Νίκος Ζέρβας

Το... σημάδι και το σημαντικότατο «κλειδί»

Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει στην αφιλόξενη γι’ αυτόν «Φερνάντο Μπουέσα Αρένα» την Λαμποράλ και ο Νίκος Ζέρβας γράφει από την ισπανική πόλη γιατί το συγκεκριμένο παιχνίδι είναι ιδιαίτερα κρίσιμο.

Στον χώρο της εξόδου Β-15 του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» απ’ όπου αναχώρησε η αποστολή του Ολυμπιακού για τη Βιτόρια, υπάρχει μία μεγάλη διαφήμιση σε έναν από τους τοίχους, που προτρέπει τους ταξιδιώτες να επισκεφτούν το Βερολίνο! Την πόλη που αποτελεί τον φετινό τελικό προορισμό της Ευρωλίγκας και στην οποία θέλουν πολύ να επιστρέψουν μετά από επτά χρόνια οι «ερυθρόλευκοι». Και μπορεί Γενάρη μήνα να είναι πολύ πρόωρο ως ουτοπικό, τέτοιες συμπτώσεις να γίνονται αφορμή για συζήτηση περί προκρίσεων σε Final Four, όμως η προσεχής αποστολή του πρωταθλητή Ελλάδας, στην Ισπανία, είναι κομβική.

Γράφει από τη Βιτόρια ο Νίκος Ζέρβας

Κόντρα στην πολύ φορμαρισμένη και μόλις τέσσερις φορές ηττημένη σε δεκαπέντε παιχνίδια με τον Ολυμπιακό στο γήπεδό της, Λαμποράλ, ο Σφαιρόπουλος και οι παίκτες του σε καμία περίπτωση δεν παίζουν την… ύπαρξή τους, όμως αν νικήσουν, βάζουν πολύ σημαντικές βάσεις ενόψει της συνέχειας. Η νίκη της πρεμιέρας με τη Μπαρτσελόνα, αν …ντουμπλαριστεί σε μία έδρα που ενδέχεται αρκετές ομάδες να έχουν απώλειες, θα ανοίξει διάπλατα τον δρόμο για ένα 4-0, που θα τινάξει στα ύψη την αυτοπεποίθηση. Ακολουθούν δύο θεωρητικά, εύκολες αποστολές κόντρα σε Μπάμπεργκ στο ΣΕΦ και Ζαλγκίρις στο Κάουνας.

Ο σοβαρός και πλήρης Ολυμπιακός, μπορεί να τα καταφέρει κόντρα σε γερμανούς και λιθουανούς, αν και κανένα παιχνίδι σε αυτό το επίπεδο δεν είναι εύκολο. Όμως για να έρθει το 4-0, που θα βάλει γερές βάσεις πρόκρισης στα προημιτελικά, πρέπει πρώτα να γίνει το 2-0. Στη Βιτόρια περιμένει ο Μπουρούσης και η παρέα του. Ο διεθνής σέντερ, παρά το πένθος του, θα κάνει την καρδιά του πέτρα, θα αψηφήσει την σωματική και ψυχολογική κούραση και θα επιστρέψει λίγη ώρα πριν το τζάμπολ για να αγωνιστεί. Αν μη τι άλλο, πάντα ήταν παλικάρι και έβγαινε μπροστά, πόσο μάλλον τώρα, που διάγει την καλύτερη περίοδο της καριέρας του σε προσωπικό επίπεδο.

Από τη στιγμή που η Λαμποράλ, είναι η μοναδική ομάδα που έχει κερδίσει φέτος τον Ολυμπιακό μακριά από το ΣΕΦ, καταλαβαίνει κανείς πως η αποστολή είναι δύσκολη. Η αυτοπεποίθηση των Βάσκων είναι στα ύψη μετά τις συνεχόμενες νίκες σε Ευρωλίγκα και πρωτάθλημα, το γήπεδο θα γεμίσει, αλλά οι «ερυθρόλευκοι», έχουν λόγους για να αισιοδοξούν πως το αποτέλεσμα θα είναι διαφορετικό απ’ ότι αυτό στις 23 Οκτωβρίου. Πλέον γνωρίζουν καλά την αντίπαλο και τα κρυφά ατού της, δεν θα παίξουν τόσο άσχημα στην άμυνα για να της επιτρέψουν 96 πόντους σε 45 λεπτά, έχουν καλύτερη ψυχολογία απ’ ότι στην αρχή της σεζόν –δύο ήττες από Παναθηναϊκό- και κυρίως, έχουν αποκτήσει πλέον ομοιογένεια.

Εκείνο το φθινοπωρινό βράδυ στη Βιτόρια, η ομάδα είχε κάνει μαζί όλες και όλες δέκα προπονήσεις και οι ξένοι δεν είχαν προλάβει να μάθουν καλά-καλά τα ονόματα των νέων τους συμπαικτών. Πέρασαν δυόμισι μήνες, ακολούθησαν μεγάλες νίκες χωρίς βασικότατα ατού με καλό μπάσκετ. Στο χέρι του Ολυμπιακού είναι να φτιάξει από νωρίς υπέρ του τις καταστάσεις στο παρκέ και να πάρει ένα «διπλό» χρυσάφι ή αλλιώς ένα σημαντικότατο… κλειδί πρόκρισης.

Υ.Γ. Εκτός από την άμυνα σε περιφέρεια και ζωγραφιστό, μεγάλο ρόλο θα παίξει ο έλεγχος του ρυθμού, τα ριμπάουντ, η σωστή-σίγουρη κυκλοφορία της μπάλας (η Λαμποράλ είναι μετρ στο να κλέβει μπάλες) και ο περιορισμός των παικτών που δεν λογίζονται ως πρώτα «βιολιά».


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x