο, οι παίκτες του Μπαρτζώκα είχαν την ηρεμία και την συγκέντρωση να κάνουν τόσα λίγα. Η περυσινή εμπειρία από τα πλέι οφ που λέγαμε… Όταν οι φιλοξενούμενοι πλησίασαν στο -5, ήταν η ώρα του Σλούκα να βάλει τους μοναδικούς, αλλά κομβικούς πέντε πόντους του, ενώ ο ΜακΚίσικ με τα τρίποντά του και ο Πίτερς με τα ριμπάουντ του, έβαλαν την σαντιγί και τα κερασάκια στην τούρτα.

Κάπως έτσι λοιπόν, απομένουν δύο νίκες για την πρόκριση στο Final Four, που παραμένει πολύ δύσκολη υπόθεση. Σε λιγότερο από 48 ώρες η Φενέρ θα επιδιώξει να πάρει το πλεονέκτημα και ο Ολυμπιακός θα πρέπει να εμφανιστεί ακόμα καλύτερος. Να βρει λύσεις και πέραν των μακρινών σουτ που, δεν γίνεται να μπαίνουν συνέχεια σε τέτοια ποσότητα, αλλά και να πάρει πράγματα από παίκτες που σήμερα δεν ήταν στα γνωστά τους στάνταρ. Το σπουδαιότερο σε αυτές τις σειρές, είναι η διαχείριση των συναισθημάτων και οι «ερυθρόλευκοι» δεν έκαναν κάτι σημαντικό στο πρώτο ματς. Άνοιξαν απλά το… σκορ και συνεχίζουν.

Υ.Γ.: Η ατμόσφαιρα στις εξέδρες θύμιζε πέμπτο παιχνίδι σε ένταση, παλμό και στήριξη. Ο κόσμος ήταν εξαιρετικός ακόμα και στα λίγα διαστήματα που το ματς «στράβωνε» και αυτό για το ΣΕΦ έχει αλλάξει άρδην την τελευταία διετία. Από τις χρησιμότερες… κατακτήσεις.


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x