Νίκος Ζέρβας

Το εξάλεπτο του… τρόμου και ο στόχος που κοντοζυγώνει

Ο Νίκος Ζέρβας γράφει για την δύσκολη νίκη του Ολυμπιακού απέναντι στην Βιλερμπάν, το επιβλητικό φινάλε των παικτών του Μπαρτζώκα, τα πλέι οφ που πλησιάζουν και την ατυχία που δεν λέει να εξαφανιστεί.

Αν θέλει κανείς να βάλει έναν σύντομο τίτλο-χαρακτηρισμό στην 19η νίκη του Ολυμπιακού στην φετινή Ευρωλίγκα, αναπόφευκτα, θα κατέληγε σε μια από τις πιο κλισέ φράσεις που χρησιμοποιούν οι προπονητές, όταν έρχεται το επιθυμητό αποτέλεσμα, χωρίς η ομάδα τους να έχει εντυπωσιάσει. «Κρατάμε την νίκη και προχωράμε». Απλά και λιτά, το ζητούμενο σε αυτή την φάση ή αν θέλετε στην τελική ευθεία-φωτιά της κανονικής περιόδου, είναι αυτό και μόνο αυτό. Ιδιαίτερα για μία ομάδα όπως οι «ερυθρόλευκοι» που δεν λένε να ηρεμήσουν από τα αλλεπάλληλα προβλήματα τραυματισμών και την ελλιπή, έως ανύπαρκτη, προετοιμασία βασικών παικτών τους που είναι λαβωμένοι. Βάζεις την νίκη στο σακούλι και σχεδιάζεις τον επόμενο αγώνα, χωρίς να στέκεσαι ιδιαίτερα στο πως τα κατάφερες.

Παιχνίδια σαν και αυτά με την Βιλερμπάν άλλωστε, έχουν πολλές παγίδες, από την άποψη πως αν τα καταφέρεις έχεις κάνει το αυτονόητο, αν όχι, χύνεις την καρδάρα με το γάλα και αναπροσαρμόζεις στόχους. Από την στιγμή που οι νταμπλούχοι Ελλάδας επέστρεψαν στα θετικά αποτελέσματα, σχεδόν στρογγυλοκάθισαν στην πρώτη εξάδα (σ.σ. λογικά θα χρειαστεί μία ακόμα νίκη αφού υπερέχουν στην ισοβαθμία με Μακάμπι και Βίρτους) που δίνει την απευθείας είσοδο στα πλέι οφ και διατήρησαν τις όποιες πιθανότητές τους για να προλάβουν το πλεονέκτημα έδρας. Δεν εξαρτάται μόνο από αυτούς, αλλά μόνο και μόνο που συζητάμε στην 31η αγωνιστική πως ο Ολυμπιακός ενδέχεται να παίξει την πρόκριση στο τρίτο συνεχόμενο Final Four, έχοντας περισσότερα παιχνίδια στο ΣΕΦ, είναι μία μεγάλη κατάκτηση του. Και δείχνει τα σπουδαία πράγματα που έχουν «χτίσει» όλα αυτά τα χρόνια, παίκτες, προπονητές και διοικούντες, με την δουλειά τους και τις κινήσεις τους.

Σε ένα παιχνίδι όπου άρχισε με τον ιδανικότερο τρόπο, παρά την μικρότερη φετινή προσέλευση κόσμου στις εξέδρες, οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν 17-4 με αιχμή του δόρατος τον εξαιρετικό και δίκαια MVP, Φαλ, ο οποίος τελείωνε τις φάσεις με εντυπωσιακά καρφώματα, δημιουργούσε για τους συμπαίκτες του και έκοβε με περίσσια ευκολία στην άμυνα τους αντιπάλους του. Η στατιστική κατέγραψε 4 τάπες, αλλά τουλάχιστον άλλες τόσες αλλοίωσε στο... όριο του κοψίματος προσπάθειες παικτών της Βιλερμπάν. Αυτή την φορά το δεύτερο rotation βοήθησε σημαντικά, αφού οι Λαρεντζάκης, Πετρούσεφ και Ράιτ έβρισκαν λύσεις στην επίθεση και εκμεταλλεύονταν τις αδυναμίες της μέτριας ποιοτικά και γερασμένης Βιλερμπάν. Έτσι, παρόλο που οι Γάλλοι μείωσαν με τον Ντε Κολό, η διαφορά πήγε στο +14 και το βράδυ κυλούσε ομαλά και... επαγγελματικά. Οι φιλοξενούμενοι, μείωσαν χάρη στα καλάθια του δικού τους Φαλ, και εκτός από το τιμητικό +8 του ημιχρόνου, βρήκαν έναν ακόμα σύμμαχο. Την... περίεργη ψυχολογία των παικτών του Ολυμπιακού.

