Νίκος Ζέρβας

Τα… κουρέλια τραγουδάνε ακόμα

Ο Ολυμπιακός έκανε… καθαρά και ξάστερα το 1-0 στους τελικούς, βρήκε τη χαμένη του ψυχολογία και ο Νίκος Ζέρβας γράφει για το που κρίθηκε το ματς, αλλά και τη σειρά που έχει ακόμα πολύ δρόμο.

Ο πρώτος τελικός του φετινού πρωταθλήματος, απέδειξε πόσο μακριά από την αθλητική και μπασκετική πραγματικότητα είναι όσοι προβλέπουν «σκούπες» και εύκολες επικρατήσεις όταν αναμετρώνται στους τελικούς δύο εκ των κορυφαίων ομάδων της Ευρώπης. Ανεξάρτητα σε πια κατάσταση είναι ο ένας εκ των δύο μονομάχων πριν το πρώτο τζάμπολ, τα πάντα είναι ανοικτά. Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα πριν το πρώτο παιχνίδι ήταν ίδια με πέρυσι. «Που να πάνε οι… πουλμανάτοι, 3-0 θα χάσουν» έλεγαν οι φίλοι του Ολυμπιακού. «Έλα μωρέ, αυτοί είναι… κουρέλια, τελειωμένοι, θα κάνουμε πλάκα», άκουγες στις συζητήσεις των παναθηναϊκών.

Γράφει ο Νίκος Ζέρβας

Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν η κατάληξη της σειράς θα είναι το ίδιο ευτυχής για τον Ολυμπιακό, όμως το σίγουρο είναι πως οι «ερυθρόλευκοι» απέδειξαν πως είναι εδώ, πήραν ψυχολογία και απέδειξαν πως θα παραδώσουν την… ψυχή τους στο παρκέ για να πάρουν ένα από τα πιο δύσκολα πρωταθλήματα της ιστορίας τους. Το σίγουρο, είναι πως είναι αρκετά έμπειροι για να γνωρίζουν πως έχουν κάνει μόνο το 1-0, αφού η ιστορία έχει αποδείξει πως ο Παναθηναϊκός, που δύσκολα θα παίξει τόσο άσχημα ξανά, μπορεί να κερδίζει στο ΣΕΦ με κάθε τρόπο. Για την ώρα, τα πρώτα εύσημα ανήκουν στους «ερυθρόλευκους» και τον Γιάννη Σφαιρόπουλο.

Και για την απόλυτη προσήλωση στο εξαιρετικό, όπως αποδείχθηκε, πλάνο τους, αλλά και για την συγκέντρωση και πνευματική προετοιμασία. Έχω την αίσθηση πως τους αφύπνισε σε μεγάλο βαθμό το δυναμικό παρών-διεκδίκηση του δίκαιου των ιδιοκτητών της ΚΑΕ, αδελφών Αγγελόπουλων κόντρα στα κακώς κείμενα του ελληνικού μπάσκετ. Η σχεδόν μηνιαία απουσία τους από τα κοινά και την εσωτερική διαδικασία, είχε αφήσει πολλούς να διαρρέουν πράγματα εκτός πραγματικότητας, αλλά στο κρίσιμο σημείο ενήργησαν ως ασπίδα στους παίκτες και τον προπονητή, ασχολήθηκαν δυναμικά και αυτό πέρασε στη ψυχοσύνθεση της ομάδας. Η διαχείριση του δεύτερου αγώνα, θα είναι ακόμα πιο δύσκολη και κυρίως το κοινό θα πρέπει να βγάλει από το μυαλό του ότι θα πάει να παρακολουθήσει σίγουρο 2-0.

Αγωνιστικά, πολύ μεγάλη διαφορά στο παιχνίδι έκαναν οι παίκτες που ήρθαν από τον πάγκο, καθώς ο Ολυμπιακός πήρε 39 και ο Παναθηναϊκός μόλις 8, αν και ο Τσάβι Πασκουάλ δεν «άνοιξε» ιδιαίτερα το rotation και δεν έδειξε εμπιστοσύνη στο second unit σε αντίθεση με τον συνάδελφό του. Ίσως ο παράγοντας που έκρινε το παιχνίδι, καθώς τα επίπεδα δημιουργίας των «πράσινων» έπεσαν κάτω του μισού απ’ ότι όλη τη σεζόν (σ.σ. 8 ασίστ). Αυτό, έγινε κυρίως λόγω του πολύ καλού και έξυπνου τρόπου αντιμετώπισης του Καλάθη (του έδωσαν το σουτ), κάτι που έκλεισε τους διαδρόμους και την καλή κυκλοφορία μπάλας. Έπαιξαν με την ψυχολογία του και πέτυχε.

