Νίκος Ζέρβας

Μπασκετικοί «κόκκινοι διάβολοι»

Ο Νίκος Ζέρβας γράφει για την νικηφόρα και γεμάτη κατάθεση ψυχής τελευταία παράσταση του Ολυμπιακού στην κανονική περίοδο της Ευρωλίγκας κόντρα στην Μπαρτσελόνα και τα πλέι οφ που είναι άλλη ιστορία.

Η πανέμορφη αλυσίδα που δημιούργησε ο Ολυμπιακός την φετινή σεζόν στην κανονική περίοδο της Ευρωλίγκας, έμελε να κλείσει για να ανοίξει η σπουδαιότερη των πλέι οφ, με έναν κρίκο, με μπόλικο υλικό από την μενταλιτέ που τον καθιέρωσε στις συνειδήσεις όλης της μπασκετικής Ευρώπης τα τελευταία χρόνια. Αυτό της σκληράδας και της άρνησης στην ήττα, ακόμα όταν κάτι πάει στραβά ή οι συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές. Με μία νίκη απέναντι στην πρωτοπόρο της διοργάνωσης και για τους περισσότερους μεγάλο φαβορί για τον φετινό τίτλο.

Τι και να έλλειπαν δυο εκ των βασικότερων (Σλούκας, Φαλ), αν όχι οι βασικότεροι λόγω της θέσης που αγωνίζονται πυλώνες του ρόστερ; Τι και αν άλλοι τρεις (Ντόρσεϊ, ΜακΚίσικ, Παπανικολάου) έπαιξαν ταλαιπωρημένοι από ιώσεις και όλη την εβδομάδα δεν έγιναν κανονικές προπονήσεις; Τι και αν στα μέσα του τρίτου δεκαλέπτου οι, επίσης ελλιπείς «μπλαουγκράνα» είχαν υπέρ τους διαφορά εννέα πόντων και τα έδιναν όλα παρά την βαθμολογική τους αδιαφορία; Οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα δεν ήθελαν να ζευγαρώσουν οι ήττες στο κάστρο τους, και προσπάθησαν ακόμα περισσότερο. Τα έδωσαν όλα, χαροποίησαν τον κόσμο τους, μπαίνουν με καλή ψυχολογία στις κρίσιμες μάχες που ακολουθούν και έστειλαν ένα ακόμα μήνυμα.

Όποιος και αν είναι ο αντίπαλος, καλώς να ορίσει. Ιστορικά, οι «ερυθρόλευκοι» δεν διάλεξαν ποτέ με ποιόν θα παίξουν, ενώ η φετινή συνθήκη τους αναγκάζει να παρακολουθήσουν από την τηλεόραση το ποιο θα είναι το συναπάντημά τους στον δρόμο για το Βελιγράδι. Δεν αποκλείεται μάλιστα να περιμένουν μέχρι και μία εβδομάδα πριν το τζάμπολ των προημιτελικών. Η κουβέντα, εκτός οργανισμού βέβαια, έχει αρχίσει εδώ και καιρό. Όχι την Εφές, πρόσφατα στην συζήτηση μπήκε και το «όχι η Μονακό» και πάει λέγοντας. Όσοι παρακολούθησαν όσα έγιναν και το βράδυ της πρωταπριλιάς στο ΣΕΦ, πείστηκαν ακόμα περισσότερο πως οι άλλοι πρέπει να αποφύγουν τον Ολυμπιακό και όχι ο Ολυμπιακός να έχει προτιμήσεις.

Από την πλευρά του έκανε το καλύτερο δυνατό που μπορούσε, ολοκλήρωσε με ένα ακόμα μπασκετικό πάρτι μία υπέροχη regular season, τουλάχιστον στην τρίτη θέση, έχοντας παίξει ίσως το καλύτερο μπάσκετ από όλες τις ομάδες που προκρίθηκαν στα πλέι οφ και περιμένει. Αν είναι υγιής και όπως ξέρει και μπορεί, δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Οι… κόκκινοι διάβολοι του κόουτς Μπαρτζώκα (προς τιμήν του λόγω της αγάπης του στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), νίκησαν την Μπαρτσελόνα με 11 (!) χαμένες βολές και 17 χαμένα αμυντικά ριμπάουντ, στο ποιος θα είναι ο αντίπαλος θα κολλήσουν; Για να γίνει αυτό, χρειάστηκε ένα δεύτερο ημίχρονο όπου η άμυνα πήρε άριστο βαθμό και ο Σακίλ ΜακΚίσικ να κάνει ένα από τα καλύτερα παιχνίδια του με την φανέλα της ομάδας.

