Νίκος Ζέρβας

Στην Πόλη, αρκεί να είναι… Ολυμπιακός

Ο Νίκος Ζέρβας γράφει για την δίκαιη ήττα του Ολυμπιακού από την Φενέρμπαχτσε που είχε… προειδοποιήσει, αλλά και την τύχη που έχουν στην σειρά οι «ερυθρόλευκοι», εφόσον παίξουν το μπάσκετ που μπορούν.

Αρχίζουμε από τα βασικά και ειπωμένα πριν το τζάμπολ της σειράς. Ο Ολυμπιακός, δεν αντιμετωπίζει στα φετινά πλέι οφ της Ευρωλίγκας μια… συνηθισμένη όγδοη ομάδα της κανονικής περιόδου. Το παρατεταμένο ντεφορμάρισμα της Φενέρμπαχτσε στο τέλος της, η νίκη των «ερυθρόλευκων» επί της Μπασκόνια και ένα-δύο ακόμα αποτελέσματα, έστειλαν την πανάκριβη, γεμάτη ταλέντο και λύσεις ομάδα, ενός εκ των κορυφαίων προπονητών στην Ευρώπη στην τελευταία θέση που έδινε εισιτήριο. Το λες και συγκυρία, αλλά είναι μια πραγματικότητα.

Όταν αρχίζουν τα πλέι οφ, ό,τι έχεις κάνει από πλευράς αποτελεσμάτων στις 34 αγωνιστικές, ουσιαστικά μηδενίζει. Κανείς δεν σου εξασφαλίζει πως θα έχει την ίδια εικόνα, και πρέπει να μοχθήσεις για να τα καταφέρεις. Ειδικά απέναντι σε μία ομάδα που πριν έξι χρόνια ήταν Πρωταθλήτρια Ευρώπης και έχει δυόμισι φορές μεγαλύτερο μπάτζετ. Όσοι περίμεναν εύκολη σειρά, έχουν ήδη διαψευστεί. Και όχι μόνο από το break που δικαιούταν απόλυτα η τουρκική ομάδα, αλλά και την εικόνα του νικηφόρου για τον Ολυμπιακό πρώτου αγώνα. Άλλωστε, οι πειραιώτες παραδοσιακά στο δεύτερο ματς στην έδρα τους την… πατάνε και δυσκολεύουν την ζωή τους. Ήταν η Σιένα το 2011, ακολούθησε η Εφές το 2017, πέρυσι η Μονακό και φέτος η Φενέρμπαχτσε. Για την ώρα, έχουν 2/3 προκρίσεις υπό αυτές τις συνθήκες, σε λίγες ημέρες θα ξέρουμε και αυτή την κατάληξη.

Μιλώντας για την εικόνα του πρώτου ματς, ήταν ξεκάθαρο πως ο κόουτς Ιτούδης με τις σύνθετες άμυνές του, είχε προϊδεάσει για το ότι αν μη τι άλλο η ομάδα του θα αποδειχθεί σκληρό καρύδι. Ο οίστρος του Κάναν, αποδείχθηκε αρκετός για να μην γίνει η… ζημιά με το «καλημέρα». Ήταν φανερό όμως πως ο Ολυμπιακός θα έπρεπε να βρει και άλλες λύσεις, καθώς δύσκολα θα έβαζε για δεύτερο σερί παιχνίδι 16 τρίποντα και κυρίως πολύ δύσκολα δεν θα… πλήρωνε τα πολλά χαμένα αμυντικά ριμπάουντ. Πόσο μάλλον, όταν ο αντίπαλος βρήκε τον δικό του… Κάναν στο πρόσωπο του ξεχασμένου μέχρι και τις… καθυστερήσεις του πρώτου αγώνα, Κάρσεν Έντουαρντς. Ο κοντορεβυθούλης Αμερικανός, ήταν ο παίκτης που κράτησε όρθια την Φενέρ στο -16, εκεί που όλα έδειχναν πως είναι έτοιμη να καταρρεύσει και να γυρίσει με 0-2 στην ασιατική πλευρά της Πόλης.