Ο Ολυμπιακός, έπαιξε άμυνα από τα παλιά, κρατώντας για πρώτη φορά φέτος τον Παναθηναϊκό κάτω από τους 68 πόντους σε όλες τις διοργανώσεις στο ΟΑΚΑ. Με σωστές αλλαγές όπου χρειαζόταν, αποστάσεις και βοήθειες. Οι μόλις έξι πόντοι παθητικό στο δεύτερο δεκάλεπτο τα λένε όλα. Την ίδια ώρα, ο Παναθηναϊκός στον μοναδικό τομέα που υπερίσχυσε, τα επιθετικά ριμπάουντ με 17, αξιοποίησε ελάχιστα από αυτά, καθώς πέτυχε μόλις 14 πόντους από δεύτερη ευκαιρία. Στην επίθεσή τους οι «πράσινοι» αναλώθηκαν πολύ στο ένας εναντίον ενός και δεν είχαν συγκέντρωση και ρυθμό. Το 29% ευστοχία σε δίποντα και τρίποντα στο ΟΑΚΑ ίσως να μην έχει καταγραφεί ξανά σε ματς τέτοιου επιπέδου για τους «πράσινους».

Ακόμα και τα περισσότερα λάθη του Ολυμπιακού (15-8) δε μέτρησαν, λόγω της υπεροπλίας στην δημιουργία, αφού οι τελικές πάσες ήταν 17-8. Και όλα αυτά, χωρίς Σπανούλη-Πρίντεζη στην επιθετική εξίσωση. Οι δύο αρχηγοί δεν ήταν καλά (ο πρώτος έπαιξε τρομερές άμυνες) και ο Σφαιρόπουλος πήρε τη σωστή απόφαση να τους αφήσει στον πάγκο. Έβλεπε πως Παπανικολάου, Παπαπέτρου, Μάντζαρης, Στρέλνιεκς και Ρόμπερτς, με βοήθειες απ’ όλους όσοι αγωνίστηκαν τα καταφέρνει περίφημα. Θα τους έχει μάλιστα ξεκούραστους τη Πέμπτη και αυτό ίσως κρίνει πολλά.

Στην αντίπερα όχθη το «3» του Παναθηναϊκού με Λοτζέσκι και Ρίβερς ήταν… απών. Τζέιμς και Σίνγκλετόν δε μπορούσαν να κάνουν από μόνοι τη ζημιά, όταν στο δεύτερο δεκάλεπτο το παθητικό του αντιπάλου γράφει μόλις 6. Και όλα αυτά, με παίκτες κλειδιά εκτός αγώνα με φάουλ, αρκετές αποφάσεις έδρας από τους διαιτητές, σε μία όμως καταπληκτική ατμόσφαιρα από τους φίλους του Παναθηναϊκού, που για μία ακόμα φορά παρέδωσαν μαθήματα ανωτερότητας και πολιτισμού σε ματς όπου η ομάδα τους έχασε εντός έδρας. Μακάρι να τους ακολουθήσουν και αυτοί του Ολυμπιακού.

Η σειρά έχει ακόμα δρόμο…

Y.Γ.1 Έγιναν από όλους λάθη, έγινε σκηλρή κριτική και μηδενισμός. Κάποια από τα παράπονα απόλυτα δίκαια, αν και χωρίς τραυματισμούς όλα θα ήταν διαφορετικά. Η ανάγκη για αλλαγές δεδομένη. Όμως τώρα σας χρειάζονται όσο ποτέ. Με σωστό τρόπο, κόσμια συμπεριφορά, καμία ακρότητα και στήριξη, ντεσιμπέλ σα γροθιά.

Υ.Γ.2 Φαβορί είναι ακόμα ο Παναθηναϊκός.


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x