Νίκος Ζέρβας

Τον πρόδωσε γιατί την… αγαπούσε

Ο Νίκος Ζέρβας γράφει για την δίκαιη ήττα του Ολυμπιακού από την Ζενίτ στην Αγία Πετρούπολη, την άμυνα που εμφανίστηκε για μόλις δέκα λεπτά και τα χαμένα ριμπάουντ που στοίχισαν στο τέλος.

Σε έναν μαραθώνιο γεμάτο ποιότητα και παγίδες όπως η Ευρωλίγκα, για να επιβιώσεις κάθε βραδιά ανεξαρτήτως έδρας και αντιπάλου, θα πρέπει να εκμεταλλεύεσαι πρωτίστως το βασικό σου όπλο. Στα παιχνίδια που προηγήθηκαν, ο Ολυμπιακός κατάφερε να φτάσει σε έξι νίκες σε ισάριθμους αγώνες στην έδρα του και να παρουσιάσει ένα άκρως ανταγωνιστικό πρόσωπο στην Βαρκελώνη, επειδή έπαιξε καταπληκτική άμυνα. Αυτό είναι το βασικό του ατού και έπονται το ταλέντο στην επίθεση και οι περισσότερες προσωπικότητες που έχει πλέον στο ρόστερ του.

Στην Αγία Πετρούπολη, η δεύτερη μέχρι σήμερα καλύτερη άμυνα της Ευρωλίγκας, πήρε κάκιστο βαθμό για τριάντα λεπτά, επιτρέποντας πέντε περισσότερους πόντους απ’ ότι δεχόταν μέσο όρο στα οκτώ πρώτα παιχνίδια στην Ζενίτ. 75 κατάφεραν να σκοράρουν οι παίκτες του Τσάβι Πασκουάλ σε πρώτο, δεύτερο και τέταρτο δεκάλεπτο, 70 δέχονταν οι παίκτες του Μπαρτζώκα, οπότε καταλαβαίνει κανείς μέσες άκρες τι ακριβώς έγινε στην «Sibur Arena». Με την χειρότερη αμυντική επίδοση φέτος σε ημίχρονο όπου δέχθηκε 49 πόντους, τα πρώτα… σημάδια φάνηκαν νωρίς-νωρίς. Ή μάλλον είχαν φανεί από το πρώτο δεκάλεπτο, όπου ο Ολυμπιακός δέχθηκε 25 με 5/7 τρίποντα των γηπεδούχων, έχοντας δώσει μόλις ένα αμυντικό φάουλ!

Το πόσο κακή ήταν η προσέγγιση και η προσπάθεια στην άμυνα, γίνεται ακόμα πιο αντιληπτό από το ότι οι «ερυθρόλευκοι» με 9 ασίστ για 2 λάθη, ήταν στο -6, καθώς έστω και όχι και τόσο ορθόδοξα, κατάφεραν να σκοράρουν 43. Η άμυνα που έχει αναγκάσει τους αντιπάλους μέχρι απόψε στα χειρότερα ποσοστά ευστοχίας (48% στα δίποντα και 27% στα τρίποντα), άφησε, την ποιοτική και φορμαρισμένη για να είμαστε απόλυτα ακριβείς, ρωσική ομάδα να σουτάρει με 62,5% δίποντα και 50% στα τρίποντα. Και όλα αυτά χωρίς να έχει πάει ψηλά ο σούπερ σταρ των αντιπάλου, Τζόρνταν Λόιντ, ούτε η φροντ λάιν να έχει κάνει κάτι το εξαιρετικό. Η «ζημιά» έγινε από τον πρώην παίκτη του Ρεθύμνου, Κόνερ Φράνκαμπ, ο οποίος φόρτωσε με κάθε τρόπο 16 πόντους το καλάθι του Ολυμπιακού. Και να πεις ότι δεν τον ήξεραν…

Τίποτα όμως δεν χάνεται σε ένα ημίχρονο όταν η διαφορά είναι μόλις στους έξι πόντους. Είχε φροντίσει ο καλύτερος φετινός επιθετικά Γουόκαπ να κρατήσει την διαφορά σε ανεκτά επίπεδα. Ο Ολυμπιακός έπαιξε εξαιρετικά στα μετόπισθεν στο τρίτο δεκάλεπτο, κράτησε την Ζενίτ στους 9 πόντους αναγκάζοντάς την σε 7 λάθη σε εκείνο το διάστημα, όμως δεν κατάφερε να προηγηθεί. Και εκεί κρίθηκαν όλα, καθώς ο τρόπος επίθεσης ήταν ανορθόδοξος και ατομικός, ενώ δεν μπήκαν ούτε τα λίγα αμαρκάριστα σουτ που βγήκαν. Μπάρον και Λόιντ πήραν την σκυτάλη από τον Φράνκαμπ, και ο Κουζμίνσκας με τρία επιθετικά ριμπάουντ που έγιναν καλάθια, τελείωσε την σεμνή τελετή. Τα χαμένα αμυντικά ριμπάουντ, σε συνδυασμό με την φυσιολογική κόπωση του συγκινητικού Φαλ (δεν πήρε καμία βοήθεια από Μάρτιν και Ζαν Σαρλ), διευκόλυναν το έργο της Ζενίτ. Έβρισκε πλέον εύκολα διαδρόμους στην ρακέτα και δεν της στοίχισαν τα 3/9 που είχε πλέον πίσω από τα 6.75.

Όπως εξελίχθηκε το παιχνίδι για τον χειρότερο συνολικά φετινό Ολυμπιακό στην διοργάνωση, το ανατρέψιμο -6 της διαφοράς για το ενδεχόμενο ισοβαθμίας με την ποιοτική ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ, ίσως να είναι μία κάποια παρηγοριά. Όμως δεδομένα αν η αγαπημένη του άμυνα δεν τον είχε… προδώσει, οι πιθανότητες για ένα πολύ σημαντικό εκτός έδρας βήμα θα ήταν πολύ περισσότερες. Όσο πιο σύντομα ο Ολυμπιακός αρχίσει να αξιοποιεί τις ευκαιρίες μακριά από το ΣΕΦ, τόσο πιο γρήγορα θα είναι σε θέση να ορίσει και το φετινό του «ταβάνι» στην διοργάνωση. Για να μακροημερεύσει η προσπάθεια και να αποκτήσει τις βάσεις αυτοπεποίθησης και σιγουριάς που χρειάζονται, είναι αναγκαία τα ροζ φύλλα μακριά από το κοινό του.

Υ.Γ.: Εκτός από την άμυνα, υστέρησαν και πολλοί κομβικοί παίκτες, ή κάποιοι ρολίστες δεν έδωσαν το κάτι παραπάνω. Όπως σωστά επεσήμανε και ο κόουτς Μπαρτζώκας, αρκετοί δεν έκαναν την υπέρβαση όταν έπρεπε για να γυρίσει… τούμπα το ματς. Ακολουθεί ακόμα πιο δύσκολη αποστολή κόντρα στην Εφές και θα είναι αναγκαίο να βρεθεί αν ήταν απλά θέμα ημέρας, θέμα rotation ή έλλειψης ενός ακόμα κανονικού ψηλού. Ο τελευταίος πάντως είναι ήδη στον Πειραιά και μετά από λίγες αναγκαίες ημέρες προσαρμογής, θα διορθώσει σε μεγάλο βαθμό το ξεκάθαρο πρόβλημα…


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x