Live με τον Γιώργο Μαζιά

Φιλάκια στον Κλίντον!

Στις κερκίδες του Ράστενμπεργκ ήταν ο τέως πλανητάρχης Μπιλ Κλίντον. Περίμενε θρίαμβο των ΗΠΑ και πρόκριση στους «8». Υπολόγισε χωρίς τον Μίλοβαν Ράγεβατς. Ο Σέρβος τεχνικός της Γκάνας του έστειλε χαιρετίσματα για τους αμερικάνικους βομβαρδισμούς του 1999 στο Βελιγράδι με πύραυλο εδάφους – αέρος από τον Ασαμόα Γκιάν.

Στις κερκίδες του Ράστενμπεργκ ήταν ο τέως πλανητάρχης Μπιλ Κλίντον. Περίμενε θρίαμβο των ΗΠΑ και πρόκριση στους «8». Υπολόγισε χωρίς τον Μίλοβαν Ράγεβατς. Ο Σέρβος τεχνικός της Γκάνας του έστειλε χαιρετίσματα για τους αμερικάνικους βομβαρδισμούς του 1999 στο Βελιγράδι με πύραυλο εδάφους – αέρος από τον Ασαμόα Γκιάν.

Γράφει από το Γιοχάνεσμπουργκ ο Γιώργος Μαζιάς

Στην αρχή, ήταν το πρώτο γκολ του Κέβιν Πρινς (πρίγκηπας) Μπόατενγκ με τη Γκάνα που άνοιξε το δρόμο για τα προημιτελικά. Μόνο Καμερούν (1990) και Σενεγάλη (2002) έχουν φτάσει τόσο ψηλά εκπροσωπώντας την Αφρική σε Μουντιάλ.

Να δούμε αν ο Μπόατενγκ κάνει και 14ο τατού στο σώμα του μετά το γκολ του έβαλε. Ως τώρα έχει 13! Ένα από αυτά έχει δυο κλόουν με τον έναν να γελάει και τον άλλο να κλαίει. «Γέλα τώρα, κλάψε μετά», λέει ο ίδιος ότι σημαίνει. Για την ώρα, γελάει και μάλιστα δυνατά.

Κλαίει σίγουρα ο Λεβ που θα τον ήθελε σήμερα κόντρα στη Γερμανία δίπλα στον ετεροθαλή αδελφό του Ζερόμ. Σαν αδέλφια πάντως δεν λένε ούτε καλημέρα. Ο Κέβιν έπαιξε σε όλες τις μικρές εθνικές της Γερμανίας, αλλά την κρίσιμη ώρα διάλεξε τη Γκάνα από όπου είναι ο πατέρας του.

Ετσι ο Πρινς Μπόατενγκ έκανε Πρίγκηπα και τον Μίλοβαν Ράγεβατς. Ο Σέρβος κατά βάση όμως είναι μαχητής. Από την ομάδα που έπαιξε και διέπρεψε ως προπονητής τη Μπόρατς Τσάτσακ. Μπόρατς στα σέρβικα είναι ο μαχητής και είναι η ομάδα του χωριού και του Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Την έβγαλε στο ΟΥΕΦΑ (όπως και την Βοιβοντίνα) και μετά έφυγε. Γύρισε όλο τον κόσμο. Σουηδία, Κατάρ, Κίνα για να καταλήξει στη Γκάνα.

Μαχητής είπαμε ο Ράγεβατς; Αστέρας είναι! Στον Ερυθρό Αστέρα άλλωστε έκανε καριέρα σαν παίκτης και δίπλα στον Μίλος Σέστιτς ήταν στην ομάδα που έφθασε ως τον τελικό του ΟΥΕΦΑ το 1979 κόντρα στην Γκλάντμπαχ του Εβαλντ Λίνεν. Ενας «Ερυθρός αστέρας» στους «μαύρους αστέρες». Αυτό (black stars) είναι το προσωνύμιο της εθνικής Γκάνας που έβγαλε από την προπονητικό αφάνεια τον Ράγεβατς (ή Ράεβατς όπως προφέρουν το όνομά του στα σέρβικα). Ο για δυο ματς προπονητής του Ερυθρού Αστέρα είχε μείνει άνεργος το 1998 όταν η ομάδα του, η άσημη FV Progres της Φρανκφούρτης κήρυξε πτώχευση. Μαχητής όμως ο Μίλοβαν βρήκε την άκρη του. Καλός αμυντικός ήταν στα νιάτα του. Καλή άμυνα παίζει η Γκάνα, γκολ δύσκολα βάζει, αλλά και δύσκολα της βάζεις.

