Νίκος Ζέρβας

Ο Θρύλος που αντιστέκεται, ο Θρύλος που επιμένει

Ο Νίκος Ζέρβας, γράφει για το τεράστιο και ψυχωμένο «διπλό» του Ολυμπιακού, κόντρα όχι μόνο στην Μακάμπι, αλλά και την λειψανδρία, την ατυχία και κάποια ακατανόητα λάθη των διαιτητών.

Όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν. Το στιχάκι από το πασίγνωστο άσμα του Νίκου Παπάζογλου, ασφαλώς και ταιριάζει γάντι στον Ολυμπιακό, που μπορεί από σεζόν σε σεζόν να είναι διαφορετικός, να έχει τα προβλήματά του, αλλά υπάρχει στην ούγια της ταυτότητας του ένα στοιχείο που παραμένει αναλλοίωτο. Μετά από αρνητικά αποτελέσματα και όταν όλα φαίνονται εναντίον του, θα βρει τον τρόπο να αντιδράσει. Και στην τυπική-κρύα έδρα της Μακάμπι το έκανε και με το παραπάνω, παρόλο που και πάλι κλήθηκε να τα βάλει με πολλούς παράγοντες μέχρι να χαμογελάσει. Η ουσία είναι ότι μπήκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην διπλή αγωνιστική, «έσβησε» με το παραπάνω την εντός έδρας ήττα από την Μπασκόνια και ετοιμάζεται να υποδεχθεί τον Ερυθρό Αστέρα, του δικού του ανθρώπου, Γιάννη Σφαιρόπουλου.

Παίζοντας χωρίς δύο σημαντικούς πυλώνες του ρόστερ του, Μιλουτίνοφ και ΜακΚίσικ (σ.σ. σημαντική και η απουσία του Μπόλντγουιν για τον αντίπαλο), κατάφερε να κάνει ίσως το καλύτερο ημίχρονό του στην φετινή διοργάνωση και να προηγηθεί με 15 πόντους διαφορά. Έχοντας βγάλει εκτός εξίσωσης εκτελεστικά και δημιουργικά τον Λορέντζο Μπράουν, και αναγκάζοντας την Μακάμπι να παίζει ένα όχι δικό της μπάσκετ, έβαλε τα πρώτα θεμέλια για την νίκη. Παρά το γρήγορο δεύτερο φάουλ του Παπανικολαου που άλλαξε τις αρχικές σκέψεις για το rotation, ο Γουάκαπ ήταν πολύ καλός στην οργάνωση, τα καλά ποσοστά στα τρίποντα βοηθούσαν επιθετικά, με τους Πίτερς και Κάναν να συνεχίζουν σταθερά να είναι παραγωγικοί. Η έκπληξη όμως, για όσους βιάστηκαν πολύ άδικα, όχι μόνο να τον κρίνουν, αλλά και να τον μηδενίσουν, ήταν ο Λουκ Σίκμα. Η είσοδος του Αμερικανού φόργουορντ/σέντερ με… μιάμιση προπόνηση στο παρκέ έδωσε πολλές λύσεις, εκτός από σημαντικές ανάσες στον Φαλ.

Το +8 του πρώτου δεκαλέπτου, αλλά και το +15 της ανάπαυλας, θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερα αν δεν χάνονταν πάλι κάποιες βολές και δεν γίνονται δύο-τρεις αβλεψίες στην θωράκιση των ριμπάουντ. Η Μακάμπι, ευτύχησε, στο διάστημα που ο Ολυμπιακός κυκλοφορούσε καλά την μπάλα και έβγαζε καλές άμυνες, να βρει λύσεις από τον Μπλατ και βοήθειες από τους Ριβέρο και Γουέμπ. Όμως και ο Ολυμπιακός για πρώτη φορά ίσως φέτος πήρε πράγματα από όλους όσοι έπαιξαν. Η εμφάνιση του Λούντζη, αλλά και του Λαρεντζάκη, έδωσε την ευκαιρία στον Μπαρτζώκα να «ανοίξει» λίγο περισσότερο το κουτσουρεμένο rotation, που δέχθηκε ένα ακόμα χτύπημα με τον Γουίλιαμς-Γκος. Ο Αμερικανός γκαρντ μπήκε… φουριόζος, έβαζε το ένα καλάθι μετά το άλλο, μοίραζε ασίστ και σε ένα ποστάρισμά του όπου πάτησε δυνατά για να σκοράρει, αισθάνθηκε ενοχλήσεις.

