Νίκος Ζέρβας

Προσγείωση και… διαβατήρια στις τσέπες

Ο Ολυμπιακός υπέστη την δεύτερη πιο βαριά εντός έδρας ήττα του και ο Νίκος Ζέρβας γράφει για το γιατί θα του κάνει καλό στον τρόπο που πρέπει να διαχειρίζεται πριν την τελική ευθεία τις καταστάσεις.

Βελιγράδι, ξενοδοχεία, διαβατήρια, πτήσεις, εισιτήρια, σίγουρη πρόκριση. Αυτές ήταν οι πιο συνηθισμένες λέξεις που άκουγες τις τελευταίες δύο εβδομάδες από τους οπαδούς, και όχι μόνο, του Ολυμπιακού. Ορμώμενοι από τις πέντε σερί νίκες, τις προσθήκες και το καλό μπάσκετ της ομάδας τους, λησμόνησαν πως ο… μαραθώνιος έχει ακόμα πολλές στάσεις και κυρίως, τα πλέι οφ, ανεξαρτήτως αντιπάλου και πλεονεκτήματος έδρας θα είναι φέτος ακόμα πιο δύσκολη υπόθεση.

Γράφει ο Νίκος Ζέρβας

Και αν ο κόσμος έχει κάθε δικαίωμα να… ονειροβατεί και να ενθουσιάζεται το ίδιο εύκολα όσο απογοητεύεται, όλοι μέσα σε μία ομάδα οφείλουν να έχουν στο μυαλό τους το εντελώς αντίθετο. Ασφαλώς και μία κάκιστη βραδιά απέναντι σε μία ομάδα όπως η Μπαρτσελόνα, δεν δείχνει πως τα μυαλά πήραν… αέρα, όμως η περιρρέουσα ατμόσφαιρα πολλές φορές παρασύρει ακόμα και τους πιο έμπειρους σε τέτοιες καταστάσεις. Με το ιστορικό -27 από τους «μπλαουγκράνα» (σ.σ. δεύτερη μεγαλύτερη σε εύρος εντός έδρας ήττα στο ΣΕΦ), ο όποιος… αέρας κόπηκε για τα καλά. Αν μη τι άλλο, αυτό μπορεί να αποδειχθεί ευεργετικό, καθώς από μέσα Μαρτίου κανείς δεν προκρίθηκε σε Final Four, πόσω μάλλον δεν πανηγύρισε τίτλο.

Η Μπαρτσελόνα, χωρίς πίεση για το αποτέλεσμα και με δεδομένη την ποιότητα στο ρόστερ της (που να μην είχε και 3-4 σημαντικές απουσίες δηλαδή), κατάφερε μόλις την δεύτερη εκτός έδρας νίκη της μακριά από το «Παλάου» φέτος, ορμώμενη, όπως δήλωσε ο εξαιρετικός προπονητής της, Σβέτισλαβ Πέσιτς, από τον υπέρμετρο σεβασμό που τρέφει για την αξία του Ολυμπιακού. Με έξυπνο παιχνίδι σε άμυνα και επίθεση, «διάβασμα» μέχρι και της τελευταίας λεπτομέρειας και τους Ερτέλ, Τόμιτς, Μερμάν, Κόπονεν και Οριόλα σε εξαιρετική κατάσταση, έδειξε στους «ερυθρόλευκους» πως έχουν ακόμα δρόμο να διαβούν για να φτάσουν, αρχικά, στην πηγή της επιτυχίας.

Η αναλογία 19 ασίστ έναντι μόλις 5 λαθών, τα 18 επιθετικά ριμπάουντ και το 56% στο δίποντό της, ήταν τα κύρια σημεία που έκριναν το ματς. Οι ψηλοί της νίκησαν κατά κράτος τους αντίστοιχους του Ολυμπιακού, ο οποίος επέμεινε σε ένα αλισβερίσι χαμένων τριπόντων (6/30!) που δεν τον έβγαζε πουθενά. Περισσότερο έκλεινε την άμυνα της Μπαρτσελόνα προς τα μέσα, με αποτέλεσμα διάδρομοι να μην υπάρχουν και οι παίκτες του Σφαιρόπουλου να μη μπορούν να εκμεταλλευτούν ούτε τα πολλά φάουλ που είχαν από το πρώτο μέρος οι ψηλοί Τόμιτς, Κλαβέρ και Οριόλα. Ήρθε και εκείνο το 17-0 στις αρχές του τρίτου δεκαλέπτου και το… γλυκό έδεσε.

