Νίκος Ζέρβας

Το… δίδυμο φωτιά και το «κλειδί» του Ολυμπιακού

Τα πρώτα δείγματα του νέου Ολυμπιακού είναι γεγονός και ο Νίκος Ζέρβας γράφει για το θετικό για την εποχή επίπεδο, αλλά και τον… τρόμο που θα σκορπά στις αντίπαλες άμυνες το δίδυμο Σπανούλη-Γκριν.

Οι πρώτες φιλικές τηλεοπτικές εικόνες του νέου Ολυμπιακού στο τουρνουά της Κρήτης με αντίπαλο τον Ερυθρό Αστέρα, σίγουρα έδωσαν ένα στίγμα για τη μέχρι τώρα πορεία της προετοιμασίας των πρωταθλητών Ελλάδας, χωρίς όμως να χρειάζεται ενθουσιασμός για τα θετικά και απογοήτευση για τα αρνητικά που έδειξαν. Αυτό που σίγουρα κρατάει ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, είναι πως για την εποχή, είδε όσα θέλει να δει, αφού μην ξεχνάμε πως η κούραση σε αυτό το σημείο παίζει καθοριστικό ρόλο. Ζητούμενο φέτος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, είναι τα χέρια και τα πόδια να αρχίσουν να λύνονται από τα μέσα Οκτώβρη και έπειτα.

Γράφει ο Νίκος Ζέρβας

Παρότι ο Ολυμπιακός έχει λίγες αλλαγές στο ρόστερ και η προπονητική φιλοσοφία δύσκολα θα έχει πολλές διαφοροποιήσεις, το πρώτο δυνατό τεστ της σεζόν επιβεβαίωσε αρκετά πράγματα για το πώς θα παίξουν οι «ερυθρόλευκοι». Δημιούργησε παράλληλα και κάποιους προβληματισμούς. Οι πρωταθλητές, έδειξαν ομάδα που θα στηριχτεί πολύ στις συνεργασίες και στην υπομονετική κυκλοφορία της μπάλας, με στόχο την εύρεση της καλύτερης δυνατής επιθετικές επιλογής και την ποσότητα στη δημιουργία. Η κατανομή στις προσπάθειες διπόντων και τριπόντων ήταν εξαιρετική (37-20), όπως και τα ποσοστά ευστοχίας στα σουτ δύο πόντων. Ο Ολυμπιακός μέσω τις σφικτής του άμυνας στις αλλαγές και την περισσότερη πίεση που έχει βάλει στη μπάλα (ακόμα και στα πρώτα μέτρα της αντίπαλης επίθεσης), ψάχνει και το εύκολο καλάθι στον αιφνιδιασμό, κάτι που του έδινε ώθηση και πέρυσι.

Αυτό που φαίνεται να λύνει στην επίθεσή του είναι η… μοναξιά του Σπανούλη. Ο αρχηγός, στο πρώτο ημίχρονο είχε το μυαλό του περισσότερο στη δημιουργία και ήταν εξαιρετικός εκτελεστικά στην επανάληψη, όμως ο Ερικ Γκριν είναι φανερό πως του «λύνει» τα χέρια. Ο Αμερικανός, είναι αυτό που έλλειπε πέρυσι με την αποχώρηση του Σλούκα. Έχει τρομερό επιθετικό ταλέντο, βάζει τη μπάλα στο καλάθι με πολλούς τρόπους και δίνει την ευχέρεια στον προπονητή του να έχει έναν πολύ καλό σκόρερ ακόμα και όταν ξεκουράζεται ο Σπανούλης. Όταν δε, βρεθούν και μαζί και χρησιμοποιηθούν περισσότερο στην ίδια πεντάδα, οι αντίπαλες άμυνες θα υποφέρουν. Αν μάλιστα στο «3» είναι την ίδια ώρα ο Λοτζέσκι…

Χαμόγελα σκόρπισε σίγουρα η πολύ καλύτερη κατάσταση αθλητικά, σωματικά και πνευματικά στην οποία βρίσκεται σε σχέση με πέρυσι ο Κώστας Παπανικολάου, αλλά και οι, επιτέλους, περισσότερες επιθετικές πρωτοβουλίες που παίρνει με αυτοπεποίθηση ο Μάντζαρης. Αναμφίβολα, το γεγονός της βραδιάς ήταν η επιστροφή του Πάτρικ Γιάνγκ έπειτα από δέκα μήνες απουσίας. Ο Αμερικανός σέντερ, είναι φανερό πως δεν πατάει ακόμα καλά, φοβάται το πόδι του, αλλά αυτό είναι εντελώς φυσιολογικό. Η διαχείριση του τραυματισμού του γίνεται άψογα από τον Ολυμπιακό που για να λειτουργήσει σωστά και να πετύχει, θα πρέπει ο θηριώδης παίκτης να είναι απόλυτα καλά. Ο… βοηθός του Κεμ Μπιρτς πάντως, δείχνει έτοιμος να τον βοηθήσει όσο θα καλύπτει το χαμένο έδαφος, λαμβάνοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στα πρώτα επίσημα παιχνίδια. Δεν είναι ο παίκτης που θα σε… θαμπώσει, αλλά έχει ικανότητες και όσο περνάει ο καιρός θα δείχνει ολοένα και καλύτερο πρόσωπο.

Στα αρνητικά, εκτός από τα σκαμπανεβάσματα στην απόδοση, τα «νεκρά» διαστήματα και τα αβίαστα λάθη λόγω των εργατοωρών στις προπονήσεις, ο Ολυμπιακός έδειξε αδυναμία στην αμυντική θωράκιση της ρακέτας του, χωρίς να σημαίνει πως γι’ αυτό ευθύνονται μόνο οι ψηλοί του. Το γεγονός πως κορυφαίοι του Αστέρα ήταν οι αργοκίνητοι Κούζμιτς και Μπιέλιτσα, συν του ότι χάθηκαν αρκετά αμυντικά ριμπάουντ, προβληματίζει, όμως αυτή η αδυναμία θα καλυφθεί όσο ανεβαίνει ο Γιανγκ. Αυτός άλλωστε, είναι το μεγάλο στοίχημα και το «κλειδί» για την εύρυθμη λειτουργία. Κατά τα άλλα, οι «ερυθρόλευκοι» είναι στο σωστό δρόμο, έχουν μεγάλο όπλο την ομοιογένεια, την γνώση των ρόλων από όλους και τις σωστές αρχές στο παιχνίδι τους.

Ακόμα και η, δικαιολογημένη ως ένα σημείο, γκρίνια για τη μη απόκτηση ξένου πάουερ φόργουορντ, μπορεί κατά τη διάρκεια της σεζόν να φθίνει, αφού Παπαπέτρου και Αγραβάνης θα μπορέσουν να δώσουν και πρέπει να δώσουν 12 με 15 λεπτά ξεκούρασης στον Γιώργο Πρίντεζη. Αρκεί ο Συριανός να είναι υγιής…


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x