Με αυτόν στο παρκέ, ο Ολυμπιακός βρήκε εκτός από δεύτερο επιθετικό πόλο από την περιφέρεια και αρκετούς πόντους στον αιφνιδιασμό, αλλά αναγκάστηκε να δει το υπόλοιπο ματς από τον πάγκο. Μακάρι οι εξετάσεις να μην δείξουν κάτι σοβαρό, γιατί εκτός από το αυριανό ματς, δεν θα επιτευχθεί ποτέ ο στόχος, με τις επικείμενες επιστροφές των Μιλουτίνοφ και ΜακΚίσικ να παίξουν όλοι μαζί για πρώτη φορά. Το ημίχρονο έκλεισε με αυτόν τον κακό οιωνό, αλλά και 14/21 δίποντα, 6/13 τρίποντα και 15 ασίστ για μόλις 5 λάθη. Το σύστημα αξιολόγησης έδειχνε ξεκάθαρα τι συναίβενε στο παρκέ, καθώς οι πόντοι ήταν 67-33, με την Μακάμπι να έχει 8/19 δίποντα και 5/14 τρίποντα. Παράλληλα, η δημιουργία της, που πριν το τζάμπολ την είχε στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας με 22,2 ασίστ παρέμενε σταθερά χαμηλά.

Οι γηπεδούχοι, ήταν λογικό πως θα αντιδρούσαν στο τρίτο δεκάλεπτο, έσφιξαν την άμυνά τους έγιναν πιο επιθετικοί, και παρότι ο φοβερός, τρομερός και ηρωικός, Τόμας Γουόκαπ, είχε εκμηδενίσει τον Μπράουν, βρήκαν λύσεις κυρίως με τον αναπληρωματικό τους σέντερ, Σόρκιν, και ροκάνιζαν αργά αλλά σταθερά την διαφορά. Οι Φαλ και Πίτερς είχαν τις απαντήσεις, μέχρι να βρουν τον τρόπο οι διαιτητές να χρεώσουν με δύο υπερβολικά φάουλ τον Αμερικανό φόργουορντ, ο οποίος πάνω στον εκνευρισμό του αποβλήθηκε και με τεχνική ποινή, με 14 λεπτά να απομένουν. Αυτόματα οι λύσεις μειώθηκαν ακόμα περισσότερο, όμως στην μάχη… επιβίωσης που ακολούθησε, ο Ολυμπιακός βγήκε ζωντανός. Χάρη στα 18 επιθετικά ριμπάουντ που πήρε, που ήταν το ένα πιο κρίσιμο από το άλλο.

Οι εμφανώς ταλαιπωρημένοι παίκτες του Μπαρτζώκα αυτή την φορά δεν έκαναν τα λάθη που έδωσαν το ματς την προηγούμενη εβδομάδα στην Μπασκόνια. Έμειναν στα 12 για 21 ασίστ, με τον Γουόκαπ να βάζει έπειτα από ανανέωση κατοχής το πιο κρίσιμο καλάθι και τον εκτός κλίματος για ένα ακόμα παιχνίδι, Μπραζντέικις, να παίρνει ένα ακόμα και να «κλειδώνει» το ματς. Στο μεσοδιάστημα, οι διαιτητές ό,τι ριπλέι και αν είδαν σε πολλές περιπτώσεις έδειξαν Μακάμπι, φορτώνοντας με φάουλ και βολές τους «ερυθρόλευκους», ακόμα και σε τρεις περιπτώσεις διεκδίκησης ριμπάουντ… Η δουλειά όμως αυτή την φορά έγινε για τον Ολυμπιακό, που έβγαλε χαρακτήρα, ψυχικά αποθέματα και γυρίζει στον Πειραιά για δεύτερη μάχη μέσα σε 48 ώρες. Το ιατρικό του δελτίο θα παίξει σημαντικό ρόλο για τις πιθανότητες που θα έχει απέναντι στον Ερυθρό Αστέρα που έρχεται με… φόρα έπειτα από την τριαντάρα κόντρα στην Φενέρμπαχτσε.

Ο Ολυμπιακός έδειξε πως σωστά ο προπονητής του φωνάζει πως η ομάδα πρέπει να κριθεί όταν θα παίξουν όλοι μαζί, όμως οι τραυματισμοί από την έξτρα καταπόνηση είναι αλυσίδα. Γι’ αυτό και σε μια ομάδα που αντιδρά, αντιστέκεται και ξέρει να παλεύει, ίσως να μην είναι και το πιο σωστό να… επιμένει τόσο πολύ. Ποιότητα υπάρχει, αρχές ομάδας για μεγάλα πράγματα επίσης, όμως σε έναν μαραθώνιο με τόσες απαιτήσεις το θέμα εξακολουθεί να είναι ποσοτικό. Και πρέπει να λυθεί για να μην αδικήσει η ίδια η ομάδα την προσπάθειά που κάνει για να συνέλθει και να δείξει αυτά που πραγματικά μπορεί. Βήμα-βήμα...


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x