Νίκος Ζέρβας

Ώρα να… οργανωθούμε, Ολυμπιακέ

Ο Ολυμπιακός ολοκλήρωσε με τέσσερις ήττες στα πέντε τελευταία ματς, μία κατά τα άλλα, πολύ καλή κανονική περίοδο και ο Νίκος Ζέρβας γράφει για τα πλέι οφ με τη Ζαλγκίρις και την ανάγκη σταθεροποίησης

Τα αποτελέσματα και η συναρπαστική εξέλιξη των αγώνων στην τελευταία αγωνιστική της Ευρωλίγκας, παρότι, δυστυχώς, δεν διεξήχθησαν την ίδια μέρα και ώρα, απέδειξαν εκτός από την τεράστια αίγλη και τη δυναμική της διοργάνωσης, τη μεγάλη αξία των ομάδων που προστάτευσαν την αξιοπιστία του προϊόντος.

Ακόμα και οι αδιάφοροι τα έδωσαν όλα, κλείνοντας τα στόματα των υπερβολικών, που παίρνοντας αφορμή από το συνεχιζόμενο λάθος της διοργανώτριας αρχής με την τελευταία «στροφή», πότισαν με ατελείωτο δηλητήριο το μυαλό και τη σκέψη του κόσμου. Νωρίτερα είχαν φροντίσει, και θα συνεχίζουν να το κάνουν, να βάζουν «μπαρούτι» για χίλιους δύο άλλους λόγους, που επιτρέψτε μου να διατηρώ επιφυλάξεις για το… αθώο των προθέσεων.

Γράφει ο Νίκος Ζέρβας

Ας τελειώνει λοιπόν μία και καλή από την επόμενη σεζόν αυτή η κουβέντα, που μας ταλαιπωρεί και δεν μας αφήνει να απολαύσουμε στο 100% την κορυφαία, πιο συναρπαστική, απρόβλεπτη και ποιοτική διασυλλογική διοργάνωση του μπάσκετ, μετά το ΝΒΑ. Η τελική βαθμολογία, δίνει σε όλες τις ομάδες αυτό που άξιζαν και μπαίνουμε στα πλέι οφ, που έχουν ξεκάθαρα φαβορί (ΤΣΣΚΑ, Φενέρμπαχτσε, Ολυμπιακό) και ένα ζευγάρι όπου αναμένεται να… κόψει την ανάσα (Παναθηναϊκός-Ρεάλ). Αιτιολογώ το παραπάνω «άξιζαν ο,τι πήραν», καθώς της Ρεάλ δεν της φταίει ο (καθαρός και ξάστερος) συνδυασμός της τελευταίας αγωνιστικής, αλλά η ήττα από την αδιάφορη και κατώτερων δυνατοτήτων, Βαλένθια.

Ο Παναθηναϊκός, της την άρπαξε στο… νήμα, καθώς στους πέντε τελευταίους γύρους της κούρσας πήρε ισάριθμες νίκες και εκμεταλλεύτηκε τα υπόλοιπα αποτελέσματα. Έχει και αυτό την αίγλη και το ξεχωριστό απρόβλεπτο ενδιαφέρον του. Ακόμα και αν ο Ολυμπιακός έχανε την τρίτη θέση, δε θα του έφταιγε ενδεχόμενη ήττα της Ρεάλ από τη Μπάμπεργκ, αλλά οι δικές του… αυτοκτονίες κόντρα στην αδιάφορη Μπαρτσελόνα, στη Μάλαγα και χθες κόντρα στην Ζαλγκίρις, με τις δικαιολογίες του συναπαντήματος με την ομάδα του «Σάρας» στη αυλαία βέβαια να είναι πολλές.

Ακόμα και όταν όλα δούλευαν ρολόι στο παρκέ το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής και ο Ολυμπιακός είχε +16 με τους λιθουανούς να πελαγοδρομούν, η κούραση που δεδομένα θα ερχόταν λόγω των τεσσάρων σπουδαίων απουσιών σε φόργουορντ και φροντ λάιν, δεν άφηνε κανέναν να εφησυχάσει. Από το 26’ και έπειτα, οι «ερυθρόλευκοι» παρέδωσαν… πνεύμα, η Ζαλγκίρις του πιο ανερχόμενου-κορυφαίου προπονητή στην Ευρώπη, Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, τα έκανε όλα τέλεια «διαβάζοντας» και την παραμικρή λεπτομέρεια και το ματς έγινε ντέρμπι. Οι λύσεις στην επίθεση έρχονταν με το… σταγονόμετρο, το πικ εν ρολ των «ερυθρόλευκων» είχε κονιορτοποιηθεί, το μακρινό σουτ δεν ερχόταν και στην αντίπερα όχθη το ένα μις ματς διαδεχόταν το άλλο.