Ολυμπιακός: Μπασκετικοί «κόκκινοι διάβολοι»

Ο Αμερικανός γκαρντ μπήκε στα παπούτσια του Σλούκα στην επίθεση προσφέροντας θεαματικές φάσεις, καθώς η άμυνα της Μπαρτσελόνα αδυνατούσε να τον σταματήσει. Την ίδια ώρα έπαιζε άμυνες σε όλους τους τύπους αντίπαλου με ανελέητες περιστροφές και μαζί με τους Γουόκαπ (έβαλε το κρισιμότερο τρίποντο στο ματς), Παπανικολάου (φήμες λένε ότι παίζει ακόμα άμυνα στο ΣΕΦ) και Μάρτιν (ντύθηκε… Φαλ αμυντικά στο τέλος), ύψωσαν το αμυντικό τοίχος που άφησε την Μπαρτσελόνα των 84 πόντων μέσο όρο στους 66, με μόλις 26 στο δεύτερο ημίχρονο. Σε αυτό το διάστημα ο Ολυμπιακός την ανάγκασε στα 12 από τα 19 λάθη της και σε 19 άστοχα σουτ. Και ας έχανε εκτός από βολές και φαινομενικά εύκολα λέι απ σε αιφνιδιασμούς.

Στην αμυντική εξίσωση άφησα τελευταίο τον Βεζένκοβ ο οποίος κατάφερε και πάλι να κρατήσει χαμηλά τον Μίροτιτς, με την ενέργεια που σπατάλησε γι’ αυτό, να μην τον περιορίζει επιθετικά στο δεύτερο ημίχρονο που η παρουσία του στο σκοράρισμα ήταν αναγκαία. Οι «ερυθρόλευκοι», πήραν πράγματα και από τον Λούντζη, ο οποίος ήταν θετικός παίζοντας για πρώτη φορά τόσο πολύ σε αυτό το επίπεδο. Αν αυτό δεν είναι επιτυχία, εκτός του ίδιου του παιδιού, και του προπονητή και δεν καταδεικνύουν πόσο σωστή δουλειά γίνεται, τότε τι είναι; Ο Ολυμπιακός έδωσε αμυντικό σεμινάριο με συνεχόμενες αλλαγές στην άμυνα, με αρκετά καλή-σκληρή αντιμετώπιση των μις ματς και με θέληση για κάθε μπάλα.

Τα 17 χαμένα αμυντικά ριμπάουντ στοίχισαν 18 πόντους, όμως το πράγμα ισορρόπησε από το μαγικό 26-11 στους πόντους από λάθη αντιπάλου. Μέτρησα τουλάχιστον δέκα επιθέσεις που η μπάλα άλλαξε χέρια χωρίς ντρίμπλα για περισσότερες από 6-7 φορές, απέναντι σε μία ομάδα που… δέρνει μπασκετικά όλα την σεζόν. Μόνο που οι «ερυθρόλευκοι» στο τέλος… έδειραν περισσότερο. Την ίδια ώρα, η Μπαρτσελόνα που διαθέτει τρεις παίκτες στην πρώτη δεκάδα των πιο εύστοχων πίσω από τα 6.75μ. στην διοργάνωση, τελείωσε το παιχνίδι με 17,4% στα τρίποντα. Τα ατού της, Μίροτιτς, Έξουμ και Κούριτς έμειναν χαμηλά και όσο και αν ο Γιασικεβίτσιους δεν τους κούρασε πολύ και έβαλε τα νιάτα για να πάρουν παραστάσεις, μιλάμε για τους «μπλαουγκράνα» του πιο γεμάτου ρόστερ στην Ευρωλίγκα.

Το τέλος της βραδιάς ήταν γεμάτο από χαμόγελα, σφιγμένες γροθιές και πανηγύρια. Όπως και τις περισσότερες φορές στην φετινή σεζόν που γίνεται ολοένα και πιο απολαυστική. Όταν έχεις πετύχει προ πολλού τον στόχο σου (πλέι οφ) και έχεις κάνει και την πρώτη υπέρβαση (πλεονέκτημα έδρας) δεν έχεις να φοβάσαι το παραμικρό. Ο Ολυμπιακός είναι ένα πανέμορφο μπασκετικό δημιούργημα που έχει όλα τα φόντα να σκορπίσει ακόμα περισσότερο ενθουσιασμό και να δικαιώσει τις μεγάλες προσδοκίες που ο ίδιος με την δουλειά και τον κόπο του καλλιέργησε. Βήμα-βήμα όμως και με τα πόδια στο έδαφος. Μέχρι τα πρώτα μεγάλα ραντεβού με την άγνωστη, για την ώρα, παρτενέρ της Μεγάλης Εβδομάδας, μεσολαβούν τρεις εβδομάδες. Απολαύστε το…




Ολυμπιακός: Μπασκετικοί «κόκκινοι διάβολοι»

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x