Νίκος Ζέρβας

Θρύλος στο Μόναχο με το… έτσι θέλω

Ο Νίκος Ζέρβας γράφει για την κομβικότερη, μέχρι την επόμενη, νίκη του Ολυμπιακού στην φετινή Ευρωλίγκα στο Μόναχο κόντρα στην Μπάγερν, το δίδυμο Γουόκαπ-Πετρούσεφ και την διαιτητική τριάδα… παρωδία.

Ας αρχίσουμε κάπως… αδόκιμα αλλά δεν γίνεται αλλιώς. Ο Ολυμπιακός σε ματς-τελικό και ψυχοβγάλτη με την Μπάγερν στο Μόναχο, που κρίθηκε στην λεπτομέρεια και σε διπλή αγωνιστική με ταξίδι, δεν έκανε ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΛΑΘΟΣ στο δεύτερο ημίχρονο! Να το ξαναγράψουμε; Οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα, σε παιχνίδι όπου το… ξύλο έπεφτε ανελέητο και όλα κρέμονταν σε μια κλωστή απέναντι σε ομάδα που «καιγόταν» για νίκη μπροστά στο κοινό της, δεν υπέπεσε σε ούτε ένα σφάλμα στο δεύτερο ημίχρονο! Αν η Ευρωλίγκα είναι ένας μαραθώνιος διαχείρισης συναισθημάτων, αναμφίβολα οι «ερυθρόλευκοι» στην βαυαρική πρωτεύουσα με αυτό τους το κατόρθωμα, θα είχαν μια καλή θέση στο τελικό τους πλασάρισμα.

Διότι ήταν τόσο λεπτές οι ισορροπίες πριν και κατά την διάρκεια της… σκυλομαχίας με την Μπάγερν, που αν μη τι άλλο το να μένεις σε συνολικά πέντε λάθη μακριά από το κοινό σου, είναι αξιομνημόνευτο και σπάνιο. Και ήταν το καύσιμο στο ρεζερβουάρ για να έρθει το πολύτιμο «διπλό», που διατηρεί τους νταμπλούχους Ελλάδας σε τροχιά απευθείας εισόδου στα πλέι οφ. Ασφαλώς και η… βενζίνη από μόνη της δεν φτάνει, όπως και το καλό όχημα. Χρειάζονται οδηγοί. Και στο «BMW Park», ο Ολυμπιακός είχε πιλότο! Ο Τόμας Γουόκαπ, παραμέρισε μια κακή περίοδο που διένυε και εμφανίστηκε για να ηγηθεί και με το παραπάνω στην Γερμανία. Ο 31χρονος πλέι μέικερ, τα έκανε όλα και μάλιστα στο κρισιμότερο σημείο. Εκεί που οι παίκτες του Πάμπλο Λάσο πήραν προβάδισμα επτά πόντων και έδειχναν να ελέγχουν την κατάσταση, τους χαμογέλασε σα να τους έλεγε: «θα τα καταφέρουμε και στο δικό σας σπίτι».

Ο Τεξανός είχε 16 πόντους, το καλάθι της βραδιάς με την προσποίηση-αλλαγής κατεύθυνσης σε Ιμπάκα και Μπολμάρο που συνδυάστηκε με ανάποδο λέι απ, αλλά και 8 ασίστ, ένα κλέψιμο και ένα ωραιότατο zero στα λάθη. Παίζοντας 28 και πλέον λεπτά αποτελεσματική άμυνα στα αντίπαλα γκαρντ, που με εξαίρεση το εξαιρετικό φινάλε του Φρανσίσκο, ήταν απλή αναφορά στο φύλλο αγώνα της αναμέτρησης. Έπειτα από δυόμισι χρόνια ανελέητων συμμετοχών και κόπωσης, δικαιούταν και ο Γουόκαπ ένα μέτριο διάστημα, αλλά είναι τόσο υψηλής ποιότητας παίκτης και χαρακτήρας, που στο κρίσιμο βροντοφώναξε «παρών»! Το παιχνίδι άρχισε με τον Μπραζντέικις να δείχνει πως βρήκε επιτέλους ρυθμό και ο Ολυμπιακός με όπλο του την άμυνα και τα επιθετικά ριμπάουντ, προηγήθηκε με +4 στο τέλος του δεκαλέπτου. Η Μπάγερν είχε μόλις 2/10 δίποντα, αλλά η είσοδος του Χάρις και οι κάκιστες αντιδράσεις του Σίκμα στην άμυνα, ισορρόπησαν την κατάσταση.

