Νίκος Ζέρβας

Της αμύνης τα παιδιά, και ο Ολυμπιακός είναι εδώ ξανά

Ο Νίκος Ζέρβας γράφει για την πολύτιμη νίκη του Ολυμπιακού στην Βαλένθια, την άμυνα που έκανε τη διαφορά και τον Κέιναν που μίλησε στο κρίσιμο σημείο και τον έστειλε με ψυχολογικό αβαντάζ στην Κρήτη.

Όταν τα πράγματα γίνονται πραγματικά δύσκολα, αυτοί που επιβιώνουν είναι οι πραγματικά σκληροί. Και ο Ολυμπιακός στην Βαλένθια ήταν κάτι παραπάνω από… βράχος. «Δάγκωνε» στην κυριολεξία και δεν άφησε παρά σε ελάχιστα σημεία του παιχνιδιού την ισπανική ομάδα να πιστέψει. Πως θα σπάσει την πρωτοφανή παράδοση που έχουν «χτίσει» οι «ερυθρόλευκοι» στο σπίτι της, με οκτώ πλέον νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια από την πρώτη φορά που συναντήθηκαν οι δυο τους στην Ευρωλίγκα το 2003. Οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα τα πήγαν λοιπόν περίφημα σε έναν ακόμα τελικό, και έκλεισαν ιδανικά την τριάδα αγώνων πριν την διακοπή για την διεκδίκηση του δεύτερου στόχου της σεζόν, το κύπελλο Ελλάδας.

Με αποφασιστικότητα στην άμυνα από το πρώτο λεπτό και λύσεις από όλους, κατάφερε να προηγηθεί από την αρχή της αναμέτρησης με μικρές διαφορές, που σε κάποιο σημείο έχανε, αλλά κατάφερνε με ψυχραιμία να αντιδρά και να κρατάει τον έλεγχο του ρυθμού και της αναμέτρησης. Αν εξαιρέσει κανείς τα 5 λάθη του πρώτου δεκαλέπτου, ο Ολυμπιακός πήρε καλό βαθμό στα αμυντικά ριμπάουντ, εκμηδένισε με τον εξαιρετικό Γουόκαπ την παραγωγή του Κρις Τζόουνς και παρότι δεν ήταν εύστοχος από μακριά, δεν κινδύνευσε να χάσει το παιχνίδι σε καμία περίπτωση. Παρότι ο Φαλ ήταν στο πρώτο πέρασμά του στο ματς εμφανώς εκτός ρυθμού και λογικά, πήρε πράγματα από τους Ράιτ και Πετρούσεφ στην φροντ λάιν. Ο πρώτος ειδικά ήταν ο άξιος συμπαραστάτης του MVP, Αϊζάια Κέιναν. Ο Αμερικανός έβαλε τους 14 από τους 16 πόντους το στο δεύτερο ημίχρονο, εκεί που κρίθηκαν όλα.

Αν δεν υπήρχαν και τα πολλά καλάθια που δημιούργησε στην… πλάτη της άμυνάς του από το υψηλό ποστ η Βαλένθια, το ματς ίσως να είχε τελειώσει και νωρίτερα. Οι Γιόβιτς και Οτζελέγε την κρατούσαν σε επαφή με το σκορ, μέχρι να αναλάβει δράση η… «ερυθρόλευκη» τανάλια. Πριν αναλύσουμε περισσότερα γι’ αυτή, ο Ολυμπιακός είχε ομαδική δουλειά και παίκτες όπως ο Πίτερς που φημίζεται για την εκτελεστική του δεινότητα να του δίνει 11 ριμπάουντ. Τον ΜακΚίσικ να προσθέτει 10 πόντους και μπόλικη ενέργεια στην άμυνα, και τον Γουίλιαμς-Γκος να βάζει κρίσιμα καλάθια όποτε το πράγμα έδειχνε να κολλάει στην επίσης σκληρή και στα όρια του φάουλ άμυνα της Βαλένθια. Το 39-40 του ημιχρόνου, γίνεται 44-57 στο 28΄, με το επί μέρους 17-5 να έχει επιτευχθεί με τους γηπεδούχους να έχουν μία ασίστ και τους παίκτες του Μπαρτζώκα ένα ολοστρόγγυλο μηδενικό στα λάθη. Συναρπαστικό…

Ο Ολυμπιακός έπαιζε δυναμικά στις αλλαγές, έδινε σωστές βοήθειες και ανάγκαζε σε λάθη με καλή πίεση στην μπάλα την Βαλένθια. Τα 15 που έκαναν οι γηπεδούχοι έδωσαν 20 ολόκληρους πόντους στην ελληνική συγκομιδή, που είχε καλές επιστροφές και μόλις δύο λιγότερους πόντους (14-12) στο «ανοικτό» γήπεδο. Και αυτό σημαντικό απέναντι σε ισπανική ομάδα. Όσο οι γηπεδούχοι τα… έσπαγαν πίσω από τα 6.75μ. (5/23), ο Μουμπρού εκνευριζόταν, το μετέδιδε στους παίκτες του και οι τεχνικές ποινές πρόσφεραν εύκολους πόντους στους παίκτες του Μπαρτζώκα. Ο οποίος έχει κάνει το τσέλαντζ του αγώνα στο καθαρό επιθετικό φάουλ του Χάρπερ στον Κέιναν. Αποτέλεσμά αυτού, το εν δυνάμει +8 να γίνει +12 και ο Αμερικανός γκαρντ να μείνει στα τρία αντί για τα τέσσερα φάουλ.

Η τέταρτη περίοδος ήταν μετά από αυτό διαδικαστικού χαρακτήρα, με τους πειραιώτες να καλύπτουν και την διαφορά της ήττας του πρώτου αγώνα για παν ενδεχόμενο ισοβαθμίας με την Βαλένθια. Μετά το 3/3 του τελευταίου διαστήματος, ο Ολυμπιακός έχει 20 μέρες να κοιτάξει τον δεύτερο τίτλο της σεζόν και να βελτιώσει πράγματα στο παιχνίδι του. Ώστε να πάει τον Μάρτιο στο Κάουνας για το έβδομο «διπλό» που θα του ανοίξει διάπλατα όχι μόνο τον δρόμο της εξάδας, αλλά, γιατί όχι, και της τετράδας, καθώς έχει Παναθηναϊκό, Βίρτους και Φενέρμπαχτσε στο ΣΕΦ. Στο πρώτο πολύ κρίσιμο σημείο της σεζόν πάντως, αντέδρασε εξαιρετικά και αποτελεσματικά, έβγαλε χαρακτήρα και μόνο να αισιοδοξεί μπορεί για την συνέχεια. Και τώρα… Ηράκλειο.


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x