Νίκος Ζέρβας

Όταν παίζει άμυνα ο… βασιλιάς

Ο Νίκος Ζέρβας γράφει για την αυτοκρατορική αμυντικά εμφάνιση του Ολυμπιακού κόντρα στην Ρεάλ, την επιστροφή στην κορυφή και την μεγαλύτερη νίκη που έγινε αυτή την εβδομάδα… εκτός έδρας.

Επιτρέψτε μου να αρχίσω κάπως διαφορετικά. Καλές οι νίκες και το μπάσκετ, όμως, όπως ολόσωστα επεσήμανε ο κόουτς Μπαρτζώκας, υπάρχουν σπουδαιότερα πράγματα στην ζωή. «Σημαντικότερο από κάθε νίκη είναι ότι ο Χρήστος Μπαφές, θα είναι σύντομα κοντά μας, γιατί όλα πήγαν καλά», ήταν τα λόγια του προπονητή του Ολυμπιακού, την ώρα που ο Τόμας Γουόκαπ και οι υπόλοιποι συμπαίκτες του αφιέρωναν την επικράτηση απέναντι στη Ρεάλ στον sports director, και όχι μόνο, αυτής της ομάδας. Η μεγαλύτερη νίκη των «ερυθρόλευκων» επετεύχθη αυτή την εβδομάδα αρκετά χιλιόμετρα μακριά από το ΣΕΦ, γιατί η υγεία, όλων των ανθρώπων, είναι το βασικό ζητούμενο.

Ένας από τους βασικότερους λόγους για την υγεία των αποδυτηρίων και την εύρυθμη λειτουργία αυτή της ομάδας έδινε την δική του μάχη και κανείς δεν τον ξέχασε. Δεδομένα, έπαιζε άμυνα από απόσταση και αυτός. Άμυνα-τοίχος, σαν αυτή που όρθωσε ο Ολυμπιακός για να καταβάλει την αντίσταση της Ρεάλ και να επιστρέψει με σχετική άνεση στο τέλος στην κορυφή της βαθμολογίας. Στην πιο απαιτητική Ευρωλίγκα όλων των εποχών, οι «ερυθρόλευκοι» συνέχισαν νικηφόρα, βγάζοντας αυτή την φορά την άκρως βελτιωμένη το τελευταίο διάστημα αποτελεσματικότητά τους στα μετόπισθεν. Με στόχευση, ενέργεια, καθαρό μυαλό και ομαδική-μεθοδική δουλειά. Και ασφαλώς εξαιρετική καθοδήγηση-διάβασμα από τον προπονητή και τους συνεργάτες του.

Σε ένα παιχνίδι που η αστοχία έβγαζε… μάτια και από τις δύο πλευρές, ήταν αναγκαίο να λειτουργήσει η άμυνα. Και ο Ολυμπιακός πήρε άριστα σε αυτό το κομμάτι. Όχι μόνο περιφερειακά, αλλά κυρίως στην ρακέτα, που στο δεύτερο ημίχρονο δεν πληγώθηκε σχεδόν καθόλου από τους Ταβάρες και Πουαριέ. Και οι δυο θα βλέπουν… εφιάλτες με τον Ταρίκ Μπλακ, ο οποίος τους πήρε εννέα ριμπάουντ, πέντε εκ των οποίων επιθετικά μέσα σε 15 λεπτά. Ο… τρίτος σε rotation σέντερ του Ολυμπιακού, άνοιγε παράλληλα με σωστή τοποθέτηση του κορμιού του τον δρόμο για εύκολους πόντους-λέι απ των συμπαικτών του. Πριν μπει στο παρκέ, οι «ερυθρόλευκοι» είχαν πάρει ελάχιστα πράγματα μέσα από την ρακέτα και επιδίδονταν όπως και η Ρεάλ, σε ρεσιτάλ άστοχων τριπόντων.

