Koriopolis

Το χρονικό του Koriopolis

Σεπτέμβριος 2009-Ιούνιος 2011… Σχεδόν δύο χρόνια μετά την περιβόητη συνέντευξη του επικεφαλής του πειθαρχικού τμήματος της UEFA, Πίτερ Λιμάχερ, στο «Κ» της «Καθημερινής», οι εξελίξεις-αποκαλύψεις για τα «στημένα» (κι όχι μόνο) του ελληνικού ποδοσφαίρου, συγκλονίζουν. Το… κουβάρι του Koriopolis ξετυλίγεται με γοργούς ρυθμούς, αλλά πώς φτάσαμε ως εδώ;

Σεπτέμβριος 2009-Ιούνιος 2011…

Σχεδόν δύο χρόνια μετά την περιβόητη συνέντευξη του επικεφαλής του πειθαρχικού τμήματος της UEFA, Πίτερ Λιμάχερ, στο «Κ» της «Καθημερινής», οι εξελίξεις-αποκαλύψεις για τα «στημένα» (κι όχι μόνο) του ελληνικού ποδοσφαίρου, συγκλονίζουν.

Το… κουβάρι του Koriopolis ξετυλίγεται με γοργούς ρυθμούς, αλλά πώς φτάσαμε ως εδώ;

2009

Το… κουβάρι αρχίζει να ξετυλίγεται πριν δύο, περίπου, χρόνια. Το Σεπτέμβριο του 2009, ο επικεφαλής του πειθαρχικού τμήματος της UEFA, Πίτερ Λιμάχερ, σε συνέντευξή του στο «Κ» της «Καθημερινής», αποκαλύπτει ότι «15 ποδοσφαιρικοί αγώνες ήταν, πιθανότατα, στημένοι»…

Δύο -μόλις- μήνες μετά, καταφθάνει από την ευρωπαϊκή ομοσπονδία ο πρώτος φάκελος, με αγώνες που… μυρίζουν περίεργα. Εκτείνεται σε, περίπου, 100 σελίδες και περιλαμβάνει 12 ματς του δεύτερου γύρου του πρωταθλήματος της Β’ Εθνικής της περιόδου 2008-09.

Λίγες μέρες αργότερα, ο γ.γ. Αθλητισμού, Πάνος Μπιτσαξής, παραδίδει τον πρώτο φάκελο με τους ύποπτους αγώνες στην Εισαγγελεία του Αρείου Πάγου, ζητώντας τη διερεύνηση της υπόθεσης.

Και πριν φύγει το 2009, έρχεται και δεύτερος φάκελος με ύποπτους αγώνες από την UEFA, που περιλαμβάνει τέσσερις αναμετρήσεις του δεύτερου γύρου του πρωταθλήματος της Β’ Εθνικής της περιόδου 2008-09 και έναν της σεζόν 2009-10.

2010

Το Φεβρουάριο του 2010, ο κ. Μπιτσαξής θέτει σε δημόσια διαβούλευση διατάξεις που αφορούν την αντιμετώπιση των προσυνεννοημένων αγώνων, τους οποίους εντάσσει στο «οργανωμένο έγκλημα».

Κάτι αρχίζει να γίνεται…

Το Μάρτιο, γίνεται γνωστή η έλευση και τρίτου φακέλου από την UEFA με ύποπτους αγώνες… Πέντε παιχνίδια είναι του πρωταθλήματος της Β’ Εθνικής, ενώ για πρώτη φορά περιλαμβάνεται και ματς της Σούπερ Λίγκας (Πανθρακικός-ΠΑΣ Γιάννινα).

Τον Ιούνιο, τέταρτος φάκελος(!), που περιλαμβάνει αγώνες που θεωρούνται ύποπτοι, επειδή το αποτέλεσμά τους φέρεται να προκαθορίστηκε για στοιχηματικούς λόγους, φτάνει από την UEFA στην ΕΠΟ.

Και τον περασμένο Νοέμβριο, έχουμε, ίσως, τη σημαντικότερη εξέλιξη στο σκάνδαλο που συγκλονίζει το ελληνικό ποδόσφαιρο… Η υπόθεση διαβιβάζεται στην εισαγγελέα πρωτοδικών, Πόπη Παπανδρέου, που ανήκει στο νεοσύστατο τμήμα οικονομικού εγκλήματος.

2011

Το Φεβρουάριο, τέσσερα στελέχη της UEFA καταθέτουν στην κα Παπανδρέου, για το θέμα των φερόμενων ως υπόπτων αγώνων.

Η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της και το Μάιο, έρχεται από την ευρωπαϊκή ομοσπονδία (νέος) φάκελος για άλλους δύο ύποπτους αγώνες της σεζόν 2010-11.

Συνολικά, οι αγώνες που θεωρούνται ύποπτοι ανέρχονται στους 40.

Και φτάνουμε… τώρα.

Ασκούνται οι πρώτες ποινικές διώξεις εις βάρος επτά παικτών, που στοιχημάτισαν σε στημένους αγώνες μέσω ΟΠΑΠ. Συλλαμβάνονται 10 φυσικά πρόσωπα για δωροδοκία, συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και παράνομο στοιχηματισμό. Καταζητούνται άλλα πέντε, που γίνονται τέσσερα το Σάββατο, 25/6, μετά τη σύλληψη άλλου ένα, ενώ ακόμη 68 περιλαμβάνονται στο πόρισμα της εισαγγελέως, η οποία ζητεί την ποινική τους δίωξη.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x