Νίκος Ζέρβας

Πρώτα θωρακίζεις και μετά ανακαινίζεις

Ο Νίκος Ζέρβας γράφει για τα θέματα που θα έπρεπε να έχει διευθετήσει ήδη ο Ολυμπιακός, για να έχει περισσότερες πιθανότητες και υγιές πεδίο για να πετύχει τους στόχους του σχεδιασμού του.

Οι αδελφοί Αγγελόπουλοι θα χαράξουν σήμερα σε συνεργασία με τον Ντέιβιντ Μπλατ τις οριστικές-τελικές κινήσεις του μεταγραφικού σχεδιασμού και των αποχωρήσεων της ομάδας. Με εξαίρεση την υπόθεση-Σλούκα, που είχε τις ιδιαιτερότητες και τις δεδομένες δυσκολίες της, ο Ολυμπιακός έχει κατά γενική ομολογία αργήσει να συμπληρώσει κάποια κομμάτια του παζλ. Θεωρητικά, είχε πλεονέκτημα χρόνου σε σχέση με τους ανταγωνιστές του στην Ευρωλίγκα, διότι από τα τέλη Μαΐου δεν έχει αγωνιστικές υποχρεώσεις.

Οι κινήσεις που είχε κάνει και προετοιμάσει, έφεραν στο ρόστερ του δύο χρήσιμες προσθήκες όπως οι Κέβιν Πάντερ και Αντώνης Κόνιαρης, που έχουν όλα τα φόντα να βοηθήσουν, ο καθένας από το δικό του μετερίζι και στο μέτρο των δυνατοτήτων του. Δεν αποκλείεται να υπάρχουν και ακόμα μία-δύο περιπτώσεις που βρίσκονται στο τελικό στάδιο, όμως δεδομένα υπάρχουν και πολλά ανοικτά μέτωπα, που θα έπρεπε να είχαν κλείσει. Και δεν εννοούμε μόνο τις προσθήκες, που έτσι και αλλιώς έχουν υψηλά εμπόδια λόγω ανταγωνισμού από πιο δυνατά «πορτοφόλια», αλλά και τις καταστάσεις που δημιούργησε εντός ομάδας η περυσινή σεζόν. Θα περίμενε κανείς να έχουν τελεσιδικήσει υποθέσεις παραμονής ή αποχώρησης παικτών, αφού ανεξάρτητα με το αν η ομάδα θα αγωνιστεί μόνο στην Ευρωλίγκα ή όχι, υπάρχει προπονητής, που δεν γίνεται να μην έχει αποφασίσει στις 4 Ιουλίου ποιος του «κάνει» και ποιος όχι.

Ασφαλώς και είναι σημαντική δικαιολογία το που θα αγωνίζεται η ομάδα, όμως από την στιγμή που ο Ολυμπιακός αποφάσισε, έχοντας τη στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας του κόσμου του, να προβεί σε αυτή τη ριζοσπαστική κίνηση, ήξερε τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει. Θα έπρεπε λοιπόν να είναι απόλυτα προετοιμασμένος για την… δυσκαμψία που θα επέφερε αυτή η αβεβαιότητα, για να κάνει την ζωή του πιο εύκολη σε όλες τις διαπραγματεύσεις με παίκτες. Διότι εντελώς διαφορετικά εξετάζει μία πρόταση κάποιος, όταν μαθαίνει πως έχει αρχίσει για τα καλά η ροή της αποπληρωμής των χρωστούμενων (είχε υπογραμμιστεί σε προηγούμενο άρθρο πως δεν δημιουργήθηκαν από καπρίτσιο αλλά από πραγματικό πρόβλημα) και αλλιώς όταν ακόμα δεν έχουν ξεκαθαρίσει ή βαίνουν καλώς, τα υπάρχοντα θέματα.