Η διαφορά, είναι πως τα περισσότερα από αυτά που σούταραν οι γηπεδούχοι ήταν αμαρκάριστα, αλλά φαίνεται πως η νευρικότητα για το αποτέλεσμα επηρέασε. Εκτός από τον «κρυφό» MVP, υπάρχει και ο φανερός, που δεν ήταν άλλος από τον Τόμας Γουόκαπ. Ο Αμερικανός πλέι μέικερ, βγήκε μπροστά στο σκοράρισμα, χωρίς να λησμονήσει τις υπόλοιπες δουλειές που κάνει άψογα. Οργάνωση, άμυνα, δημιουργία, κλεψίματα, ρυθμός. Δίπλα του ο Σλούκας των 11 πόντων με τις 6 ασίστ και της απορρόφησης όλων των κραδασμών στο «ξύλο» της αντίπαλης άμυνας, αλλά και ο τρομερά ανεβασμένος ΜακΚίσικ, ο οποίος έδωσε ξανά το κάθετο παιχνίδι που έλλειπε στο πρώτο διάστημα της σεζόν.

Ο Ολυμπιακός, νίκησε χωρίς άγχος στο τέλος την πρωτοπόρο και φορμαρισμένη Ρεάλ, με τον καλύτερό του παίκτη, Βεζένκοβ, να έχει 0/6 τρίποντα. Η, αχρείαστη είναι αλήθεια, απόδειξη του πόσο έχει ανεβάσει το επίπεδο παιχνιδιού του ο 27χρονος φόργουορντ, είναι πως τελείωσε το παιχνίδι με 15 πόντους, έχοντας απέναντί του το «τανκ», Γιαμπουσέλι. Το αμυντικό πλάνο ήρθε σε πέρας διότι όλοι όσοι έπαιξαν το ακολούθησαν πιστά. Ακόμα και ο όχι και τόσο… φανατικός στην άμυνα Πίτερς, κέρδισε μάχες, και οι Παπανικολάου-Λαρεντζάκης εκμηδένισαν παίκτες με μεγάλο ταλέντο όπως οι Ντεκ, Μούσα και Κορνελί. Σύμμαχος του Ολυμπιακού ήταν και το αναγκαίο για τέτοιας μορφής παιχνίδια σκορ στο «ανοικτό» γήπεδο, που αν δεν υπήρχαν δυο-τρεις απροσεξίες, θα μπορούσε να ήταν περισσότερο.

Όπως και να ‘χει, όταν περιορίζεις μία ομάδα των 85 πόντων μέσο όρο στους 60, χωρίς να χρειαστεί να είσαι ιδιαίτερα παραγωγικός ως η καλύτερη επίθεση στην διοργάνωση, στέλνεις ένα ακόμα ηχηρό μήνυμα. «Μπορώ να κερδίσω και με τους δύο τρόπους και ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε αγώνα». Είναι ένα στοιχείο που σπάνια συναντάς στο υψηλότερο επίπεδο και αυτό πιστώνεται και με το παραπάνω στον κόουτς Μπαρτζώκα και τους παίκτες του. Κάπως έτσι, δεν στοίχισε το μικρό –για Ολυμπιακό- νούμερο των 15 ασίστ και το 23% στα τρίποντα και η βραδιά στο κατάμεστο ΣΕΦ ολοκληρώθηκε με γέλια και πανηγύρια.

Ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς και η συνέχεια ακόμα πιο δύσκολη. Οι «ερυθρόλευκοι», έχουν τρεις νίκες στα τέσσερα πρώτα παιχνίδια της επτάδας-φωτιά που έχουν μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου και αν κερδίσουν και το επόμενο εντός έδρας παιχνίδι με την Μακάμπι την προσεχή Παρασκευή, πολύ δύσκολα δεν θα κλειδώσουν τον πρώτο ευρωπαϊκό στόχο της σεζόν, που είναι η είσοδος στα πλέι οφ. Με τέτοια άμυνα, δύσκολα θα αρκεστούν μόνο σε αυτόν…


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x