Νίκος Ζέρβας

Πρόεδρε, λέει ψέματα ο Υπουργός;

Ο Νίκος Ζέρβας γράφει για τις καταγγελίες του Λευτέρη Αυγενάκη στην Βουλή και την απάντηση «πετάω την μπάλα στην εξέδρα» από τον Γιώργο Βασιλακόπουλο.

Για τα κακώς κείμενα της ΕΟΚ, τα «αποφασίζουμε και διατάζουμε», τα δεκάδες προβλήματα που δημιούργησε τόσα χρόνια γενικότερα στο ελληνικό μπάσκετ, έχουν γραφτεί πολλά. Όπως και για το τέλμα στο οποίο βρίσκεται η Εθνική ομάδα, οι μικρότερες κατηγορίες και πολλά άλλα. Αρκεί να θέλει κάποιος να τα δει και να μην εθελοτυφλεί. Αρκετοί που, σε μεγάλο βαθμό ορθώς, είχαν σηκώσει το λάβαρο της επανάστασης για άλλα σπορ, στο μπάσκετ τα έβλεπαν και τα βλέπουν όλα καλά. Όπως ο πρώην Υφυπουργός, Σταύρος Κοντονής για παράδειγμα…

Τα τελευταία χρόνια, ακόμα και οι φανατικοί οπαδοί και υποστηρικτές της, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως η ηγεσία της ΕΟΚ είναι πλέον γερασμένη και για να αναπνεύσει το μπάσκετ σε όλα τα επίπεδα, θέλει ανανέωση. Το νέο νομοσχέδιο, δημιούργησε τις αναγκαίες προϋποθέσεις και επιτέλους άνθρωποι του μπάσκετ, πρώην αθλητές, επιχειρηματίες με όραμα και μεράκι, έχουν θέσει υποψηφιότητα για τον θώκο. Έχουν βγει… μπροστά όπως λέμε και μακάρι, όποιος και αν εκλεγεί, να πάει καλά και να βοηθήσει το άθλημα. Το θέμα μας για την ώρα όμως είναι άλλο. Όλο αυτό το διάστημα, ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Γιώργος Βασιλακόπουλος, σε κάθε κίνηση του Λευτέρη Αυγενάκη, απαντάει με δηλώσεις. Βαρύγδουπες και προσβλητικές.

Έχει όλο το δικαίωμα να διαφωνεί με το ότι ένας άνθρωπος στην ηλικία του πρέπει να καταλαβαίνει πότε να αποσυρθεί και κυρίως να αποδεχθεί πως το μπάσκετ δεν του ανήκει. Έχει απαντήσει λοιπόν σε όλα, χωρίς το παραμικρό στοιχείο, την παραμικρή επισήμανση που θα μας πείσει ότι έχει δίκιο. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, είναι μετά τις σημερινές καταγγελίες του Υφυπουργού στην Βουλή. Για το θέμα που αφορά το πώς εκλεγόταν τόσα χρόνια η υπάρχουσα διοίκηση, το τι ασυδοσίες έγιναν σε όλα τα επίπεδα και το που πήγαινε το κρατικό χρήμα κάθε χρόνο. Μιλάμε φυσικά για το θέμα των σωματείων-σφραγίδων, που αρκετοί παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνώριζαν και είχαν καταγγείλει.

Τι εννοούμε; Με επίσημα στοιχεία του Κράτους πλέον, η ΕΟΚ ενώ ανακοίνωσε 1200 σωματεία τον Ιούνιο, παρέδωσε στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, λίστα με 1019! Τα υπόλοιπα 181, χάθηκαν στον… δρόμο. Προσέξτε. Από αυτά, μέχρι ώρας μόλις 265 έχουν σπεύσει να εγγραφούν στο μητρώο της, ενώ με τα πρώτα στοιχεία, μόλις 40-50, πληρούν τις προϋποθέσεις νομιμότητας για να μπορούν να λειτουργούν και κυρίως να εκλέγουν διοικήσεις στην ομοσπονδία. Θα περίμενε κανείς αποδείξεις, αποστομωτικές απαντήσεις και κυρίως στοιχεία από την πλευρά της ΕΟΚ. Αν λέει ψέματα ο Υφυπουργός σε όσα καταγγέλλει, μιλάμε για μεγάλο σκάνδαλο, οπότε θα έπρεπε να τον… ξεσκεπάσει. Αντ’ αυτού, ο πρόεδρος σε μία λιτή δήλωσή του, είπε τα εξής: «Ο έχων μηδενική παρουσία και προσφορά στον αθλητισμό, επιχείρησε σήμερα για μία ακόμα φορά με αήθη τρόπο να απαξιώσει την μακρόχρονη ανιδιοτελή προσφορά ανθρώπων στο αθλητικό κίνημα της χώρας. Αιδώς Αργείοι».

Όπως και σε όλα τα σημαντικά θέματα για τα οποία έχει ευθύνη (όχι δεν αναφέρομαι μόνο στο ότι η ομάδα δεν θέλει προπονητή, οι μαύροι του ΝΒΑ ξέρουν μόνο να πηδάνε και πολλά άλλα) ο πρόεδρος πέταξε την μπάλα στην εξέδρα και δεν μίλησε για την… ταμπακιέρα. Ούτε πρόκειται, δυστυχώς. Το θέμα, είναι ότι ήρθε η ώρα να μπει τέλος στην ασυδοσία χρόνων στην ομοσπονδία. Και όχι μόνο του συγκεκριμένου αθλήματος. Μακάρι η τάξη που προσπαθεί να βάλει η Κυβέρνηση να μην μείνει στην μέση και κυρίως όποια είναι η νέα διοίκηση, να τραβήξει το άθλημα προς τον ανήφορο. Δεδομένα όλοι θα είναι πολύ πιο ευχαριστημένοι και κυρίως, το μπάσκετ θα… αναπνεύσει.

Υ.Γ.: Όταν μία ομοσπονδία δηλώνει περισσότερα σωματεία απ' ότι υπάρχουν, δεν γίνεται μόνο… μαγείρεμα στις εκλογές, καθώς ψηφίζουν δια… αντιπροσώπου ή και χωρίς καμιά φορά, ομάδες-φαντάσματα. Αυξάνεται και η κρατική επιχορήγηση. Αυτόματα, παίρνει περισσότερα απ’ ότι δικαιούται. Αν φυσικά έχει δίκιο ο Υφυπουργός…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x