Ο Ολυμπιακός είχε μηδέν αμυντικό transition και άμυνα γενικά (απαραίτητη για να μπορέσει να βρει ρυθμό στην επίθεση), έχασε όλες τις μάχες, δεν είχε ενέργεια (σ.σ. απόρροια της απουσίας του Παπανικολάου) και σχεδόν όλους τους παίκτες του κακούς επιθετικά. Μπερδεμένες και βιαστικές επιλογές, μηδαμινή εκμετάλλευση των διαθέσιμων φάουλ και μόλις 11 ασίστ δημιουργία. Οτιδήποτε διαφορετικό από τη συντριβή, θα αποτελούσε έκπληξη με βάση αυτή την εικόνα, οπότε το dvd μπαίνει στο τσεπάκι των προπονητών και από σήμερα αρχίζει η δουλειά, με πολύτιμο σύμμαχο την… απότομη προσγείωση.

Εκτός από την ομαδική δουλειά, θα πρέπει να δουλέψει και στην άμεση αγωνιστική αφύπνιση παικτών όπως οι Μάντζαρης και Στρέλνιεκς, αλλά και στην σταθεροποίηση των Μπράουν και Ρόμπερτς. Με μόλις έναν γκαρντ σταθερά καλό σε σκοράρισμα και δημιουργία, έστω και αν αυτός λέγεται Σπανούλης, το πλεονέκτημα, που εκτός θαύματος, στο τέλος θα κατακτηθεί, δε θα μπορέσει επ’ ουδενί να δώσει εισιτήριο για το Βελιγράδι, όποιος και αν είναι αυτός που θα μειονεκτεί στην έδρα…

Ως τότε, υπομονή και… ανασύνταξη.

Υ.Γ. Εκπληκτική η στήριξη που παρείχε ο κόσμος (κυρίως οι οργανωμένοι και μπράβο τους) στον Γιάννη Σφαιρόπουλο σε αυτή την πολύ δύσκολη προσωπική στιγμή του με το ματς στο -30. Και γενικότερα, παρότι το ματς «στράβωσε» για τα καλά από νωρίς στο δεύτερο ημίχρονο, οι 9000 που ήταν στο ΣΕΦ μπίζαραν συνεχώς και τραγουδούσαν, δείχνοντας πως έχουν καταλάβει πως έτσι είναι το σύγχρονο μπάσκετ και η Ευρωλίγκα. Αν αυτό μονιμοποιηθεί, θα είναι τεράστιο κέρδος. Γι’ αυτούς που έφυγαν πέντε λεπτά πριν το φινάλε, τι να πει κανείς…

Υ.Γ.1: Κρίμα που την βραδιά που ανέβηκε από τη 9η στην 7η θέση των σκόρερ όλων των εποχών στην Ευρωλίγκα, ο Γιώργος Πρίντεζης δεν έφυγε χαμογελαστός από το γήπεδο. Όπως και να ‘χει, το επίτευγμά του είναι συγκλονιστικό. Και έχει ακόμα… δρόμο.

Υ.Γ.2: Ο Τόμπσον είχε μία ευκαιρία να αλλάξει το σε βάρος του μομέντουμ ελλείψει Παπανικολάου και την έχασε. Σε 5 λεπτά ήταν άστοχος και τα έκανε γενικά όλα λάθος. Εκτός κλίματος Μάρτη μήνα πάει πολύ, όση ποιότητα και αν διαθέτει. Κρίμα, διότι αν ήταν απλά υποφερτός, θα έδινε μία έξτρα, πολυτελή εφεδρική λύση.

Υ.Γ.3: Η άμυνα με αλλαγές στα σκριν έχει βοηθήσει πολύ τον Ολυμπιακό και δεν πρέπει να διαφοροποιηθεί. Αρκεί να μην παίζονται όπως χθες, με τις… αναιμικές τοποθετήσεις στα μις ματς, τις αργές βοήθειες και περιστροφές και κυρίως το μη ξόδεμα των φάουλ.

Υ.Γ.4: Πιο… ροκ ομάδα από τη φετινή στον Ολυμπιακό είχαμε χρόνια να δούμε. Μετά τις… τριαντάρες του Ιανουαρίου, «διπλά» σε Μαδρίτη, ΟΑΚΑ και επιβλητική νίκη επί της Φενέρ. Στο ενδιάμεσο απώλεια κυπέλλου από την ΑΕΚ και τώρα πάλι 30αρα, από αποκλεισμένη ομάδα στο ΣΕΦ. Τρεις από τις οκτώ πιο βσριές ήττες στην ιστορία του σε μία σεζόν! Σημεία των καιρών και της διαφορετικής μορφής της Ευρωλίγκας, όμως είναι ενοχλητικό να τα… παρατάς ακόμα και όταν όλα έχουν χαθεί. Δεν συνάδει με την ιδιοσυγκρασία και το πνεύμα του…

Y.Γ.5: Η Μπαρτσελόνα θα έχει να… λέει πως ήταν η μοναδική ομάδα φέτος που νίκησε δύο φορές τον Ολυμπιακό. Εκτός αν την ακολουθήσει η Ζαλγκίρις την Μεγάλη Παρασκευή.


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x