Νίκος Ζέρβας

Την ΤΣΣΚΑ στην Πόλη, προέχει η Εφές Ολυμπιακέ

Παρά τα προβλήματα τραυματισμών και τις δυσκολίες ενός εκτός έδρας αγώνα με την ΤΣΣΚΑ, ο Ολυμπιακός στάθηκε εξαιρετικά και ο Νίκος Ζέρβας γράφει από τη Μόσχα για τα κέρδη που απεκόμισε ενόψει Εφές.

Το ότι από το αδιάφορο βαθμολογικά παιχνίδι του Ολυμπιακού με την ΤΣΣΚΑ θα μας έμεναν τόσα πολλά στο τέλος, ομολογώ πως δεν το περίμενα. Κάτι το ότι όλα είχαν κριθεί, κάτι η επιφυλακτικότητα για πιθανούς τραυματισμούς, με είχαν κάνει να πιστεύω πως θα δούμε ένα διαδικαστικού χαρακτήρα παιχνίδι χωρίς ουσία και ενδιαφέρον. Έτσι ήταν στα πρώτα δεκαπέντε λεπτά η μία πλευρά, η ελληνική. Ο Δημήτρης Ιτούδης και οι παίκτες του μπήκαν… φουριόζοι χωρίς να θέλουν να χαρίσουν το παραμικρό και ουσιαστικά… παρέσυραν και τους «ερυθρόλευκους» σε ένα ντέρμπι ως το τέλος.

Γράφει από την Μόσχα ο Νίκος Ζέρβας

Σα να κρινόταν κάτι σημαντικό, σα να ήθελαν αμφότερες να δείξουν πόσο μεγάλο ημιτελικό θα δούμε στην Κωνσταντινούπολη, αν βγουν αλώβητες από τα συναπαντήματα με Εφές και Μπασκόνια αντίστοιχα. Αυτό το ντέρμπι, μπορεί να το έχασε στο τέλος ο Ολυμπιακός, αλλά τα κέρδη του είναι τεράστια. Αγωνιστικά και ψυχολογικά. Χωρίς Λοτζέσκι και Γκριν, άρα με -20 πόντους από τον μέσο όρο του στη διοργάνωση, κοίταξε στα μάτια ως το τελευταίο δευτερόλεπτο μία ομάδα που στην κανονική περίοδο έχει μόλις μία ήττα μπροστά στο κοινό της και μάλιστα με υψηλό σκορ. Στον ρυθμό της και όχι με… κλεφτοπόλεμο. Έδειξε πόσο σημαντική δουλειά έγινε από την αρχή της σεζόν και πως μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός πως εξασφάλισε ένα μήνα πριν το τέλος του μαραθωνίου τη πρόκριση και το πλεονέκτημα έδρας.

Η εμφάνιση, παρότι επιδέχεται σημαντικές βελτιώσεις, έδωσε καντάρια θάρρους και αυτοπεποίθησης για τη συνέχεια. Δεν είναι λίγο αυτό που έγινε, καθώς ήταν θέμα ενός αμυντικού ριμπάουντ στο 81-81 μετά την τριποντάρα του εκπληκτικού Παπαπέτρου (το παιδί στη φυσική του θέση έχει λαμπρό μέλλον) να έρθει ακόμα και το «διπλό». Αν είναι να νικήσει μία φορά φέτος την «αρκούδα» ο Ολυμπιακός, ας το κάνει εκεί που πρέπει. Με τα ελληνόπουλά του να έχουν πετύχει τους 76 από τους 86 πόντους και πέντε εξ΄ αυτών να έχουν διψήφιο αριθμό πόντων, μόνο κέρδη μπορεί να μετράει. Το παιχνίδι γύρισε από το -14, διότι η άμυνα θύμισε πρωταθλητή Ελλάδος, η δημιουργία της ΤΣΣΚΑ που έκανε το ένα λάθος πίσω από το άλλο λόγω πίεσης, περιορίστηκε στο έπακρο και ο Ολυμπιακός τελείωσε με περισσότερα επιθετικά ριμπάουντ, λιγότερα λάθη, περισσότερα κλεψίματα και ίδιες ασίστ!

Ο Σφαιροπουλος με τα ψηλά σχήματά του και τον Παπανικολάου στο «2» να μαρκάρει τα αντίπαλα γκαρντ, έδωσε ρεσιτάλ, περιορίζοντας την ΤΣΣΚΑ και οδηγώντας την σε παιχνίδι ενός εναντίον ενός, με τον Τεόντοσιτς να παίζει χωρίς δεύτερη πάσα για συνεχόμενες επιθέσεις. Χάρη στο ταλέντο του και την εκνευριστική ευστοχία της πρωταθλήτριας Ευρώπης από τις βολές, το ροζ φύλλο έμεινε στη Μόσχα. Ο Ολυμπιακός μπορεί και ακόμα καλύτερα και έχει την ευκαιρία να το αποδείξει, αρκεί να προσπεράσει, το σε αντίθεση με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, υψηλό εμπόδιο της Εφές.

Για να γίνει αυτό απέναντι σε μία ομάδα που έκανε εξαιρετικό φινάλε στη σεζόν, είναι σε μεγάλη φόρμα και διαθέτει αρκετούς αθλητικούς παίκτες που μπορούν να βάλουν δύσκολα πρέπει με μία πρώτη ματιά να γίνουν τα εξής: Ο Ολυμπιακός να την κοντράρει όσο γίνεται στην αθλητικότητα, να μην την αφήσει να τρέξει στο ανοικτό γήπεδο, να θωρακίσει αμυντικά τη ρακέτα του και να μην της επιτρέψει πολλά επιθετικά ριμπάουντ στα οποία διακρίνεται. Θα είναι κομβικό να αποδιοργανώσει τον Τόμας Ερτέλ ο οποίος θα πρέπει να μείνει χαμηλά σε σκορ και δημιουργία.

Επί προσθέτως οι ψηλοί Ντάνστον και Χάνεϊκατ είναι ένας κίνδυνος που χρίζει περιορισμού, όπως και η καλή περιφερειακή άμυνα για να μην βρουν ρυθμό οι σουτέρ της. Το αρνητικό είναι πως ο Λοτζέσκι, αν προλάβει κάποιο ματς θα είναι από το τέταρτο (αν χρειαστεί) και μετά, αλλά το τεστ της κάλυψης του «3» το πέρασε με επιτυχία ο μελλοντικός ηγέτης αυτή της ομάδας, Ιωάννης Παπαπέτρου. Το θετικό είναι η ευκολία με την οποία ο Ολυμπιακός μπορεί να καλύψει ενδεχόμενο στραβοπάτημα σε ένα εκ των δύο πρώτων αγώνων στο ΣΕΦ, καθώς η Εφές δε διακρίνεται για την σκληράδα της έδρας της. Καλό θα είναι όμως να γίνει το 2-0 και όλα να πάρουν το δρόμο τους. Δεν είναι καιρός για ρίσκο. Θα περιμένει άλλωστε, λογικά, στην Πόλη και η ΤΣΣΚΑ…

Ώρα για πλέι οφ...

Y.Γ.1 Σπανούλης αυτός που πρέπει την ώρα που πρέπει. Αναμενόμενο και ακόμα είναι στην… αρχή της επανόδου στην κανονικότητα.

Υ.Γ.2: Δεν θα είναι εύκολη υπόθεση η Εφές και ευτυχώς το έχουν καταλάβει καλά άπαντες στην ομάδα.


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x