Το εντυπωσιακό ξεκίνημα πήγε στράφι για τον Ολυμπιακό, καθώς το δεύτερο rotation τα έκανε… μαντάρα και η τουρκική ομάδα πήγε ξανά τον ρυθμό εκεί που ήθελε. Για δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι έκοψε την δημιουργία των «ερυθρόλευκων», η μπάλα δεν κυκλοφορούσε γρήγορα και η πίεση άρχισε να κάνει την εμφάνισή της. Και όμως, στο πρώτο δεκάλεπτο οι τελικοί νικητές είχαν 4/16 σουτ, είχαν χάσει τρεις φορές την μπάλα και είχαν δεχθεί ισάριθμα κοψίματα. Θέλει φανέλα, προπονητή και «βάθος» πάγκου για να μείνεις όρθιος στο ΣΕΦ με τέτοιο ξεκίνημα. Και η Φενέρμπαχτσε τα διαθέτει όλα αυτά, και έχει και τρεις παικταράδες εκτός με τραυματισμούς. Γουίλμπεκιν, Μπούκερ και Μπιέλιτσα, ενδέχεται να βάλουν φανέλα και σορτς την άλλη εβδομάδα, στοιχείο ικανό να καταλάβει και ο τελευταίος αδαής για πόσο δύσκολη αποστολή μιλάμε.

Το 24-11 που έκανε επί μέρους η Φενέρ για να πάει στα αποδυτήρια με το απόλυτα ανατρέψιμο -3, ήταν απόρροια και των επιθετικών ριμπάουντ της, που σε μεγάλο βαθμό έμελλε να κρίνουν και το ματς. Ο Ολυμπιακός στο ημίχρονο, είχε προλάβει να κάνει δύο περισσότερα λάθη απ’ ότι σε όλο το πρώτο παιχνίδι (σ.σ. εννέα), να δώσει εννέα έξτρα κατοχές από ριμπάουντ και κυρίως να αφήσει την φιλοξενούμενη να έχει 9 ασίστ για 5 λάθη. Η συνέχεια, ήταν πολύ… χειρότερη, καθώς αυτή την φορά δεν εμφανίστηκε ποτέ ένας… Κάναν για να δώσει τις λύσεις. Το έκανε σε κάποιο βαθμό ο Βεζένκοβ στην τρίτη περίοδο και ο Σλούκας στην τέταρτη, αλλά ο Ιτούδης είχε πάντα… απαντήσεις. Το επιτυχημένο δίδυμο Έντουαρντς-Καλάθης, φορτώθηκε με φάουλ και οι αντικαταστάτες τους, Γκούντουριτς (σ.σ. κλειδί που έπαιξε στο 1 για να κυνηγάει και τον Σλούκα)-Ντόρσι, ξεκούραστοι μπήκαν και έκαναν την δουλειά.

Η Φενέρ συνέχιζε να διαχειρίζεται περισσότερες κατοχές λόγω των ριμπάουντ που μάζευε μετά από άστοχα σουτ της, αλλά και των λαθών του Ολυμπιακού και έχοντας για μία ακόμα βραδιά πυλώνες τους Χέιζ-Ντέιβις, Πιέρ και χθες βράδυ και τον Μότλι αρκετά καλύτερο, συνέχιζε να ελέγχει μπασκετικά το παιχνίδι. Ακόμα και όταν βρέθηκε με πέντε πόντους πίσω (73-68), βρήκε με υπομονή και καθαρό μυαλό τις κατάλληλες λύσεις και ολοκλήρωσε την δουλειά. Την δικαιούταν απόλυτα βάσει εικόνας και αριθμών, θα μπορούσε να μην την είχε τελειώσει, αν ο ΜακΚίσικ ευστοχούσε στις δυο κρίσιμες βολές, ο Βεζένκοφ έβρισκε στόχο στο τρίποντο και κυρίως αν δεν είχε ανανεώσει δύο κρίσιμες κατοχές στο 76-77. Οι αριθμοί όμως, δείχνουν πως απλά οι «ερυθρόλευκοι» θα είχαν σταθεί τυχεροί.