Οι δύο προπονητές λόγω της σκληράδας του αγώνα αλλά και της τρίτης διπλής αγωνιστικής μέσα σε ένα μήνα, χρησιμοποίησαν όλο το rotation τους, όμως αυτό έκανε περισσότερο κακό στον Ολυμπιακό. Που εκτός των άλλων, έκανε δύο πάσες πάρε-βάλε στους αντιπάλους ακόμα και από επαναφορά και μετά από τάιμ άουτ, εμφανίζοντας παράλληλα την παιδική του ασθένεια να μην χρησιμοποιεί σωστά τα φάουλ του. Το τρίποντο του Γουάιλερ Μπαμπ στην εκπνοή του πρώτου μέρους, επέτρεψε στην Μπάγερν να πάρει προβάδισμα, με το ελληνικό πρόβλημα να εστιάζεται κυρίως στην δημιουργία. Μόλις 6 ασίστ είχαν μοιράσει οι «ερυθρόλευκοι», έναντι 7 των γηπεδούχων που είχαν ακριβώς τα ίδια λάθη. Πέντε. Μόνο που όταν η κόρνα ήχησε για τελευταία φορά, της Μπάγερν διπλασιάστηκαν και του Ολυμπιακού έμειναν ίδια. Οι 13 πόντοι που είχε πάρει ο Ολυμπιακός από τις πέντε έξτρα κατοχές με επιθετικά ριμπάουντ, ήταν πολύτιμοι σαν χρυσάφι.

Με την έναρξη του τρίτου δεκαλέπτου, ο Λάσο σωστά σημάδεψε το χαμηλό ποστ με τον αποτελεσματικό Ιμπάκα, τον οποίο ο νεόκοπος Ράιτ, παρά τον ενθουσιασμό της πρώτης εμφάνισής του, δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει. Στην εξίσωση είχε αρχίσει σιγά-σιγά να μπαίνει και η, για ένα ακόμα βράδυ φέτος, εχθρική διαιτησία, που καταλόγιζε φάουλ με διαφορετικά κριτήρια, έκλεισε τα μάτια σε τουλάχιστον 4-5 επαφές σε λέι απ για γκολ-φάουλ και απέδειξε τις προθέσεις της, στο αντιαθλητικό φάουλ του Ιμπάκα πάνω στον Παπανικολάου. Λίγο πριν, ίδια φάση που είχε αναβαθμιστεί υπέρ του Φρανσίσκο (και σωστά), έμεινε απλό φάουλ για παράβαση του Γκιφάι πάνω στον Μπραζντέικις. Ας είναι… Τους νίκησε στο τέλος και αυτούς ο Ολυμπιακός, αλλά τα σημάδια ήταν και πάλι ανησυχητικά. Όταν η Μπάγερν πήρε για πρώτη φορά +7, η αντίδραση ήταν πραγματικού Ολυμπιακού.

Η είσοδος του εξαιρετικού Πετρούσεφ έδωσε χείρα βοηθείας στον Γουόκαπ, την ώρα που οι Κέιναν και Πίτερς δεν μπορούσαν να βοηθήσουν όπως κάνουν συνήθως φέτος, και με όπλο την άμυνα που οδηγούσε συνεχώς σε παράβαση 24ων δευτερολέπτων την Μπάγερν, αλλά και σε αρκετά άσφαιρα, οι φιλοξενούμενοι έφεραν τούμπα το ματς και μάλιστα στο υπέρ τους +9. Ο Φρανσίσκο αντέδρασε, όμως τα μεγάλα τρίποντα των ΜακΚίσικ και Λαρεντζάκη, ο οποίος έβαλε στο τέλος και τις βολές της επισφράγισης, έφεραν το πέμπτο «διπλό» για φέτος στα χέρια του Ολυμπιακού. Που μοίρασε 11 ασίστ στο δεύτερο ημίχρονο, βελτίωσε τα ποσοστά του στα δίποντα και έβαλε τα κρίσιμα μακρινά σουτ. Το ρεκόρ πήγε στο 14-11 και με το 2/2 στην προτελευταία αγωνιστική των τόσων προβλημάτων, η ανακούφιση είναι πλέον περίσσια.

Ασφαλώς και ακόμα δεν κατάφερε κάτι ο Ολυμπιακός, όμως αν είχε χάσει στο Μόναχο, το… τρένο της εξάδας θα έμενε λογικά στον σταθμό του. Τώρα, με μια ακόμα πρόκληση πριν την διακοπή για το κύπελλο να είναι μπροστά και να ακούσει στο όνομα Βαλένθια, οι «ερυθρόλευκοι» έβαλαν τις πρώτες καλές βάσεις. Κέρδισαν αρκετό χρόνο, και περιμένουν να δουν αν θα έχουν στην Ισπανία την επόμενη εβδομάδα έξτρα ενίσχυση στο «5» από την επιστροφή του Φαλ. Παρότι δεν έθελξαν με το μπάσκετ τους, πήραν καντάρια ψυχολογίας και δεδομένα μόνο καλύτεροι μπορούν να παρουσιαστούν στην συνέχεια. Ομάδες με τέτοια δυναμική να κάνουν «δύο στα δύο» σε διπλή αγωνιστική με αυτές τις συνθήκες και σχεδόν ετσιθελικά, ελάχιστες υπάρχουν στην Ευρωλίγκα. Το που θα καταλήξει η φετινή εκδοχή του Ολυμπιακού, θα το διαπιστώσουμε σύντομα...

Υ.Γ.: Ο Γιώργος Μπαρτζώκας αφιέρωσε την νίκη στην μνήμη του αδικοχαμένου φίλου του Άρη, Άλκη Καμπανού. Όσο και αν χτυπούν το καρποφόρο δέντρο, το μεγαλείο του δεν κρύβεται και κυρίως δεν λυγίζει...


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x