Μέσα στο 2010 και σε 13 ματς μόνο δυο φορές (κόντρα στη Μπουρκίνα Φάσο) έβαλαν πάνω από ένα γκολ οι Γκανέζοι. Τώρα έβαλαν δυο, αλλά το δεύτερο ήταν στην παράταση!

Το έβαλε ο Ασαμόα Γκιάν ο οποίος είναι ο αδελφός του Μπαφούρ Γκιάν που πέρασε στις αρχές της δεκαετίας από την Καλαμάτα και την Αναγέννηση Καρδίτσας.

Οι Γκανέζοι είχαν περάσει και το 2006 στον δεύτερο γύρο έχοντας νικήσει στον όμιλο τις ΗΠΑ με 2-1. Και τότε είχαν προπονητή από τη Σερβία, τον Ράτομιρ Ντουϊκοβιτς. Τους έβγαλαν έξω οι Βραζιλιάνοι με 3-0 στους 16. Τώρα όμως έκαναν το βήμα παραπάνω.

(Οι Σέρβοι λένε ότι η Μπέρμιγχαμ κινείται για τον Γιοβάνοβιτς. Πάει για δίδυμο με τον Ζίγκιτς).

Και τώρα η Ουρουγουάη για τη Γκάνα που θέλει να γίνει η πρώτη αφρικανική (και μοναδική που έχει απομείνει σε αυτό το Μουντιάλ) που θα πάει στους τέσσερις του Παγκοσμίου κυπέλλου.

Η Ουρουγουάη ήταν η τελευταία που πέρασε στα τελικά του Μουντιάλ (έβγαλε έξω την Κόστα Ρίκα) και η πρώτη που προκρίθηκε στους «8».

Για πρώτη φορά έπειτα από 40 χρόνια πάνε στα προημιτελικά οι Ουρουγουανοί. Τότε είχαν φθάσει ως τα ημιτελικά όπου αν και προηγήθηκαν με τον Κουμπίγια αποκλείσθηκαν από την Βραζιλία με 3-1 (Κλοντοάλντο, Ριβελίνο, Ζαϊρζίνιο). Ποιους μπορεί να βρουν στους «4» αν ξεπεράσουν το εμπόδιο της Γκάνας; Μα φυσικά τους… Βραζιλιάνους (αν αυτοί περάσουν Χιλή και το νικητή του Ολλανδία-Σλοβακία)!

Τέταρτη φορά έπαιξαν Ουρουγουάη-Ν. Κορέα, τέταρτη φορά νίκησαν οι «σελέστε».

Το 1990 στο Μουντιάλ της Ιταλίας, ο Φονσέκα είχε δώσει τη νίκη (1-0) στο 90ο λεπτό. Τώρα στο 80ο ήταν ο Σουάρες. Τότε ήταν απλά η τελευταία αγωνιστική του ομίλου με τις δυο ομάδες να μένουν έξω, τώρα ήταν η φάση των 16 και η Ουρουγουάη πέρασε στους «8».

Λέτε να ξαναβρούν την Αργεντινή στον τελικό για πρώτη φορά από το 1930 και το πρώτο Μουντιάλ; Τότε είχαν νικήσει με 4-2.

Τα είχαν ξαναπεί το 1986 στους «16» με την Αργεντινή του Μαραντόνα να νικά 1-0 με γκολ του Πασκούλι στο 42.

Οι Αργεντίνοι έχουν 7-5-2 (νίκες-ισοπαλίες-ήττες) κόντρα στο Μεξικό την τελευταία εικοσαετία.

Να δούμε πως θα σταματήσει ο Ράφα Μάρκες τον Μέσι. Συμπαίκτες στη Μπαρτσελόνα είναι, τον μαρκάρει στις προπονήσεις των Καταλανών κάτι παραπάνω θα ξέρει. Ο Μέσι πάντως ψάχνει εναγωνίως το πρώτο του γκολ στο Μουντιάλ.

Ο Μαραντόνα δεν δίνει και μεγάλη σημασία στο Μεξικό. Γενικά δεν ασχολείται με τους αντιπάλους της Αργεντινής. Ονειρεύεται τον τελικό κόντρα στη Βραζιλία.

Αν θα φθάσουν και οι δυο στον τελικό της 11ης Ιουλίου; Ακόμη δεν πέρασαν από τους 16 στους 8…

Με το τουπέ που έχει ο Ντιέγκο και οι παίκτες του μη την πατήσουν κόντρα στους Μεξικάνους….

ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ-ΜΕΞΙΚΟ 1
ΑΓΓΛΙΑ-ΓΕΡΜΑΝΙΑ 1

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x