Νίκος Ζέρβας

Θρύλε, τα...μωρά σου έγιναν άνδρες

Όταν ο Σλούκας εκτελούσε τις κρίσιμες βολές του αγώνα με την Εφές, η πρώτη σκέψη που ήρθε στο μυαλό ήταν πως, δεν μπορεί για δεύτερη φορά η τελευταία του ενέργεια σε ματς στην Τουρκία να μην είναι...

Όταν ο Κώστας Σλούκας εκτελούσε τις κρίσιμες βολές του αγώνα με την Εφές, η πρώτη σκέψη που ήρθε στο μυαλό ήταν πως, δεν μπορεί για δεύτερη φορά η τελευταία του ενέργεια σε ματς στην Τουρκία να μην είναι νικηφόρα. Το τρίποντο από τα δεκαοκτώ μέτρα κόντρα στην Γαλατάσαραϊ δεν έφτασε, όμως οι δύο βολές στο «Σινάν Ερντέμ», «σφράγισαν» έναν θρίαμβο. Μια μεγάλη νίκη, που «άνοιξε» στον Ολυμπιακό τον δρόμο για τα προημιτελικά της Ευρωλίγκας, κόντρα στις εκτιμήσεις και τα προγνωστικά. Ένα ροζ φύλλο πανάξιο και παλικαρίσιο, που αν χανόταν στο τελευταίο «νεκρό» για τους «ερυθρόλευκους» δίλεπτο της αναμέτρησης, θα αποτελούσε μία από τις μεγαλύτερες μπασκετικές αδικίες των τελευταίων χρόνων.

Γράφει ο Νίκος Ζέρβας

Ο Ολυμπιακός της Κωνσταντινούπολης, θαρρείς πως ήταν ζωσμένος με εκρηκτικά, ή αν θέλετε γεμάτος αυτοπεποίθηση και πίστη στις δυνατότητές του. Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς, «διάβασε» εξαιρετικά τον αντίπαλο και τον έστειλε από νωρίς στα…σχοινιά, με σύνθετες άμυνες «ζώνης» και επιθετικά τρικ, έχοντας στο μυαλό τα συνεχόμενα double team και το «ξύλο» που εφήρμοζε πάνω στον Σπανούλη. Εγκλώβισε όσο καλύτερα γινόταν τους δύο καλύτερους παίκτες της Εφές, Βούγιασιτς και Σαβάνοβιτς και μετέφερε από την αρχή την πίεση στην γηπεδούχο, σημείο «κλειδί» για την έκβαση της αναμέτρησης. Όλα τα άλλα, τα άφησε στους παίκτες του, που στην κρισιμότερη καμπή της σεζόν, αποδεικνύουν πως δεν είναι απλά συμπληρωματικοί του αρχηγού. Προτάσσουν και αυτοί τα στήθια τους στα δύσκολα και στέλνουν ηχηρό μήνυμα σε όσους έχουν υποτιμήσει την ομάδα για το παρών και περισσότερο σκορπούν χαμόγελα για το μέλλον.

Η Εφές είχε τον κόσμο, την πιο πλούσια ομάδα και ο Ολυμπιακός μοναδικό «τριάρι» τον Παπανικολάου. Ο διεθνής φόργουορντ όμως, ήταν η απόλυτη επιβεβαίωση του τίτλου αυτού του άρθρου. Ένα…μωρό που έχει γίνει πλέον άνδρας και έκανε την πληρέστερή του εμφάνιση σε κρίσιμο ματς της ομάδας του. Αφού πρώτα φρόντισε να περάσει «χειροπέδες» στον Βούγιασιτς, θυμίζοντας βραδιές Γιώργου Σιγάλα, φόρτωσε το καλάθι της Αναντολού με 16 παλικαρίσιους πόντους και μάζεψε 6 ριμπάουντ. Όσα και αν έβαζαν οι Λαφαγιέτ και Μπάρατς δύσκολα θα «έφραζαν» το δρόμο προς τη νίκη. Πλάι στον Παπανικολάου ο Γιώργος Πρίντεζης, επαλήθευε στο παρκέ με τον καλύτερο τρόπο το γεγονός ότι είναι αναγεννημένος και ίσως καλύτερος από ότι στο πρόσφατο παρελθόν. Κρίσιμα καλάθια, επιθετικά ριμπάουντ και ενέργεια, συνέθεσαν μία εξαιρετική εμφάνιση για τον 27χρονο φόργουορντ, που προς τιμήν, του αφιέρωσε την επιτυχία στα αδικοχαμένα παιδιά της Θύρας 7.

Κοντά στους δύο Έλληνες πρωτεργάτες, το «λαχείο» που ακούει στο όνομα Τζόι Ντόρσεϊ. Ο Αμερικανός –απορώ τι δεν άρεσε στον Ιβάνοβιτς- είναι κάτι παραπάνω από χρήσιμος, αφού κλείνει τους διαδρόμους στη ρακέτα, «κατεβάζει» τα ριμπάουντ, αλλοιώνει σουτ και πάσες στο πικ εν ρολ, κλέβει μπάλες και κυρίως, έχει εκπληκτική ικανότητα στο να παίζει ως γκαρντ στην άμυνα και να καταστρέφει με τα μακριά του άκρα την δημιουργία του αντιπάλου. Επί προσθέτως, παρά τις επιθετικές του αδυναμίες, σχεδόν σε όλα τα παιχνίδια είναι ικανοποιητικός και στην παραγωγή. Η απόδοση των τριών προαναφερθέντων, παίρνει μεγαλύτερη αξία, διότι καταγράφεται σε βράδυ όπου ο Σπανούλης, επηρεασμένος από τον τρόπο αντιμετώπισής που είχε από την αντίπαλη άμυνα, έκανε πολλά λάθη και δεν είχε την παρουσία των προηγούμενων αγώνων.

Η νίκη ήρθε χάρη στην ομαδική προσπάθεια, τον έλεγχο του ρυθμού, την προσήλωση στην άμυνα και την σωστή εκτέλεση του ρόλου που είχε ανατεθεί σε κάθε παίκτη από τον προπονητή. Στο «νεκρό» τελευταίο δίλεπτο, όταν η Εφές άγγιξε την πλήρη-επική ανατροπή, βγήκαν στον «αφρό» οι παιδικές ασθένειες, αφού έγιναν πολλά λάθη, υπήρχε έλλειψη καθαρού μυαλού και συγκέντρωσης. Ήταν το μοναδικό σοβαρό ψεγάδι της βραδιάς, αλλά ευτυχώς δεν στοίχισε. Πλέον, στους Πειραιώτες αρκεί μία νίκη με δύο πόντους διαφορά κόντρα στην Γαλατά στον Πειραιά για να μπουν στις οκτώ κορυφαίες της Ευρώπης. Μία υπέρβαση που ελάχιστοι περίμεναν και θα τους διατηρήσει στην ελίτ παρά τις ανακατατάξεις του καλοκαιριού. Παράλληλα θα τους δώσει την ευκαιρία να διεκδικήσουν την πρόκριση σε ένα ακόμα Final Four. Εδώ που έφτασε η κατάσταση, η λογική λέει πως θα τα καταφέρουν. Το μεγαλύτερο κέρδος όμως είναι άλλο. Αρκεί να διαβάσετε ξανά τον τίτλο…

Απορίες, σχόλια και παρατηρήσεις στο nikosze2001@yahoo.com

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x