Εκτός του ότι ήταν κουρασμένοι, εκτός του ότι πίστευαν μέσα τους πως εύκολα ή δύσκολα θα νικήσουν μια σαφώς κατώτερη ομάδα, είδαν έναν ακόμα συμπαίκτη τους να πηγαίνει φέτος στο νοσοκομείο εν’ ώρα αγώνα! Ο Πετρούσεφ, σε μια ανύποπτη φάση (σ.σ. όπως ο σοβαρός τραυματισμός του Μιλουτόνοφ στο ΟΑΚΑ), απεκόμισε ένα οστικό οίδημα στο γόνατο του, που συγκρούστηκε με αντιπάλου του, σε μια φάση που ελάχιστοι αντιιλήφθηκαν. Αναμφίβολα, και αυτό έπαιξε τον ρόλο του στο να θολώσει το μυαλό και να παρακολουθήσουμε ένα από τα χειρότερα τρίτα δεκάλεπτα του Ολυμπιακού, που φέτος παραδοσιακά κάνει θραύση σε αυτό το διάστημα. Το ανησυχητικό 16-7 υπέρ της Βιλερμπάν στο ημίχρονο στους πόντους από λάθη και επιθετικά ριμπάουντ, είχε ακόμα πιο πιεστική συνέχεια. Αρχικά, με επί μέρους 12-2 και συνολικό 20-11 στο δεκάλεπτο, οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν 55-54, με τους παίκτες του Μπαρτζώκα να έχουν 4/9 δίποντα, 0/5 τρίποντα και τέσσερα λάθη σε αυτό το διάστημα.

Τα πολλά χαμένα λέι απ, η αστοχία του Κέιναν, η ασυνεννοησία στην άμυνα και το σκορ από τους προαναφερθέντες τομείς του παιχνιδιού (σ.σ. λάθη και επιθετικά ριμπάουντ) που είχε πάει πλέον στο 24-9 (!), έδωσαν μπόλικο θάρρος στην γαλλική ομάδα, που από την στιγμή που δεν έχει την παραμικρή πίεση, ήταν έτοιμη να κάνει μια… ανεπανόρθωτη ζημιά. Κάπου εκεί όμως… γύρισε ο διακόπτης. Ο Μπαρτζώκας εμπιστεύτηκε ξανά τους μάλλον κακούς μέχρι εκείνο το διάστημα, Γουίλιαμς-Γκος και ΜακΚίσικ και αμφότεροι τον δικαίωσαν. Μαζί με τον εξαιρετικό στο δεύτερο ημίχρονο Πίτερς (σ.σ. πολύπλευρη παρουσία στατιστικά) και τον Λαρεντζάκη που τα έκανε όλα σε επίθεση και άμυνα, οδήγησαν την αναμέτρηση σε ένα… τρομακτικό φινάλε. Σερί 18-0, συνολικό επί μέρους 21-3 στα εξίμισι τελευταία λεπτά του αγώνα, όπου η Βιλερμπάν κατάφερε μόλις ένα καλάθι εντός πεδιάς και μία ελεύθερη βολή.

Το ντέρμπι μετατράπηκε σε… περίπατο, η τάξη αποκαταστάθηκε χάρη στην εξαιρετική άμυνα με αλλαγές, αρκετές αρνήσεις πάσας, κλεψίματα, αλλά και έξυπνες τοποθετήσεις του σώματος στα μις ματς, που οδηγούσαν πλέον σε λάθη και άστοχες επιλογές τους φιλοξενούμενους. Τελικά, οι παίκτες του Πουπέ, έφυγαν από τον Πειραιά με -16 στην πλάτη χωρίς καλά-καλά να το καταλάβουν. Οι… καρδιές των φίλων των «ερυθρόλευκων» πήγαν στις θέσεις τους, αν και γνωρίζουν και οι ίδιοι καλά, πόσο δύσκολο είναι να παίζεις δυο παιχνίδια μέσα σε 48 ώρες, με τους δύο βασικούς σου πλέι μέικερ λαβωμένους και απροπόνητους. Ο τελικός απολογισμός των 24ων ασίστ για 12 λάθη, το πολύ καλό 40% στα τρίποντα και το διόλου ευκαταφρόνητο 58,3% στα δίποντα, διευκόλυναν αρκετά τον δρόμο προς τη νίκη.

Το ζητούμενο τώρα μέχρι την επόμενη, πολύ πιο δύσκολη -πρώτη από τις δύο συνεχόμενες- αποστολή στο Βελιγράδι απέναντι στην Παρτίζαν που «καίγεται» για την νίκη ώστε να προλάβει την δεκάδα, είναι να γίνουν καλύτερα σωματικά ο συγκινητικός Γουόκαπ (σ.σ. αλήθεια δεν θυμάμαι άλλον ξένο να παίζει δύο εβδομάδες με πρησμένο αστράγαλο) και ο Γουίλιαμς-Γκος, ώστε να δώσει ο Ολυμπιακός με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις την μάχη για να κάνει άλμα τετράδας. Οι δύο γνώριμοι στην Σερβία, Πετρούσεφ και Μιλουτίνοφ, δεν θα μπορέσουν να βοηθήσουν, αλλά για μια ομάδα που έχει μάθει να αντεπεξέρχεται υπό τις πιο δύσκολες συνθήκες και απουσίες φέτος, όλα είναι δυνατά. Ο στόχος της εξάδας που για τους περισσότερους φάνταζε υπέρβαση στο τέλος του πρώτου γύρου πάντως, φαίνεται πλέον ξεκάθαρα και πιθανότατα θα εξασφαλιστεί και μαθηματικά επί σερβικού εδάφους. Και αυτό, τηρουμένων των αναλογιών, είναι η πρώτη φετινή ευρωπαϊκή επιτυχία-κατάκτηση. Όσο για τα πλέι οφ, αν κάποιος από τα πιο πάνω στρώματα της βαθμολογίας θα είναι χαρούμενος, αν αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό ακόμα και με πλεονέκτημα έδρας, ας μας ενημερώσει…


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x