Κοινώς, όταν αποφασίζεις να κάνεις μία απολύτως αναγκαία ανακαίνιση στο σπίτι σου, οφείλεις πρώτα να είσαι σίγουρος πως το έχεις θωρακίσει και έχεις κάνει πολλές τονωτικές ενέσεις στα θεμέλιά του, ώστε να μπορεί να «κουμπώσει» υπό κανονικές συνθήκες η όποια καλλωπιστική παρέμβαση. Σε περίπτωση που δεν έχεις ξεμπερδέψει με τα κομβικής σημασίας «μερεμέτια», ενδέχεται η προσπάθειά σου να το ομορφύνεις, να πέσει στο «κενό», ή να αργήσει πολύ περισσότερο απ’ ότι έχεις σχεδιάσει και προσδοκάς.

Ασφαλώς και υπάρχει ακόμα χρόνος, όχι μόνο για να αποκτηθούν παίκτες που θα βελτιώσουν την ομάδα και θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για ένα όσο το δυνατόν πιο ανταγωνιστικό σύνολο στην Ευρωλίγκα (ο πήχης δεδομένα θα πρέπει να μείνει χαμηλά με όσα γίνονται στις άλλες ομάδες), όμως προτεραιότητα, θα πρέπει να είναι άμεσα άλλη. Το «κλείσιμο» ή, η διευθέτηση σε χρονικό ορίζοντα, όλων των υποθέσεων που δυσφημούν το όνομα της ομάδας και την καθιστούν λιγότερο ανταγωνιστική στην αγορά. Μόνο έτσι θα επιστρέψει η κανονικότητα και θα κυλήσει με καλύτερη ροή το νερό στον… μύλο της προσπάθειας που γίνεται για την ανανέωση και την ενίσχυση του ρόστερ.

Υ.Γ.1: Κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να μιλάει δημόσια επειδή το απαιτεί το πλήθος. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως το απαιτούν οι συνθήκες. Οι Αγγελόπουλοι ορθώς δεν αρέσκονται στα μεγάλα λόγια και τους λαϊκισμούς, όμως στην παρούσα φάση εκτός της λογικής αβεβαιότητας που υπάρχει και θα ήταν προτιμότερο να την ξεκαθαρίσουν, βάλλονται από παντού επικοινωνιακά. Η σιωπή σε καμία περίπτωση δεν τους βοηθά. Ίσα-ίσα που δίνει ακόμα περισσότερο… θάρρος να τους (κατά)κρίνει ο κάθε... πικραμένος.

Υ.Γ.2: Η εικόνα ενός προέδρου ομοσπονδίας να κουνάει το δάκτυλο σε διαιτητές και γραμματεία και να δίνει κάθε χρόνο show σε τουρνουά νέων παιδιών που θα πρέπει να γαλουχούνται με εντελώς διαφορετική νοοτροπία, προκαλεί μόνο θλίψη. Τι θα έπρεπε να γίνει δηλαδή; Να σφυρίζουν αυτοί που θεωρεί ο ίδιος ιδανικοί στην Ελλάδα και έχουν αλλάξει τους νόμους του αθλήματος; Το ελληνικό μπάσκετ έχει διαλυθεί -κυρίως- με δική του υπαιτιότητα και είναι δεδομένο πως οι ελάχιστοι που εθελοτυφλούν και τον στηρίζουν, το κάνουν αποκλειστικά και μόνο από συμφέρον και βόλεψη.

Υ.Γ.3: Καλό θα ήταν η διοίκηση του ΣΕΦ να κοιτάξει να φτιάξει λίγο τις κάκιστες συνθήκες που υπάρχουν σε όλα τα επίπεδα στο στάδιο από τα εκατομμύρια ευρώ που της έχει δώσει όλα αυτά τα χρόνια η ΚΑΕ Ολυμπιακός και μετά να διαρρέει στον Τύπο θέματα που θα μπορούσαν να είχαν λυθεί με συνεννόηση. Υπάρχουν οικογένειες που δεν πάνε στο γήπεδο φοβούμενοι να πάνε στην τουαλέτα, το γνωρίζουν οι διοικούντες του σταδίου;


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x