Η ενέργεια της Ζαλγκίρις, τα πολλά κλεψίματά της, οι περισσότερες ασίστ της, τα κρίσιμα επιθετικά ριμπάουντ στο τέλος, αλλά και κάποια λάθη στη διαχείριση από ελληνικές πλευράς, έγειραν την πλάστιγγα οριστικά υπέρ της, αφού πρώτα το άρτια εκτελεσμένο σύστημα στην τελευταία επίθεση της παράτασης και το ελεύθερο σουτ του αρχηγού δεν βρήκε στόχο. Λίγες ώρες αργότερα, η Ρεάλ δε μπήκε αυτή τη φορά στη διαδικασία να δώσει τροφή για σχόλια και ο Ολυμπιακός θα συναντήσει ξανά τη Ζαλγκίρις με φόντο το έβδομο Final Four του τα δέκα τελευταία χρόνια. Το γεγονός πως η αντίπαλός του είναι για πρώτη φορά στα πλέι οφ μετά τη σεζόν 1998/99 όπου τον απέκλεισε στον ημιτελικό του Μονάχου, λέει από μόνο του πολλά για την αξία του επιτεύγματός της και τις δυσκολίες που μπορεί να βάλει στον δρόμο για το Βελιγράδι.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Αγωνιστικά η Ζαλγκίρις είναι δεδομένο πως θα εξαντλήσει κάθε πιθανότητα και σπιθαμή ελπίδας που θα της δώσει αντίπαλος, παίζοντας σωστό και σκεπτόμενο μπάσκετ. Η χθεσινή, έστω και ειδικών συνθηκών, ήττα, πρέπει να αποτελέσει το ισχυρότερο εφόδιο στην προετοιμασία του Ολυμπιακού. Όσο και αν στα πλέι οφ μπορεί και οι δύο να παρουσιάσουν άλλα τρικ και τακτικές, «μπούσουλας» θα πρέπει να είναι και αυτό το παιχνίδι. Και όσο και αν οι απουσίες των Πρίντεζη, Παπανικολάου, ΜακΛίν και Τιλί, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο, δεν αλλάζουν το γεγονός πως οι «ερυθρόλευκοι» για ένα ακόμα παιχνίδι, παρουσίασαν μέσα σε ένα σαραντάλεπτο δύο διαφορετικά πρόσωπα. Πιστή… αντιγραφή όλης της φετινής πορείας δηλαδή, που σε αντίθεση με τις άλλες χρονιές, δε διακρινόταν από την σταθερότητα.

Πλέον όμως τα… ψέματα, οι δοκιμές, οι δικαιολογίες και τα περιθώρια τελείωσαν. Ο Ολυμπιακός δεν πλήρωσε τις τέσσερις ήττες στα πέντε τελευταία παιχνίδια του και θεωρητικά έχει την πιο βατή αντίπαλο από αυτές που τερμάτισαν στις θέσεις 5-8. Απόλυτος σεβασμός σε αυτά που έχει πετύχει η Ζαλγκίρις και ο «Σάρας», όμως δεν έχει ούτε την εμπειρία, ούτε την ποιότητα και κυρίως το «βάθος» στο ρόστερ για να αποκλείσει την ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου σε σειρά πέντε αγώνων. Αρκεί, όπως εύλογα ζήτησε ο κόουτς, να έχει όλα τα όπλα στη φαρέτρα του, για να παρουσιάσει επιτέλους αυτό που θέλει και μπορεί. Αρκεί ο Ολυμπιακός να… οργανωθεί και να αντιμετωπίσει με τη δέουσα σοβαρότητα αυτή τη σειρά και να βρεθεί για έναν ακόμα χρόνο στο ραντεβού των κορυφαίων. Εκεί που ανήκει…

Υ.Γ.1: Τι έγινε τελικά είναι… στημένη ή όχι η Ευρωλίγκα; Ασφαλώς και όχι είναι η απάντηση.

Υ.Γ.2: Ο Στρέλνιεκς έπαιξε κάποιες κακές άμυνες όταν η Ζαλγκίρις έκανε το 15-0 και ο Σφαιρόπουλος του πέρασε το μήνυμα κρατώντας τον στον πάγκο μέχρι το τέλος. Έχω την αίσθηση πως χρειαζόταν στο τέλος.

Υ.Γ.3: Τόμπσον και Γουίλτζερ έδωσαν βοήθειες και αυτό είναι θετικό ενόψει της συνέχειας, παρότι το rotation θα «κλείσει» αναγκαστικά και φυσιολογικά. Εκκρεμεί και μία απόφαση για να ισορροπήσει καλύτερα ο τρόπος χρησιμοποίησης των πέντε γκαρντ. Θα παρθεί πιο εύκολα με την επιστροφή του Παπανικολάου.

Υ.Γ.4: Το ότι η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να είναι ξανά με δύο ομάδες στο Final Four είναι από μόνο του ένα πολύ ευτυχές γεγονός, αρκεί να γίνει και πράξη. Σε συνδυασμό με το Final Four της ΑΕΚ, θα είναι μία ακόμα απόδειξη πως το άθλημα είναι μίλια μακριά από τα υπόλοιπα στην χώρα μας.

Υ.Γ.5: Οι Ολυμπιακοί που τα… ισοπέδωσαν όλα μετά από μία φυσιολογική βάσει απουσιών ήττα, λόγω του ότι αυτή έδωσε το πλεονέκτημα στον Παναθηναϊκό, καλύτερα να σκεφτούν πόσο ευεργετικό θα είναι αν η ομάδα τους περάσει στο Final Four, να έχει και ο αντίπαλος το ίδιο έλλειμμα ενέργειας στους τελικούς του πρωταθλήματος, έχοντας παρουσία στο Βελιγράδι. Πέρυσι ο τίτλος χάθηκε κυρίως γι’ αυτό…


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x