Διότι το μπάσκετ που ξέρουν και μπορούν να παίξουν, δεν το εμφάνισαν σχεδόν καθόλου στις δυο πρώτες παραστάσεις της σειράς. Η Φενέρμπαχτσε ισοφάρισε γιατί νίκησε 20-7 στους πόντους από λάθη, 16-6 σε αυτούς από επιθετικά ριμπάουντ, ενώ είχε 11-6 από αιφνιδιασμούς. Θυμίζω πως το αντίστοιχο… σκορ του πρώτου αγώνα, ήταν 15-0. Πώς να τρέξεις στο ανοικτό γήπεδο όμως όταν δεν θωρακίζεις τα ριμπάουντ; Είναι αδύνατο. Η αναλογία 21 ασίστ για 7 λάθη (σ.σ. μόλις δύο στο κρίσιμο δεύτερο ημίχρονο), απέναντι στο 16-14 του Ολυμπιακού, είναι μια ακόμα τρανή απόδειξη πως ο ηττημένος του πρώτου αγώνα διόρθωσε πολλά πράγματα και επένδυσε στο σωστό μπάσκετ που έπαιξε παρά την ήττα. Την ώρα που ο νικητής δεν πήρε όλα τα μηνύματα, εμφανίστηκε χειρότερος και απώλεσε αυτό που με κόπο έχτισε όλη την χρονιά.

Πλέον, η σειρά θα έχει δύο τουλάχιστον γύρους στην Κωνσταντινούπολη, που ως έδρα, δεν είναι Πριγκιπάτο. Η Φενέρ επίσης, δεν είναι Μονακό. Περισσότερο από όλα όμως, προβληματίζει η εικόνα του Ολυμπιακού. Διότι αν εγγυηθεί κανείς πως θα καταφέρει να παίξει το μπάσκετ που τον χαρακτήρισε δικαιωματικά ως την καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη μέχρι σήμερα, έχει και με το παραπάνω την δυνατότητα, στην χειρότερη να επιστρέψει για πέμπτο ματς στην έδρα του, έχοντας κάνει μία νίκη στην Τουρκία. Μιλάμε για την ομάδα που έκανε φέτος ρεκόρ μακριά από το ΣΕΦ με δέκα «διπλά». Θα χρειαστεί ανασύνταξη, λύσεις για τις άμυνες που έχουν βάλει δύσκολα στα δύο πρώτα ματς και αγωνιστική αφύπνιση αρκετών, που για την ώρα δεν έχουν… εμφανιστεί στα πλέι οφ.

Ο δρόμος προς το Κάουνας, δυσκόλεψε από την βραδιά της διασταύρωσης με την τουρκική ομάδα και πλέον έχει γίνει δύσβατος. Οι πραγματικά καλοί όμως ξεχωρίζουν στα δύσκολα και ο Ολυμπιακός έχει αποδείξει πολλάκις, όχι μόνο πόσο καλός είναι, αλλά και πόσο του αρέσουν τα δύσκολα και οι ανατροπές. Στην Πόλη λοιπόν….

Υ. Γ. : Με 17 λιγότερες κατοχες, ο Ολυμπιακός ηττήθηκε στην λεπτομέρεια. Ποτέ ξανά λοιπόν τοσες πολλές έξτρα κατοχες...

Υ. Γ. 2: Πριν το τζαμπολ της σειράς, αναμέναμε με ενδιαφέρον τι μπορεί να αλλάξει η Φενερ και τι προσαρμογές θα κάνει στο παιχνίδι της για να αντεπεξέλθει. Το έκανε και με το παραπάνω. Η μπάλα τώρα στα χέρια του Ολυμπιακού...


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x